bonavita
bonavita

Menu główne

  • Diety
  • BonaVita.pl
  • Artykuły
    • Diety od A do Z
      • Dieta ketogeniczna – kompletny przewodnik
      • Korzyści zdrowotne mniszka lekarskiego w Twojej diecie
      • Jak zacząć odchudzanie: wskazówki dla początkujących?
      • Jak pozbyć się tłuszczu trzewnego?
      • Dieta białkowo-tłuszczowa na redukcji – jadłospis i efekty
    • Odżywianie
      • Napój izotoniczny – czym jest?
      • Talerz zdrowego żywienia
      • Porzeczka – dlaczego warto spożywać porzeczki?
      • Ziołowe herbaty na upały
      • Korzyści zdrowotne ostrego jedzenia
    • Psychologia
      • Jak poprawić pamięć i koncentrację? 7 skutecznych sposobów
      • Miłość zmienną jest – 6 etapów rozwoju związku
      • Proste i niezawodne sposoby na radzenie sobie ze stresem
      • Zaburzenia odżywiania towarzyszące depresji
      • Stres i aspekty żywieniowe u osób pracujących
    • Sport
      • Ćwiczenia na jędrne uda i pośladki – pozbądź się cellulitu
      • Jumping fitness – zasady, efekty i przeciwwskazania
      • Siłownia dla kobiet – szczegółowy plan na początek
      • Co jeść po treningu: 6 doskonałych przepisów
      • Węglowodany przed i po treningu. Podział węglowodanów
    • Zdrowie
      • Ziemia okrzemkowa – właściwości, zastosowanie i korzyści zdrowotne
      • Czosnek może szkodzić – poznajmy skutki uboczne jego spożywania
      • Olej z czarnuszki, jego zastosowanie i cudowne właściwości. Nie uwierzysz, że…
      • Dieta w chorobie Leśniowskiego-Crohna
      • Produkty o działaniu przeciwzapalnym
  • Tabele
    • Produkty spożywcze
    • Dodatki do żwyności
    • Witaminy
  • Przepisy
  • Kontakt
Ulubione
  1. Home
  2. Artykuły
  3. Kiełki – jak i po co hodować własne kiełki

Kiełki – jak i po co hodować własne kiełki

kiełki dlaczego warto jej jeść
🕣 3 min czytania

Aktualizacja: 23 stycznia, 2025

Kiełkowanie nasion to bardzo intensywny proces, w którym ogromną aktywnością wykazują się różnego rodzaju enzymy. Złożone związki, np. węglowodany czy białko, są rozkładane i wykorzystywane m.in. do wytwarzania energii czy jako budulcowe substraty niezbędne dla kiełkującej rośliny. W tym okresie diametralnie wzrasta zawartość witamin i minerałów (kiełki zawierają znacznie wyższe stężenie substancji odżywczych w porównaniu do nasion).

SPIS TREŚCI

Toggle
  • Wartości odżywcze kiełków
  • Kiełkownica – jak hodować kiełki w domu
  • Kiełki – przepisy

Wartości odżywcze kiełków

Kiełki – lekkostrawne, niskoenergetyczne, odżywcze. Mogą stanowić doskonałe uzupełnienie diety w okresie jesienno-zimowym, gdzie spada spożycie świeżych warzyw. Technolodzy żywności widzą w nich następcę syntetycznych suplementów. Do ich hodowli najczęściej wykorzystuje się nasiona lnu, rzepaku, orzechów ziemnych, soi, fasoli, soczewicy, żyta, pszenicy, gryki, brokułów.  

Kiełki zawierają całe spektrum witamin (stężenia poszczególnych z nich zależą od rośliny). Ponadto znajdziemy w nich wapń, żelazo, magnez, potas, cynk, selen. Do tego dochodzą także aminokwasy – np. kiełki lucerny zawierają pełen zestaw aminokwasów egzogennych – czyli tych, które musimy do organizmu dostarczać z zewnątrz, ponieważ nie jesteśmy w stanie samodzielnie ich zsyntetyzować.

Wartość odżywcza kiełków brukselki [na 100 g]

Składnik odżywczy zawartość
Energia 43 kcal
Białko 3,38 g
Węglowodany 8,95 g
Wapń 42 mg
Potas 389 mg
Witamina C 85 mg
Folainy 61µg
Witamina K 177 µg

To jednak nie wszystko co kiełki są w stanie nam zaoferować. Oprócz witamin i minerałów znajdziemy w nich inne związki o działaniu prozdrowotnym – glukozynolany, przeciwutleniacze. Kiełki rzodkiewki na przykład są doskonałym źródłem polifenoli. Podobnie jak kiełki fasoli Mung – zaobserwowano, że podczas kiełkowania zawartość proantocyjanidyn wzrosła aż dwukrotnie! Można analizować wartość odżywczą produktów i domniemywać o ich potencjale, ale zawsze najważniejsze jest to, aby sprawdzić czy rzeczywiście mogą korzystnie wpłynąć na zdrowie. Co zdołano zaobserwować?

