logo_bonavita_pl
Menu Close
  • Diety od A do Z

    Diety odchudzające

    • Dieta redukcyjna
    • Dieta śródziemnomorska
    • Dieta ketogeniczna
    • Dieta DASH
    • Dieta Atkinsa
    • Dieta oczyszczająca
    • Dieta low carb
    Wszystkie

    Diety lecznicze

    • Dieta bezglutenowa
    • Dieta dla cukrzyka
    • Diety na chory żołądek
    • Diety nerkowe
    • Diety na chorą wątrobę
    • Diety w chorobach jelit
    Wszystkie

    Diety spersonalizowane

    • Dieta wegańska
    • Dieta wegetariańska
    • Dieta dla sportowca
    • Dieta dla seniora
    • Dieta dla dzieci
    • Dieta w ciąży
    Wszystkie

    Sposoby na odchudzanie

    • Skuteczne odchudzanie
    • Psychodietetyka
    • Produkty wspomagające odchudzanie
    • Przepisy dietetyczne
    • Błędy w odchudzaniu
    • Suplementy na odchudzanie
    Wszystkie
  • Odżywianie

    Produkty spożywcze

    • Owoce
    • Warzywa
    • Produkty zbożowe
    • Oleje i tłuszcze
    • Mięso
    • Ryby i owoce morza
    • Nabiał
    Wszystkie

    Witaminy i suplementy

    • Suplementy diety
    • Suplementy dla sportowców
    • Suplementy na odchudzanie
    • Witaminy i minerały
    • Antyoksydanty
    • Probiotyki
    • Składniki odżywcze
    Wszystkie

    Porady żywieniowe

    • Zdrowa dieta
    • Skuteczne odchudzanie
    • Zdrowe przekąski
    • Superfoods
    • Przygotowywanie żywności
    • Przechowywanie żywności
    Wszystkie
  • Zdrowie

    Zdrowie

    • Zaburzenia odżywiania
    • Odporność i infekcje
    • Układ pokarmowy i trawienie
    • Nerki i układ moczowy
    • Układ nerwowy i mózg
    • Układ hormonalny
    • Serce i układ krążenia
    • Kości, stawy i mięśnie
    • Układ oddechowy
    • Choroby oczu
    • Zdrowie mężczyzny
    • Zdrowie dzieci
    Wszystkie

    Układ hormonalny

    • Tarczyca
    • Cukrzyca

    Układ trawienny

    • Refluks
    • Helicobacter pylori
    • Nietolerancja pokarmowa
    • Zespół jelita drażliwego
    • Zaparcia
    • Wątroba
    • Celiakia
    • Choroba Leśniowskiego-Crohna

    Medycyna naturalna

    • Zioła na odchudzanie
    • Zioła na odporność
    • Zioła na układ pokarmowy
    • Zioła na wątrobę
    • Zioła na serce i układ krążenia
    • Zioła na stres i sen
    • Zioła na kaszel i przeziębienie
    • Zioła na skórę, włosy i paznokcie

    Zdrowie kobiety

    • Ciąża i poród
    • Karmienie piersią
    • Dieta w ciąży
    • Cukrzyca ciążowa

    Uroda

    • Skóra
    • Trądzik
    • Wlosy
  • Psychologia

    Psychologia

    • Rozwój osobisty
    • Motywacja
    • Uzależnienia
    • Zdrowie psychiczne
    • Psychodietetyka
    Wszystkie

    Zdrowie Psychiczne

    • Depresja
    • Zaburzenia psychiczne
    • Stres

    Psychodietetyka

    • Zaburzenia odżywiania
    • Anoreksja
    • Bulimia
  • Sport

    Budowa mieści i trening

    • Trening
    • Mięśnie
    • Płaski brzuch
    • Tkanka tłuszczowa

    Odżywania

    • Dieta redukcyjna
    • Dieta dla sportowców
    • Suplementy dla sportowców
  • Tabele
    • Produkty spożywcze
    • Dodatki do żywności
    • Witaminy

    Produkty spożywcze

    (składniki odżywcze)

    • Drób
    • Nabiał
    • Produkty zbożowe
    • Ryby
    • Słodycze i przekąski
    • Warzywa, owoce, grzyby
    Wszystkie

