Jarmuż – właściwości, wartości odżywcze, przepisy

Jarmuż jest niezwykle starą rośliną, która dziś staje się coraz popularniejsza. O tym, że warto pokochać jarmuż i zaprosić go na swój stół przekonuje jego niezwykle bogaty skład, a także estetyczny wygląd. W jaki sposób zielone liście jarmużu chronią nas przed nowotworem, zakażeniami bakteryjnymi i chorobami serca? O tym przeczytacie w poniższym artykule.
Jarmuż
Jarmuż to roślina będąca odmianą kapusty warzywnej bezgłowej. Znana była już w starożytności. Po długim okresie zapomnienia znów powraca do łask. Budzi zainteresowanie dietetyków i smakoszy ze względu na liczne właściwości prozdrowotne i smakowe.
Właściwości zdrowotne jarmużu
Jarmuż wpłynie na poprawę zdrowia i to nie tylko dzięki zawartości witamin i składników mineralnych, ale przede wszystkim ze względu na zawartość fenoli. Należą do nich m.in. kwas hydroksycynamonowy, kwas galusowy, kwas fumarowy, kwercetyna, kemferol. Kwercetyna i Kemferol – warto skupić na nich szczególną uwagę. Niektóre badania wskazują na właściwości przeciwnowotworowe oraz przeciwbakteryjne tych związków, np. w stosunku do Staphylococcus aureus, Enterobacter faecalis czy Bacillus subtilis. Fenole znane są także ze swoich właściwości antyoksydacyjnych, przez co w znaczący sposób mogą wpłynąć na opóźnienie procesu starzenia się komórek. Niech od tej pory jarmuż kojarzy nam się również z sulforafanem, a ten ze zdrowiem i dobrym samopoczuciem. Dlaczego? Sulforafan posiada szerokie spektrum możliwości – od zapobiegania procesowi karcynogenezy poprzez hamowanie rozwoju H. Pyroli aż po działanie protekcyjne na komórki nerwowe. Przewiduje się nawet wykorzystanie jarmużu (a właściwie substancji z niego wyizolowanych) w leczeniu stwardnienia rozsianego. Jeżeli martwi Cię zbyt wysoki poziom cholesterolu – za przykładem badanych Koreańczyków cierpiących na hipercholesterolemię wypijaj codziennie szklankę soku jarmużowego. Wspomniane badanie wykazało korzystny wpływ w postaci zwiększenia frakcji dobrego cholesterolu HDL przy jednoczesnym obniżeniu stężenia LDL.
Oprócz związków korzystnie wpływających na zdrowie, jarmuż – jak wszystkie warzywa kapustne – zawiera także związki uznane za antyodżywcze – tj. glukozynolany. Glukozynolany rozkładają się na skutek działania enzymu występującego także naturalnie w warzywach kapustnych – mirozynzay. Ta uwalniana jest z uszkodzonych tkanek roślin (np. podczas siekania, czy przeżuwana) i przekształca glukozynolany do związków niekorzystnie oddziałujących na pracę trzustki, wątroby, nadnerczy. Utrudniają one także wnikanie jodu do tarczycy a tym samym uniemożliwiają efektywną produkcję hormonów. Z tego względu spożycie warzyw kapustnych powinno być szczególnie ograniczane przez osoby cierpiące na zaburzenia funkcji tarczycy. Jak zapobiec aktywacji związków antyodżywczych w warzywach? Już w 90 stopniach Celsjusza mirozynaza traci swoją aktywność a tym samym możliwość do rozkładania glukozynolanów do szkodliwych związków. Ponadto warto warzywa kapustne spożywać jednocześnie z produktami bogatymi w jod – np. rybami.
Wartości odżywcze jarmużu
Jarmuż plasuje się na pierwszym miejscu w skali ANDI – czyli skali gęstości odżywczej – stosunku zawartości cennych składników do kaloryczności. Wartość energetyczna jarmużu to zaledwie 49 kcal na 100 g przy jednocześnie imponującej zawartości witamin i minerałów – szczególnie witaminy K i kwasu foliowego.
Zawartość składników mineralnych i witamin w 100g
Wapń | 150 mg |
Potas | 491 mg |
Witamina C | 120 mg |
Kwas foliowy | 140 µg |
Witamina A | 9990 µg |
Witamina K | 704 µg |
Jarmuż – przepisy
Składniki:
- Banan
- Garść jarmużu
- Jabłko
- Szklanka mleka
Przygotowanie: wszystkie składniki zblendować. To prosta przekąska stanowiąca idealne uzupełnienie diety w potas, wapń i witaminę K.
Szukasz zdrowej alternatywnej przekąski na piątkowy seans filmowy? Wypróbuj chipsów, które możesz jeść bez wyrzutów sumienia.
Składniki:
- Kilka liści jarmużu
- Olej rzepakowy
- Odrobina chilli
- Odrobina soli
Przygotowanie: liście jarmużu umyć i rozdrobnić na mniejsze kawałki. W misce wymieszać jarmuż z olejem i przyprawami. Piec w piekarniku na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w temperaturze 150 stopni Celsjusza przez około 5 minut.
Literatura:
- National Nutrient Database for Standard Reference Release – Usda.gov
- María Elena Cartea et al., Phenolic Compounds in Brassica Vegetables, Molecules 2011, 16, 251-280
- Zygmunt Zdrojewicz i in., Jarmuż – stare, a zapomniane warzywo, Med Rodz 2016; 1(19): 21-25
Jarmuż jest ceniony za swój ostry i goryczkowaty smak. Nadaje się do wielu potraw, zarówno do sałatek jak i dań makaronowych na ciepło. Jednak tajemnica jego popularności nie tkwi jedynie w smaku, ale także w niezwykle cennym składzie, który chroni nas przed wieloma chorobami. czytaj więcej
Nie od dziś wiadomo, że napoje energetyczne nie są zbyt zdrowym rozwiązaniem na pobudzenie organizmu. Równie skuteczne mogą być owoce i warzywa posiadające właściwości pobudzające. Poznaj naturalny sposób gwarantujący zastrzyk energii! czytaj więcej
Opinie
wyłącz pisanie odpowiedziTwoja opinia jest ważna. Zarówno dla nas jak i innych osób korzystających z naszego serwisu.
Już za 20zł ! Tabela zamienników GRATIS !