Obniżenie stężenia cholesterolu frakcji LDL u ochotników przyjmujących codziennie przez 12 tygodni 400 g świeżych kiełków brokułów. Przyjmowanie ekstraktu z kiełków orzeszków ziemnych przez 4 tygodnie wiązało się z obniżeniem stężenia triglicerydów i cholesterolu LDL u kobiet z nadwagą.

Kiełki soczewicy również wpływały korzystnie na profil lipidowy. To wciąż zbyt mało, aby nadać kiełkom status żywności funkcjonalnej, ale wszystko wskazuje na to, że będą cieszyć się zainteresowaniem przez dłuższy okres.

Jak wspomniano na wstępie – aktywność enzymów prowadzi do rozpadu złożonych związków. Dotyczy to nie tylko związków odżywczych, jak węglowodany, ale także związków antyodżywczych – jak inhibitory trypsyny, czy kwas fitynowy, który tworząc nierozpuszczalne związki z wapniem, magnezem, żelazem czy cynkiem hamuje ich wchłanianie. Tym samym wszelkie dobrodziejstwa zawarte w kiełkach stają się dla organizmu lepiej przyswajalne.

Nie można nie wspomnieć o walorach smakowych kiełków. Słodkie, cierpkie lub ostre – w zależności od gatunku. Kiełki roślin strączkowych  czy zbóż nadają potrawom odrobinę słodyczy, z kolei kiełki rzodkiewki przypadną go gustu amatorom ostrych smaków. Aby dostarczyć z kiełkami to, co najważniejsze, należy spożyć je we właściwym okresie wzrostu. Zakupione w sklepie nie zawsze spełniają ten warunek, dlatego warto rozważyć domową hodowlę kiełków.

Kiełkownica – jak hodować kiełki w domu

Hodowla kiełków jest niezwykle łatwa. Można wykorzystać prosty, domowy sposób. Wystarczy na talerzu wyłożonym ligniną rozsypać nasiona do skiełkowania, a następnie podlać wodą, przykryć drugim talerzem i czekać. Taką metodę można zastosować na początku naszej przygody z kiełkami. Jeżeli kiełki przypadną nam do gustu można pokusić się o zakup specjalnej kiełkownicy. To urządzenie stwarza idealne warunki do rozwoju kiełków. Składa się z kilku poziomów. Na każdym z nich rozsypuje się dowolne nasiona. Na powierzchni każdego piętra znajdują się cieniutkie rowki, które zatrzymują wodę w czasie kiełkowania. Kiełkownica nie zajmuje dużo miejsca, ponieważ ma konstrukcję wieży, tj. poszczególne poziomy nakłada się na siebie. Wystarczy na pierwszy poziom kiełkownicy wlać odpowiednią ilość wody (przegotowanej i ostudzonej, aby uniknąć zanieczyszczenia bakteriami czy grzybami), która następnie przeniknie na niższe piętra nawadniając rozsypane na nich nasiona. Urządzenie zaopatrzone jest w otwory wentylacyjne zapewniające dostęp powietrza.

Kiełki – przepisy

Przepis na kiełki brukselki z pieczarkowym sosem

Składniki:

  • 2 szklanki kiełków brokuła
  • ½ szklanki bulionu
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka ostrej musztardy
  • ½ łyżeczka tymianku
  • ½ szklanki pokrojonych pieczarek

Przygotowanie:

kiełki rozdrobnić. Gotować na parze 6–10 minut do miękkości. W garnku doprowadzić bulion do wrzenia. Wymieszać sok z cytryny, musztardę, tymianek i pieczarki. Dodać do wywaru. Gotować do odparowania połowy bulionu, ok. 5–8 minut. Dodać kiełki. Wymieszać, aby zostały dobrze pokryte sosem.

rozwiń
Przepis na sałatkę z kiełkami rzodkiewki

Składniki:

  • Miks sałat
  • Duży pomidor
  • Kiełki – garść lub więcej
  • 1 sztuka cebuli czerwonej
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • 1 łyżka soku z cytryny

Przygotowanie:

Warzywa umyć i pokroić. Oliwę wymieszać z sokiem z cytryny i ulubionymi potrawami. Wszystko wymieszać i dodać kiełki.  

rozwiń

Kiełki to bez wątpienia produkt cenny i godny polecenia, jednak wymagający szczególnej troski o czystość mikrobiologiczną. Wilgotność i temperatura kiełkowania stwarzają sprzyjające warunki do rozwoju niektórych bakterii czy grzybów obecnych w suchych nasionach. W roku 2011 to najprawdopodobniej kiełki były przyczyną zakażenia bakterią E.Coli w Niemczech. Od tamtego incydentu Komisja Europejska zarządziła konieczność kontroli na obecność szczepów E.Coli wytwarzających toksynę Shiga. Powinniśmy zatem czuć się bezpiecznie kupując gotowe kiełki.

