bonavita
bonavita

Menu główne

  • Diety
  • BonaVita.pl
  • Artykuły
    • Diety od A do Z
      • Dieta ketogeniczna – kompletny przewodnik
      • Korzyści zdrowotne mniszka lekarskiego w Twojej diecie
      • Jak zacząć odchudzanie: wskazówki dla początkujących?
      • Jak pozbyć się tłuszczu trzewnego?
      • Dieta białkowo-tłuszczowa na redukcji – jadłospis i efekty
    • Odżywianie
      • Napój izotoniczny – czym jest?
      • Talerz zdrowego żywienia
      • Porzeczka – dlaczego warto spożywać porzeczki?
      • Ziołowe herbaty na upały
      • Korzyści zdrowotne ostrego jedzenia
    • Psychologia
      • Jak poprawić pamięć i koncentrację? 7 skutecznych sposobów
      • Miłość zmienną jest – 6 etapów rozwoju związku
      • Proste i niezawodne sposoby na radzenie sobie ze stresem
      • Zaburzenia odżywiania towarzyszące depresji
      • Stres i aspekty żywieniowe u osób pracujących
    • Sport
      • Ćwiczenia na jędrne uda i pośladki – pozbądź się cellulitu
      • Jumping fitness – zasady, efekty i przeciwwskazania
      • Siłownia dla kobiet – szczegółowy plan na początek
      • Co jeść po treningu: 6 doskonałych przepisów
      • Węglowodany przed i po treningu. Podział węglowodanów
    • Zdrowie
      • Ziemia okrzemkowa – właściwości, zastosowanie i korzyści zdrowotne
      • Czosnek może szkodzić – poznajmy skutki uboczne jego spożywania
      • Olej z czarnuszki, jego zastosowanie i cudowne właściwości. Nie uwierzysz, że…
      • Dieta w chorobie Leśniowskiego-Crohna
      • Produkty o działaniu przeciwzapalnym
  • Tabele
    • Produkty spożywcze
    • Dodatki do żwyności
    • Witaminy
  • Przepisy
  • Kontakt
Ulubione
  1. Home
  2. Artykuły
  3. Owoce cytrusowe – bogactwo witamin

Owoce cytrusowe – bogactwo witamin

🕣 3 min czytania

Aktualizacja: 29 stycznia, 2025

Owoce cytrusowe zwane cytrusami kojarzą się z krajami południowymi, gdzie dojrzewają w pełnym słońcu. Ich kwaskowaty i orzeźwiający smak oraz soczysty miąższ, świetnie nawadnia i gasi pragnienie.

Równie chętnie, jak po same owoce, sięgamy po produkty z nich wytwarzane m.in. soki. Nadają się do sałatek, stanowią podstawę wielu przetworów, deserów czy potraw. Ponadto dostarczają witamin i składników mineralnych, uzupełniając tym samym w smaczny sposób dzienne zapotrzebowanie na ważne substancje odżywcze. Posiadają także liczne właściwości prozdrowotne, o których nie każdy z nas spożywając cytrusy pamięta.

SPIS TREŚCI

Toggle
  • Owoce cytrusowe
  • Owoce cytrusowe – witaminy
  • Owoce cytrusowe – właściwości

Owoce cytrusowe

Owoce cytrusowe (Citrus L.) znane są już od tysięcy lat, a pierwsze uprawy najprawdopodobniej rozpoczęły się w Azji. Uprawiane w ciepłych, tropikalnych rejonach świata zyskały bardzo dużą popularność wśród populacji na całej kuli ziemskiej. Jednymi z najbardziej znanych i lubianych owoców cytrusowych są: pomarańcze, cytryny, limonki, grejpfruty oraz mandarynki. Doceniane nie tylko w lecie gasząc pragnienie i przyjemnie orzeźwiając, ale także w okresie zimowym, kiedy to stają się doskonałym źródłem wielu witamin wzmacniających cały organizm.

Wnętrze owoców cytrusowych wypełnione jest soczystym, bardzo smacznym miąższem i w zależności od rodzaju jest bardziej lub mniej kwaśny z wyczuwalną nutą słodyczy. Każdy cytrus posiada swój unikalny i niepowtarzalny smak. Miąższ okryty jest przeźroczystą błonką, która dzieli go na segmenty, a pod skórką, która przybiera barwy od zielonej do czerwowono-pomarańczowej, kryje się białe, gąbczaste albedo. Skórka owoców cytrusowych jest obfita w olejki eteryczne, dlatego też obierając je, możemy wyczuć charakterystyczny, cytrusowy zapach.

Cytrusy nie tylko wspaniale uzupełniają braki witamin, ale także wpływają korzystnie na sylwetkę oraz samopoczucie.

