bonavita
bonavita

Menu główne

  • Diety
  • BonaVita.pl
  • Artykuły
    • Diety od A do Z
      • Dieta ketogeniczna – kompletny przewodnik
      • Korzyści zdrowotne mniszka lekarskiego w Twojej diecie
      • Jak zacząć odchudzanie: wskazówki dla początkujących?
      • Jak pozbyć się tłuszczu trzewnego?
      • Dieta białkowo-tłuszczowa na redukcji – jadłospis i efekty
    • Odżywianie
      • Napój izotoniczny – czym jest?
      • Talerz zdrowego żywienia
      • Porzeczka – dlaczego warto spożywać porzeczki?
      • Ziołowe herbaty na upały
      • Korzyści zdrowotne ostrego jedzenia
    • Psychologia
      • Jak poprawić pamięć i koncentrację? 7 skutecznych sposobów
      • Miłość zmienną jest – 6 etapów rozwoju związku
      • Proste i niezawodne sposoby na radzenie sobie ze stresem
      • Zaburzenia odżywiania towarzyszące depresji
      • Stres i aspekty żywieniowe u osób pracujących
    • Sport
      • Ćwiczenia na jędrne uda i pośladki – pozbądź się cellulitu
      • Jumping fitness – zasady, efekty i przeciwwskazania
      • Siłownia dla kobiet – szczegółowy plan na początek
      • Co jeść po treningu: 6 doskonałych przepisów
      • Węglowodany przed i po treningu. Podział węglowodanów
    • Zdrowie
      • Ziemia okrzemkowa – właściwości, zastosowanie i korzyści zdrowotne
      • Czosnek może szkodzić – poznajmy skutki uboczne jego spożywania
      • Olej z czarnuszki, jego zastosowanie i cudowne właściwości. Nie uwierzysz, że…
      • Dieta w chorobie Leśniowskiego-Crohna
      • Produkty o działaniu przeciwzapalnym
  • Tabele
    • Produkty spożywcze
    • Dodatki do żwyności
    • Witaminy
  • Przepisy
  • Kontakt
Ulubione
  1. Home
  2. Artykuły
  3. Potrawy z jarmużu. Jak przyrządzić jarmuż?

Potrawy z jarmużu. Jak przyrządzić jarmuż?

Jak przyrządzić jarmuż - przepisy
🕣 3 min czytania

Aktualizacja: 23 stycznia, 2025

Jarmuż to dwuletnia roślina warzywna pochodząca od dzikiej kapusty. Już w starożytności był używany do jedzenia i jako ozdoba domów i ogrodów. Według skali ANDI (Aggregate Nutrient Density Index), która zajmuje się oceną żywności na podstawie stosunku zawartości składników odżywczych do wartości energetycznej, posiada najwyższą wartość. Zobaczmy, co możemy przygotować z tego niezwykłego i wciąż mało znanego warzywa.

SPIS TREŚCI

Toggle
  • Sałatka z jarmużem
  • Chipsy z jarmużu
  • Koktajl z jarmużu
  • Właściwości zdrowotne jarmużu
  • Jarmuż – przepisy

Sałatka z jarmużem

Sałatki stanowią bardzo zdrowy dodatek do codziennego jadłospisu. Dostarczają bardzo wielu składników odżywczych, błonnika, witamin i minerałów przy niewielkiej wartości energetycznej.

Składniki:

  • 100 g jarmużu
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki pokrojonych orzechów włoskich
  • 1 łyżka żurawiny
  • 1/2 łyżki soku z cytryny
  • 1/2 łyżeczki miodu
  • kilka kosteczek sera pleśniowego lub sera feta
  • 3 pokrojone truskawki
  • 1/2 pokrojonego awokado

Sos winegret:

  • 1 łyżka oliwy
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • sól i pieprz

Przygotowanie: Jarmuż opłukaj, podrzyj na mniejsze kawałki i gotuj na parze przez około 5 min. Rozgrzej oliwę na patelni, dodaj posiekany czosnek, orzechy włoskie, żurawinę i mieszaj przez kilka minut, by lekko się zarumieniły. Następnie dodaj jarmuż i podsmaż przez 1– 2 min. Skrop sokiem z cytryny, polej miodem, dopraw solą i pieprzem. Odstaw z ognia, dodaj ser, truskawki, awokado i delikatnie przemieszaj. Na końcu polej sosem winegret.

Chipsy z jarmużu

Chipsy z jarmużu to doskonała przekąska w ciągu dnia. Ponadto może służyć, m.in. jako ozdoba sałatek, past do chleba, zup-krem.

