logo_bonavita_pl
Menu Close
  • Diety od A do Z

    Diety odchudzające

    • Dieta redukcyjna
    • Dieta śródziemnomorska
    • Dieta ketogeniczna
    • Dieta DASH
    • Dieta Atkinsa
    • Dieta oczyszczająca
    • Dieta low carb
    Wszystkie

    Diety lecznicze

    • Dieta bezglutenowa
    • Dieta dla cukrzyka
    • Diety na chory żołądek
    • Diety nerkowe
    • Diety na chorą wątrobę
    • Diety w chorobach jelit
    Wszystkie

    Diety spersonalizowane

    • Dieta wegańska
    • Dieta wegetariańska
    • Dieta dla sportowca
    • Dieta dla seniora
    • Dieta dla dzieci
    • Dieta w ciąży
    Wszystkie

    Sposoby na odchudzanie

    • Skuteczne odchudzanie
    • Psychodietetyka
    • Produkty wspomagające odchudzanie
    • Przepisy dietetyczne
    • Błędy w odchudzaniu
    • Suplementy na odchudzanie
    Wszystkie
  • Odżywianie

    Produkty spożywcze

    • Owoce
    • Warzywa
    • Produkty zbożowe
    • Oleje i tłuszcze
    • Mięso
    • Ryby i owoce morza
    • Nabiał
    Wszystkie

    Witaminy i suplementy

    • Suplementy diety
    • Suplementy dla sportowców
    • Suplementy na odchudzanie
    • Witaminy i minerały
    • Antyoksydanty
    • Probiotyki
    • Składniki odżywcze
    Wszystkie

    Porady żywieniowe

    • Zdrowa dieta
    • Skuteczne odchudzanie
    • Zdrowe przekąski
    • Superfoods
    • Przygotowywanie żywności
    • Przechowywanie żywności
    Wszystkie
  • Zdrowie

    Zdrowie

    • Zaburzenia odżywiania
    • Odporność i infekcje
    • Układ pokarmowy i trawienie
    • Nerki i układ moczowy
    • Układ nerwowy i mózg
    • Układ hormonalny
    • Serce i układ krążenia
    • Kości, stawy i mięśnie
    • Układ oddechowy
    • Choroby oczu
    • Zdrowie mężczyzny
    • Zdrowie dzieci
    Wszystkie

    Układ hormonalny

    • Tarczyca
    • Cukrzyca

    Układ trawienny

    • Refluks
    • Helicobacter pylori
    • Nietolerancja pokarmowa
    • Zespół jelita drażliwego
    • Zaparcia
    • Wątroba
    • Celiakia
    • Choroba Leśniowskiego-Crohna

    Medycyna naturalna

    • Zioła na odchudzanie
    • Zioła na odporność
    • Zioła na układ pokarmowy
    • Zioła na wątrobę
    • Zioła na serce i układ krążenia
    • Zioła na stres i sen
    • Zioła na kaszel i przeziębienie
    • Zioła na skórę, włosy i paznokcie

    Zdrowie kobiety

    • Ciąża i poród
    • Karmienie piersią
    • Dieta w ciąży
    • Cukrzyca ciążowa

    Uroda

    • Skóra
    • Trądzik
    • Wlosy
  • Psychologia

    Psychologia

    • Rozwój osobisty
    • Motywacja
    • Uzależnienia
    • Zdrowie psychiczne
    • Psychodietetyka
    Wszystkie

    Zdrowie Psychiczne

    • Depresja
    • Zaburzenia psychiczne
    • Stres

    Psychodietetyka

    • Zaburzenia odżywiania
    • Anoreksja
    • Bulimia
  • Sport

    Budowa mieści i trening

    • Trening
    • Mięśnie
    • Płaski brzuch
    • Tkanka tłuszczowa

    Odżywania

    • Dieta redukcyjna
    • Dieta dla sportowców
    • Suplementy dla sportowców
  • Tabele
    • Produkty spożywcze
    • Dodatki do żywności
    • Witaminy

    Produkty spożywcze

    (składniki odżywcze)

    • Drób
    • Nabiał
    • Produkty zbożowe
    • Ryby
    • Słodycze i przekąski
    • Warzywa, owoce, grzyby
    Wszystkie

    Witaminy

    • Witamina A
    • Witamina B12
    • Witamina B6
    • Witamina C
    • Witamina D
    • Witamina E
    • Witamina H
    • Witamina K
    Wszystkie

