bonavita
bonavita

Menu główne

  • Diety
  • BonaVita.pl
  • Artykuły
    • Diety od A do Z
      • Dieta ketogeniczna – kompletny przewodnik
      • Korzyści zdrowotne mniszka lekarskiego w Twojej diecie
      • Jak zacząć odchudzanie: wskazówki dla początkujących?
      • Jak pozbyć się tłuszczu trzewnego?
      • Dieta białkowo-tłuszczowa na redukcji – jadłospis i efekty
    • Odżywianie
      • Napój izotoniczny – czym jest?
      • Talerz zdrowego żywienia
      • Porzeczka – dlaczego warto spożywać porzeczki?
      • Ziołowe herbaty na upały
      • Korzyści zdrowotne ostrego jedzenia
    • Psychologia
      • Jak poprawić pamięć i koncentrację? 7 skutecznych sposobów
      • Miłość zmienną jest – 6 etapów rozwoju związku
      • Proste i niezawodne sposoby na radzenie sobie ze stresem
      • Zaburzenia odżywiania towarzyszące depresji
      • Stres i aspekty żywieniowe u osób pracujących
    • Sport
      • Ćwiczenia na jędrne uda i pośladki – pozbądź się cellulitu
      • Jumping fitness – zasady, efekty i przeciwwskazania
      • Siłownia dla kobiet – szczegółowy plan na początek
      • Co jeść po treningu: 6 doskonałych przepisów
      • Węglowodany przed i po treningu. Podział węglowodanów
    • Zdrowie
      • Ziemia okrzemkowa – właściwości, zastosowanie i korzyści zdrowotne
      • Czosnek może szkodzić – poznajmy skutki uboczne jego spożywania
      • Olej z czarnuszki, jego zastosowanie i cudowne właściwości. Nie uwierzysz, że…
      • Dieta w chorobie Leśniowskiego-Crohna
      • Produkty o działaniu przeciwzapalnym
  • Tabele
    • Produkty spożywcze
    • Dodatki do żwyności
    • Witaminy
  • Przepisy
  • Kontakt
Ulubione
  1. Home
  2. Artykuły
  3. Biała a czerwona kapusta – różnice, wpływ na zdrowie, przepisy

Biała a czerwona kapusta – różnice, wpływ na zdrowie, przepisy

Kapusta biała i czerwona która lepsza, różnice
🕣 3 min czytania

Aktualizacja: 20 maja, 2024

Kapusta jest jednym z najchętniej spożywanych warzyw w Polsce. Gości ona w kuchni od wieków i stanowi podstawę wielu dań, między innymi bigosu, gołąbków, jako dodatek do dań w postaci kiszonej oraz jako surówka. Zarówno biała jak i czerwona kapusta posiadają również szereg prozdrowotnych właściwości oraz są kopalnią witamin i składników mineralnych.

SPIS TREŚCI

Toggle
  • Biała kapusta
  • Biała kapusta – przepisy
  • Czerwona kapusta
  • Czerwona kapusta – przepisy

Biała kapusta

Kapusta biała jest warzywem o bardzo szerokim zastosowaniu. Może być ona spożywana na surowo, duszona, gotowana oraz kiszona. Biała kapusta od wieków gości w tradycyjnej polskiej kuchni, stosuje się ją bowiem do przygotowania bigosu, gołąbków, farszu do pierogów, itd. Jest uznawana za roślinę o dietetycznych i leczniczych właściwościach. Zawiera olbrzymie ilości witaminy C, witamin z grupy B, kwasu foliowego, jest bardzo dobrym źródłem błonnika pokarmowego, potasu, wapnia, a poza tym ma bardzo niską wartość energetyczną. Kapusta posiada również związki o silnym działaniu antynowotworowym, spożywana regularnie poprawia pracę układu immunologicznego oraz oczyszcza organizm ze związków toksycznych oraz wolnych rodników. Badania wykazują, że regularne spożywanie kapusty wpływa korzystnie na profilaktykę raka piersi, okrężnicy i płuc. Kapusta zawiera również substancje, które wykazują właściwości przeciwutleniające, a proces kiszenia podnosi ich zawartość. Zalecana jest również w leczeniu wrzodów żołądka oraz posiada działanie antybakteryjne i antywirusowe.

Niestety kapusta biała ma również swoje wady:

  • jest produktem ciężkostrawnym i jej duże spożycie może powodować objawy dyspeptyczne (np. odbijanie, zgagę, pełność w nadbrzuszu),
  • nie powinna być spożywana przez osoby przyjmujące tyroksynę, ponieważ zawiera ona tiocyjanki, które hamują jej działanie oraz utrudnia wchłanianie jodu,
  • nie zaleca się, aby była spożywana w dużych ilościach przez dzieci,
  • jest to produkt zakazany w diecie łatwostrawnej,
  • kapusta łatwo kumuluje substancje rakotwórcze takie jak azotany i azotyny.

