Sok jabłkowy – właściwości. Sok jabłkowy tłoczony czy zagęszczony?
Instytut Żywności i Żywienia rekomenduje spożycie warzyw i owoców na poziomie co najmniej 400 g dziennie, w co najmniej 5 porcjach, z czego 1 porcję może stanowić 1 szklanka soku. Jest to bardzo dobre rozwiązanie nie tylko w upalne dni, gdy potrzebujemy zaspokoić pragnienie. Kartonik soku jest wygodny w podróży, a ponadto stanowi alternatywę dla małych niejadków, które trudno przekonać do jedzenia owoców.
Suszone jabłka – właściwości. Jak suszyć jabłka. Przepis na chipsy jabłkowe
Jak suszyć jabłka i zrobić z nich chipsy? Właściwości suszonych jabłek.
Jabłka na odchudzanie i zaparcia. Jabłka dla cukrzyka. Przepisy
Jabłka z uwagi na bogactwo naturalnych przeciwutleniaczy nadal pozostają cennym surowcem nie tylko dla przemysłu spożywczego, ale również farmaceutycznego i kosmetycznego. Wśród kilkunastu tysięcy odmian (antonówka, champion, gala, genewa, papierówka, piros, rubin, szara reneta) każdy nawet najbardziej wybredny smakosz znajdzie taką, która zaspokoi jego kubki smakowe, dodając odrobiny zdrowia.
Patulina – niebezpieczna pleśń na owocach
Mechaniczne uszkodzenie owoców bądź warzyw może stanowić doskonałą drogę dla rozwoju grzybów strzępkowych, które w efekcie produkują szkodliwą toksynę zwaną patuliną. Charakterystyczna brązowa plama na skórce owocu oraz wydostawanie się soku z jego wnętrza może świadczyć o obecności toksycznej substancji.
Koktajl odmładzający
Zimą pacjenci często skarżą się na problemy z cerą, włosami czy paznokciami, dlatego dzisiaj proponuję Wam skoncentrowaną dawkę witamin i składników mineralnych w postaci koktajlu. Produkty dodane do koktajlu mają działanie antyoksydacyjne, dzięki czemu przyrządzony przez nas napój będzie działał odmładzająco.
Domowe alkohole – rozgrzewają i leczą
Wśród domowych przetworów warto zwrócić uwagę również na domowe alkohole. Nie tylko dobrze smakują i rozgrzewają, ale również posiadają wiele cennych właściwości leczniczych.
6 najlepszych sposobów na zdrowe owoce i warzywa
Cieszmy się smakiem ulubionych owoców i warzyw przez cały rok! Przedstawiamy 6 najlepszych sposobów na ich obróbkę, które zachowują ich bogactwo witamin na dłużej.
Popularne produkty i ich niesamowite działanie na organizm!
Produkty, które co dzień używamy w naszej kuchni, bez których ciężko wyobrazić sobie obiad, kolację, imprezę mają często zaskakujący wpływ na nasze zdrowie i funkcjonowanie organizmu. Warto wiedzieć o tym nieco więcej skoro już używamy ich co dzień.
Próchnica zębów – przyczyny, przebieg, leczenie
Dowiedz się, co wywołuje tę niebezpieczną chorobę i ustrzeż przed nią swoje zęby!
Cydr jabłkowy ma zdrowotne właściwości. Najlepiej zrobić go samemu!
Ostatnio dużą popularnością zaczął cieszyć się cydr. To napój alkoholowy wytwarzany z jabłek. Cenne właściwości, które zawiera powodują, że warto się nim zainteresować, a jeszcze lepiej, samemu przygotować go w domu.
Ocet jabłkowy znajduje zastosowanie w kosmetyce i w domu. Warto znać przepis
Natura zna najprostsze i najlepsze rozwiązania! Jednym z nich jest ocet jabłkowy – wszechstronny w zastosowaniu, tani i prosty w wykonaniu kosmetyk oraz pomocnik domowy.
Ocet jabłkowy. Niezwykłe właściwości i zastosowanie w lecznictwie
Ocet jabłkowy nie jest jedynie dodatkiem smakowym, ma również bardzo korzystny wpływ na zdrowie człowieka.
Jabłka - właściwości odchudzające i zdrowotne
Owoc, który był powodem popełnienia grzechu pierworodnego cieszy się ostatnio sławą, dzięki embargo nałożone na Polskę przez Rosję.
Już za 20zł ! Tabela zamienników GRATIS !