    Dodatki do żywności

    • E1xx (Barwniki)
    • E3xx (Przeciwutleniacze, Regulatory Kwasowości)
    • E6xx (Wzmacniacze Smaku)
    • E1xxx (Stabilizatory, Konserwanty, Zagęstniki I Inne)
    • E4xx (Emulgatory I Środki Zagęszczające)
    • E9xx (Środki Słodzące, Nabłyszczające I Inne)
    • E2xx (Konserwanty)
    • E5xx (Środki Pomocnicze)
    Wszystkie
  • Przepisy
  • Diety od A do Z

    Diety odchudzające

    • Dieta redukcyjna
    • Dieta śródziemnomorska
    • Dieta ketogeniczna
    • Dieta DASH
    • Dieta Atkinsa
    • Dieta oczyszczająca
    • Dieta low carb
    Wszystkie

    Diety lecznicze

    • Dieta bezglutenowa
    • Dieta dla cukrzyka
    • Diety na chory żołądek
    • Diety nerkowe
    • Diety na chorą wątrobę
    • Diety w chorobach jelit
    Wszystkie

    Diety spersonalizowane

    • Dieta wegańska
    • Dieta wegetariańska
    • Dieta dla sportowca
    • Dieta dla seniora
    • Dieta dla dzieci
    • Dieta w ciąży
    Wszystkie

    Sposoby na odchudzanie

    • Skuteczne odchudzanie
    • Psychodietetyka
    • Produkty wspomagające odchudzanie
    • Przepisy dietetyczne
    • Błędy w odchudzaniu
    • Suplementy na odchudzanie
    Wszystkie
  • Odżywianie

    Produkty spożywcze

    • Owoce
    • Warzywa
    • Produkty zbożowe
    • Oleje i tłuszcze
    • Mięso
    • Ryby i owoce morza
    • Nabiał
    Wszystkie

    Witaminy i suplementy

    • Suplementy diety
    • Suplementy dla sportowców
    • Suplementy na odchudzanie
    • Witaminy i minerały
    • Antyoksydanty
    • Probiotyki
    • Składniki odżywcze
    Wszystkie

    Porady żywieniowe

    • Zdrowa dieta
    • Skuteczne odchudzanie
    • Zdrowe przekąski
    • Superfoods
    • Przygotowywanie żywności
    • Przechowywanie żywności
    Wszystkie
  • Zdrowie

    Zdrowie

    • Zaburzenia odżywiania
    • Odporność i infekcje
    • Układ pokarmowy i trawienie
    • Nerki i układ moczowy
    • Układ nerwowy i mózg
    • Układ hormonalny
    • Serce i układ krążenia
    • Kości, stawy i mięśnie
    • Układ oddechowy
    • Choroby oczu
    • Zdrowie mężczyzny
    • Zdrowie dzieci
    Wszystkie

    Układ hormonalny

    • Tarczyca
    • Cukrzyca

    Układ trawienny

    • Refluks
    • Helicobacter pylori
    • Nietolerancja pokarmowa
    • Zespół jelita drażliwego
    • Zaparcia
    • Wątroba
    • Celiakia
    • Choroba Leśniowskiego-Crohna

    Medycyna naturalna

    • Zioła na odchudzanie
    • Zioła na odporność
    • Zioła na układ pokarmowy
    • Zioła na wątrobę
    • Zioła na serce i układ krążenia
    • Zioła na stres i sen
    • Zioła na kaszel i przeziębienie
    • Zioła na skórę, włosy i paznokcie

    Zdrowie kobiety

    • Ciąża i poród
    • Karmienie piersią
    • Dieta w ciąży
    • Cukrzyca ciążowa

    Uroda

    • Skóra
    • Trądzik
    • Wlosy
  • Psychologia

    Psychologia

    • Rozwój osobisty
    • Motywacja
    • Uzależnienia
    • Zdrowie psychiczne
    • Psychodietetyka
    Wszystkie

    Zdrowie Psychiczne

    • Depresja
    • Zaburzenia psychiczne
    • Stres

    Psychodietetyka

    • Zaburzenia odżywiania
    • Anoreksja
    • Bulimia
  • Sport

    Budowa mieści i trening

    • Trening
    • Mięśnie
    • Płaski brzuch
    • Tkanka tłuszczowa

    Odżywania

    • Dieta redukcyjna
    • Dieta dla sportowców
    • Suplementy dla sportowców
  • Tabele
    • Produkty spożywcze
    • Dodatki do żywności
    • Witaminy

    Produkty spożywcze

    (składniki odżywcze)