    Witaminy

    • Witamina A
    • Witamina B12
    • Witamina B6
    • Witamina C
    • Witamina D
    • Witamina E
    • Witamina H
    • Witamina K
    Wszystkie

    Dodatki do żywności

    • E1xx (Barwniki)
    • E3xx (Przeciwutleniacze, Regulatory Kwasowości)
    • E6xx (Wzmacniacze Smaku)
    • E1xxx (Stabilizatory, Konserwanty, Zagęstniki I Inne)
    • E4xx (Emulgatory I Środki Zagęszczające)
    • E9xx (Środki Słodzące, Nabłyszczające I Inne)
    • E2xx (Konserwanty)
    • E5xx (Środki Pomocnicze)
    Wszystkie
  • Przepisy
  • Diety od A do Z

    Diety odchudzające

    • Dieta redukcyjna
    • Dieta śródziemnomorska
    • Dieta ketogeniczna
    • Dieta DASH
    • Dieta Atkinsa
    • Dieta oczyszczająca
    • Dieta low carb
    Wszystkie

    Diety lecznicze

    • Dieta bezglutenowa
    • Dieta dla cukrzyka
    • Diety na chory żołądek
    • Diety nerkowe
    • Diety na chorą wątrobę
    • Diety w chorobach jelit
    Wszystkie

    Diety spersonalizowane

    • Dieta wegańska
    • Dieta wegetariańska
    • Dieta dla sportowca
    • Dieta dla seniora
    • Dieta dla dzieci
    • Dieta w ciąży
    Wszystkie

    Sposoby na odchudzanie

    • Skuteczne odchudzanie
    • Psychodietetyka
    • Produkty wspomagające odchudzanie
    • Przepisy dietetyczne
    • Błędy w odchudzaniu
    • Suplementy na odchudzanie
    Wszystkie
  • Odżywianie

    Produkty spożywcze

    • Owoce
    • Warzywa
    • Produkty zbożowe
    • Oleje i tłuszcze
    • Mięso
    • Ryby i owoce morza
    • Nabiał
    Wszystkie

    Witaminy i suplementy

    • Suplementy diety
    • Suplementy dla sportowców
    • Suplementy na odchudzanie
    • Witaminy i minerały
    • Antyoksydanty
    • Probiotyki
    • Składniki odżywcze
    Wszystkie

    Porady żywieniowe

    • Zdrowa dieta
    • Skuteczne odchudzanie
    • Zdrowe przekąski
    • Superfoods
    • Przygotowywanie żywności
    • Przechowywanie żywności
    Wszystkie
  • Zdrowie

    Zdrowie

    • Zaburzenia odżywiania
    • Odporność i infekcje
    • Układ pokarmowy i trawienie
    • Nerki i układ moczowy
    • Układ nerwowy i mózg
    • Układ hormonalny
    • Serce i układ krążenia
    • Kości, stawy i mięśnie
    • Układ oddechowy
    • Choroby oczu
    • Zdrowie mężczyzny
    • Zdrowie dzieci
    Wszystkie

    Układ hormonalny

    • Tarczyca
    • Cukrzyca

    Układ trawienny

    • Refluks
    • Helicobacter pylori
    • Nietolerancja pokarmowa
    • Zespół jelita drażliwego
    • Zaparcia
    • Wątroba
    • Celiakia
    • Choroba Leśniowskiego-Crohna

    Medycyna naturalna

    • Zioła na odchudzanie
    • Zioła na odporność
    • Zioła na układ pokarmowy
    • Zioła na wątrobę
    • Zioła na serce i układ krążenia
    • Zioła na stres i sen
    • Zioła na kaszel i przeziębienie
    • Zioła na skórę, włosy i paznokcie

    Zdrowie kobiety

    • Ciąża i poród
    • Karmienie piersią
    • Dieta w ciąży
    • Cukrzyca ciążowa

    Uroda

    • Skóra
    • Trądzik
    • Wlosy
  • Psychologia

    Psychologia

    • Rozwój osobisty
    • Motywacja
    • Uzależnienia
    • Zdrowie psychiczne
    • Psychodietetyka
    Wszystkie

