Biała a czerwona kapusta – różnice, wpływ na zdrowie, przepisy
Aktualizacja: 20 maja, 2024
Kapusta jest jednym z najchętniej spożywanych warzyw w Polsce. Gości ona w kuchni od wieków i stanowi podstawę wielu dań, między innymi bigosu, gołąbków, jako dodatek do dań w postaci kiszonej oraz jako surówka. Zarówno biała jak i czerwona kapusta posiadają również szereg prozdrowotnych właściwości oraz są kopalnią witamin i składników mineralnych.
Biała kapusta
Kapusta biała jest warzywem o bardzo szerokim zastosowaniu. Może być ona spożywana na surowo, duszona, gotowana oraz kiszona. Biała kapusta od wieków gości w tradycyjnej polskiej kuchni, stosuje się ją bowiem do przygotowania bigosu, gołąbków, farszu do pierogów, itd. Jest uznawana za roślinę o dietetycznych i leczniczych właściwościach. Zawiera olbrzymie ilości witaminy C, witamin z grupy B, kwasu foliowego, jest bardzo dobrym źródłem błonnika pokarmowego, potasu, wapnia, a poza tym ma bardzo niską wartość energetyczną. Kapusta posiada również związki o silnym działaniu antynowotworowym, spożywana regularnie poprawia pracę układu immunologicznego oraz oczyszcza organizm ze związków toksycznych oraz wolnych rodników. Badania wykazują, że regularne spożywanie kapusty wpływa korzystnie na profilaktykę raka piersi, okrężnicy i płuc. Kapusta zawiera również substancje, które wykazują właściwości przeciwutleniające, a proces kiszenia podnosi ich zawartość. Zalecana jest również w leczeniu wrzodów żołądka oraz posiada działanie antybakteryjne i antywirusowe.
Niestety kapusta biała ma również swoje wady:
- jest produktem ciężkostrawnym i jej duże spożycie może powodować objawy dyspeptyczne (np. odbijanie, zgagę, pełność w nadbrzuszu),
- nie powinna być spożywana przez osoby przyjmujące tyroksynę, ponieważ zawiera ona tiocyjanki, które hamują jej działanie oraz utrudnia wchłanianie jodu,
- nie zaleca się, aby była spożywana w dużych ilościach przez dzieci,
- jest to produkt zakazany w diecie łatwostrawnej,
- kapusta łatwo kumuluje substancje rakotwórcze takie jak azotany i azotyny.
Biała kapusta – przepisy
Składniki:
- pół główki białej kapusty,
- 1 duża cebula,
- około 2 litry bulionu mięsnego,
- 4 suszone grzyby,
- sól,
- pieprz ziarnisty,
- gałka muszkatołowa,
- 1 szklanka śmietany,
- 2 łyżki mąki pszennej,
- natka pietruszki.
Sposób przygotowania:
- kapustę pokroić na cząstki i zalać bulionem,
- następnie dodać pokrojoną cebulę, ziarna pieprzu, gałkę oraz pokrojone grzyby,
- wszystko gotować do czasu, aż kapusta będzie miękka,
- następnie w śmietanie rozprowadzić mąkę, powoli dodać do zupy i zagotować,
- zupę doprawić do smaku,
- podawać z natką pietruszki i puree z ziemniaków.
Czerwona kapusta
Kapusta czerwona inaczej zwana modrą, swój czerwono-fioletowy kolor zawdzięcza dużej zawartości antocyjanów, które należą do flawonoidów wykazujących działanie przeciwutleniające. Jest ona warzywem niskokalorycznym, w porównaniu z kapustą białą, czerwona wypada lepiej pod względem zawartości witaminy C, posiada również większą zawartość potasu, witaminy A oraz witamin z grupy B. Jest bardzo dobrym źródłem sodu, magnezu, żelaza, wapnia, siarki, miedzi, cynku, fluoru, chloru, jodu oraz karotenów. Kapusta biała zawiera natomiast większą ilość witaminy K. Dzięki dużej zawartości siarki kapusta czerwona wpływa korzystnie na kondycję skóry, włosów oraz paznokci. Dzięki wcześniej wspomnianym właściwościom antyoksydacyjnym neutralizuje wolne rodniki, przez co spowalnia procesy starzenia oraz zapobiega występowaniu zmian nowotworowych.
Kapusta czerwona ma bardzo duże znaczenie w tradycyjnej polskiej kuchni. Przede wszystkim jest wykorzystywana do przygotowywania surówek, gołąbków, jako dodatek do mięs, klusek śląskich, może być również gotowana, duszona lub kiszona oraz podawana na słodko (np. z rodzynkami, orzechami, jabłkami czy pomarańczami). Zaleca się regularne spożywanie czerwonej kapusty przy osłabieniu organizmu oraz niskiej odporności. Modra kapusta wykazuje takie same właściwości zdrowotne jak kapusta biała, a cechą różniąca jest jej delikatniejszy, przyjemniejszy aromat dzięki czemu chętniej jest ona stosowana do faszerowania oraz jako dodatek do zup.
Czerwona kapusta – przepisy
Składniki (na 2 porcje):
- 2 placki tortilli,
- pół główki czerwonej kapusty,
- 300 g filetu z kurczaka,
- 1 duża cebula,
- ser mozzarella,
- oliwa z oliwek,
- ocet balsamiczny,
- sól,
- pieprz,
- papryka ostra,
- przyprawa do gyrosa.
Sposób przygotowania:
- cebulę i kurczaka pokroić w kostkę, wymieszać z oliwą i przyprawami, następnie usmażyć na tłuszczu,
- ser pokroić w plastry, ułożyć na połowie placka,
- na ser ułożyć pokrojoną kapustę czerwoną,
- następnie na kapustę wyłożyć usmażone mięso i pozostały ser mozzarella,
- wszystko zawinąć drugą połową placka i zapiec na patelni grillowej,
- podawać na ciepło polane octem balsamicznym.
Kapusta biała oraz czerwona wykazują między innymi działanie przeciwnowotworowe, przeciwzapalne, przeciwutleniające oraz są bogatym źródłem wielu cennych witamin oraz składników mineralnych. Zasadniczą różnicą jest ich kolor. Kapusta czerwona zawiera bowiem liczne antocyjany, dzięki którym wykazuje silne działanie antyoksydacyjne, posiada większą zawartość potasu, witaminy A, C oraz witamin z grupy B. Kapusta biała posiada natomiast większą ilość witaminy K, jednak bez wątpienia oba rodzaje wykazują szereg korzystnych właściwości zdrowotnych, dlatego zaleca się ich spożywanie.
Literatura:
- Bolesławska I., Przysławski J., Żywieniowe aspekty rozwoju niedokrwiennej choroby serca wśród kobiet z regionu Wielkopolski, Bromatologia i Chemia Toksykologiczna, 2005, s. 497-501.
- * przepisy pochodzą ze strony https://smaker.pl/przepis-zupa-z-bialej-kapusty,31834,mari.html
- Przybyłowicz K., Majewicz B., Cichoń R., Przybyłowicz M., Żywieniowe uwarunkowania kobiet w okresie okołomenopauzalnym w odniesieniu do chorób dietozależnych, Bromatologia i Chemia Toksykologiczna, 2003, s. 137-141.