    • Drób
    • Nabiał
    • Produkty zbożowe
    • Ryby
    • Słodycze i przekąski
    • Warzywa, owoce, grzyby
    Wszystkie

    Witaminy

    • Witamina A
    • Witamina B12
    • Witamina B6
    • Witamina C
    • Witamina D
    • Witamina E
    • Witamina H
    • Witamina K
    Wszystkie

    Dodatki do żywności

    • E1xx (Barwniki)
    • E3xx (Przeciwutleniacze, Regulatory Kwasowości)
    • E6xx (Wzmacniacze Smaku)
    • E1xxx (Stabilizatory, Konserwanty, Zagęstniki I Inne)
    • E4xx (Emulgatory I Środki Zagęszczające)
    • E9xx (Środki Słodzące, Nabłyszczające I Inne)
    • E2xx (Konserwanty)
    • E5xx (Środki Pomocnicze)
    Wszystkie
  • Przepisy
Facebook
  • Diety od A do Z

    Diety odchudzające

    • Dieta redukcyjna
    • Dieta śródziemnomorska
    • Dieta ketogeniczna
    • Dieta DASH
    • Dieta Atkinsa
    • Dieta oczyszczająca
    • Dieta low carb
    Wszystkie

    Diety lecznicze

    • Dieta bezglutenowa
    • Dieta dla cukrzyka
    • Diety na chory żołądek
    • Diety nerkowe
    • Diety na chorą wątrobę
    • Diety w chorobach jelit
    Wszystkie

    Diety spersonalizowane

    • Dieta wegańska
    • Dieta wegetariańska
    • Dieta dla sportowca
    • Dieta dla seniora
    • Dieta dla dzieci
    • Dieta w ciąży
    Wszystkie

    Sposoby na odchudzanie

    • Skuteczne odchudzanie
    • Psychodietetyka
    • Produkty wspomagające odchudzanie
    • Przepisy dietetyczne
    • Błędy w odchudzaniu
    • Suplementy na odchudzanie
    Wszystkie
  • Odżywianie

    Produkty spożywcze

    • Owoce
    • Warzywa
    • Produkty zbożowe
    • Oleje i tłuszcze
    • Mięso
    • Ryby i owoce morza
    • Nabiał
    Wszystkie

    Witaminy i suplementy

    • Suplementy diety
    • Suplementy dla sportowców
    • Suplementy na odchudzanie
    • Witaminy i minerały
    • Antyoksydanty
    • Probiotyki
    • Składniki odżywcze
    Wszystkie

    Porady żywieniowe

    • Zdrowa dieta
    • Skuteczne odchudzanie
    • Zdrowe przekąski
    • Superfoods
    • Przygotowywanie żywności
    • Przechowywanie żywności
    Wszystkie
  • Zdrowie

    Zdrowie

    • Zaburzenia odżywiania
    • Odporność i infekcje
    • Układ pokarmowy i trawienie
    • Nerki i układ moczowy
    • Układ nerwowy i mózg
    • Układ hormonalny
    • Serce i układ krążenia
    • Kości, stawy i mięśnie
    • Układ oddechowy
    • Choroby oczu
    • Zdrowie mężczyzny
    • Zdrowie dzieci
    Wszystkie

    Układ hormonalny

    • Tarczyca
    • Cukrzyca

    Układ trawienny

    • Refluks
    • Helicobacter pylori
    • Nietolerancja pokarmowa
    • Zespół jelita drażliwego
    • Zaparcia
    • Wątroba
    • Celiakia
    • Choroba Leśniowskiego-Crohna

    Medycyna naturalna

    • Zioła na odchudzanie
    • Zioła na odporność
    • Zioła na układ pokarmowy
    • Zioła na wątrobę
    • Zioła na serce i układ krążenia
    • Zioła na stres i sen
    • Zioła na kaszel i przeziębienie
    • Zioła na skórę, włosy i paznokcie

    Zdrowie kobiety

    • Ciąża i poród
    • Karmienie piersią
    • Dieta w ciąży
    • Cukrzyca ciążowa

    Uroda

    • Skóra
    • Trądzik
    • Wlosy
  • Psychologia

    Psychologia

    • Rozwój osobisty
    • Motywacja
    • Uzależnienia
    • Zdrowie psychiczne
    • Psychodietetyka
    Wszystkie

