Cebula – na przeziębienie i odchudzanie. Czy cebula szkodzi na wątrobę?
Syrop z cebuli – działanie, dawkowanie. Jak zrobić syrop z cebuli?
Od najdawniejszych czasów nasi przodkowie wykorzystywali dary natury, przekazując z pokolenia na pokolenie rozmaite sposoby leczenia, oparte na surowcach roślinnych. Wśród takowych wyróżnia się jedno z najbardziej popularnych w polskiej kuchni warzyw z rodziny czosnkowatych – cebulę. Choć niejednokrotnie kojarzona jest z palącym smakiem, hektolitrami łez wylanych podczas obróbki, w swoim skromnym wnętrzu ukrywa szereg substancji o właściwościach prozdrowotnych.
Cebula – właściwości. Cebula na trądzik, blizny, włosy
Cebula to warzywo doskonale znane każdemu. Wiele mam przygotowuje syrop z tej rośliny dla swojej rodziny, a gospodynie dodają ją do szeregu dań by urozmaicić smak i aromat potraw. Większość osób zdaje sobie sprawę z jej działania na układ oddechowy i aktywności wspomagającej leczenie przeziębień i infekcji, ale nie każdy już wie, że nadaje się także do leczenia nadciśnienia tętniczego, cukrzycy, trądziku, a nawet blizn szpecących skórę. Więcej o skuteczności cebuli w różnych schorzeniach w artykule, przeczytaj koniecznie!
Domowy syrop na kaszel – z cebuli, czosnku, imbiru. Jak zrobić syrop z cebuli?
Cebula, czosnek, czy imbir to surowce o bogatym wpływie na organizm człowieka i jego zdrowie. Oprócz działania, np. przeciwmiażdżycowego czy przeciwcukrzycowego, charakteryzują się niezwykle skutecznym wpływem na kaszel i inne objawy zakażenia dróg oddechowych. Informacje o zastosowaniu surowców i sposobie na syrop z cebuli znajdziesz w artykule.
10 właściwości leczniczych cebuli, o których nie miałeś pojęcia!
Cebula jest tak prosta w uprawie, że spokojnie możemy zasadzić ją w doniczce na parapecie. To powszechne w Polsce warzywo posiada wiele cennych właściwości leczniczych. Z pewnością któreś Cię zaskoczą!
Porównanie pierogów ruskich „z tacki”
Brak czasu i tęsknota za domowymi potrawami sprawiają, że coraz częściej sięgamy po gotowe wyroby garmażeryjne. Krokiety, łazanki, gołąbki, pyzy, kluski śląskie, pierogi – wybór jest ogromny. W dzisiejszym rankingu skupimy się jednak na popularnych zarówno w Polsce jak i na Ukrainie pierogach ruskich.
Popularne produkty i ich niesamowite działanie na organizm!
Produkty, które co dzień używamy w naszej kuchni, bez których ciężko wyobrazić sobie obiad, kolację, imprezę mają często zaskakujący wpływ na nasze zdrowie i funkcjonowanie organizmu. Warto wiedzieć o tym nieco więcej skoro już używamy ich co dzień.
Zioła przeciwzapalne – rodzaje i właściwości
Wiele osób cierpi na różnego rodzaju zapalenia atakujące nasz organizm. Czy można zapobiec ich rozwojowi naturalnymi ziołami?
Lecznicze właściwości cebuli oraz jej wartości odżywcze
Cebula to jedno z najbardziej powszechnych warzyw w Polsce. Dodawana jest prawie do wszystkiego. Poznaj jej właściwości!
Naturalne antybiotyki. Rośliny o niezwykłych, leczniczych właściwościach
Produkty używane na co dzień w kuchni mogą w wielu przypadkach zastępować drogie antybiotyki. Dowiedz się, które z nich są najlepszymi, naturalnymi antybiotykami.
Już za 20zł ! Tabela zamienników GRATIS !