bonavita
bonavita

Menu główne

  • Diety
  • BonaVita.pl
  • Artykuły
    • Diety od A do Z
      • Dieta ketogeniczna – kompletny przewodnik
      • Korzyści zdrowotne mniszka lekarskiego w Twojej diecie
      • Jak zacząć odchudzanie: wskazówki dla początkujących?
      • Jak pozbyć się tłuszczu trzewnego?
      • Dieta białkowo-tłuszczowa na redukcji – jadłospis i efekty
    • Odżywianie
      • Napój izotoniczny – czym jest?
      • Talerz zdrowego żywienia
      • Porzeczka – dlaczego warto spożywać porzeczki?
      • Ziołowe herbaty na upały
      • Korzyści zdrowotne ostrego jedzenia
    • Psychologia
      • Jak poprawić pamięć i koncentrację? 7 skutecznych sposobów
      • Miłość zmienną jest – 6 etapów rozwoju związku
      • Proste i niezawodne sposoby na radzenie sobie ze stresem
      • Zaburzenia odżywiania towarzyszące depresji
      • Stres i aspekty żywieniowe u osób pracujących
    • Sport
      • Ćwiczenia na jędrne uda i pośladki – pozbądź się cellulitu
      • Jumping fitness – zasady, efekty i przeciwwskazania
      • Siłownia dla kobiet – szczegółowy plan na początek
      • Co jeść po treningu: 6 doskonałych przepisów
      • Węglowodany przed i po treningu. Podział węglowodanów
    • Zdrowie
      • Ziemia okrzemkowa – właściwości, zastosowanie i korzyści zdrowotne
      • Czosnek może szkodzić – poznajmy skutki uboczne jego spożywania
      • Olej z czarnuszki, jego zastosowanie i cudowne właściwości. Nie uwierzysz, że…
      • Dieta w chorobie Leśniowskiego-Crohna
      • Produkty o działaniu przeciwzapalnym
  • Tabele
    • Produkty spożywcze
    • Dodatki do żwyności
    • Witaminy
  • Przepisy
  • Kontakt
Ulubione
  1. Home
  2. Artykuły
  3. Jarmuż – właściwości, wartości odżywcze, przepisy

Jarmuż – właściwości, wartości odżywcze, przepisy

Jarmuż właściwości wartości odżywcze przepisy
🕣 3 min czytania

Aktualizacja: 24 stycznia, 2025

Jarmuż jest niezwykle starą rośliną, która dziś staje się coraz popularniejsza. O tym, że  warto pokochać jarmuż i zaprosić go na swój stół przekonuje jego niezwykle bogaty skład, a także estetyczny wygląd. W jaki sposób zielone liście jarmużu chronią nas przed nowotworem, zakażeniami bakteryjnymi i chorobami serca? O tym przeczytacie w poniższym artykule.

SPIS TREŚCI

Toggle
  • Jarmuż
  • Właściwości zdrowotne jarmużu
  • Wartości odżywcze jarmużu
  • Jarmuż – przepisy  

Jarmuż

Jarmuż to roślina będąca odmianą kapusty warzywnej bezgłowej. Znana była już w starożytności. Po długim okresie zapomnienia znów powraca do łask. Budzi zainteresowanie dietetyków i smakoszy ze względu na liczne właściwości prozdrowotne i smakowe.

Właściwości zdrowotne jarmużu

Jarmuż wpłynie na poprawę zdrowia i to nie tylko dzięki zawartości witamin i składników mineralnych, ale przede wszystkim ze względu na zawartość fenoli. Należą do nich m.in. kwas hydroksycynamonowy, kwas galusowy, kwas fumarowy, kwercetyna, kemferol. Kwercetyna i Kemferol – warto skupić na nich szczególną uwagę. Niektóre badania wskazują na właściwości przeciwnowotworowe oraz przeciwbakteryjne tych związków, np. w stosunku do Staphylococcus aureus, Enterobacter faecalis czy Bacillus subtilis. Fenole znane są także ze swoich właściwości antyoksydacyjnych, przez co w znaczący sposób mogą wpłynąć na opóźnienie procesu starzenia się komórek. Niech od tej pory jarmuż kojarzy nam się również z sulforafanem, a ten ze zdrowiem i dobrym samopoczuciem. Dlaczego? Sulforafan posiada szerokie spektrum możliwości – od zapobiegania procesowi karcynogenezy poprzez hamowanie rozwoju H. Pyroli aż po działanie protekcyjne na komórki nerwowe. Przewiduje się nawet wykorzystanie jarmużu (a właściwie substancji z niego wyizolowanych) w leczeniu stwardnienia rozsianego. Jeżeli martwi Cię zbyt wysoki poziom cholesterolu – za przykładem badanych Koreańczyków cierpiących na hipercholesterolemię wypijaj codziennie szklankę soku jarmużowego. Wspomniane badanie wykazało korzystny wpływ w postaci zwiększenia frakcji dobrego cholesterolu HDL przy jednoczesnym obniżeniu stężenia LDL.

