Ser owczy – właściwości. Czy ser owczy jest zdrowy?
Mleko owcze jest bogatym źródłem witamin oraz składników mineralnych niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu człowieka. Przetwory mleczne na bazie mleka owczego, takie jak serki, jogurty oraz tradycyjne sery dojrzewające, stanowią wartościowy element naszej codziennej diety. Jakimi właściwościami charakteryzują się sery owcze?
Ser halloumi – skład, właściwości, gdzie kupić, cena, przepisy
Ser halloumi odznacza się wysoką zawartością składników mineralnych oraz witamin niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu człowieka. Coraz częściej wybierany jest jako zamiennik tradycyjnych serów. Jakimi właściwościami się charakteryzuje i jaki jest jego skład?
Sery pleśniowe: brie, camembert, blue, lazur – przepisy
Brie, camembert, blue czy lazur? Jak ser, z jakiego rodzaju mleka jest wykonany? Co z niego przygotować na śniadanie, obiad czy kolację? Zapraszam do lektury.
Ser bryndza, gorgonzola, parmezan, mascarpone, – czyli o mniej znanych serach
Bryndza, gorgonzola, parmezan i serek mascarpone to produkty z głęboko zakorzenioną tradycją. Jak nie dać się oszukać przez producentów i kupić tradycyjny ser? Poznajmy bliżej charakterystyczne cechy wyżej wymienionych serów.
Homogenizacja – mleka, serków. Przepisy z serka homogenizowanego
Homogenizacja jest procesem niezwykle powszechnym w obecnych czasach. Wiele osób nie jest świadomych ile produktów codziennego użytku powstało w wyniku przeprowadzenia omawianej metody. Składniki takie są niezwykle promowane przez producentów jako lekkie i szybciej ulegające trawieniu. Nie ma się co dziwić, gdyż jest to niezwykle korzystne ze względu na czynniki ekonomiczne dla przedsiębiorstw. Na czym polega homogenizacja i czy warto sięgnąć po takie produkty? Przeczytaj artykuł i dowiedz się więcej!
Ser żółty – rodzaje, skład. Jak zrobić ser żółty? Czy ser żółty jest zdrowy?
Ser żółty to produkt goszczący praktycznie w każdym domu nie tylko Polskim, ale i społeczności na całym świecie. Jego skład i duża wartość odżywcza nie jest wszystkim znana, a już mało kto zdaje sobie sprawę z tego, iż z łatwością ser taki można przygotować w zaciszu domowym i zaskoczyć swoich domowników. Spróbuj, to proste!
Ser kozi – właściwości, przepisy. Ser kozi w ciąży
Mleko kozie charakteryzuje się bogatym profilem składników mineralnych oraz witamin niezbędnych do prawidłowego rozwoju organizmu człowieka. Produkowane z niego przetwory mleczne, do których zaliczamy jogurty, serki oraz tradycyjne sery długo dojrzewające, mogą stanowić wartościowy element codziennej, zróżnicowanej diety.
Sery – rodzaje, wartości odżywcze, produkcja, konsumpcja
Sery są produktami spożywczymi pozyskiwanymi z mleka. Ze względu na swój charakterystyczny smak oraz zapach są to surowce szczególnie lubiane lub wręcz znienawidzone przez konsumentów. Jakie wyróżniamy rodzaje serów? Czy warto po nie sięgać i jakie najlepiej wybierać?
Ser topiony – jego skład Was zaskoczy
Serki topione to popularne smarowidła do chleba. Dziś w sklepach możemy wybierać spośród wielu rodzajów. Serki śmietankowe, z dodatkami lub bez, posiadają jednak tę samą bazę. Czas poznać skład serków topionych!
Serwatka – powstawanie, skład, właściwości i zastosowanie
Przez bardzo długi czas serwatka była niedoceniania i traktowana jako odpad. Rozpoczęcie nad nią badań laboratoryjnych wykazało, że stanowi ona cenne źródło wielu składników, a zwłaszcza cennych jakościowo białek.
Żółty ser uzależnia niemniej niż narkotyk
Czy jesteś w stanie powstrzymać się od jedzenia sera? Jeśli odpowiesz negatywnie nie ma w tym nic dziwnego. Naukowcy dowodzą, że żółty ser może uzależniać jak kokaina!
10 najbardziej zaskakujących i ekstremalnych potraw
Smażony szczur, żywy ser, zgniłe mięso, czym są preriowe ostrygi i jaki jest najbardziej obrzydliwy afrodyzjak świata. Zobacz, co jeszcze rozpływa się w ustach.
Rozwiązanie zagadki francuskiej diety coraz bliżej!
Jak to się dzieje, że Francuzi przy tak dużym spożyciu tłuszczów nasyconych stosunkowo mało zapadają na choroby serca? Naukowcy kolejnych poszlak szukają wśród francuskich serów!
Kuchnia norweska – charakterystyka, tradycyjne dania, przepisy
Kraje dalekiej północy charakteryzują się klimatem niezwykle ciężkim dla uprawy roli. Ich położenie wpływa znacząco na tradycyjne dania. Podobnie jest z krajem Wikingów, gdzie najbardziej ceni się proste dania wykonane z wysokiej jakości składników naturalnych. Najważniejsze, aby było prosto i kalorycznie.
Kuchnia grecka – charakterystyka, tradycje, przepisy
Dieta śródziemnomorska zaliczana jest do najzdrowszych na świecie. Warto z niej czerpać ile się da. Tym razem przybliżymy Wam nieco kuchnię grecką. Zapraszamy!
Twaróg – właściwości, wartości odżywcze i rodzaje, przepisy
Popularny niedojrzewający biały ser jest znany niemal każdemu. Stanowi bogactwo nie tylko pełnowartościowego białka, ale okazuje się również świetnym uzupełnieniem diety w niektóre makroelementy niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Poznaj cechy twarogu, które sprawią, że zechcesz go spożywać niemal codziennie!
Tryptofan – rola w depresji, źródła i możliwe skutki uboczne
Depresja może być także spowodowana zła dietą ubogą w tryptofan. Poznajcie substancję, która zapewnia prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego i chroni depresją.
Dopamina i jej źródła w produktach spożywczych
Czy wiesz, że niektre produkty zawierają czyste szczęście? Spraw, aby każdy Twój posiłek był źródłem przyjemności!
Już za 20zł ! Tabela zamienników GRATIS !