Który kraj na świecie ma najzdrowszą dietę?
Aktualizacja: 8 maja, 2024
Według publikacji The Lancet Global Health Journal okazuje się, że najzdrowszą dietą na świecie mogą poszczycić się obywatele Czadu. Wbrew pozorom, to nie mieszkańcy Stanów Zjednoczonych, lecz Armenii odżywiają się najgorzej.
Współczesne nawyki żywieniowe
Międzynarodowy zespół naukowców donosi, że coraz chętniej sięgamy po warzywa i owoce. Informuje też, że w czasie ostatnich dwóch dekad niepokojąco wzrosło spożycie przetworzonych produktów i słodzonych napojów. Diety mieszkańców różnych zakątków świata są coraz bardziej jednolite, a przy tym coraz bardziej kaloryczne. Taki stan rzeczy jest poważnym problemem. Według prognoz, choroby dietozależne mogą stać się w przyszłości najpowszechniejszym czynnikiem powodującym przedwczesną śmierć. Potrzebne są natychmiastowe działania w celu odwrócenia tej tendencji, alarmują specjaliści w dziedzinie odżywiania.
Wyniki sondażu przeprowadzonego przez ekspertów z Cambridge pokazują, że:
- diety są w dużej mierze zależne od dochodów danego państwa. Paradoksalnie mieszkańcy mniej zamożnych krajów generalnie odżywiają się zdrowiej, niż zamieszkujący te wysoko rozwinięte.
- biorąc pod uwagę płeć badanych osób – zdecydowanie zdrowszą dietę utrzymują kobiety.
- ciekawy wniosek dotyczy również kryterium wieku – osoby starsze (te, które ukończyły 40 rok życia) odżywiają się bardziej prawidłowo niż osoby z młodszego pokolenia.
Który kraj ma najzdrowszą dietę świata? – Ranking
Badaniem objęto prawie 4,5 mld dorosłych osób na terenie 187 krajów. Eksperci zbadali jakość pokarmów, które spożywali ankietowani. Stworzyli 3 wzorce żywienia. Pierwsze kryterium stanowiła ilość spożywanych owoców i warzyw. Podstawą kolejnej klasyfikacji stała się ilość spożywanych produktów przetworzonych. Trzeci wzorzec diety stanowił wypadkową dwóch poprzednich i był podstawą do stworzenia rankingu. Wzięto też pod uwagę dostępność żywności oraz częstość występowania chorób dietozależnych w każdym z państw.
W czołówce rankingu oprócz Czadu, znalazły się również inne państwa afrykańskie, takie jak Sierra Leone, Mali, Uganda i Ghana. Zaraz za nimi uplasował się Izrael i kraje basenu Morza Śródziemnego. Dieta ich mieszkańców obfituje w lokalne naturalne pokarmy głównie pochodzenia roślinnego. Podstawę jadłospisu stanowią różnego rodzaju ziarna zbóż, owoce i warzywa. Kraje wysoko rozwinięte, takie jak kraje Europy Zachodniej, USA, Kanada, Australia i Nowa Zelandia cechują się największą konsumpcją niezdrowych, mocno przetworzonych produktów, co sprawiło, że znalazły się w dolnej części rankingu. Najmniej zdrowe posiłki jada się w Armenii, w Belgii, na Węgrzech i w Czechach.
Najzdrowsza dieta świata – charakterystyka
Ze względu na różnorodność kultur i stylów życia Czad nie posiada jednolitej kuchni narodowej. Na północy, gdzie ludzie wiodą koczowniczy tryb życia jada się zazwyczaj mięso (głównie drób i baraninę), ryby i produkty mleczne. W południowej części kraju podstawą posiłków są zboża – proso, sorgo, ale też ryż. Istotnym składnikiem diety są orzeszki ziemne. Spożywa się je na surowo lub przygotowuje z nich masło lub dodaje do potraw w postaci sosu. Tamtejsza kuchnia jest bogata w przyprawy. Ulubionymi napojami Czadyjczyków jest herbata, napar przygotowywany z liści hibiskusa (Karcanji) i lokalny trunek – piwo Gala.
Składniki:
- duża garść (około 1 ½ szklanki) całych kwiatów hibiskusa,
- 1 ½ – 2 szklanki cukru,
- ½ szklanki imbiru lub ¼ szklanki cynamonu,
- opcjonalnie można dodać goździki ( ¼ szklanki)
Przygotowanie: W 1 l wody dodajemy kwiaty hibiskusa, imbir lub cynamonu i goździki. Doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy cukier do smaku. Gotujemy na małym ogniu jeszcze przez pięć minut.
Powstały napar studzimy. Napój można podawać na gorąco lub na zimno z lodem.
Literatura:
- Imamura F, Micha R, Khatibzadeh S, Fahimi S, Shi P, Powles J, Mozaffarian D:Dietary quality among men and women in 187 countries in 1990 and 2010: a systematic assessment. The Lancet Global Health, 3, 2015.
- Khourya CK, Bjorkmanc AD, Dempewolfd H , Ramirez-Villegasa J. Guarinof L, Andy Jarvisa, Riesebergd LH, Struikb PC: Increasing homogeneity in global food supplies and the implications for food. PNAS 2014.
- http://traveltips.usatoday.com/food-chad-africa-17229.html
- http://foodspring.com/content/chad/
- http://www.healthy-life.narod.ru/wor_ek41.htm