bonavita
bonavita

Menu główne

  • Diety
  • BonaVita.pl
  • Artykuły
    • Diety od A do Z
      • Dieta ketogeniczna – kompletny przewodnik
      • Korzyści zdrowotne mniszka lekarskiego w Twojej diecie
      • Jak zacząć odchudzanie: wskazówki dla początkujących?
      • Jak pozbyć się tłuszczu trzewnego?
      • Dieta białkowo-tłuszczowa na redukcji – jadłospis i efekty
    • Odżywianie
      • Napój izotoniczny – czym jest?
      • Talerz zdrowego żywienia
      • Porzeczka – dlaczego warto spożywać porzeczki?
      • Ziołowe herbaty na upały
      • Korzyści zdrowotne ostrego jedzenia
    • Psychologia
      • Jak poprawić pamięć i koncentrację? 7 skutecznych sposobów
      • Miłość zmienną jest – 6 etapów rozwoju związku
      • Proste i niezawodne sposoby na radzenie sobie ze stresem
      • Zaburzenia odżywiania towarzyszące depresji
      • Stres i aspekty żywieniowe u osób pracujących
    • Sport
      • Ćwiczenia na jędrne uda i pośladki – pozbądź się cellulitu
      • Jumping fitness – zasady, efekty i przeciwwskazania
      • Siłownia dla kobiet – szczegółowy plan na początek
      • Co jeść po treningu: 6 doskonałych przepisów
      • Węglowodany przed i po treningu. Podział węglowodanów
    • Zdrowie
      • Ziemia okrzemkowa – właściwości, zastosowanie i korzyści zdrowotne
      • Czosnek może szkodzić – poznajmy skutki uboczne jego spożywania
      • Olej z czarnuszki, jego zastosowanie i cudowne właściwości. Nie uwierzysz, że…
      • Dieta w chorobie Leśniowskiego-Crohna
      • Produkty o działaniu przeciwzapalnym
  • Tabele
    • Produkty spożywcze
    • Dodatki do żwyności
    • Witaminy
  • Przepisy
  • Kontakt
Ulubione
  1. Home
  2. Artykuły
  3. Bób – właściwości, wartości odżywcze, przepisy. Jak ugotować bób?

Bób – właściwości, wartości odżywcze, przepisy. Jak ugotować bób?

bób właściwości wartości odżywcze przepisy
🕣 4 min czytania

Aktualizacja: 23 stycznia, 2025

Bób to warzywo, na które sezon przypada na przełomie czerwca i lipca. To właśnie w tym okresie na straganach można spotkać zielone nasiona w kształcie fasoli. Posiada on wielu amatorów, ale wciąż przez wiele osób nie został jeszcze “odkryty”. Jakie właściwości posiada? W jaki sposób go ugotować i przyrządzić?

SPIS TREŚCI

Toggle
  • Bób
  • Właściwości bobu
  • Bób w ciąży 
  • Wartości odżywcze bobu
  • Bób – kalorie, indeks glikemiczny 
  • Jak ugotować bób?
  • Bób – przepisy

Bób

Bób to jednoroczna roślina z rodziny bobowatych uprawiana od czasów starożytnych. Do XVII wieku stanowił jeden z podstawowych pokarmów w Europie Środkowej. Ma zielony kolor i kształt przypominający fasolę. Charakteryzuje się wysoką wartością odżywczą i wieloma korzystnymi właściwościami.

Właściwości bobu

Bób jest rośliną bogatą w składniki odżywcze, mineralne, błonnik i witaminy, przez co jej spożycie wpływa korzystnie na wiele procesów w organizmie. Oto niektóre z jego właściwości:

  • dzięki zawartości błonnika wpływa na regulację pracy jelit, oczyszcza ze szkodliwych produktów przemiany materii, przedłuża uczucie sytości i wspomaga redukcję masy ciała, obniża ryzyko nowotworów jelita grubego, zmniejsza poziom cholesterolu w surowicy i spowalnia wchłanianie cukrów z przewodu pokarmowego;
  • obecność witamin z grupy B odpowiada za prawidłową pracę układu nerwowego, dużą rolę odgrywa tu kwas foliowy, który wpływa na właściwy rozwój cewy nerwowej rozwijającego się płodu;
  • znajdujący się w nim potas reguluje gospodarkę wodno-elektrolitową oraz pomaga obniżyć ciśnienie krwi;
  • zawartość żelaza i kwasu foliowego sprawia, że może on być pomocny w leczeniu anemii i wpływać na tworzenie się czerwonych krwinek;
  • działanie antydepresyjne i zmniejszające oznaki stresu zawdzięcza obecności magnezu;
  • dzięki zawartości cynku wpływa na poprawę stanu skóry, a także włosów i paznokci;
  • reguluje procesy metaboliczne zachodzące w komórkach, dzięki zawartości fosforu.
Warto wiedzieć!

