bonavita
bonavita

Menu główne

  • Diety
  • BonaVita.pl
  • Artykuły
    • Diety od A do Z
      • Dieta ketogeniczna – kompletny przewodnik
      • Korzyści zdrowotne mniszka lekarskiego w Twojej diecie
      • Jak zacząć odchudzanie: wskazówki dla początkujących?
      • Jak pozbyć się tłuszczu trzewnego?
      • Dieta białkowo-tłuszczowa na redukcji – jadłospis i efekty
    • Odżywianie
      • Napój izotoniczny – czym jest?
      • Talerz zdrowego żywienia
      • Porzeczka – dlaczego warto spożywać porzeczki?
      • Ziołowe herbaty na upały
      • Korzyści zdrowotne ostrego jedzenia
    • Psychologia
      • Jak poprawić pamięć i koncentrację? 7 skutecznych sposobów
      • Miłość zmienną jest – 6 etapów rozwoju związku
      • Proste i niezawodne sposoby na radzenie sobie ze stresem
      • Zaburzenia odżywiania towarzyszące depresji
      • Stres i aspekty żywieniowe u osób pracujących
    • Sport
      • Ćwiczenia na jędrne uda i pośladki – pozbądź się cellulitu
      • Jumping fitness – zasady, efekty i przeciwwskazania
      • Siłownia dla kobiet – szczegółowy plan na początek
      • Co jeść po treningu: 6 doskonałych przepisów
      • Węglowodany przed i po treningu. Podział węglowodanów
    • Zdrowie
      • Ziemia okrzemkowa – właściwości, zastosowanie i korzyści zdrowotne
      • Czosnek może szkodzić – poznajmy skutki uboczne jego spożywania
      • Olej z czarnuszki, jego zastosowanie i cudowne właściwości. Nie uwierzysz, że…
      • Dieta w chorobie Leśniowskiego-Crohna
      • Produkty o działaniu przeciwzapalnym
  • Tabele
    • Produkty spożywcze
    • Dodatki do żwyności
    • Witaminy
  • Przepisy
  • Kontakt
Ulubione
  1. Home
  2. Artykuły
  3. Alkohol – fakty i mity

Alkohol – fakty i mity

🕣 4 min czytania

Aktualizacja: 3 czerwca, 2020

Ile osób, tyle opinii. Zasada ta dotyczy również picia alkoholu. Ponieważ napoje wysokoprocentowe są w naszym społeczeństwie powszechnie dostępne i spożywane przy każdej nadarzającej się okazji, wydaje nam się, że wiemy o nich wszystko. Jednak czy na pewno?

Osoby spożywające alkohol często żyją w przeświadczeniu, że są ekspertami w zakresie jego działania. Istnieje jednak wiele fałszywych i zgubnych ideologii, które określane są popularnie mianem mitów alkoholowych, a od tego, czy będziemy ślepo za nimi podążali może zależeć nawet nasze życie.

SPIS TREŚCI

Toggle
  • Fakty historyczne
  • Fakty sportowe
  • Mity medyczne

Fakty historyczne

Nie wiadomo skąd dokładnie pochodzi samo słowo „alkohol”, przypuszcza się jednak, że od arabskiego zwrotu: alkuhl  (delikatny,  drobny  proszek)  lub  al-ghoul  (zły  duch). Wiemy natomiast z całą pewnością, że alkohol towarzyszył człowiekowi od zawsze. Pierwszym jego zastosowaniem było wspomaganie funkcji fizjologicznych organizmu (uśmierzanie bólu oraz redukcja zmęczenia), psychologicznych (obniżenie poziomu lęku i stresu) oraz społecznych (ułatwianie kontaktów, praktyki religijne).

Co łączy kurę i jajko oraz piwo i wino? W obu przypadkach nie wiadomo, co było pierwsze. Napoje te powstały bowiem nieoczekiwanie, wino wskutek fermentacji  winogron, a piwo ziarna  jęczmiennego. Ponadto historyczne wzmianki o „chmielowym soku” oraz winie pochodzą z tekstów pisma klinowego oraz egipskich papirusów, wywodzących się z tego samego okresu, a dokładnie z ok. 3500 r p.n.e. Jaki  z tego wniosek? O jeden argument wskazujący na wyższość jednego trunku nad drugim mniej.

Historyczne wzmianki o winie pochodzą z egipskich papirusów, a dokładnie z ok. 3500 r p.n.e.

Historyczne wzmianki o winie pochodzą z egipskich papirusów, a dokładnie z ok. 3500 r p.n.e.

W Polsce natomiast, ze względu na wysoką cenę importu wina, podstawowym i wiodącym napojem procentowym było piwo. Popularność zdobyło ono już za czasów piastowskich, kiedy to obok klasztorów powstały pierwsze browary. Nie stronił od niego Bolesław  Chrobry, Leszek  Biały oraz Władysław  Jagiełło. Piwo traktowane było jednak wówczas, jak zwyczajny napój, nikt nie posługiwał się pojęciem alkoholizm  czy pijaństwo.

