rośliny strączkowe

Oceń
rośliny strączkowe - 2.0/5. Oddano 1 głosy.

Jakie wartości odżywcze ma smalec z fasoli? Jak zrobić smalec z fasoli?

Paulina Żukowska ponad miesiąc temu

Lekki, ale sycący. Poza tym kremowy, pełen cennych składników odżywczych, a do tego smaczny. Mowa tu o smalcu, ale… fasolowym. Jak to możliwie? Sprawdź w tym artykule.

Fasola adzuki – właściwości, gdzie kupić, przepisy

Katarzyna Urbańska ponad miesiąc temu

Fasola adzuki – właściwości, gdzie ją kupić, przepisy z fasoli

Fasola mung – właściwości, gotowanie, przepisy. Kiełki fasoli mung

Jakub Wiącek ponad miesiąc temu

Mimo że w naszym klimacie uprawianych jest wiele rodzajów fasol, to niestety niektóre należy importować z innych regionów świata. Jakie właściwości ma azjatycka fasola mung?

Czy soja jest zdrowa? Białko sojowe, produkty, przepisy

Katarzyna Urbańska ponad miesiąc temu

Żywność sojowa od dawna jest uznawana za źródło wysokiej jakości białka i zdrowego tłuszczu, jednak w ciągu ostatnich lat była poddawana wielu badaniom zarówno pod kątem zapobiegania leczenia chorób przewlekłych, jak również w celu zbadania potencjalnie negatywnego wpływu na organizm. W Chinach soję uznaje się za jedną z najważniejszych roślin obok ryżu, jęczmienia, prosa i pszenicy. Jest ona niewątpliwie podstawowym składnikiem kuchni chińskiej. Czy soja jest zdrowa? W jakiej formie ją spożywać?

Odmiany i właściwości grochu. Jak gotować groch?

Katarzyna Urbańska ponad miesiąc temu

Właściwości grochu. Jak gotować groch, aby nie stracił cennych składników odżywczych? Białko z groszku, dla kogo polecane?

Soczewica zielona – właściwości, przepisy. Jak gotować soczewicę zieloną?

Patrycja Nawojowska ponad miesiąc temu

Choć tania i łatwa w przygotowaniu, soczewica wciąż rzadko gości na naszych stołach. Chętniej sięgają po nią osoby na diecie wegetariańskiej czy wegańskiej, doceniając ją ze względu na wysoką zawartość białka. Tymczasem to nie jedyna zaleta jej spożywania, soczewica może bowiem pomóc w prewencji cukrzycy typu 2 czy nadciśnienia tętniczego.

Fasola – rodzaje, właściwości, przepisy. Jak gotować fasolę?

Paulina Chrzan ponad miesiąc temu

Fasola to roślina, która gości praktycznie w każdym domu. Jest dodawana do wielu dań jako doskonałe źródło pełnowartościowego białka roślinnego oraz węglowodanów złożonych. Uznawana jest za swój korzystny skład, ale nie każdy wie, jak zdrowy jest ten strąk oraz jego kiełki.

Soczewica czerwona – właściwości, przepisy. Jak gotować soczewicę czerwoną?

Paulina Michalak ponad miesiąc temu

Spośród roślin strączkowych, oprócz grochu, fasoli czy soi, warto sięgać po soczewicę. Spośród wszystkich rodzajów soczewicy to właśnie czerwona jest najchętniej spożywana. Dlaczego?

Bób – właściwości, wartości odżywcze, przepisy. Jak ugotować bób?

Małgorzata Mleko ponad miesiąc temu

Bób to warzywo, na które sezon przypada na przełomie czerwca i lipca. To właśnie w tym okresie na straganach można spotkać zielone nasiona w kształcie fasoli. Posiada on wielu amatorów, ale wciąż przez wiele osób nie został jeszcze “odkryty”. Jakie właściwości posiada? W jaki sposób go ugotować i przyrządzić?

6 sposobów na zwiększenie przyswajalności białka

Marcin Grzelak ponad miesiąc temu

Niestety wiele osób nie zdaje sobie sprawy z tego, że zła obróbka termiczna, czy zbyt szybkie jedzenie pokarmu może zredukować wyżej wymienioną zależność. Jeśli chcesz się dowiedzieć jak poprawić przyswajanie protein, to koniecznie przeczytaj ten artykuł.

