Jak wzmocnić układ nerwowy? Dieta i witaminy na układ nerwowy
Układ nerwowy jest jednym z najważniejszych elementów naszego organizmu. Bardzo często, ze względu na jego złe funkcjonowanie odczuwamy różnorodne dolegliwości, lęk oraz zmiany samopoczucia. Na szczęście obecnie istnieje wiele naturalnych sposobów, aby wzmocnić układ nerwowy oraz poprawić jakość naszego życia.
Dieta dla mózgu. Co dobrze wpływa na pracę mózgu?
Nadmiar obowiązków, stres i szybkie tempo życia przyczyniają się do pogorszenia pamięci, koncentracji oraz osłabienia wydolności umysłowej człowieka. Wiele składników odżywczych dostarczanych organizmowi w codziennej diecie odpowiada za prawidłowe funkcjonowanie mózgu. Zaliczyć do nich możemy przede wszystkim witaminy z grupy B, magnez, kwasy tłuszczowe omega-3 oraz lecytynę. Mało urozmaicona dieta może prowadzić do wystąpienia niedoborów tych składników, co w konsekwencji wywołuje zaburzenia funkcjonowania układu nerwowego i mózgu.
Kwas foliowy – rola, objawy i skutki niedoboru, źródła
Kwas foliowy najczęściej kojarzony jest z ciążą i warunkiem prawidłowego rozwoju płodu. Jednak związek ten jest niezbędny dla naszego organizmu nie tylko w tym okresie. Dlaczego warto pamiętać o kwasie foliowym, nie tylko w czasie planowania ciąży?
Dieta GAPS – założenia, etapy, produkty oraz przeciwwskazania
Zespół psychologiczno-jelitowy to określenie stosowane w kontekście różnych schorzeń psychicznych np. schizofrenia, autyzm, których rozwój może okazać się zależny od stanu jelit. Autorka diety GAPS, Natasha Campbell-McBride, zauważyła, że stan przewodu pokarmowego, wpływa na stan naszego zdrowia psychicznego.
Pierzga pszczela – właściwości, pozyskiwanie, dawkowanie i zastosowanie
Produkty wytwarzane przez pszczoły od dawna słyną z wysokiej wartości odżywczej oraz właściwości prozdrowotnych. Zarówno miód, pyłek oraz tytułowa pierzga pszczela są produktami, które zdecydowanie warto mieć w swoim domowym zaciszu, aby stosując je w codziennej diecie, naturalnie wzmacniać swoje zdrowie. Co wartościowego zawiera w sobie pierzga pszczela i dlaczego proces jej powstawania możemy porównać do kiszenia kapusty? Zapraszam do lektury!
10 zalet spożywania miodu manuka
Miody należą do grupy produktów naturalnych, które są źródłem wielu cennych składników. Na świecie znanych jest wiele odmian miodów pszczelich, jednakże na szczególną uwagę zasługuje miód manuka, który w ostatnim czasie stał się bardzo popularny. Poznajmy 10 zalet spożywania miodu manuka.
Receptory Witaminy D mogą być podstawą skutecznego leczenia SM
Według najnowszych badań wynika, że witamina D może przyczynić się do opracowania skutecznego leczenia osób ze stwardnieniem rozsianym. Według badań opublikowanych w „Journal of Cell Biology” receptory witaminy D są w stanie odbudować osłonkę mielinową chroniącą komórki nerwowe, które w czasie choroby ulegają zniszczeniu.
Na przesilenie wiosenne idealne zioło dziurawca
Przesilenie wiosenne, które obecnie możemy odczuwać, wielokrotnie objawia się zmęczeniem i obniżonym samopoczuciem. Warto wówczas wybrać się na spacer na łąkę w ramach chwili relaksu i nazbierać dziurawca. Zioło to ukoi Twoje nerwy.
Miedź – działanie, zapotrzebowanie i źródła
Miedź – składnik potrzebny do prawidłowej budowy krwinek czerwonych i tkanki nerwowej. Jakie są więc jej źródła w żywności? Ile wynosi dzienne zapotrzebowanie i jak objawia się niedobór miedzi w organizmie?
Fluor – właściwości i toksyczne działanie
Fluor jest jednym z nielicznych składników mineralnych, których granicę bezpiecznego spożycia bardzo łatwo przekroczyć.
Witamina H – działanie, zapotrzebowanie, występowanie, niedobór, nadmiar
Biotyna jest jedną z witamin z grupy B, której obecność jest niezbędna do utrzymania prawidłowego stanu naszych włosów oraz skóry. Odpowiedni jej poziom w organizmie wpływa na prawidłowe funkcjonowanie układu, a także pozytywnie oddziałuje na układ odpornościowy.
Witamina B6 – działanie, niedobór, nadmiar, występowanie i dawkowanie
Witamina B6 to jedna z witamin z grupy B, dzięki której powstają w naszym organizmie hormony szczęścia oraz adrenalina. Niezbędna jest także przy przemianach najważniejszych składników odżywczych: węglowodanów, tłuszczów oraz białek.
Witamina B3 (PP, niacyna) – zapotrzebowanie, rola, źródła, niedobór oraz nadmiar
Witamina B3, zwana inaczej niacyną, odpowiada między innymi za właściwe działanie mózgu, bierze udział w syntezie hormonów, a także posiada właściwości obniżające poziom cholesterolu i trójglicerydów.
Chromoterapia – koncepcja, zastosowanie i efekty terapii barwnym światłem
Wpływ kolorów na organizm człowieka został zweryfikowany badaniami naukowymi. Potwierdzają one, że stosowanie koloroterapii pomaga złagodzić objawy wielu chorób!
Śledź – występowanie, charakterystyka, wartości odżywcze, zastosowanie, przepisy
Śledź jest rybą, która kojarzy się nam szczególnie z okresem świąt Bożego Narodzenia, jednak warto urozmaicać nią nasz jadłospis przez cały rok.
Narkolepsja – objawy, przyczyny i leczenie nadmiernej senności
Narkolepsja jest dość rzadką chorobą o podłożu neurologicznym, przejawiająca się nadmierną sennością i napadami snu w okresie czuwania.
Stwardnienie rozsiane (SM) – objawy, przyczyny, badania i leczenie
Stwardnienie rozsiane to niezwykle groźna i postępująca choroba prowadząca do niepełnosprawności. Głównie narażeni są na nią Europejczycy.
Tryptofan – rola w depresji, źródła i możliwe skutki uboczne
Depresja może być także spowodowana zła dietą ubogą w tryptofan. Poznajcie substancję, która zapewnia prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego i chroni depresją.
Kasza jaglana – wartości odżywcze, wady, zastosowanie i przepisy
Kasza jaglana to coraz popularniejszy produkt, który dostarcza nam wielu cennych składników odżywczych. Dzięki swojej uniwersalności pasuje zarówno do dań słonych, jak i słodkich.
Wpływ diety na złagodzenie zaburzeń lękowych
Jak się okazuje, nasz sposób odżywiania wpływa nie tylko na nasze zdrowie fizyczne, ale także psychiczne. Dzięki wprowadzeniu odpowiednich produktów do naszych posiłków możemy zminimalizować odczuwany lęk.
Już za 20zł ! Tabela zamienników GRATIS !