A co z nieco mocniejszymi trunkami? Odkryte zostały nieco później, kiedy opanowano umiejętność przeprowadzania procesu destylacji. Czysty alkohol w Europie pojawił się w VIII wieku n.e., używany był jednak wyłącznie w medycynie, jako środek przeciwrobaczy , przeciwbólowy oraz zapobiegający nudnościom.

Fakty sportowe

Alkohol w żadnym wypadku nie jest sprzymierzeńcem osób aktywnych fizycznie. Powinien o tym pamiętać każdy, kto chce rozpocząć swoją przygodę ze sportem.

Zobaczmy zatem, na co dokładnie wpływ ma alkohol i jakich skutków powinny spodziewać się osoby niepotrafiące zrezygnować z niego, nawet  w czasie treningów:

Prędkość: Alkohol wpływa na ośrodkowy układ nerwowy, spowalniając zdolność do przetwarzania informacji w mózgu. To sprawia z kolei, że opóźnia się czas reakcji, pogarsza koordynacja i trudniej jest utrzymać równowagę.

Odwodnienie: Alkohol ma działanie moczopędne, co dla sportowców oznacza dodatkową utratę płynów, ponieważ część tracą wraz z potem. Spożywanie napojów procentowych wiąże się więc w tym przypadku ze znacznym ryzykiem odwodnienia.

Testosteron: Alkohol wpływa negatywnie na produkcję testosteronu, a im większa jego dawka, tym mniejsze wydzielanie wspomnianego hormonu. Tymczasem powszechnie wiadomo, że testosteron pobudza syntezę białek i wpływa na przyrost masy mięśniowej, to dlatego właśnie kobietom znacznie trudniej jest wyrzeźbić sylwetkę, nawet jeśli poświęcą więcej czasu na trening.

Mięśnie: Należy podkreślić, że mięśnie rosną, gdy śpimy, czyli podczas procesu regeneracji. Alkohol może jednak zaburzyć sen, ponieważ wpływa na zmniejszenie wydzielania ilości melatoniny – hormonu regulującego rytm dobowy. Nieodbudowane mięśnie nie są przygotowane na następny trening, co może skutkować powstawaniem kontuzji.

Tkanka tłuszczowa: Spożywaniu alkoholu towarzyszą najczęśniej tłuste i słone przekąski, które nie sprzyjają sportowej sylwetce.

Mity medyczne

Niektórzy uważają, że alkohol nie jest w cale aż tak szkodliwy dla naszego organizmu. Mało tego, napojom wyskokowym przypisuje się nawet lecznicze właściwości. Zobaczmy zatem, które mity warto obalić, by zachować zdrowie.

Alkohol zapobiega chorobie wieńcowej i zawałom serca. Nierzadko słyszy się opinię, że niewielkie ilości alkoholu wpływają pozytywnie na mięsień sercowy, działając na niego „ochronnie”. Warto uświadomić sobie jednak, iż alkohol oddziałuje bardzo niekorzystnie na serce, prowadząc do jego zwyrodnienia oraz uszkadzając śródbłonek naczyń krwionośnych, czego konsekwencją może być zawał lub wylew krwi do mózgu.

Alkohol poprawia sprawność psychofizyczną. Nic bardziej mylnego. Reakcje kierowców, nawet po niewielkiej ilości alkoholu, mogą się znacznie wydłużać. Podczas gdy czas prawidłowej reakcji u trzeźwego  kierowcy wynosi około 0,5 sekund, czas reakcji u osoby po spożyciu alkoholu wydłuża się (o 0,3-0,5 sekundy).

Alkohol jest dobrym środkiem na zdenerwowanie. Alkohol owszem odpręża i pomaga zapomnieć o troskach dnia codziennego, ale tylko na krótką chwilę. Niestety, problemy nie dość, że same nie znikną, to jeszcze w stanie trzeźwości mogą wyglądać na bardziej skomplikowane niż są w rzeczywistości. W konsekwencji możemy wpaść w błędne koło, które prowadzi do uzależnienia. To negatywny wpływ alkoholu na ośrodkowy układ nerwowy odpowiada tak naprawdę za naszą nadwrażliwość i odczuwany niepokój.

Alkohol jest lekarstwem na sen. To, że po spożyciu alkoholu zasypiamy bardzo szybko jest wyłącznie wynikiem jego toksycznego działania na mózg. Podczas takiego snu nie wypoczywamy właściwie, gdyż nie jest on naturalny (fizjologiczny), a wywołany jedynie zatruciem alkoholowym.

Piwo zalecane jest osobom cierpiącym na kamicę nerkową, gdyż działa moczopędnie i rozpuszcza kamienie.

Piwo zalecane jest osobom cierpiącym na kamicę nerkową, ponieważ działa moczopędnie.

Alkohol jest środkiem poprawiającym trawienie. Wręcz przeciwnie. Alkohol drażni i uszkadza śluzówki, zaburza pracę jelit, utrudnia wchłanianie pokarmów, a także upośledza funkcje takich narządów jak wątroba czy trzustka, które są niezbędne do prawidłowego przebiegu procesu trawienia.

