bonavita
bonavita

Menu główne

  • Diety
  • BonaVita.pl
  • Artykuły
    • Diety od A do Z
      • Dieta ketogeniczna – kompletny przewodnik
      • Korzyści zdrowotne mniszka lekarskiego w Twojej diecie
      • Jak zacząć odchudzanie: wskazówki dla początkujących?
      • Jak pozbyć się tłuszczu trzewnego?
      • Dieta białkowo-tłuszczowa na redukcji – jadłospis i efekty
    • Odżywianie
      • Napój izotoniczny – czym jest?
      • Talerz zdrowego żywienia
      • Porzeczka – dlaczego warto spożywać porzeczki?
      • Ziołowe herbaty na upały
      • Korzyści zdrowotne ostrego jedzenia
    • Psychologia
      • Jak poprawić pamięć i koncentrację? 7 skutecznych sposobów
      • Miłość zmienną jest – 6 etapów rozwoju związku
      • Proste i niezawodne sposoby na radzenie sobie ze stresem
      • Zaburzenia odżywiania towarzyszące depresji
      • Stres i aspekty żywieniowe u osób pracujących
    • Sport
      • Ćwiczenia na jędrne uda i pośladki – pozbądź się cellulitu
      • Jumping fitness – zasady, efekty i przeciwwskazania
      • Siłownia dla kobiet – szczegółowy plan na początek
      • Co jeść po treningu: 6 doskonałych przepisów
      • Węglowodany przed i po treningu. Podział węglowodanów
    • Zdrowie
      • Ziemia okrzemkowa – właściwości, zastosowanie i korzyści zdrowotne
      • Czosnek może szkodzić – poznajmy skutki uboczne jego spożywania
      • Olej z czarnuszki, jego zastosowanie i cudowne właściwości. Nie uwierzysz, że…
      • Dieta w chorobie Leśniowskiego-Crohna
      • Produkty o działaniu przeciwzapalnym
  • Tabele
    • Produkty spożywcze
    • Dodatki do żwyności
    • Witaminy
  • Przepisy
  • Kontakt
Ulubione
  1. Home
  2. Artykuły
  3. Lucerna – właściwości zdrowotne, kiełki

Lucerna – właściwości zdrowotne, kiełki

lucerna właściwości kiełki
🕣 3 min czytania

Aktualizacja: 23 stycznia, 2025

Lucerna jest rośliną pastewną, którą powszechnie kojarzymy z żywieniem wyłącznie zwierząt. Aktualne doniesienia naukowe nad właściwościami lucerny dostarczają cennych dowodów na to, że omawiana roślina jest wartościowym produktem żywieniowym, który jest w stanie rozwiązać szereg problemów zdrowotnych ludzi, nie tylko w krajach rozwijających się. Jakie to właściwości?

SPIS TREŚCI

Toggle
  • Lucerna
  • Właściwości lucerny
  • Kiełki lucerny

Lucerna

Lucerna to wieloletnia, wysokobiałkowa roślina pastewna o szerokim wachlarzu możliwości zastosowania w przetwórstwie spożywczym. Jej wartość odżywcza jest zmienna, gdyż zależy m.in. od klimatu, dostępu do światła i wody, warunków glebowych oraz terminu zbioru.

Średnia zawartość białka ogólnego w lucernie mieści się w granicach 17–22%. Badania donoszą, że białko to dorównuje jakością białku mleka w proszku i jest zasobne w aminokwasy egzogenne. Ponadto charakteryzuje się wysokim stopniem przyswajalności przez organizm człowieka, mimo roślinnego pochodzenia, co zawdzięczamy podobieństwu do białka mlecznego. Lucerna zawiera niewielką ilość kwasów tłuszczowych ok. 2–3%, a przeważającym jest nasycony kwas palmitynowy oraz jednonienasycony kwas oleinowy.

Zawartość składników mineralnych oraz witamin, które możemy znaleźć w lucernie, stanowi aż 13–14% suchej masy. Lucerna, a w szczególności części nadziemne rośliny, są zasobne w beta-karoten, wszystkie witaminy z grupy B, kwas askorbinowy (witamina  C), witaminę D, witaminy przeciwutleniające A i E oraz witaminę K. Ze składników mineralnych na wyróżnienie zasługują  potas, żelazo, wapń i fosfor.