Bób w ciąży 

100 g świeżych nasion bobu pokrywa w 106 % dziennego zapotrzebowania na kwas foliowy, który w okresie ciąży jest niezbędny do prawidłowego rozwoju układu nerwowego płodu. Można po niego sięgać w okresie ciąży pod warunkiem, że przyszła mama nie cierpi na cukrzycę ciężarnych i nie ma problemów z zaparciami, gdyż bób podnosi poziom glukozy we krwi i ma działanie wzdymające.

Wartości odżywcze bobu

Bób, podobnie jak inne nasiona roślin strączkowych, jest dobrym źródłem białka. Jego zawartość przekracza 20 % masy produktu i zależy od warunków glebowych oraz stopnia dojrzałości rośliny. Oprócz tego bób zawiera węglowodany (około 60 %) oraz tłuszcze, w tym sporą ilość niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (z przewagą kwasów wielonienasyconych, w tym linolowego i linolenowego). Bób ceniony jest również ze względu na sporą zawartość fosforu, wapnia, magnezu, żelaza, cynku, miedzi i manganu, jednak przyswajalność tych minerałów ogranicza zawartość błonnika i fitynianów. Roślina ta jest również dobrym źródłem witamin z grupy B, w tym kwasu foliowego. Dowiedz się więcej na temat bobu!

Warto wiedzieć!

Bób – kalorie, indeks glikemiczny 

Bób należy do produktów, które charakteryzują się wysokimi walorami odżywczymi przy stosunkowo niskiej kaloryczności. Wartość energetyczna ugotowanego bobu wynosi około 187 kcal w 100 g produktu. Indeks glikemiczny gotowanego bobu jest wysoki i wynosi 80 (IG suchych nasion = 40). Nie zaleca się go więc osobom chorującym na cukrzycę.

Jak ugotować bób?

Przed ugotowaniem bobu należy go dobrze wypłukać. Wodę powinno się lekko osolić i gotować bób maksymalnie przez 15 minut, by uzyskał odpowiednią konsystencję i nie stracił swych walorów odżywczych. Ziarna należy odcedzić, można je obłuskać, ale w skórce znajduje się najwięcej składników odżywczych, więc nie jest to zabieg konieczny. W celu podkreślenia smaku do gotowania zezwala się dodać odrobinę masła, cukru lub czosnku. Można wykorzystać również metodę gotowania na parze

Bób – przepisy

Przepis na zupę z bobu

Składniki:

  • 1 kg łuskanego bobu
  • 1 kg ziemniaków
  • 2 cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • ½ selera korzeniowego
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 5 listków laurowych
  • 10 ziarenek ziela angielskiego
  • pęczek szczypiorku
  • sól, pieprz

Wykonanie: pokrojone w drobną kostkę cebulę i czosnek zeszklij na oleju, dodaj starty na grubych oczkach seler i chwilę podsmaż. Następnie dodaj bób, liście laurowe, ziele, sól i pieprz, gotuj przez pół godziny. W tym czasie obierz ziemniaki i pokrój je w grubą kostkę. Wsyp do garnka z zupą, gotuj przez około 15 minut do miękkości. Wyłów listki i ziele, dodaj posiekany szczypiorek. Smacznego!

rozwiń
Przepis na sałatka z bobem i truskawkami

Składniki:

  • kilka listków sałaty lodowej lub świeżego szpinaku
  • 300 g bobu
  • 200 g truskawek
  • ½ żółtej papryki
  • 50 g orzechów laskowych
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka miodu
  • 2 łyżki soku z limonki
  • tymianek, pieprz, sól

Wykonanie: sałatę opłucz, osusz ręcznikiem papierowym, podrzyj na mniejsze kawałki. Orzechy podpraż na suchej patelni. Paprykę pokrój w kostkę. Truskawki przekrój na połówki. Bób zalej wrzątkiem, posól i gotuj do 7 minut. Następnie odcedź, przelej zimną wodą, obłuskaj. Przygotowane składniki wymieszaj w misce. Całość polej dressingiem z oliwy, miodu, soku z limonki i listków tymianku. Dodaj pieprz, delikatnie wymieszaj i posyp prażonymi orzechami. Smacznego!

rozwiń
Przepis na bób z ciecierzycą i twarogiem

Składniki:

  • 150 g bobu
  • 50 g ciecierzycy (suchej)
  • 50 g twarogu półtłustego
  • 50 g kabanosów
  • 1 mała cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka masła
  • sól, pieprz
  • cebula, dymka
  • 2–3 rzodkiewki

