Popularne produkty i ich niesamowite działanie na organizm!
Aktualizacja: 25 czerwca, 2024
Często nawet najprostsze czynności skrywają w sobie wielką tajemnicę. Produkty, których używamy codziennie oddziałują na nasz organizm w pozytywny bądź negatywny sposób, o którym nawet nie zdawaliśmy sobie sprawy. Warto wiedzieć o nich więcej. Przedstawiamy Wam nowinki ze świata dietetyki i medycyny. Z pewnością niejedno Was zaskoczy!
Dlaczego płaczemy przy krojeniu cebuli
Otóż w komórkach cebuli znajdują się aminokwasy zawierające siarkę oraz enzymy. Podczas krojenia uszkadzamy je, a z cebuli wypływa sok, w którym enzymy się uaktywniają rozkładając aminokwasy. Następnie pod wpływem reakcji chemicznych w soku powstaje kwas 1-sulfopropenylowy, który kolei szybko przekształca się w parujący S-tlenek tiopropanalu. W połączeniu z wodą (np. w płynie łzowym) tworzy kwas siarkowy. Reakcja zachodząca w oku rozpoczyna neutralizację kwasu siarkowego, czemu towarzyszy wydzielanie dużej ilości wody, czyli łzawienie.
Warto wypłukać cebulę w wodzie, ponieważ powstały gaz reaguje wtedy z wodą i nie dociera do oczu. Innym sposobem jest schłodzenie cebuli, gdyż aktywność enzymu jest zmniejszona w niskiej temperaturze.
Jak alkohol wpływa na układ nerwowy?
Alkohol po dostaniu się do organizmu przez przewód pokarmowy trafia do krwioobiegu, a następnie może przekraczać barierę krew-mózg, wpływając tym samym na układ nerwowy. Działając na neurony, alkohol wywołuje w organizmie różne efekty m. in. spowolnienie reakcji czy niezdolność racjonalnego myślenia.
Choć jak wynika z wielu badań, sam alkohol nie zabija komórek nerwowych to długa ekspozycja na ten czynnik wiąże się z uszkodzeniami neuronów, szczególnie w obrębie synaps. Neurony występują w postaci mniej rozgałęzionych komórek, a zatem układ nerwowy gorzej pracuje. Bezpośrednio, picie alkoholu nie powoduje obumierania neuronów, jednak w sposób pośredni może wpływać na ich zmniejszoną liczbę.
Jajko nowym sposobem na walkę z chorobami
Zespół badawczy prof. Tadeusza Trziszka w projekcie naukowym OVOCURA badał składniki biologicznie aktywne pozyskane z jaj. Kury, których jaja były użyte w badaniach, karmione były preparatami huminowo-mineralnymi, produkowanymi z substancji pochodzących z alg.
Co się okazuje przeciwko nowotworom bardzo skuteczna jest cystatyna pochodząca z jaj, a w chorobie Alzheimera pomaga kompleks białek Yolkina wyizolowany z żółtka.
Na podstawie badań będzie można z dużą skutecznością leczyć lub zapobiegać chorobom neurodegeneracyjnym, schorzeniom układu nerwowego, układu krążenia, nowotworowym, układu kostnego czy powstaną preparaty na dolegliwości dermatologiczne.
Jak tłumaczy profesor Trziszka, lecznicze działanie substancji zawartych w jajach zależy od warunków hodowli oraz sposobu karmienia kur. Odpowiednia pasza może wzbogacić jaja o cenne składniki.
Odchudzające właściwości szpiku kostnego!
Co się okazuje, szpik kostny, a właściwie tłuszcz szpiku kostnego jest bogatym źródłem adiponektyny. Z kolei adiponektyna jest hormonem organizmu, który reguluje prawidłowy metabolizm tłuszczów oraz glukozy. Badania nad adiponektyną wykazały jej działanie antymiażdżycowe, prewencyjne w stosunku do cukrzycy, udaru mózgu, nadciśnienia, otyłości, chorób układu krążenia oraz nowotworów.
Najnowsze badania naukowców z Uniwersytetu w Michigan wykazały, że spożywanie szpiku kostnego rozbija tkankę tłuszczową, a tym samym wspomaga proces odchudzania. Ponadto udowodniono, że szpik kostny może obniżać ryzyko zachorowania na choroby układu krążenia, cukrzycę oraz nowotwory.
Jabłka sposobem na otyłość
Naukowcy z Uniwersytetu Stanowego w Waszyngtonie odkryli, że niektóre odmiany jabłek zawierają niestrawne związki biologicznie czynne.
Okazało się, że największą zawartością omawianych związków cieszy się odmiana Granny Smith. Następnie użyto je do badań in vitro na myszach. Dzięki dużej odporności związków na trawienie przechodzą one w niezmienionej postaci do jelit, gdzie fermentowane są przez bakterie okrężnicy. Wpływa to na wzrost pożytecznej mikroflory. Wyniki badań pokazały, że niestrawione, aktywne związki odmiany jabłek Granny Smith zmieniły w korzystny sposób proporcje bakterii kałowych u myszy otyłych do takich wartości, jakie wyróżniają szczupłe myszy, co może pomóc w profilaktyce otyłości oraz chorób metabolicznych z nią związanych.