Kwas fitynowy – działanie nieporządane, źródła

Paulina Hetwer ponad miesiąc temu

Kwas fitynowy to ciemna strona ciemnego pieczywa. Ziarna zbóż, choć bogate w witaminy i pierwiastki, zawierają substancję antyodżywczą – rzeczony kwas fitynowy.

Wzdęcia po roślinach strączkowych – jak ich uniknąć?

Dominika Guzik ponad miesiąc temu

Już od najdawniejszych czasów znano i chętnie spożywano rośliny strączkowe. Jedną z nich – soję, ze względu na dużą zawartość białka oraz nienasyconych kwasów tłuszczowych, w krajach azjatyckich, nazwano rośliną świętą. Niestety konsumpcję strączków ograniczają zawarte w nich rozmaite substancje antyodżywcze oraz niewłaściwa obróbka kulinarna, co sprawia, iż produkty te są przyczyną nieprzyjemnych dolegliwości i nie mogą być spożywane w większej ilości [1].

Co zamiast mięsa, czyli alternatywa dla tradycyjnego schabowego

Paulina Hetwer ponad miesiąc temu

Zgodnie z wytycznymi Instytutu Żywności i Żywienia mięso i jego przetwory należy ograniczyć do 0,5 kg tygodniowo. Czym je zastąpić?

Zdrowe produkty nie dla wszystkich bezpieczne

Sonia Walla ponad miesiąc temu

„Nie wszystko złoto, co się świeci” i… nie wszystko zdrowe, co za takie uchodzi. Nie wszystkie produkty, którym chętnie nadaliśmy etykietkę „zdrowej żywności” faktycznie na nią zasługują – a przynajmniej nie w stu procentach. Wiele tzw. zdrowych produktów ma swoją ciemną stronę, której nie do końca jesteśmy świadomi. Czas przyjrzeć się pozycjom na półce ze zdrową żywnością i zadecydować, czy faktycznie powinny się one tam znaleźć.

Fawizm, czyli kto powinien unikać bobu

Martyna Jaros ponad miesiąc temu

Bób z reguły nie powinien szkodzić organizmowi. Istnieje jednak pewne schorzenie określanie mianem fawizmu, które powoduje, że bób staje się trucizną!

Pasty wegetariańskie – dla kogo, zalety, przepis

Martyna Jaros ponad miesiąc temu

Szybkie w przygotowaniu, smaczne i łączące różnorodne składniki, których kombinacje są nieograniczone. Stanowią świetny dodatek zarówno do makaronu pełnoziarnistego, razowego pieczywa czy warzyw pokrojonych w zgrabne słupki. Zdrowe, pełne błonnika, składników mineralnych i witamin. Mowa o pastach wegańskich!

Hummus – właściwości, wartości odżywcze i przepis

Iwona Jędrzejczyk ponad miesiąc temu

Pasta z ciecierzycy z dodatkiem czosnku, soku z cytryny, oliwy oraz tahini należy do żywności funkcjonalnej, która posiada liczne walory zdrowotne. Wcale jednak nie musisz kupować gotowego opakowania, by móc cieszyć się prozdrowotnymi właściwościami produktu. Sprawdź, dlaczego warto jeść hummus oraz poznaj prosty sposób na jego przygotowanie.

Pełnowartościowe i niepełnowartościowe źródła białka

Zofia Mikoś ponad miesiąc temu

Pełnowartościowe białko – ile tak naprawdę go potrzeba i jaki ma wpływ na budowę masy mięśniowej.

Stany zwiększonego zapotrzebowania na białko

Martyna Jaros ponad miesiąc temu

Zdrowy człowiek o przeciętnej ilości aktywności fizycznej w ciągu dnia średnio powinien spożywać ok. 1 g białka na 1 kg masy ciała na dobę. Istnieją jednak różne dolegliwości zwiększające zapotrzebowanie organizmu na białko. Sprawdź, czy należysz do tej grupy osób.

Najlepsza dieta na hemoroidy – zioła i błonnik to podstawa

Aleksandra Musiał ponad miesiąc temu

Cierpisz na hemoroidy? Odpowiednia dieta może Ci w tym pomóc.