Składniki:

  • garść jarmużu
  • 1 łyżka oleju
  • przyprawy

Przygotowanie: porwij jarmuż na mniejsze kawałki, polej olejem, posyp ulubionymi przyprawami i dokładnie wymieszaj. Przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia tak, aby kawałeczki nie leżały jedne na drugich. Zapiekaj przez około 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 oC. Sprawdzaj co jakiś czas, czy chipsy są już gotowe i czy nie trzeba ich przemieszać.

Koktajl z jarmużu

Koktajle stają się coraz bardziej popularnymi dodatkami do zdrowej diety. Dużym zainteresowaniem cieszą się napoje nie tylko owocowe, ale również te z dodatkami warzyw, a jarmuż jest częstym składnikiem zielonych koktajli.

Składniki:

  • garść jarmużu (około 20 g)
  • 1 banan
  • 1 pomarańcza
  • 2 łyżki płatków owsianych
  • 1 łyżka siemienia lnianego
  • 1/2 szklanki mleka

Przygotowanie: owoce obierz ze skórki i potnij na mniejsze kawałki. Jarmuż opłucz i osusz. Wszystkie składniki umieść w misie blendera i zmiksuj. Pij na zdrowie!

Właściwości zdrowotne jarmużu

Jarmuż stanowi bogate źródło składników odżywczych, chlorofilu, błonnika, glukozynolanów (sulforan), beta-karotenu, minerałów (zwłaszcza potasu, żelaza, wapnia) i witamin (A, E, C, z gr. B). Jego prozdrowotne właściwości skupiają się przede wszystkim na działaniu przeciwutleniającym, przeciwbakteryjnym, przeciwzapalnym i przeciwnowotworowym. Za większość z tych własności odpowiada sulforan, który powstaje podczas hydrolizy glukozynolanów. Wiele analiz wykazało, że może on mieć wpływ na zmniejszenie ryzyka wystąpienia chorób układu krążenia (nadciśnienia, choroby niedokrwiennej serca). Obiecująco przedstawiają się również badania nad wpływem tego związku na bakterie Helicobacter pylori. Okazał się skuteczny wobec szczepów opornych na antybiotyki.

Jarmuż – przepisy

Przepis na krem z jarmużu

Składniki:

  • 500 g jarmużu
  • 4 cebule
  • 1 jabłko
  • 4 – 5 łyżek oleju
  • jogurt naturalny lub maślanka (opcj.)
  • sól, pieprz

Przygotowanie: jarmuż opłucz pod bieżącą wodą i wytnij stwardniałą część łodygi. Następnie zeszklij cebulę na oleju (najlepiej od razu w garnku, w którym zamierzamy gotować zupę), dodaj przygotowany jarmuż, obrane ze skórki jabłko i zalej 2 litrami wody (lub bulionu warzywnego). Po zagotowaniu dokładnie zblenduj, dopraw do smaku. Możesz dodać łyżkę jogurtu lub maślanki. Podawaj z grzankami z pieczywa żytniego lub razowego.

rozwiń
Przepis na pesto z jarmużu

Składniki:

  • 250 g jarmużu
  • 100 g podprażonych migdałów
  • 1– 2 ząbki czosnku
  • 1/2– 3/4 szklanki oliwy z oliwek lub oleju
  • sól, sok z cytryny

Przygotowanie: gotuj jarmuż przez 1 minutę we wrzącej wodzie, odcedź, polej zimną wodą. Odciśnij dokładnie wodę i drobno posiekaj usuwając najgrubsze łodygi. Następnie wrzuć wszystkie składniki do malaksera i zmiksuj do lekko grudkowatej konsystencji. Podawaj na grzankach lub z makaronem.

rozwiń
Przepis na naleśniki z jarmużem i mozarellą

Składniki na ciasto naleśnikowe:

  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka maślanki
  • 1 szklanka mleka
  • 2 jajka
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka cukru pudru
  • 1 szczypta soli
  • ½ łyżeczki kurkumy

Składniki na farsz:

  • 300 g jarmużu
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego
  • 120 g sera mozzarella
  • oliwa z oliwek
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • sól i pieprz

Przygotowanie: naleśniki –  przesiej do miski mąkę i kurkumę, dodaj resztę składników, zmiksuj i odstaw na 10 minut. Smaż naleśniki z obu stron na dobrze rozgrzanej patelni, wysmarowanej tłuszczem przed pierwszą partią. Farsz –  pokrój czosnek i cebulę w drobną kostkę i podsmaż przez chwilę na oliwie. Dodaj jarmuż i podduś go do zmniejszenia objętości. Następnie dodaj jogurt, sól, pieprz i gałkę muszkatołową. Całość wymieszaj z serem mozarella. Farsz nakładaj na naleśniki i zawijaj. Doskonale komponują się z sosem czosnkowym.

