warzywa
W naszym klimacie patison nie jest warzywem trudnym do uprawy,…
Zapiekanka z kaszą gryczaną i warzywami
Zapiekanka z kaszą gryczaną to pomysł na pełnowartościowy i zdrowy…
Jak przekonać dziecko do warzyw?
Tak, to w niektórych przypadkach może być nieco trudne. Jednak wystarczy zadbać o odpowiednie przygotowanie i podanie warzyw, a dziecko zje nawet brukselkę czy szpinak. Zastosuj cenne wskazówki i poznaj sekret jak przekonać własne dziecko do jedzenia warzyw.
Świąteczny piernik z burakami
Zapewne wielu z Was zabiera się już za przygotowywanie świątecznych...
Zielona papryka – właściwości, wartości odżywcze, witaminy i przepis
Dzisiaj skupimy się na papryce zielonej, która stanowi doskonałe źródło…
Kapusta czerwona – właściwości, wartości odżywcze i zastosowanie
Kapusta jako królowa warzyw jest nie tylko zdrowa i pełna…
Warzywa na zaparcia
Warzywa posiadają dużą ilość błonnika, który usprawnia pracę jelit. Przy zaparciach właściwość ta jest niezwykle ważna. Warto wówczas jeść marchewki, kapustę kiszoną, pomidory i szpinak.
Kapusta – odmiany, właściwości, gotowanie i zastosowanie
Kapusta towarzyszy ludziom już od starożytności, gdzie była uznawana za…
Marchew – odmiany, wartości odżywcze oraz właściwości
Ten tani składnik wielu popularnych dań jest również magazynem cennych…
Buraki – skład, właściwości i ich wpływ na wyniki sportowe
Te niepozorne bulwy o ciemnoczerwonym kolorze mogą wpłynąć na poprawę…
Warzywa a IG
Warzywa zawierają w większości węglowodany proste – glukozę, ale np. ziemniaki posiadają w swoim składzie skrobię zaliczaną do węglowodanów złożonych. Ich indeks glikemiczny zatem różni się w zależności od rodzaju. Przeczytaj artykuł o indeksie glikemicznym, alby dowiedzieć się więcej.
Kiełki – rodzaje, zastosowanie, wartości odżywcze i zalety ich spożywania
Te bardzo młode stadia rozwoju roślin są magazynem ogromnej ilości…