    Zdrowie Psychiczne

    • Depresja
    • Zaburzenia psychiczne
    • Stres

    Psychodietetyka

    • Zaburzenia odżywiania
    • Anoreksja
    • Bulimia
  • Sport

    Budowa mieści i trening

    • Trening
    • Mięśnie
    • Płaski brzuch
    • Tkanka tłuszczowa

    Odżywania

    • Dieta redukcyjna
    • Dieta dla sportowców
    • Suplementy dla sportowców
  • Tabele
    • Produkty spożywcze
    • Dodatki do żywności
    • Witaminy

    Produkty spożywcze

    (składniki odżywcze)

    • Drób
    • Nabiał
    • Produkty zbożowe
    • Ryby
    • Słodycze i przekąski
    • Warzywa, owoce, grzyby
    Wszystkie

    Witaminy

    • Witamina A
    • Witamina B12
    • Witamina B6
    • Witamina C
    • Witamina D
    • Witamina E
    • Witamina H
    • Witamina K
    Wszystkie

    Dodatki do żywności

    • E1xx (Barwniki)
    • E3xx (Przeciwutleniacze, Regulatory Kwasowości)
    • E6xx (Wzmacniacze Smaku)
    • E1xxx (Stabilizatory, Konserwanty, Zagęstniki I Inne)
    • E4xx (Emulgatory I Środki Zagęszczające)
    • E9xx (Środki Słodzące, Nabłyszczające I Inne)
    • E2xx (Konserwanty)
    • E5xx (Środki Pomocnicze)
    Wszystkie
  • Przepisy
Facebook
  • Diety od A do Z

    Diety odchudzające

    • Dieta redukcyjna
    • Dieta śródziemnomorska
    • Dieta ketogeniczna
    • Dieta DASH
    • Dieta Atkinsa
    • Dieta oczyszczająca
    • Dieta low carb
    Wszystkie

    Diety lecznicze

    • Dieta bezglutenowa
    • Dieta dla cukrzyka
    • Diety na chory żołądek
    • Diety nerkowe
    • Diety na chorą wątrobę
    • Diety w chorobach jelit
    Wszystkie

    Diety spersonalizowane

    • Dieta wegańska
    • Dieta wegetariańska
    • Dieta dla sportowca
    • Dieta dla seniora
    • Dieta dla dzieci
    • Dieta w ciąży
    Wszystkie

    Sposoby na odchudzanie

    • Skuteczne odchudzanie
    • Psychodietetyka
    • Produkty wspomagające odchudzanie
    • Przepisy dietetyczne
    • Błędy w odchudzaniu
    • Suplementy na odchudzanie
    Wszystkie
  • Odżywianie

    Produkty spożywcze

    • Owoce
    • Warzywa
    • Produkty zbożowe
    • Oleje i tłuszcze
    • Mięso
    • Ryby i owoce morza
    • Nabiał
    Wszystkie

    Witaminy i suplementy

    • Suplementy diety
    • Suplementy dla sportowców
    • Suplementy na odchudzanie
    • Witaminy i minerały
    • Antyoksydanty
    • Probiotyki
    • Składniki odżywcze
    Wszystkie

    Porady żywieniowe

    • Zdrowa dieta
    • Skuteczne odchudzanie
    • Zdrowe przekąski
    • Superfoods
    • Przygotowywanie żywności
    • Przechowywanie żywności
    Wszystkie
  • Zdrowie

    Zdrowie

    • Zaburzenia odżywiania
    • Odporność i infekcje
    • Układ pokarmowy i trawienie
    • Nerki i układ moczowy
    • Układ nerwowy i mózg
    • Układ hormonalny
    • Serce i układ krążenia
    • Kości, stawy i mięśnie
    • Układ oddechowy
    • Choroby oczu
    • Zdrowie mężczyzny
    • Zdrowie dzieci
    Wszystkie

    Układ hormonalny

    • Tarczyca
    • Cukrzyca

    Układ trawienny

    • Refluks
    • Helicobacter pylori
    • Nietolerancja pokarmowa
    • Zespół jelita drażliwego
    • Zaparcia
    • Wątroba
    • Celiakia
    • Choroba Leśniowskiego-Crohna

    Medycyna naturalna

    • Zioła na odchudzanie
    • Zioła na odporność
    • Zioła na układ pokarmowy
    • Zioła na wątrobę
    • Zioła na serce i układ krążenia
    • Zioła na stres i sen
    • Zioła na kaszel i przeziębienie
    • Zioła na skórę, włosy i paznokcie

