warzywa
Codzienna dieta człowieka, która obfituje w owoce i warzywa dostarcza…
Karczochy – właściwości, przeciwwskazania. Jak przygotować karczochy?
Wraz z przyjściem wiosny pojawiają się świeże i sezonowe warzywa.…
Jak przekonać dziecko do warzyw?
Tak, to w niektórych przypadkach może być nieco trudne. Jednak wystarczy zadbać o odpowiednie przygotowanie i podanie warzyw, a dziecko zje nawet brukselkę czy szpinak. Zastosuj cenne wskazówki i poznaj sekret jak przekonać własne dziecko do jedzenia warzyw.
Fasola adzuki – właściwości, gdzie kupić, przepisy
Fasola adzuki – właściwości, gdzie ją kupić, przepisy z fasoli
Do czego użyć kolendry? Uprawa kolendry
Kolendra jest powszechnie stosowana w kuchniach na całym świecie pod…
Koper włoski – działanie, koper dla niemowląt. Nasiona kopru włoskiego
„Koper włoski nie zaszkodzi żadnemu człowiekowi zjedzony na surowo. W...
Warzywa na zaparcia
Warzywa posiadają dużą ilość błonnika, który usprawnia pracę jelit. Przy zaparciach właściwość ta jest niezwykle ważna. Warto wówczas jeść marchewki, kapustę kiszoną, pomidory i szpinak.
Sok z karczocha – właściwości, dawkowanie, skutki uboczne. Sok z karczocha na odchudzanie
Karczoch zwyczajny (łac. Cynara scolymus L.) jest rośliną o prozdrowotnych…
Koper włoski – właściwości, cena, gdzie kupić, przepisy
Obecnie wiemy, że większość surowców roślinnych zaliczanych do przypraw zawiera…
Kurki grzyby – jak rozpoznać, oczyścić, przyrządzić? Dania z kurkami
Kurki należą do bardzo aromatycznych grzybów, są smaczne i chętnie…
Warzywa a IG
Warzywa zawierają w większości węglowodany proste – glukozę, ale np. ziemniaki posiadają w swoim składzie skrobię zaliczaną do węglowodanów złożonych. Ich indeks glikemiczny zatem różni się w zależności od rodzaju. Przeczytaj artykuł o indeksie glikemicznym, alby dowiedzieć się więcej.
Kurki grzyby – właściwości. Kurki suszone, marynowane. Jak mrozić kurki?
Grzyby kurki powszechnie występują w Polsce. Z pewnością większość osób…
Maślak zwyczajny – przepisy. Jak wygląda maślak?
Zbieractwo towarzyszy ludzkości od tysięcy lat. Dziś ludzie zajmują się…