Rośliny strączkowe niezbędne podczas odchudzania
Grupa kanadyjskich naukowców po wnikliwym przestudiowaniu wielu badań klinicznych, naukowcy doszli do wniosku, że regularne (raz dziennie) spożywanie potraw przygotowanych z roślin strączkowych (fasola, groch, ciecierzyca, soczewica) znacznie zwiększało uczucie sytości, a tym samym wpływało na lepszą kontrolę masy ciała, ilość spożywanych produktów, co przekładało się na ubytek kilogramów.
Badania wykazały, że już 130 g roślin strączkowych wprowadzone do codziennej diety, powoduje obniżenie cholesterolu LDL o średnio 5,55%, co bardzo korzystnie wpływa na układ krążenia, zapobiegając wielu chorobom.
Skuteczny sposób na tłuste włosy i skórę
Problem z nadmiernym wydzielaniem sebum czy zbyt szybko przetłuszczającymi się włosami ma swoje rozwiązanie. Płukanki lub mycie włosów w wodzie z tymiankiem nie tylko zapobiega przetłuszczaniu się skóry głowy, ale także ją odświeża, czyniąc zdrowszą i promienistą.
Tymianek poza tym działa przeciwzapalnie, odkażająco, oczyszczająco oraz łagodzi podrażnienia, co idealnie komponuje się z problemami tłustej, zanieczyszczonej cery.
Ludzie jedzący owoce i warzywa są bardziej atrakcyjni
Brytyjscy psycholodzy przeprowadzili badania na temat atrakcyjności twarzy w porównaniu z odcieniem cery. Okazuje się, że bardziej atrakcyjne są osoby, których skóra ma naturalny kolor powstały przez spożywanie warzyw i owoców zawierających karotenoidy, niż ludzie, których twarz jest mocno opalona.
Otóż blada, lekko zaróżowiona cera świadczy o poprawnym krążeniu krwi, odpowiednim dotlenieniem, sprawnie funkcjonującym układzie oddechowym i krążenia. Natomiast lekko złoty pigment przemawia za zdrowym stylem życia, zbilansowaną dietą pełną owoców i warzyw zawierających karotenoidy. Produkty bogate w antyoksydanty, wzmacniają układ odpornościowy, opóźniają procesy starzenia, przez co taka osoba podlega mniejszemu ryzyku zachorowania na nowotwory i inne choroby cywilizacyjne.
Jak w prosty sposób sprawdzić wiek jajka
Wiadomo, że im starsze jajko tym jest gorszej jakości i mniej smaczne. Im starsze jajko, tym więcej powietrza gromadzi się na grubszym jego końcu. Warto zanurzyć jajko w wodzie i sprawdzić kąt pomiędzy osią jajka, a dnem naczynia. Gdy jajko jest świeże, po włożeniu do wody opada płasko na dno (zawiera bardzo mało powietrza we wnętrzu). Im starsze jajko tym większy kąt między dnem naczynia, a osią jajka. Gdy kąt wynosi 90° oznacza to, że jajko ma około 30 dni.
Jadalna osłona na sery
Naukowcy z Polietchniki w Valencii opracowali nową technologię produkcji jadalnych osłon do żółtych serów. Nowa, biologiczna osłonka powstała na bazie ziół, skutecznie zastępuje natamycynę oraz powłoki z polioctanu winylu i parafiny. Co ciekawe, takie biologiczne osłony są znacznie trwalsze.
Podczas dojrzewania serów często dochodzi do ubytku masy, natomiast nowy wynalazek zapobiega temu procesowi. Ponadto produkt posiada wysoką odporność na drożdże i grzyby. Osłonę produkuje się z olejów spożywczych z dodatkiem oregano oraz oleju pozyskiwanego z rozmarynu. Co bardzo istotne, jednym z kluczowych składników nowo powstałych osłon do serów jest chitozan pozyskiwany ze skorupiaków. Chitozan jest polisacharydem, który charakteryzuje się zdolnością do tworzenia błon polimerowych oraz wysoką bioaktywnością.
Gotuję zupę na kościach wołowych, które tnę na kawałki ok 5 cm, zupę zjadam a szpik wydobywam w łatwy sposób z kości, boski smak, smacznego
jak sie spożywa szpik kostny??
Kości pocięte na mniejsze kawałki można upiec w piekarniku najlepiej w naczyniu żaroodpornym, posypane wcześniej solą i pieprzem. Szpikiem kostnym można również posmarować kanapki. Jest on bardzo bogaty w liczne składniki odżywcze, warto więc włączyć go do swojej diety 🙂