    Zdrowie kobiety

    • Ciąża i poród
    • Karmienie piersią
    • Dieta w ciąży
    • Cukrzyca ciążowa

    Uroda

    • Skóra
    • Trądzik
    • Wlosy
  • Psychologia

    Psychologia

    • Rozwój osobisty
    • Motywacja
    • Uzależnienia
    • Zdrowie psychiczne
    • Psychodietetyka
    Wszystkie

    Zdrowie Psychiczne

    • Depresja
    • Zaburzenia psychiczne
    • Stres

    Psychodietetyka

    • Zaburzenia odżywiania
    • Anoreksja
    • Bulimia
  • Sport

    Budowa mieści i trening

    • Trening
    • Mięśnie
    • Płaski brzuch
    • Tkanka tłuszczowa

    Odżywania

    • Dieta redukcyjna
    • Dieta dla sportowców
    • Suplementy dla sportowców
  • Tabele
    • Produkty spożywcze
    • Dodatki do żywności
    • Witaminy

    Produkty spożywcze

    (składniki odżywcze)

    • Drób
    • Nabiał
    • Produkty zbożowe
    • Ryby
    • Słodycze i przekąski
    • Warzywa, owoce, grzyby
    Wszystkie

    Witaminy

    • Witamina A
    • Witamina B12
    • Witamina B6
    • Witamina C
    • Witamina D
    • Witamina E
    • Witamina H
    • Witamina K
    Wszystkie

    Dodatki do żywności

    • E1xx (Barwniki)
    • E3xx (Przeciwutleniacze, Regulatory Kwasowości)
    • E6xx (Wzmacniacze Smaku)
    • E1xxx (Stabilizatory, Konserwanty, Zagęstniki I Inne)
    • E4xx (Emulgatory I Środki Zagęszczające)
    • E9xx (Środki Słodzące, Nabłyszczające I Inne)
    • E2xx (Konserwanty)
    • E5xx (Środki Pomocnicze)
    Wszystkie
  • Przepisy
logo_bonavita_pl
Facebook
  1. Home
  2. Artykuły
  3. Dynia – gatunki, właściwości zdrowotne. Przetwory z dyni, przepisy

Dynia – gatunki, właściwości zdrowotne. Przetwory z dyni, przepisy

dynia właściwości i zastosowanie
🕣 5 min czytania

Aktualizacja: 22 stycznia, 2025

Dynię z jesienią kojarzą chyba wszyscy. Jest nie tylko piękną ozdobą, ale przede wszystkim warzywem bogatym w witaminy i składniki mineralne. I śmiało można ją nazwać królową jesieni! Jakie ma właściwości i w jaki sposób możemy użyć jej w kuchni?

SPIS TREŚCI

Toggle
  • Dynia
  • Dynia – rodzaje
  • Dynia – właściwości 
  • Dynia – kalorie, indeks glikemiczny
  • Przetwory z dyni
  • Dynia – przepisy

Dynia

Dynia jest jednoroczną rośliną pochodzącą z rodziny Cucurbitaceae. Uważa się, że po raz pierwszy dynia była uprawiana w Meksyku, 5500 lat p.n.e.[1]. Choć znana jest przede wszystkim z amerykańskiego Hallowen, większa część odmian pochodzi nie tylko z Ameryki, ale także Afryki i Azji.

Dynia – rodzaje

Różni się nie tylko smakiem, ale i kształtem. Poszczególne odmiany możemy użyć do zupełnie różnych dań w zależności od spoistości struktury miąższu oraz właściwości fizykochemicznych.

Najbardziej znane na świecie to: dynia zwyczajna (Cucurbita pepo), dynia olbrzymia (Cucurbita maxima), dynia piżmowa (Cucurbita moschata), dynia figolistna (Cucurbita ficifolia) i dynia „ayote” (Cucurbita argyrosperma). W Polsce uprawiane są głównie dwa gatunki dyni: dynia zwyczajna i dynia olbrzymia [2, 3, 4].