Biała kapusta – przepisy

Przepis na zupę z białej kapusty

Składniki:

  • pół główki białej kapusty,
  • 1 duża cebula,
  • około 2 litry bulionu mięsnego,
  • 4 suszone grzyby,
  • sól,
  • pieprz ziarnisty,
  • gałka muszkatołowa,
  • 1 szklanka śmietany,
  • 2 łyżki mąki pszennej,
  • natka pietruszki.

Sposób przygotowania:

  • kapustę pokroić na cząstki i zalać bulionem,
  • następnie dodać pokrojoną cebulę, ziarna pieprzu, gałkę oraz pokrojone grzyby,
  • wszystko gotować do czasu, aż kapusta będzie miękka,
  • następnie w śmietanie rozprowadzić mąkę, powoli dodać do zupy i zagotować,
  • zupę doprawić do smaku,
  • podawać z natką pietruszki i puree z ziemniaków.
rozwiń

Czerwona kapusta

Kapusta czerwona inaczej zwana modrą, swój czerwono-fioletowy kolor zawdzięcza dużej zawartości antocyjanów, które należą do flawonoidów wykazujących działanie przeciwutleniające. Jest ona warzywem niskokalorycznym, w porównaniu z kapustą białą, czerwona wypada lepiej pod względem zawartości witaminy C, posiada również większą zawartość potasu, witaminy A oraz witamin z grupy B. Jest bardzo dobrym źródłem sodu, magnezu, żelaza, wapnia, siarki, miedzi, cynku, fluoru, chloru, jodu oraz karotenów. Kapusta biała zawiera natomiast większą ilość witaminy K. Dzięki dużej zawartości siarki kapusta czerwona wpływa korzystnie na kondycję skóry, włosów oraz paznokci. Dzięki wcześniej wspomnianym właściwościom antyoksydacyjnym neutralizuje wolne rodniki, przez co spowalnia procesy starzenia oraz zapobiega występowaniu zmian nowotworowych.

Kapusta czerwona ma bardzo duże znaczenie w tradycyjnej polskiej kuchni. Przede wszystkim jest wykorzystywana do przygotowywania surówek, gołąbków, jako dodatek do mięs, klusek śląskich, może być również gotowana, duszona lub kiszona oraz podawana na słodko (np. z rodzynkami, orzechami, jabłkami czy pomarańczami). Zaleca się regularne spożywanie czerwonej kapusty przy osłabieniu organizmu oraz niskiej odporności. Modra kapusta wykazuje takie same właściwości zdrowotne jak kapusta biała, a cechą różniąca jest jej delikatniejszy, przyjemniejszy aromat dzięki czemu chętniej jest ona stosowana do faszerowania oraz jako dodatek do zup.

Czerwona kapusta – przepisy

Przepis na tortillę z czerwonej kapusty

Składniki (na 2 porcje):

  • 2 placki tortilli,
  • pół główki czerwonej kapusty,
  • 300 g filetu z kurczaka,
  • 1 duża cebula,
  • ser mozzarella,
  • oliwa z oliwek,
  • ocet balsamiczny,
  • sól,
  • pieprz,
  • papryka ostra,
  • przyprawa do gyrosa.

Sposób przygotowania:

  • cebulę i kurczaka pokroić w kostkę, wymieszać z oliwą i przyprawami, następnie usmażyć na tłuszczu,
  • ser pokroić w plastry, ułożyć na połowie placka,
  • na ser ułożyć pokrojoną kapustę czerwoną,
  • następnie na kapustę wyłożyć usmażone mięso i pozostały ser mozzarella,
  • wszystko zawinąć drugą połową placka i zapiec na patelni grillowej,
  • podawać na ciepło polane octem balsamicznym.
rozwiń

Kapusta biała oraz czerwona wykazują między innymi działanie przeciwnowotworowe, przeciwzapalne, przeciwutleniające oraz są bogatym źródłem wielu cennych witamin oraz składników mineralnych. Zasadniczą różnicą jest ich kolor. Kapusta czerwona zawiera bowiem liczne antocyjany, dzięki którym wykazuje silne działanie antyoksydacyjne, posiada większą zawartość potasu, witaminy A, C oraz witamin z grupy B. Kapusta biała posiada natomiast większą ilość witaminy K, jednak bez wątpienia oba rodzaje wykazują szereg korzystnych właściwości zdrowotnych, dlatego zaleca się ich spożywanie.

