cebula

Syrop z cebuli – działanie, dawkowanie. Jak zrobić syrop z cebuli?

Dominika Guzik ponad miesiąc temu

Od najdawniejszych czasów nasi przodkowie wykorzystywali dary natury, przekazując z pokolenia na pokolenie rozmaite sposoby leczenia, oparte na surowcach roślinnych. Wśród takowych wyróżnia się jedno z najbardziej popularnych w polskiej kuchni warzyw z rodziny czosnkowatych – cebulę. Choć niejednokrotnie kojarzona jest z palącym smakiem, hektolitrami łez wylanych podczas obróbki, w swoim skromnym wnętrzu ukrywa szereg substancji o właściwościach prozdrowotnych.

Cebula – właściwości. Cebula na trądzik, blizny, włosy

Paulina Chrzan ponad miesiąc temu

Cebula to warzywo doskonale znane każdemu. Wiele mam przygotowuje syrop z tej rośliny dla swojej rodziny, a gospodynie dodają ją do szeregu dań by urozmaicić smak i aromat potraw. Większość osób zdaje sobie sprawę z jej działania na układ oddechowy i aktywności wspomagającej leczenie przeziębień i infekcji, ale nie każdy już wie, że nadaje się także do leczenia nadciśnienia tętniczego, cukrzycy, trądziku, a nawet blizn szpecących skórę. Więcej o skuteczności cebuli w różnych schorzeniach w artykule, przeczytaj koniecznie!

Domowy syrop na kaszel – z cebuli, czosnku, imbiru. Jak zrobić syrop z cebuli?

Paulina Chrzan ponad miesiąc temu

Cebula, czosnek, czy imbir to surowce o bogatym wpływie na organizm człowieka i jego zdrowie. Oprócz działania, np. przeciwmiażdżycowego czy przeciwcukrzycowego, charakteryzują się niezwykle skutecznym wpływem na kaszel i inne objawy zakażenia dróg oddechowych. Informacje o zastosowaniu surowców i sposobie na syrop z cebuli znajdziesz w artykule.

10 właściwości leczniczych cebuli, o których nie miałeś pojęcia!

Bonavita.pl ponad miesiąc temu

Cebula jest tak prosta w uprawie, że spokojnie możemy zasadzić ją w doniczce na parapecie. To powszechne w Polsce warzywo posiada wiele cennych właściwości leczniczych. Z pewnością któreś Cię zaskoczą!

Porównanie pierogów ruskich „z tacki”

Kozak Natalia ponad miesiąc temu

Brak czasu i tęsknota za domowymi potrawami sprawiają, że coraz częściej sięgamy po gotowe wyroby garmażeryjne. Krokiety, łazanki, gołąbki, pyzy, kluski śląskie, pierogi – wybór jest ogromny. W dzisiejszym rankingu skupimy się jednak na popularnych zarówno w Polsce jak i na Ukrainie pierogach ruskich.

Popularne produkty i ich niesamowite działanie na organizm!

Aleksandra Musiał ponad miesiąc temu

Produkty, które co dzień używamy w naszej kuchni, bez których ciężko wyobrazić sobie obiad, kolację, imprezę mają często zaskakujący wpływ na nasze zdrowie i funkcjonowanie organizmu. Warto wiedzieć o tym nieco więcej skoro już używamy ich co dzień.

Zioła przeciwzapalne – rodzaje i właściwości

Marta Florczak ponad miesiąc temu

Wiele osób cierpi na różnego rodzaju zapalenia atakujące nasz organizm. Czy można zapobiec ich rozwojowi naturalnymi ziołami?

Lecznicze właściwości cebuli oraz jej wartości odżywcze

Justyna Gawrońska ponad miesiąc temu

Cebula to jedno z najbardziej powszechnych warzyw w Polsce. Dodawana jest prawie do wszystkiego. Poznaj jej właściwości!

Naturalne antybiotyki. Rośliny o niezwykłych, leczniczych właściwościach

Magdalena Mirta ponad miesiąc temu

Produkty używane na co dzień w kuchni mogą w wielu przypadkach zastępować drogie antybiotyki. Dowiedz się, które z nich są najlepszymi, naturalnymi antybiotykami.