  • Dynia zwyczajna – najpopularniejsza w Polsce odmiana tej rośliny. Zazwyczaj okrągła, o bardzo dużych rozmiarach i wadze sięgającej nawet do kilkudziesięciu kilogramów. Charakteryzuje się żółtym lub pomarańczowym miąższem. Bardzo dobrze sprawdzi się jako połączenie z innymi warzywami, podstawa przetworów czy sosów. W związku z tym, iż jest najmniej słodka ze wszystkich odmian – nie poleca się jej do przyrządzania ciast.
  • Dynia olbrzymia – okrągła lub owalna odmiana warzywa. Jej gabaryty kształtują się od kilku do kilkudziesięciu kilogramów. Cechą charakterystyczną jest pomarańczowy i zwarty miąższ, stąd też idealnie nadaje się do zup, puree, czy wypieków.
  • Dynia piżmowa – łatwo rozpoznać ją po kształcie przypominającym wyglądem gruszkę. Odmiana ta ma bardzo słodki smak, stąd też idealnie sprawdzi się jako produkt do takich dań jak: zupa, ciasta i desery, sosy.
  • Dynia hokkaido – japońska i bardzo mała odmiana. Jest ciemnopomarańczowa i ma złotawy miąższ, który jest bardzo miękki i o neutralnym smaku, stąd też sprawdzi się jako składowa zup, dań obiadowych, czy ciast.
  • Dynia makaronowa – niewielka (do 1 kg), o podłużnym kształcie. Cechą wyróżniającą tę odmianę jest nie tylko jej kolor miąższu (od żółtego, poprzez pomarańczowy, po zielony), ale przede wszystkim struktura – ugotowany miąższ rozpada się na cząstki przypominające nitki makaronowe. Nie sprawdzi się jako składowa zupy czy nadzienie, ale na pewno będzie idealna właśnie jako warzywny makaron.

Dynia – właściwości 

Dynia to prawdziwe bogactwo witamin i składników mineralnych. Ich ilość zależna jest od części warzywa, z którego korzystamy [5]. Choć nie znajdziemy w niej zbyt dużej ilości makroskładników (białka, tłuszcze, węglowodany), to jednak poszczycić może się sporą zawartością włókien pokarmowych wpływających na pracę układu pokarmowego.

Tab.1 źródło: Bartosz Kulczyński, Magdalena Człapka-Matyasik, Anna Gramza-Michałowska. 2016. Wartość żywieniowa dyni. Bromat. Chem. Toksykol. – XLIX, 2016

  • Miąższ – szczególnie cenione są dynie o pomarańczowym miąższu, które odznaczają się wysoką zawartością karotenów głównie α-karotenu, β-karotenu oraz luteiny [6, 7, 8]. Dzięki zawartości tak dużej ilości składników antyoksydacyjnych, działa antynowotworowo.  Badania wykazały, że częste spożywanie dyni zmniejsza ryzyko wystąpienia nowotworu żołądka, raka piersi, raka płuc i raka jelita grubego [9]. Ponadto ma on również działanie moczopędne, przez co stosowany jest także w stanach zapalnych nerek i układu krążenia. Dodatkowo, jak wykazały badania na modelu zwierzęcym oraz ludzkim, związki obecne w dyni zwiększają wrażliwość tkanek na insulinę oraz mogą nasilać wykorzystanie glukozy [10].
  • Pestki – pestki w 30–40% składają się z oleju bogatego w fitosterole i nienasycone kwasy tłuszczowe. To właśnie one są bardzo bogatym źródłem cynku, który ma działanie nie tylko w prewencji raka prostaty, ale także polepsza czynność i ruchliwość plemników, przez co wspomaga płodność mężczyzn. Pestki mają także pozytywne działanie w leczeniu stanów zapalnych skóry i błony śluzowej [11].

Dynia – kalorie, indeks glikemiczny

Dynia charakteryzuje się także niską energetycznością (30 kcal na 100 g), przez co może być szeroko używana również w dietach redukcyjnych. Nie zaleca się jej tylko osobom chorym na cukrzycę – indeks glikemiczny wynosi 75, co wskazuje na zbyt wysoki dla nich poziom cukru po spożyciu dyni.