Lucerna to roślina zielona, której barwę nadaje zielony barwnik chlorofil – zaliczany do jednego z czterech poznanych, najsilniejszych związków o właściwościach przeciwnowotworowych. Centralnym pierwiastkiem w chlorofilu jest magnez, dzięki czemu wysoka zawartość barwnika idzie w parze z wysoką zawartością tego pierwiastka! Według biologa Franka Bouer lucerna to roślina uzdrawiająca, gdyż zawiera osiem enzymów niezbędnych naszemu organizmowi do funkcjonowania. Warto ponadto zwrócić uwagę na zawartość kwasów jabłkowego, cytrynowego oraz fumarynowego, które uczestniczą w reakcjach metabolicznych.

Właściwości lucerny

Lucerna ze względu na wysoką wartość prozdrowotną i odżywczą posiada szereg właściwości.

  • Wzmacnia układ nerwowy, dzięki zawartości kompleksu witamin z grupy B oraz odpornościowy dzięki witaminie C.
  • Wpływa na wzmocnienie kości oraz zębów, gdyż dostarcza składników budujących szkielet – wapń, fosfor oraz witaminę D.
  • Zapobiega i wspiera leczenie terapeutyczne anemii, gdyż dostarcza żelazo budujące hemoglobinę.
  • Zapobiega nowotworom przewodu pokarmowego – żołądka, przełyku, rakowi jelit (grubego, okrężnicy), co zawdzięczamy m.in. chlorofilowi oraz witaminie D.
  • Jej stosowanie zaleca się w stanach zapalnych żołądka i dwunastnicy oraz wrzodach przewodu pokarmowego, ze względu na alkalizujący potencjał.
  • Łagodzi okres menopauzy, gdyż dostarcza fitoestrogenów.
  • Wspomaga leczenie drożdżaków, ma działanie odtruwające.
  • Spowalnia proces starzenia się komórek organizmu ze względu na zawartość witamin przeciwutleniających A, C i E.
  • Zapobiega krwotokom oraz bolesnym miesiączkom, dzięki zawartości witaminy K.

Kiełki lucerny

Wszelkiego rodzaju kiełki są wartościowym elementem codziennej diety. W kiełkach zawarte są uwolnione z nasion składniki odżywcze, które często nie są przyswajalne przez nasz organizm z nasion. Kiełki roślinne m.in. lucerny są bogatym źródłem witamin i składników mineralnych oraz substancji przeciwutleniających o wysokiej przyswajalności. W wyniku kiełkowania dochodzi do aktywacji licznych procesów metabolicznych w nasionach, którym zapewniono jednocześnie odpowiednią ilość wody, nasłonecznienia oraz tlenu. Jedną z ważniejszych faz procesu kiełkowania jest kleikowanie, które zwiększa przyswajalność składników odżywczych z nasienia po spożyciu.

W kiełkach lucerny wykazano obecność wszystkich aminokwasów egzogennych niezbędnych człowiekowi do funkcjonowania, wysoką zawartość białka, beta-karotenu oraz polifenoli. Ponadto wykazano składniki mineralne takie jak potas, magnez, fosforan oraz żelazo. Niestety oznaczono również stosunkowo niską zawartość witaminy C w porównaniu do innych rodzajów kiełków.

Lucerna jest niedocenianą rośliną, która zasługuje na wypróbowanie w domowej kuchni. Najprostszym sposobem wprowadzenia do diety przetworów z lucerny jest wyhodowanie własnych kiełków lub zakup już gotowych w pobliskim sklepie wymiennie z innymi rodzajami. Pamiętaj, aby przechowywać kiełki w warunkach chłodniczych, zabezpieczając tym samym przed rozwojem pleśni, a decydując się na własną hodowlę nie doprowadzaj do przewodnienia podłoża. Kiełki śmiało możesz dodać do sałatki lub surówki, położyć na kanapkę lub dodać do jogurtu.