    Zdrowie Psychiczne

    • Depresja
    • Zaburzenia psychiczne
    • Stres

    Psychodietetyka

    • Zaburzenia odżywiania
    • Anoreksja
    • Bulimia
  • Sport

    Budowa mieści i trening

    • Trening
    • Mięśnie
    • Płaski brzuch
    • Tkanka tłuszczowa

    Odżywania

    • Dieta redukcyjna
    • Dieta dla sportowców
    • Suplementy dla sportowców
  • Tabele
    • Produkty spożywcze
    • Dodatki do żywności
    • Witaminy

    Produkty spożywcze

    (składniki odżywcze)

    • Drób
    • Nabiał
    • Produkty zbożowe
    • Ryby
    • Słodycze i przekąski
    • Warzywa, owoce, grzyby
    Wszystkie

    Witaminy

    • Witamina A
    • Witamina B12
    • Witamina B6
    • Witamina C
    • Witamina D
    • Witamina E
    • Witamina H
    • Witamina K
    Wszystkie

    Dodatki do żywności

    • E1xx (Barwniki)
    • E3xx (Przeciwutleniacze, Regulatory Kwasowości)
    • E6xx (Wzmacniacze Smaku)
    • E1xxx (Stabilizatory, Konserwanty, Zagęstniki I Inne)
    • E4xx (Emulgatory I Środki Zagęszczające)
    • E9xx (Środki Słodzące, Nabłyszczające I Inne)
    • E2xx (Konserwanty)
    • E5xx (Środki Pomocnicze)
    Wszystkie
  • Przepisy
logo_bonavita_pl
Facebook
  1. Home
  2. Artykuły
  3. Kiełki – jak i po co hodować własne kiełki

Kiełki – jak i po co hodować własne kiełki

kiełki dlaczego warto jej jeść
🕣 3 min czytania

Aktualizacja: 23 stycznia, 2025

Kiełkowanie nasion to bardzo intensywny proces, w którym ogromną aktywnością wykazują się różnego rodzaju enzymy. Złożone związki, np. węglowodany czy białko, są rozkładane i wykorzystywane m.in. do wytwarzania energii czy jako budulcowe substraty niezbędne dla kiełkującej rośliny. W tym okresie diametralnie wzrasta zawartość witamin i minerałów (kiełki zawierają znacznie wyższe stężenie substancji odżywczych w porównaniu do nasion).

SPIS TREŚCI

Toggle
  • Wartości odżywcze kiełków
  • Kiełkownica – jak hodować kiełki w domu
  • Kiełki – przepisy

Wartości odżywcze kiełków

Kiełki – lekkostrawne, niskoenergetyczne, odżywcze. Mogą stanowić doskonałe uzupełnienie diety w okresie jesienno-zimowym, gdzie spada spożycie świeżych warzyw. Technolodzy żywności widzą w nich następcę syntetycznych suplementów. Do ich hodowli najczęściej wykorzystuje się nasiona lnu, rzepaku, orzechów ziemnych, soi, fasoli, soczewicy, żyta, pszenicy, gryki, brokułów.  

Kiełki zawierają całe spektrum witamin (stężenia poszczególnych z nich zależą od rośliny). Ponadto znajdziemy w nich wapń, żelazo, magnez, potas, cynk, selen. Do tego dochodzą także aminokwasy – np. kiełki lucerny zawierają pełen zestaw aminokwasów egzogennych – czyli tych, które musimy do organizmu dostarczać z zewnątrz, ponieważ nie jesteśmy w stanie samodzielnie ich zsyntetyzować.

Wartość odżywcza kiełków brukselki [na 100 g]

Składnik odżywczy zawartość
Energia 43 kcal
Białko 3,38 g
Węglowodany 8,95 g
Wapń 42 mg
Potas 389 mg
Witamina C 85 mg
Folainy 61µg
Witamina K 177 µg

To jednak nie wszystko co kiełki są w stanie nam zaoferować. Oprócz witamin i minerałów znajdziemy w nich inne związki o działaniu prozdrowotnym – glukozynolany, przeciwutleniacze. Kiełki rzodkiewki na przykład są doskonałym źródłem polifenoli. Podobnie jak kiełki fasoli Mung – zaobserwowano, że podczas kiełkowania zawartość proantocyjanidyn wzrosła aż dwukrotnie! Można analizować wartość odżywczą produktów i domniemywać o ich potencjale, ale zawsze najważniejsze jest to, aby sprawdzić czy rzeczywiście mogą korzystnie wpłynąć na zdrowie. Co zdołano zaobserwować?