Przetwory z dyni

Warzywo to ma szerokie zastosowanie w przyrządzaniu wielorakich potraw i przetworów z dyni. Użyć możemy jej nie tylko jako składową zupy, deseru, czy ciasta. Poprzez swoje szczególne właściwości nie traci ona zbyt dużej ilości witamin i składników mineralnych, pomimo podjętych technik kulinarnych. Idealnie nada się także do zaciągania lub rozrzedzania sosów (w zależności od odmiany), jako składnik kompotu, czy dżem. Można jej aromat zachować na dłużej przygotowując przetwory. Mogą składać się one nie tylko z pokrojonych w kostkę i zapieczonych lub zagotowanych cząstek, ale także właśnie w formie zagotowanej i później zblendowanej z dodatkiem przypraw (takich jak imbir, cynamon, chilli), które idealnie rozgrzeją w zimowe chłodne wieczory.

Dynia – przepisy

Poniżej prezentujemy smaczne i proste przepisy z dni. Wśród nich znajdziecie przepis na koktajl z dyni, muffinki dyniowe i zupę z dni. Smacznego!

Przepis na pumpkim spice smoothie

Składniki:

  • 150 g puree z upieczonej dyni
  • ½ banana
  • 200ml mleka 2%
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka imbiru
  • 1 łyżka cytryny lub pomarańczy
  • 1 łyżeczka miodu

Wykonanie: całość składników blendujemy na jednolitą masę.

rozwiń

(zdj. M. Kasprzak)

Przepis na muffinki dyniowe

Składniki:

  • 300 g pieczonej dyni
  • 100 ml mleka 2%
  • 100 g masła/ oleju kokosowego
  • 2 jaja
  • 250 g mąki (1/2 pszennej typ 750, ½ mąki żytniej)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki miodu
  • 1 budyń śmietankowy
  • 1 pomarańcza

Wykonanie: upieczoną dynię zblednować, następnie połączyć z mlekiem i sokiem z pomarańczy – powtórnie zblendować na gładki mus. Masło roztopić, roztrzepać z jajkami oraz skórką z pomarańczy. Połączyć całość mokrych składników, a następnie składniki suche – mąkę, proszek do pieczenia oraz budyń. Całość wymieszać delikatnie i przełożyć do papilotek. Piec 25–30 min. w temp. 180 stopni C.

rozwiń

(zdj. M. Kasprzak)

Przepis na zupę krem dyniowo-gruszkowa

Składniki:

  • 200 g dyni surowej
  • 100 g ziemniaków
  • 1 gruszka
  • ¼ cebuli
  • ½ ząbka czosnku
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • 1 łyżeczka pestek dyni

Wykonanie: ziemniaki i dynię pokroić w kawałki, następnie cebulę i czosnek pociąć w drobną kostkę i lekko podsmażyć z dynią (ok. 5 min). Do garnka nalać ok. 400 ml wody, wrzucić do niego dynię, gruszkę oraz ziemniaki. Gotować do miękkości. Zupę zmiksować oraz zaciągnąć śmietanką. Podawać z pestkami dyni.

rozwiń

Literatura:

  1. Colagar A.H., Souraki O.A.: Review of pumpkin anticancer effects. Quran Med., 2012; 1(4): 77-78.
  2. Ewa Sosińska, Możliwości wykorzystania miąższu dyni na cele spożywcze, [dostęp on-line]http://www.rsi2004.lubelskie.pl/doc/sty7/art/Sosinska_Ewa_art.pdf
  3. Biesiada A., Nawirska A., Kucharska A.Z., Sokół-Łętowska A. 2009. The effect of nitrogen fertilization methods on yield and chemical composition of pumpkin (Cucurbita maxima) fruits before and after storage. Vegetable Crops Research Bulletin 70, 202-211.
  4. Borna Z. 1977. Szczegółowa uprawa warzyw. PWRiL. Warszawa.
  5. Bartosz Kulczyński, Magdalena Człapka-Matyasik, Anna Gramza-Michałowska. 2016. Wartość żywieniowa dyni. Bromat. Chem. Toksykol. – XLIX, 2016, 3, str. 698 – 701.
  6. Kunachowicz H., Nadolna I., Przygoda B., Iwanowicz K. 2005. Tabele składu i wartości odżywczej żywności. Wydaw. Lek. PZWL, Warszawa.
  7. Murkovic M., Hillderbrandt A., Winkler J., Pafannhauser W. 2002. Variability of vitamin E in pumpkin seeds (Cucurbita pepo.). Lebensm. Unter. Forch. 4, 275-278.
  8. Sztangret J., Korzeniewska A., Niemirowicz-Szczytt K. 2001. Ocena plonowania oraz zawartości suchej masy i związków karotenoidowych w nowych mieszańcach dyni olbrzymiej. Folia Hort. 13/1A, 437–443.
  9. Astorg P. 1997. Ford carotenoids and cancer prevention: an overview of current research. Trends Food Sci. Technol. 8, 406-413.
  10. Jin H., Zhang Y-J., Jiang J-X., Zhu L-Y., Chen P., Li J., Yao H-Y.: Studies on the extraction of pumpkin components and their biological effects on blood glucose of diabetic mice. J Food Drug Anal., 2013; 21: 184-189.
  11. Doruchowski R., Sikora E. 2006. Warzywa dyniowate dla zdrowia. Działkowiec 04, 47.
Opublikowano ponad miesiąc temu
Oceń artykuł
Oceń artykuł
Autor artykułu:
Marzena Kasprzak
Marzena Kasprzak , Blogerka, pasjonatka zdrowego stylu życia.
Udostępnij na FB
Wyślij na e-mail
Dodaj do ulubionych