Alkohol leczy nerki. Ten popularny mit dotyczy przede wszystkim piwa. Zalecane jest ono osobom cierpiącym na kamicę nerkową, gdyż działa moczopędnie i rozpuszcza kamienie. Pamiętajmy jednak, że piwo to również alkohol, a poza nerkami może mieć wpływ także na inne narządy.

Alkohol korzystnie wpływa na odporność organizmu. U ludzi cierpiących na stany zapalne alkohol obniża odporność, ponieważ zmniejsza aktywność białych ciałek krwi, które odpowiedzialne są za zwalczanie infekcji.

Nie dajmy się zwieść krążącym wśród nas, często zresztą błędnym przekonaniom na temat picia alkoholu. Warto także dowiedzieć się z jakimi produktami nie należy spożywać alkoholu aby nie zaszkodzić swojemu zdrowiu. Pamiętajmy, że alkohol spożywany systematycznie nawet w niewielkich ilościach nie poprawi naszego zdrowia, mało tego, sprawi jedynie, że wpadniemy w błędne koło, a od niego tylko jeden krok w kierunku uzależnienia.

Opublikowano ponad miesiąc temu
Oceń artykuł
Oceń artykuł
Autor artykułu:
Kozak Natalia
Kozak Natalia , Dyplomowany dietetyk. Prywatnie miłośniczka kulinarnych eksperymentów.
Udostępnij na FB
Wyślij na e-mail
Dodaj do ulubionych

Fakty i mity na temat…

W kolejnej części, dotyczącej najpowszechniejszych faktów i mitów na temat odchudzania, dowiemy się o kilku ważnych sprawach, które spędzają sen z powiek aktywnym osobom. Czytaj dalej...

Fakty i mity na temat…

Poznajmy najbardziej popularne fakty i mity na temat odchudzania. Przekonajmy sią, że nie zawsze warto wierzyć w stereotypy! Czytaj dalej...
alkohol

Zespół dnia następnego, czyli jak…

Charakterystyka objawów i praktyczne wskazówki jak poprawić swoje samopoczucie po imprezie. Czytaj dalej...

Inne artykuły z tej kategorii

Catering dietetyczny w Łodzi – dlaczego warto spróbować?
Czy naprawdę ich potrzebujesz? Fakty i mity o suplementach
Uzależnienia behawioralne – jak rozpoznać problem i gdzie szukać wsparcia?
Kiedy można spać na plecach? Sprawdź!
Monohydrat kreatyny – wsparcie dla ciała i umysłu
Jak wybrać odpowiedni tonik do twarzy?
Jak działają wcierki na porost włosów?
Jak przygotować gardło na świąteczne śpiewanie kolęd i głośne rozmowy w rodzinnym gronie?
Kobieta z bólem brzucha na żółtym tle
Refluks żółciowy – objawy, leczenie, domowe sposoby
Który kraj na świecie ma najzdrowszą dietę?

Popularne tematy

owoce warzywa Zdrowie dzieci trening
Formularz kontaktowy


    Czy wiesz, że..

    7 faktów, które powinieneś wiedzieć o Matchy
    żywność ekologiczna wady i zalety
    Ekologiczna żywność i kosmetyki. Wady i zalety produktów ekologicznych
    Kozieradka, siemię lniane, pokrzywa na włosy
    Kozieradka, siemię lniane, pokrzywa – naturalna pielęgnacja włosów
    Sok z brzozy – naturalna aspiryna i izotonik!
    Szybka kawa z saszetki – sprawdź co pijesz!
    Inspiracje współczesnej dietetyki żywieniem człowieka pierwotnego
    Zespół Menkesa – objawy, przyczyny, leczenie i dieta

    Artykuły >Porady żywieniowe > alkohol

    alkohol
    Dwa kufle piwa, jasne i ciemne, z pianką.
    9
    alkohol

    Grzane piwo – na przeziębienie. Jak zrobić grzane piwo?

    alkohol

    Alkohol – warto wiedzieć, z czym nie można go łączyć

    FAS alkoholowy zespół płodowy przyczyny leczenie
    ciąża i poród

    Fas (alkoholowy zespół płodowy) – objawy leczenie. Alkohol w ciąży

    piwo wartości odżywcze piwo a odchudzanie po treningu
    1
    alkohol

    Piwo – właściwości. Piwo a odchudzanie, cukrzyca, na nerki, po treningu

    piwo wartości odżywcze rodzaje
    alkohol

    Piwo – rodzaje, wartości odżywcze. Czy piwo jest zdrowe?

    pozytywny wpływ alkoholu
    1
    alkohol

    Piwo, wino, nalewki – czy alkohol może być zdrowy?

    ©Copyright BonaVita – Profesjonalny portal o zdrowiu, odżywianiu, dietach, odchudzaniu 2025
    • Bonavita.pl
    • Regulamin
    • Współpraca
    • Kontakt

    Wszelkie prawa autorskie zastrzeżone i prawnie chronione.
    Serwis Bonavita.pl nie prowadzi działalności leczniczej. Ma jedynie charakter edukacyjny, nie stanowi i nie zastępuje porady lekarskiej. Redakcja i wydawca serwisu nie ponoszą odpowiedzialności wynikającej z zastosowania informacji zamieszczonych w serwisie.