warzywa
Ekstrakty z warzyw – skondensowane wartości odżywcze zawarte w kiełkach
Z pewnością każdy z nas wie, że warzywa posiadają wiele…
Jak przekonać dziecko do warzyw?
Tak, to w niektórych przypadkach może być nieco trudne. Jednak wystarczy zadbać o odpowiednie przygotowanie i podanie warzyw, a dziecko zje nawet brukselkę czy szpinak. Zastosuj cenne wskazówki i poznaj sekret jak przekonać własne dziecko do jedzenia warzyw.
Pieczarki – jedno z najbogatszych źródeł witaminy D!
Powszechnie uważa się, że pieczarki nie mają zbyt dużo wartości…
Nowalijki – uprawa, nawożenie, przechowywanie i bezpieczeństwo spożywania
Warto jednak zastanowić się czy nowalijki – bo tak mówimy…
Przepis na pastę z pieczonych warzyw, słonecznika i tahini
Aromatyczna, wyrazista, lekko słodka pasta kanapkowa z pieczonych warzyw, pasty…
Warzywa na zaparcia
Warzywa posiadają dużą ilość błonnika, który usprawnia pracę jelit. Przy zaparciach właściwość ta jest niezwykle ważna. Warto wówczas jeść marchewki, kapustę kiszoną, pomidory i szpinak.
Sekrety zdrowego grillowania – warzywa
Grille urządzamy zwykle w ciepłe dni późnej wiosny bądź lata.…
Obieranie warzyw – wady, zalety i wpływ na wartości odżywcze
Warzywa i owoce są cennym źródłem witamin, składników mineralnych, substancji…
Rzodkiewka – idealna dla osób z anemią
Rzodkiewka to bardzo popularne w Polsce warzywo. Jej pojawienie się…
Warzywa a IG
Warzywa zawierają w większości węglowodany proste – glukozę, ale np. ziemniaki posiadają w swoim składzie skrobię zaliczaną do węglowodanów złożonych. Ich indeks glikemiczny zatem różni się w zależności od rodzaju. Przeczytaj artykuł o indeksie glikemicznym, alby dowiedzieć się więcej.
Znaczenie kolorów warzyw i owoców w codziennej diecie
Owoce i warzywa to niezbędny składnik codziennej diety. Poza walorami...
Poznaj smaki dziecka i zachęć je do jedzenia warzyw
Dzieci często odmawiają nam zjedzenia warzyw, co pozostaje nie małym…