WażneNie bez znaczenia pozostaje sposób obróbki kulinarnej jakiej zostanie poddane warzywo. Im większa ingerencja – siekanie, gotowanie – tym mniej zachowa się cennych składników. Nie warto poddawać długiemu gotowaniu w wodzie roślin bogatych w fenole – najlepiej ograniczyć się do blanszowania (które może nawet zwiększyć biodostępność cennych składników).

Oprócz związków korzystnie wpływających na zdrowie, jarmuż – jak wszystkie warzywa kapustne – zawiera także związki uznane za antyodżywcze – tj. glukozynolany. Glukozynolany rozkładają się na skutek działania enzymu występującego także naturalnie w warzywach kapustnych – mirozynzay. Ta uwalniana jest z uszkodzonych tkanek roślin (np. podczas siekania, czy przeżuwana) i przekształca glukozynolany do związków niekorzystnie oddziałujących na pracę trzustki, wątroby, nadnerczy. Utrudniają one także wnikanie jodu do tarczycy a tym samym uniemożliwiają efektywną produkcję hormonów. Z tego względu spożycie warzyw kapustnych powinno być szczególnie ograniczane przez osoby cierpiące na zaburzenia funkcji tarczycy. Jak zapobiec aktywacji związków antyodżywczych w warzywach? Już w 90 stopniach Celsjusza mirozynaza traci swoją aktywność a tym samym możliwość do rozkładania glukozynolanów do szkodliwych związków. Ponadto warto warzywa kapustne spożywać jednocześnie z produktami bogatymi w jod – np. rybami.

Wartości odżywcze jarmużu

Jarmuż plasuje się na pierwszym miejscu w skali ANDI – czyli skali gęstości odżywczej – stosunku zawartości cennych składników do kaloryczności. Wartość energetyczna jarmużu to zaledwie 49 kcal na 100 g przy jednocześnie imponującej zawartości witamin i minerałów – szczególnie witaminy K i kwasu foliowego.

Zawartość składników mineralnych i witamin w 100g

Wapń 150 mg
Potas 491 mg
Witamina C 120 mg
Kwas foliowy 140 µg
Witamina A 9990 µg
Witamina K 704 µg

Jarmuż – przepisy  

Przepis na koktajl jarmużowy

Składniki:

  • Banan
  • Garść jarmużu
  • Jabłko
  • Szklanka mleka

Przygotowanie: wszystkie składniki zblendować. To prosta przekąska stanowiąca idealne uzupełnienie diety w potas, wapń i witaminę K.

rozwiń
Przepis na chipsy jarmużowe

Szukasz zdrowej alternatywnej przekąski na piątkowy seans filmowy? Wypróbuj chipsów, które możesz jeść bez wyrzutów sumienia.  

Składniki:

  • Kilka liści jarmużu
  • Olej rzepakowy
  • Odrobina chilli
  • Odrobina soli

Przygotowanie: liście jarmużu umyć i rozdrobnić na mniejsze kawałki. W misce wymieszać jarmuż z olejem i przyprawami. Piec w piekarniku na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w temperaturze 150 stopni Celsjusza przez około 5 minut.

rozwiń

Literatura:

  • National Nutrient Database for Standard Reference Release  – Usda.gov
  • María Elena Cartea et al., Phenolic Compounds in Brassica Vegetables, Molecules 2011, 16, 251-280
  • Zygmunt Zdrojewicz i in., Jarmuż – stare, a zapomniane warzywo, Med Rodz 2016; 1(19): 21-25
Opublikowano ponad miesiąc temu
Oceń artykuł
Oceń artykuł
Autor artykułu:
Paulina Hetwer
Paulina Hetwer , Dyplomowany dietetyk kliniczny. Wierzy, że odpowiednie żywienie jest kluczem do zdrowego i długiego życia.
Udostępnij na FB
Wyślij na e-mail
Dodaj do ulubionych

Rozwiązanie zagadki popularności jarmużu tkwi…

Jarmuż jest ceniony za swój ostry i goryczkowaty smak. Nadaje się do wielu potraw, zarówno do sałatek jak i dań makaronowych na ciepło. Jednak tajemnica jego popularności nie tkwi jedynie… Czytaj dalej...

Domowe drinki i koktajle energetyczne

Nie od dziś wiadomo, że napoje energetyczne nie są zbyt zdrowym rozwiązaniem na pobudzenie organizmu. Równie skuteczne mogą być owoce i warzywa posiadające właściwości pobudzające. Poznaj naturalny sposób gwarantujący zastrzyk… Czytaj dalej...

Jarmuż, cudowne warzywo o niezwykłych…

Witamina A, C, K, wapń i potas, niskokaloryczny, przeciwutleniacz o właściwościach antynowotworowych – od dziś właśnie z tym powinien kojarzyć ci się jarmuż! Warto znać jego zalety i wiedzieć jak… Czytaj dalej...

Inne artykuły z tej kategorii

Catering dietetyczny w Łodzi – dlaczego warto spróbować?
Czy naprawdę ich potrzebujesz? Fakty i mity o suplementach
Uzależnienia behawioralne – jak rozpoznać problem i gdzie szukać wsparcia?
Kiedy można spać na plecach? Sprawdź!
Monohydrat kreatyny – wsparcie dla ciała i umysłu
Jak wybrać odpowiedni tonik do twarzy?
Jak działają wcierki na porost włosów?
Jak przygotować gardło na świąteczne śpiewanie kolęd i głośne rozmowy w rodzinnym gronie?
Kobieta z bólem brzucha na żółtym tle
Refluks żółciowy – objawy, leczenie, domowe sposoby
Który kraj na świecie ma najzdrowszą dietę?

Popularne tematy

owoce warzywa dzieci trening
Formularz kontaktowy


    Czy wiesz, że..

    7 faktów, które powinieneś wiedzieć o Matchy
    żywność ekologiczna wady i zalety
    Ekologiczna żywność i kosmetyki. Wady i zalety produktów ekologicznych
    Kozieradka, siemię lniane, pokrzywa na włosy
    Kozieradka, siemię lniane, pokrzywa – naturalna pielęgnacja włosów
    Sok z brzozy – naturalna aspiryna i izotonik!
    Szybka kawa z saszetki – sprawdź co pijesz!
    Inspiracje współczesnej dietetyki żywieniem człowieka pierwotnego
    Zespół Menkesa – objawy, przyczyny, leczenie i dieta

    Artykuły >Produkty spożywcze

    warzywa
    Gotowane młode ziemniaki na czarnym talerzu.
    23
    warzywa

    Czy ziemniaki rzeczywiście tuczą? Ile mają kalorii?

    warzywa

    Czarna rzepa — właściwości. Zdrowie skóry i włosów

    warzywa

    Jak gotować bataty? Przepisy

    warzywa

    Jak gotować kukurydzę?

    przygotowywanie żywności

    Co można zrobić z cukinii? Top 8 przepisów

    warzywa

    Skorzonera – jak jeść? Przepisy

    ©Copyright BonaVita – Profesjonalny portal o zdrowiu, odżywianiu, dietach, odchudzaniu 2025
    • Bonavita.pl
    • Regulamin
    • Współpraca
    • Kontakt

    Wszelkie prawa autorskie zastrzeżone i prawnie chronione.
    Serwis Bonavita.pl nie prowadzi działalności leczniczej. Ma jedynie charakter edukacyjny, nie stanowi i nie zastępuje porady lekarskiej. Redakcja i wydawca serwisu nie ponoszą odpowiedzialności wynikającej z zastosowania informacji zamieszczonych w serwisie.