Biała rzepa – właściwości, zastosowanie, przepisy
Aktualizacja: 8 kwietnia, 2024
Wyróżniamy rzepę czarną i białą. Obie cechuje wiele podobnych wartości odżywczych, które dodają sił i wzmacniają organizm, jednakże biała jest dużo bardziej znana i łatwo dostępna. Dowiedzmy się, dlaczego warto spożywać białą rzepę.
Biała rzepa
Biała rzepa jest warzywem, które z całą pewnością zasługuje na uwagę i jest warte wprowadzenia do diety. Należy do rodziny roślin kapustowatych. Częścią jadalną rzepy jest korzeń oraz liście. Korzeń ma zazwyczaj kolor biały, delikatnie czerwony. Warzywo to najlepiej uprawia się w chłodniejszym klimacie, stąd też nadaje się do uprawy na polskich terenach. Aby otrzymać jak najlepszej jakości warzywo, powinno się uprawiać je w miejscach dobrze nasłonecznionych i na żyznej glebie.
Właściwości białej rzepy
Biała rzepa podobnie jak czarna wykazuje wiele właściwości odżywczych. Zawiera witaminy (głównie C, A i z grupy B), składniki mineralne (potas, wapń, magnez, fluor, żelazo, cynk), błonnik, olejki eteryczne, substancje bakteriobójcze. Biała rzodkiew jest niskokaloryczna, zatem spokojnie mogą ją spożywać osoby na diecie redukcyjnej. Wykazuje właściwości bakteriobójcze, rozluźniające, moczopędne i żółciotwórcze. Wzmacnia organizm, reguluje pracę przede wszystkim układu odpornościowego i trawiennego. Poprawia przemianę materii, zapewnia mocne włosy, paznokcie oraz zdrową cerę.
Zastosowanie białej rzepy
Biała rzepa ma podobne zastosowanie jak rzepa czarna. Na pewno polecana jest w czasie przeziębień, infekcji. Pomaga zwalczyć chorobę, wzmocni układ odpornościowy, złagodzi ból gardła, zapalenie błony śluzowej i poprawi ogólną kondycje organizmu. Rzepa polecana jest także osobom z zaburzeniami układu trawiennego oraz moczowego. Pobudza trawienie, przeciwdziała zaparciom. Spożywanie rzepy może zapobiec chorobom zwyrodnieniowym stawów i bólom reumatycznym. Białą rzepę można stosować, aby wzmocnić cebulki włosów i poprawić stan skóry i paznokci. Do pielęgnacji włosów dostępna jest w postaci gotowych produktów takich jaki szampony, odżywki. Spożywać ją można w formie soku lub dodatku do potraw.
Biała rzepa – przepisy
Oczywiście biała rzepa nadaje się do wszelkich sałatek, surówek i kanapek. Można ją również zapiekać, gotować czy dusić. Oto propozycja prostej surówki:
- rzepę zetrzeć,
- dodać posiekaną nać pietruszki, startą marchew, stary seler, jogurt naturalny,
- doprawić solą i pieprzem lub innymi ulubionymi przyprawami.
Rzepa to wartościowe warzywo. Zarówno białą, jak i czarną warto wkomponować do codziennego jadłospisu. Surówki z rzepy są proste, szybkie w przygotowaniu a zarazem smaczne i zdrowe.
Żepa :3
Uwielbiam rzepę, jem w różnych postaciach, ale najbardziej mi smakuje nadziewane ryżem, również z miodem też polecam…….
Trzeba jeść rzepę, to samo zdrowie..
Nigdy nie przygotowywałam rzepy, jej smak pamiętam jedynie z surówek do obiadu na szkolnej stołówce. Ten smak przypomniałam sobie, gdy dostałam rzepkę, ale mam problem, bo jest w środku niebieska. Czy to naturalny kolor związany np. z tym, że za długo rosła, czy jest to oznaka psucia? Smak i zapach wydaje się ok, ale boję się, bo nigdzie nie mogę znaleźć informacji na ten temat. W internecie na wszystkich zdjęciach rzepa jest całkiem biała, a moja dosłownie niebieska.
Uwielbiam rzepe. Od małego szczeniaka chodząc z ojcem na grzyby zawsze gdzieś się ja na polach zrywalo I szama. Polecam I pozdrawiam