Obniżenie stężenia cholesterolu frakcji LDL u ochotników przyjmujących codziennie przez 12 tygodni 400 g świeżych kiełków brokułów. Przyjmowanie ekstraktu z kiełków orzeszków ziemnych przez 4 tygodnie wiązało się z obniżeniem stężenia triglicerydów i cholesterolu LDL u kobiet z nadwagą.

Kiełki soczewicy również wpływały korzystnie na profil lipidowy. To wciąż zbyt mało, aby nadać kiełkom status żywności funkcjonalnej, ale wszystko wskazuje na to, że będą cieszyć się zainteresowaniem przez dłuższy okres.

Jak wspomniano na wstępie – aktywność enzymów prowadzi do rozpadu złożonych związków. Dotyczy to nie tylko związków odżywczych, jak węglowodany, ale także związków antyodżywczych – jak inhibitory trypsyny, czy kwas fitynowy, który tworząc nierozpuszczalne związki z wapniem, magnezem, żelazem czy cynkiem hamuje ich wchłanianie. Tym samym wszelkie dobrodziejstwa zawarte w kiełkach stają się dla organizmu lepiej przyswajalne.

Nie można nie wspomnieć o walorach smakowych kiełków. Słodkie, cierpkie lub ostre – w zależności od gatunku. Kiełki roślin strączkowych  czy zbóż nadają potrawom odrobinę słodyczy, z kolei kiełki rzodkiewki przypadną go gustu amatorom ostrych smaków. Aby dostarczyć z kiełkami to, co najważniejsze, należy spożyć je we właściwym okresie wzrostu. Zakupione w sklepie nie zawsze spełniają ten warunek, dlatego warto rozważyć domową hodowlę kiełków.

Kiełkownica – jak hodować kiełki w domu

Hodowla kiełków jest niezwykle łatwa. Można wykorzystać prosty, domowy sposób. Wystarczy na talerzu wyłożonym ligniną rozsypać nasiona do skiełkowania, a następnie podlać wodą, przykryć drugim talerzem i czekać. Taką metodę można zastosować na początku naszej przygody z kiełkami. Jeżeli kiełki przypadną nam do gustu można pokusić się o zakup specjalnej kiełkownicy. To urządzenie stwarza idealne warunki do rozwoju kiełków. Składa się z kilku poziomów. Na każdym z nich rozsypuje się dowolne nasiona. Na powierzchni każdego piętra znajdują się cieniutkie rowki, które zatrzymują wodę w czasie kiełkowania. Kiełkownica nie zajmuje dużo miejsca, ponieważ ma konstrukcję wieży, tj. poszczególne poziomy nakłada się na siebie. Wystarczy na pierwszy poziom kiełkownicy wlać odpowiednią ilość wody (przegotowanej i ostudzonej, aby uniknąć zanieczyszczenia bakteriami czy grzybami), która następnie przeniknie na niższe piętra nawadniając rozsypane na nich nasiona. Urządzenie zaopatrzone jest w otwory wentylacyjne zapewniające dostęp powietrza.

Kiełki – przepisy

Przepis na kiełki brukselki z pieczarkowym sosem

Składniki:

  • 2 szklanki kiełków brokuła
  • ½ szklanki bulionu
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka ostrej musztardy
  • ½ łyżeczka tymianku
  • ½ szklanki pokrojonych pieczarek

Przygotowanie:

kiełki rozdrobnić. Gotować na parze 6–10 minut do miękkości. W garnku doprowadzić bulion do wrzenia. Wymieszać sok z cytryny, musztardę, tymianek i pieczarki. Dodać do wywaru. Gotować do odparowania połowy bulionu, ok. 5–8 minut. Dodać kiełki. Wymieszać, aby zostały dobrze pokryte sosem.

rozwiń
Przepis na sałatkę z kiełkami rzodkiewki

Składniki:

  • Miks sałat
  • Duży pomidor
  • Kiełki – garść lub więcej
  • 1 sztuka cebuli czerwonej
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • 1 łyżka soku z cytryny

Przygotowanie:

Warzywa umyć i pokroić. Oliwę wymieszać z sokiem z cytryny i ulubionymi potrawami. Wszystko wymieszać i dodać kiełki.  

rozwiń

Kiełki to bez wątpienia produkt cenny i godny polecenia, jednak wymagający szczególnej troski o czystość mikrobiologiczną. Wilgotność i temperatura kiełkowania stwarzają sprzyjające warunki do rozwoju niektórych bakterii czy grzybów obecnych w suchych nasionach. W roku 2011 to najprawdopodobniej kiełki były przyczyną zakażenia bakterią E.Coli w Niemczech. Od tamtego incydentu Komisja Europejska zarządziła konieczność kontroli na obecność szczepów E.Coli wytwarzających toksynę Shiga. Powinniśmy zatem czuć się bezpiecznie kupując gotowe kiełki.