Literatura:

Grela E. R., Kowalczuk-Vasile E.: Skład chemiczny, wartość pokarmowa i przydatność produktów z lucerny w żywieniu ludzi i zwierząt. W: Lucerna w żywieniu ludzi i zwierząt Nowe możliwości zastosowania ekstraktu z liści lucerny Monografie pod redakcją Eugeniusza R. Greli Lublin – Sandomierz 2010

Lewicki P.: Kiełki nasion jako źródło cennych składników odżywczych. Żywność. Nauka. Technologia. Jakość, 2010, 6 (73), 18-33

Opublikowano ponad miesiąc temu
Oceń artykuł
Oceń artykuł
Autor artykułu:
Martyna Jaros
Martyna Jaros , Dyplomowany dietetyk. Prywatnie pasjonatka zdrowego stylu życia z zamiłowaniem do poznawania składu i sposobu produkcji żywności, a także jej wpływu na organizm człowieka.
Udostępnij na FB
Wyślij na e-mail
Dodaj do ulubionych

Kiełki – rodzaje, zastosowanie, wartości…

Te bardzo młode stadia rozwoju roślin są magazynem ogromnej ilości składników odżywczych. Warto je spożywać szczególnie w okresie jesienno-zimowym. Czytaj dalej...
warzywa

Ciecierzyca. Posiada liczne właściwości zdrowotne…

Podobna do grochu, ale nim nie jest. Ciecierzyca jest o wiele smaczniejsza i zdrowsza. Czas aby ją poznać i wprowadzić do swojej kuchni. Czytaj dalej...

Inne artykuły z tej kategorii

Catering dietetyczny w Łodzi – dlaczego warto spróbować?
Czy naprawdę ich potrzebujesz? Fakty i mity o suplementach
Uzależnienia behawioralne – jak rozpoznać problem i gdzie szukać wsparcia?
Kiedy można spać na plecach? Sprawdź!
Monohydrat kreatyny – wsparcie dla ciała i umysłu
Jak wybrać odpowiedni tonik do twarzy?
Jak działają wcierki na porost włosów?
Jak przygotować gardło na świąteczne śpiewanie kolęd i głośne rozmowy w rodzinnym gronie?
Kobieta z bólem brzucha na żółtym tle
Refluks żółciowy – objawy, leczenie, domowe sposoby
Który kraj na świecie ma najzdrowszą dietę?

Popularne tematy

owoce warzywa dzieci trening
Formularz kontaktowy


    Czy wiesz, że..

    7 faktów, które powinieneś wiedzieć o Matchy
    żywność ekologiczna wady i zalety
    Ekologiczna żywność i kosmetyki. Wady i zalety produktów ekologicznych
    Kozieradka, siemię lniane, pokrzywa na włosy
    Kozieradka, siemię lniane, pokrzywa – naturalna pielęgnacja włosów
    Sok z brzozy – naturalna aspiryna i izotonik!
    Szybka kawa z saszetki – sprawdź co pijesz!
    Inspiracje współczesnej dietetyki żywieniem człowieka pierwotnego
    Zespół Menkesa – objawy, przyczyny, leczenie i dieta

    Artykuły >Produkty spożywcze > zdrowa żywność

    warzywa zdrowa żywność
    Koszyk świeżych, kolorowych warzyw.

    Na czym polega przetwórstwo owoców i warzyw?

    Gotowane młode ziemniaki na czarnym talerzu.
    23
    warzywa

    Czy ziemniaki rzeczywiście tuczą? Ile mają kalorii?

    warzywa

    Czarna rzepa — właściwości. Zdrowie skóry i włosów

    warzywa

    Jak gotować bataty? Przepisy

    warzywa

    Jak gotować kukurydzę?

    przygotowywanie żywności

    Co można zrobić z cukinii? Top 8 przepisów

    ©Copyright BonaVita – Profesjonalny portal o zdrowiu, odżywianiu, dietach, odchudzaniu 2025
    • Bonavita.pl
    • Regulamin
    • Współpraca
    • Kontakt

    Wszelkie prawa autorskie zastrzeżone i prawnie chronione.
    Serwis Bonavita.pl nie prowadzi działalności leczniczej. Ma jedynie charakter edukacyjny, nie stanowi i nie zastępuje porady lekarskiej. Redakcja i wydawca serwisu nie ponoszą odpowiedzialności wynikającej z zastosowania informacji zamieszczonych w serwisie.