Literatura:

  • http://www.fruitsandveggiesmorematters.org
  • Usda.gov
  • Piotr P. Lewicki; Kiełki nasiona jako źródło cennych składników odżywczych; ŻYWNOŚĆ. Nauka. Technologia. Jakość, 2010, 6 (73), 18 – 33
  • Maria Drzewicka i in.; Czy skiełkowane nasiona można zaklasyfikować do żywności funkcjonalnej? Probl Hig Epidemiol 2016, 97(4): 318-327
  • Krystyna Pappelbaum i in.; WYSTĘPOWANIE WEROTOKSYCZNYCH ESCHERICHIA COLI W ŻYWNOŚCI, ZE SZCZEGÓLNYM UWZGLĘDNIENIM SEROTYPU O104:H4; ŻYWNOŚĆ. Nauka. Technologia. Jakość, 2015, 5 (102), 33–48
Opublikowano ponad miesiąc temu
Oceń artykuł
Oceń artykuł
Autor artykułu:
Paulina Hetwer
Paulina Hetwer , Dyplomowany dietetyk kliniczny. Wierzy, że odpowiednie żywienie jest kluczem do zdrowego i długiego życia.
Udostępnij na FB
Wyślij na e-mail
Dodaj do ulubionych
lucerna właściwości kiełki
zdrowa żywność

Lucerna – właściwości zdrowotne, kiełki

Lucerna jest rośliną pastewną, którą powszechnie kojarzymy z żywieniem wyłącznie zwierząt. Aktualne doniesienia naukowe nad właściwościami lucerny dostarczają cennych dowodów na to, że omawiana roślina jest wartościowym produktem żywieniowym, który… Czytaj dalej...

Kiełki – rodzaje, zastosowanie, wartości…

Te bardzo młode stadia rozwoju roślin są magazynem ogromnej ilości składników odżywczych. Warto je spożywać szczególnie w okresie jesienno-zimowym. Czytaj dalej...

Inne artykuły z tej kategorii

Catering dietetyczny w Łodzi – dlaczego warto spróbować?
Czy naprawdę ich potrzebujesz? Fakty i mity o suplementach
Uzależnienia behawioralne – jak rozpoznać problem i gdzie szukać wsparcia?
Kiedy można spać na plecach? Sprawdź!
Monohydrat kreatyny – wsparcie dla ciała i umysłu
Jak wybrać odpowiedni tonik do twarzy?
Jak działają wcierki na porost włosów?
Jak przygotować gardło na świąteczne śpiewanie kolęd i głośne rozmowy w rodzinnym gronie?
Kobieta z bólem brzucha na żółtym tle
Refluks żółciowy – objawy, leczenie, domowe sposoby
Który kraj na świecie ma najzdrowszą dietę?

Popularne tematy

owoce warzywa dzieci trening
Formularz kontaktowy


    Czy wiesz, że..

    7 faktów, które powinieneś wiedzieć o Matchy
    żywność ekologiczna wady i zalety
    Ekologiczna żywność i kosmetyki. Wady i zalety produktów ekologicznych
    Kozieradka, siemię lniane, pokrzywa na włosy
    Kozieradka, siemię lniane, pokrzywa – naturalna pielęgnacja włosów
    Sok z brzozy – naturalna aspiryna i izotonik!
    Szybka kawa z saszetki – sprawdź co pijesz!
    Inspiracje współczesnej dietetyki żywieniem człowieka pierwotnego
    Zespół Menkesa – objawy, przyczyny, leczenie i dieta

    Artykuły >Produkty spożywcze

    warzywa
    Gotowane młode ziemniaki na czarnym talerzu.
    23
    warzywa

    Czy ziemniaki rzeczywiście tuczą? Ile mają kalorii?

    warzywa

    Czarna rzepa — właściwości. Zdrowie skóry i włosów

    warzywa

    Jak gotować bataty? Przepisy

    warzywa

    Jak gotować kukurydzę?

    przygotowywanie żywności

    Co można zrobić z cukinii? Top 8 przepisów

    warzywa

    Skorzonera – jak jeść? Przepisy

    ©Copyright BonaVita – Profesjonalny portal o zdrowiu, odżywianiu, dietach, odchudzaniu 2025
    • Bonavita.pl
    • Regulamin
    • Współpraca
    • Kontakt

    Wszelkie prawa autorskie zastrzeżone i prawnie chronione.
    Serwis Bonavita.pl nie prowadzi działalności leczniczej. Ma jedynie charakter edukacyjny, nie stanowi i nie zastępuje porady lekarskiej. Redakcja i wydawca serwisu nie ponoszą odpowiedzialności wynikającej z zastosowania informacji zamieszczonych w serwisie.