owoce
Właściwości malin. Jak zachować maliny na zimę?
Owoce – indeks glikemiczny
Najniższy indeks glikemiczny posiadają wiśnie i grejpfruty, a najwyższy mango czy morele. Ich duże zróżnicowane, pozwoli dobrać Ci odpowiednie owoce dla swojej diety.
Amla (agrest indyjski) – właściwości odchudzające
Co to są katechiny i gdzie można je znaleźć?
Bromelina – działanie i skutki uboczne
Suszone owoce
W przypadku moreli, suszona wersja owoców posiada większą ilość magnezu czy wapnia. Suszone owoce dostarczają również dużej ilości węglowodanów, co w sytuacjach, kiedy potrzebujemy szybkiego zastrzyku energii, może okazać się bardzo pomocne.
Czerwone banany – właściwości. Jak jeść czerwone banany?
Czym są garbniki? Garbniki w kosmetyce
Sok z dzikiej róży – właściwości lecznicze, przepis
Owoce na zaparcia
W przypadku zaparcia, owoce na pewno przyniosą ulgę. Wszystko to z powodu zawartego w nich błonnika, który usprawni pracę jelit. Największą ilość błonnika znajdziecie w porzeczkach: czerwonych, czarnych, białych, awokado czy w malinach. Kiedy nie ma ich pod ręką zwykłe jabłka też okażą się świetnym wyborem.