Literatura:

  • http://www.fruitsandveggiesmorematters.org
  • Usda.gov
  • Piotr P. Lewicki; Kiełki nasiona jako źródło cennych składników odżywczych; ŻYWNOŚĆ. Nauka. Technologia. Jakość, 2010, 6 (73), 18 – 33
  • Maria Drzewicka i in.; Czy skiełkowane nasiona można zaklasyfikować do żywności funkcjonalnej? Probl Hig Epidemiol 2016, 97(4): 318-327
  • Krystyna Pappelbaum i in.; WYSTĘPOWANIE WEROTOKSYCZNYCH ESCHERICHIA COLI W ŻYWNOŚCI, ZE SZCZEGÓLNYM UWZGLĘDNIENIM SEROTYPU O104:H4; ŻYWNOŚĆ. Nauka. Technologia. Jakość, 2015, 5 (102), 33–48
Opublikowano ponad miesiąc temu
Oceń artykuł
Oceń artykuł
Autor artykułu:
Paulina Hetwer
Paulina Hetwer , Dyplomowany dietetyk kliniczny. Wierzy, że odpowiednie żywienie jest kluczem do zdrowego i długiego życia.
Udostępnij na FB
Wyślij na e-mail
Dodaj do ulubionych
lucerna właściwości kiełki

Lucerna – właściwości zdrowotne, kiełki

Lucerna jest rośliną pastewną, którą powszechnie kojarzymy z żywieniem wyłącznie zwierząt. Aktualne doniesienia naukowe nad właściwościami lucerny dostarczają cennych dowodów na to, że omawiana roślina jest wartościowym produktem żywieniowym, który… Czytaj dalej...

Kiełki – rodzaje, zastosowanie, wartości…

Te bardzo młode stadia rozwoju roślin są magazynem ogromnej ilości składników odżywczych. Warto je spożywać szczególnie w okresie jesienno-zimowym. Czytaj dalej...

Inne artykuły z tej kategorii

kawa rzemieślnicza
Palarnia kawy rzemieślniczej – klucz do idealnej filiżanki
Jak zrobić domową pizzę jak z włoskiej restauracji?
Dieta Low FODMAP IBS i SIBO
Dieta Low FODMAP pod lupą. Co trzeba o niej wiedzieć?
Dieta niemowlaka – co warto dodać, by wspierać jego rozwój i odporność?
Zrównoważone odżywianie w praktyce – co powinno znaleźć się na talerzu? (Artykuł sponsorowany)
Catering dietetyczny w Łodzi – dlaczego warto spróbować?
Czy naprawdę ich potrzebujesz? Fakty i mity o suplementach
Uzależnienia behawioralne – jak rozpoznać problem i gdzie szukać wsparcia?
Kiedy można spać na plecach? Sprawdź!
Monohydrat kreatyny – wsparcie dla ciała i umysłu

Popularne tematy

owoce warzywa Zdrowie dzieci trening
Formularz kontaktowy


    Czy wiesz, że..

    7 faktów, które powinieneś wiedzieć o Matchy
    żywność ekologiczna wady i zalety
    Ekologiczna żywność i kosmetyki. Wady i zalety produktów ekologicznych
    Kozieradka, siemię lniane, pokrzywa na włosy
    Kozieradka, siemię lniane, pokrzywa – naturalna pielęgnacja włosów
    Sok z brzozy – naturalna aspiryna i izotonik!
    Szybka kawa z saszetki – sprawdź co pijesz!
    Inspiracje współczesnej dietetyki żywieniem człowieka pierwotnego
    Zespół Menkesa – objawy, przyczyny, leczenie i dieta

    Artykuły >Produkty spożywcze

    warzywa
    Gotowane młode ziemniaki na czarnym talerzu.
    6
    warzywa

    Czy ziemniaki rzeczywiście tuczą? Ile mają kalorii?

    warzywa

    Czarna rzepa — właściwości. Zdrowie skóry i włosów

    warzywa

    Jak gotować bataty? Przepisy

    warzywa

    Jak gotować kukurydzę?

    przygotowywanie żywności

    Co można zrobić z cukinii? Top 8 przepisów

    warzywa

    Skorzonera – jak jeść? Przepisy