Literatura:

  •   Bolesławska I., Przysławski J., Żywieniowe aspekty rozwoju niedokrwiennej choroby serca wśród kobiet z regionu Wielkopolski, Bromatologia i Chemia Toksykologiczna, 2005, s. 497-501.
  •   * przepisy pochodzą ze strony https://smaker.pl/przepis-zupa-z-bialej-kapusty,31834,mari.html
  •  Przybyłowicz K., Majewicz B., Cichoń R., Przybyłowicz M., Żywieniowe uwarunkowania kobiet w okresie okołomenopauzalnym w odniesieniu do chorób dietozależnych, Bromatologia i Chemia Toksykologiczna, 2003, s. 137-141.
Opublikowano ponad miesiąc temu
Oceń artykuł
Oceń artykuł
Autor artykułu:
Sabina Bachleda-Szeliga
Sabina Bachleda-Szeliga , Dietetyk, autor wielu wpisów na blogach o zdrowym trybie życia, pasjonatka zdrowego stylu życia.
Udostępnij na FB
Wyślij na e-mail
Dodaj do ulubionych

Kapusta – odmiany, właściwości, gotowanie…

Kapusta towarzyszy ludziom już od starożytności, gdzie była uznawana za lekarstwo na wiele chorób, od problemów skórnych, po oczyszczanie organizmu i ważny element diety dla kobiet ciężarnych. Czytaj dalej...

Kapusta kiszona a kapusta kwaszona…

Dowiedz się, jak odróżnić kapustę kiszoną od jej gorszego zamiennika – kapusty kwaszonej. Czytaj dalej...

Kapusta czerwona – właściwości, wartości…

Kapusta jako królowa warzyw jest nie tylko zdrowa i pełna witamin, lecz także na tyle uniwersalna, że można ją przygotowywać na wiele różnych sposobów i smaków. Czytaj dalej...

Inne artykuły z tej kategorii

Catering dietetyczny w Łodzi – dlaczego warto spróbować?
Czy naprawdę ich potrzebujesz? Fakty i mity o suplementach
Uzależnienia behawioralne – jak rozpoznać problem i gdzie szukać wsparcia?
Kiedy można spać na plecach? Sprawdź!
Monohydrat kreatyny – wsparcie dla ciała i umysłu
Jak wybrać odpowiedni tonik do twarzy?
Jak działają wcierki na porost włosów?
Jak przygotować gardło na świąteczne śpiewanie kolęd i głośne rozmowy w rodzinnym gronie?
Kobieta z bólem brzucha na żółtym tle
Refluks żółciowy – objawy, leczenie, domowe sposoby
Który kraj na świecie ma najzdrowszą dietę?

Popularne tematy

owoce warzywa Zdrowie dzieci trening
Formularz kontaktowy


    Czy wiesz, że..

    7 faktów, które powinieneś wiedzieć o Matchy
    żywność ekologiczna wady i zalety
    Ekologiczna żywność i kosmetyki. Wady i zalety produktów ekologicznych
    Kozieradka, siemię lniane, pokrzywa na włosy
    Kozieradka, siemię lniane, pokrzywa – naturalna pielęgnacja włosów
    Sok z brzozy – naturalna aspiryna i izotonik!
    Szybka kawa z saszetki – sprawdź co pijesz!
    Inspiracje współczesnej dietetyki żywieniem człowieka pierwotnego
    Zespół Menkesa – objawy, przyczyny, leczenie i dieta

    Artykuły >Produkty spożywcze

    warzywa
    Gotowane młode ziemniaki na czarnym talerzu.
    6
    warzywa

    Czy ziemniaki rzeczywiście tuczą? Ile mają kalorii?

    warzywa

    Czarna rzepa — właściwości. Zdrowie skóry i włosów

    warzywa

    Jak gotować bataty? Przepisy

    warzywa

    Jak gotować kukurydzę?

    przygotowywanie żywności

    Co można zrobić z cukinii? Top 8 przepisów

    warzywa

    Skorzonera – jak jeść? Przepisy

    ©Copyright BonaVita – Profesjonalny portal o zdrowiu, odżywianiu, dietach, odchudzaniu 2025
    • Bonavita.pl
    • Regulamin
    • Współpraca
    • Kontakt

    Wszelkie prawa autorskie zastrzeżone i prawnie chronione.
    Serwis Bonavita.pl nie prowadzi działalności leczniczej. Ma jedynie charakter edukacyjny, nie stanowi i nie zastępuje porady lekarskiej. Redakcja i wydawca serwisu nie ponoszą odpowiedzialności wynikającej z zastosowania informacji zamieszczonych w serwisie.