Wykonanie: ciecierzycę zamocz w zimnej wodzie (około 2 razy więcej ponad objętość produktu) na około godzinę, następnie gotuj w tej samej wodzie przez około 30 minut, odcedź i przelej zimną wodą. Bób wrzuć do osolonej wody, gotuj przez około 10 minut, odcedź, obłuskaj. Cebulę pokrój w piórka, czosnek i dymkę drobno posiekaj, kabanosy pokrój na mniejsze kawałki. Na lekko rozgrzaną patelnią wlej łyżkę oliwy, zeszklij cebulę i czosnek, a następnie dodaj kabanosa, bób i ciecierzycę. Całość podgrzej, podlej odrobiną wody, dodaj masło. Po rozpuszczeniu tłuszczu, dopraw solą i pieprzem, dodaj dymkę i wymieszaj. Przełóż na talerz, pokrusz twaróg (może być wędzony), udekoruj rzodkiewką lub kiełkami. Smacznego!

rozwiń

Literatura:

Górnicka M., Pierzynowska J., Wiśniewska M., Frąckiewicz J., 2011. Analiza spożycia suchych nasion roślin strączkowych w latach 1999 – 2008 w Polsce. Bromat Chem Toksykol, XLIV, 4, s. 1034 – 1038

 

Opublikowano ponad miesiąc temu
Oceń artykuł
Oceń artykuł
Autor artykułu:
Małgorzata Mleko , Psychodietetyk i żywieniowiec
Udostępnij na FB
Wyślij na e-mail
Dodaj do ulubionych

Wzdęcia po roślinach strączkowych –…

Już od najdawniejszych czasów znano i chętnie spożywano rośliny strączkowe. Jedną z nich – soję, ze względu na dużą zawartość białka oraz nienasyconych kwasów tłuszczowych, w krajach azjatyckich, nazwano rośliną… Czytaj dalej...

Fawizm, czyli kto powinien unikać…

Bób z reguły nie powinien szkodzić organizmowi. Istnieje jednak pewne schorzenie określanie mianem fawizmu, które powoduje, że bób staje się trucizną! Czytaj dalej...

Inne artykuły z tej kategorii

Catering dietetyczny w Łodzi – dlaczego warto spróbować?
Czy naprawdę ich potrzebujesz? Fakty i mity o suplementach
Uzależnienia behawioralne – jak rozpoznać problem i gdzie szukać wsparcia?
Kiedy można spać na plecach? Sprawdź!
Monohydrat kreatyny – wsparcie dla ciała i umysłu
Jak wybrać odpowiedni tonik do twarzy?
Jak działają wcierki na porost włosów?
Jak przygotować gardło na świąteczne śpiewanie kolęd i głośne rozmowy w rodzinnym gronie?
Kobieta z bólem brzucha na żółtym tle
Refluks żółciowy – objawy, leczenie, domowe sposoby
Który kraj na świecie ma najzdrowszą dietę?

Popularne tematy

owoce warzywa dzieci trening
Formularz kontaktowy


    Czy wiesz, że..

    7 faktów, które powinieneś wiedzieć o Matchy
    żywność ekologiczna wady i zalety
    Ekologiczna żywność i kosmetyki. Wady i zalety produktów ekologicznych
    Kozieradka, siemię lniane, pokrzywa na włosy
    Kozieradka, siemię lniane, pokrzywa – naturalna pielęgnacja włosów
    Sok z brzozy – naturalna aspiryna i izotonik!
    Szybka kawa z saszetki – sprawdź co pijesz!
    Inspiracje współczesnej dietetyki żywieniem człowieka pierwotnego
    Zespół Menkesa – objawy, przyczyny, leczenie i dieta

    Artykuły >Produkty spożywcze > rośliny strączkowe

    rośliny strączkowe warzywa
    Miski z soczewicą na różowym tle.
    11
    rośliny strączkowe

    Soczewica czerwona – właściwości, przepisy. Jak gotować soczewicę czerwoną?

    Gotowane młode ziemniaki na czarnym talerzu.
    23
    warzywa

    Czy ziemniaki rzeczywiście tuczą? Ile mają kalorii?

    warzywa

    Czarna rzepa — właściwości. Zdrowie skóry i włosów

    warzywa

    Jak gotować bataty? Przepisy

    warzywa

    Jak gotować kukurydzę?

    przygotowywanie żywności

    Co można zrobić z cukinii? Top 8 przepisów

    ©Copyright BonaVita – Profesjonalny portal o zdrowiu, odżywianiu, dietach, odchudzaniu 2025
    • Bonavita.pl
    • Regulamin
    • Współpraca
    • Kontakt

    Wszelkie prawa autorskie zastrzeżone i prawnie chronione.
    Serwis Bonavita.pl nie prowadzi działalności leczniczej. Ma jedynie charakter edukacyjny, nie stanowi i nie zastępuje porady lekarskiej. Redakcja i wydawca serwisu nie ponoszą odpowiedzialności wynikającej z zastosowania informacji zamieszczonych w serwisie.