Olej z pestek dyni –…

Pestki dyni cechują się wieloma wartościami odżywczymi. Należą do surowców oleistych, dlatego spożywanie wyprodukowanego z nich oleju jest korzystne dla zdrowia i samopoczucia. Bogactwo wielonienasyconych kwasów tłuszczowych z rodziny omega-6,… Czytaj dalej...

Jesienne zupy kremy – dynia,…

Jesienne zupy kremy pełne wartości odżywczych. Czytaj dalej...

Inne artykuły z tej kategorii

Wars kontra domowy prowiant – co wybrać na podróż koleją?
kawa rzemieślnicza
Palarnia kawy rzemieślniczej – klucz do idealnej filiżanki
Jak zrobić domową pizzę jak z włoskiej restauracji?
Dieta Low FODMAP IBS i SIBO
Dieta Low FODMAP pod lupą. Co trzeba o niej wiedzieć?
Dieta niemowlaka – co warto dodać, by wspierać jego rozwój i odporność?
Zrównoważone odżywianie w praktyce – co powinno znaleźć się na talerzu? (Artykuł sponsorowany)
Catering dietetyczny w Łodzi – dlaczego warto spróbować?
Czy naprawdę ich potrzebujesz? Fakty i mity o suplementach
Uzależnienia behawioralne – jak rozpoznać problem i gdzie szukać wsparcia?
Kiedy można spać na plecach? Sprawdź!

Popularne tematy

owoce warzywa Zdrowie dzieci trening
Formularz kontaktowy


    Czy wiesz, że..

    7 faktów, które powinieneś wiedzieć o Matchy
    żywność ekologiczna wady i zalety
    Ekologiczna żywność i kosmetyki. Wady i zalety produktów ekologicznych
    Kozieradka, siemię lniane, pokrzywa na włosy
    Kozieradka, siemię lniane, pokrzywa – naturalna pielęgnacja włosów
    Sok z brzozy – naturalna aspiryna i izotonik!
    Szybka kawa z saszetki – sprawdź co pijesz!
    Inspiracje współczesnej dietetyki żywieniem człowieka pierwotnego
    Zespół Menkesa – objawy, przyczyny, leczenie i dieta

    Artykuły >Produkty spożywcze > warzywa

    przygotowywanie żywności warzywa
    Czajnik elektryczny na kuchennym blacie.

    Czy czajniki elektryczne szklane sprawdzą się w kuchni? Sprawdź ranking modeli!

    Miski z soczewicą na różowym tle.
    11
    rośliny strączkowe

    Soczewica czerwona – właściwości, przepisy. Jak gotować soczewicę czerwoną?

    Gotowane młode ziemniaki na czarnym talerzu.
    6
    warzywa

    Czy ziemniaki rzeczywiście tuczą? Ile mają kalorii?

    Ser żółty z dziurami na jasnym tle.
    nabiał

    Ser żółty – rodzaje, skład. Jak zrobić ser żółty? Czy ser żółty jest zdrowy?

    Gotowanie dla siebie – sposoby na wygodne przygotowywanie posiłków w domu

    warzywa

    Czarna rzepa — właściwości. Zdrowie skóry i włosów