rozwiń

Literatura:

Zdrojewicz Z., Kosowski W., Stebnicki M., Stebnicki M., 2016. Jarmuż – stare, a zapomniane warzywo. Medycyna Rodzinna 1, s. 21-25
Opublikowano ponad miesiąc temu
Oceń artykuł
Oceń artykuł
Autor artykułu:
Małgorzata Mleko , Psychodietetyk i żywieniowiec
Udostępnij na FB
Wyślij na e-mail
Dodaj do ulubionych
Jarmuż właściwości wartości odżywcze przepisy

Jarmuż – właściwości, wartości odżywcze,…

Kilka słów o jarmużu – nowe doniesienia o starej jak świat roślinie. O tym, że warto pokochać jarmuż i zaprosić go na swój stół przekonuje jego niezwykle bogaty skład, a… Czytaj dalej...

Jarmuż, cudowne warzywo o niezwykłych…

Witamina A, C, K, wapń i potas, niskokaloryczny, przeciwutleniacz o właściwościach antynowotworowych – od dziś właśnie z tym powinien kojarzyć ci się jarmuż! Warto znać jego zalety i wiedzieć jak… Czytaj dalej...

Inne artykuły z tej kategorii

Catering dietetyczny w Łodzi – dlaczego warto spróbować?
Czy naprawdę ich potrzebujesz? Fakty i mity o suplementach
Uzależnienia behawioralne – jak rozpoznać problem i gdzie szukać wsparcia?
Kiedy można spać na plecach? Sprawdź!
Monohydrat kreatyny – wsparcie dla ciała i umysłu
Jak wybrać odpowiedni tonik do twarzy?
Jak działają wcierki na porost włosów?
Jak przygotować gardło na świąteczne śpiewanie kolęd i głośne rozmowy w rodzinnym gronie?
Kobieta z bólem brzucha na żółtym tle
Refluks żółciowy – objawy, leczenie, domowe sposoby
Który kraj na świecie ma najzdrowszą dietę?

Popularne tematy

owoce warzywa dzieci trening
Formularz kontaktowy


    Czy wiesz, że..

    7 faktów, które powinieneś wiedzieć o Matchy
    żywność ekologiczna wady i zalety
    Ekologiczna żywność i kosmetyki. Wady i zalety produktów ekologicznych
    Kozieradka, siemię lniane, pokrzywa na włosy
    Kozieradka, siemię lniane, pokrzywa – naturalna pielęgnacja włosów
    Sok z brzozy – naturalna aspiryna i izotonik!
    Szybka kawa z saszetki – sprawdź co pijesz!
    Inspiracje współczesnej dietetyki żywieniem człowieka pierwotnego
    Zespół Menkesa – objawy, przyczyny, leczenie i dieta

    Artykuły >Produkty spożywcze > warzywa

    przygotowywanie żywności warzywa
    Czajnik elektryczny na kuchennym blacie.

    Czy czajniki elektryczne szklane sprawdzą się w kuchni? Sprawdź ranking modeli!

    Miski z soczewicą na różowym tle.
    11
    rośliny strączkowe

    Soczewica czerwona – właściwości, przepisy. Jak gotować soczewicę czerwoną?

    Gotowane młode ziemniaki na czarnym talerzu.
    23
    warzywa

    Czy ziemniaki rzeczywiście tuczą? Ile mają kalorii?

    Ser żółty z dziurami na jasnym tle.
    nabiał

    Ser żółty – rodzaje, skład. Jak zrobić ser żółty? Czy ser żółty jest zdrowy?

    Nawyki żywieniowe

    Gotowanie dla siebie – sposoby na wygodne przygotowywanie posiłków w domu

    warzywa

    Czarna rzepa — właściwości. Zdrowie skóry i włosów

    ©Copyright BonaVita – Profesjonalny portal o zdrowiu, odżywianiu, dietach, odchudzaniu 2025
    • Bonavita.pl
    • Regulamin
    • Współpraca
    • Kontakt

    Wszelkie prawa autorskie zastrzeżone i prawnie chronione.
    Serwis Bonavita.pl nie prowadzi działalności leczniczej. Ma jedynie charakter edukacyjny, nie stanowi i nie zastępuje porady lekarskiej. Redakcja i wydawca serwisu nie ponoszą odpowiedzialności wynikającej z zastosowania informacji zamieszczonych w serwisie.