Owoce cytrusowe – witaminy

Owoce cytrusowe zwykle kojarzone są z witaminią C, która podtrzymuje i wzmacnia odporność. Rzeczywiście, cytrusy to bogate źródło tej witaminy, choć wbrew pozorom nie najbogatsze. Na jej ilość wpływa także obróbka produktów bogatych w witaminę C, zobacz jak uniknąć jej strat. Zjadając cytrusy dostarczamy do organizmu dawkę witamin z grupy B, które świetnie odżywiają skórę i wpływają na jej kondycję, a także kontrolują procesy komórkowe, witaminę E, która opóźnia procesy starzenia organizmu, będąc źródłem młodości oraz witaminę P, która stanowi grupę substancji o charakterze flawonoidów, wzbogacających organizm o cenne przeciwutleniacze. Witamina A poprawia stan wzroku, a także chroni przed rozwojem chorób nowotworowych.

Jak widać owoce cytrusowe dostarczają nam niezbędnych witamin. Cytrusy są bardzo dobrą alternatywą na zimowe, mroźne dni, kiedy to szczególnie ważna jest zbilansowana i bogata w naturalne substancje ochronne dieta.

Owoce cytrusowe – właściwości

Owoce cytrusowe przede wszystkim bardzo dobrze smakują i stanowią zdrową formę przekąski lub też dodatek do wielu dań. Cytrusy powszechnie wykorzystywane są w przemyśle spożywczym, zawdzięczają to nie tylko wyjątkowemu smaku, ale także wartościom odżywczym jakie niesie ich spożywanie.

Cytrusy posiadają liczne właściwości, które sprawiają, że z chęcią je spożywamy. Już wcześniej wspomniana wysoka zawartość witaminy C sprawia, że wzmacniają odporność organizmu, bronią przed powstawaniem infekcji, a także korzystnie wpływają na układ sercowo-naczyniowy oraz wygląd skóry. Działają przeciwwirusowo i przeciwbakteryjnie. Zawartość witamin, minerałów i innych substancji o charakterze antyutleniaczy, bardzo korzystnie wpływa na zahamowanie procesów starzenia się komórek oraz pozwala na walkę z wolnymi rodnikami oraz chorobami nowotworowymi. Nie tylko pomagają w zmiataniu wolnych rodników, ale także „czyszczą” organizm od środka, pozbywając się wszelkich toksyn, co usprawnia pracę wątroby oraz pomaga w walce z nadwagą. Wzmacniają ściany naczyń krwionośnych i likwidują złogi złego cholesterolu, dzięki zawartości pektyn.

Owoce cytrusowe mają wpływ także na naszą psychikę. Działają lekko uspokajająco, a ich zapach stosowany jest także w aromaterapii. Zapachy mogą leczyć, przekonaj się które z nich przyniosą ci ukojenie w bólu, a które w stresie. Ponadto wykorzystywane są w kosmetyce, ponieważ regenerują skórę i nadają jej promiennego, świeżego wyglądu.

Nie dość, że bardzo dobrze smakują i nadają się jako dodatek do wielu potraw oraz jako baza do przetworów, z których chętnie korzystamy zimową porą, to w dodatku dostarczają wielu cennych witamin wzmacniających nasz organizm. Owoce cytrusowe posiadają wiele korzyści dla człowieka, więc warto po nie sięgać, czyniąc z nich doskonałe uzupełnienie zdrowej diety.

 

Opublikowano ponad miesiąc temu
Oceń artykuł
Oceń artykuł
Autor artykułu:
Aleksandra Musiał
Aleksandra Musiał , Dyplomowany dietetyk i biotechnolog. Swoje badania koncentruje na temacie komórek macierzystych i terapii z ich wykorzystaniem, dietetyki klinicznej i bioinżynierii komórek.
Udostępnij na FB
Wyślij na e-mail
Dodaj do ulubionych

Grejpfrut. Właściwości, witaminy i wpływ…

Lubiany przez wielu, znienawidzony przez niektórych. Grejpfrut to owoc o dwóch twarzach. Jest cytrusem, który posiada dość specyficzny, gorzki smak, pozbawiony jest charakterystycznej słodyczy pomarańczy czy mandarynek. Posiada liczne właściwości,… Czytaj dalej...

Cytryna – obniża ciśnienie i…

Zazwyczaj nasz dzień rozpoczynamy od kubka ciepłego napoju, którym jest kawa bądź herbata. A może powinniśmy po przebudzeniu wypijać szklankę ciepłej wody z cytryną? Sprawdź dlaczego. Czytaj dalej...

Sok z cytryny sposobem na…

Czy sok z cytryny wspomaga odchudzanie i oczyszcza organizm z toksyn? Czytaj dalej...

Inne artykuły z tej kategorii

Catering dietetyczny w Łodzi – dlaczego warto spróbować?
Czy naprawdę ich potrzebujesz? Fakty i mity o suplementach
Uzależnienia behawioralne – jak rozpoznać problem i gdzie szukać wsparcia?
Kiedy można spać na plecach? Sprawdź!
Monohydrat kreatyny – wsparcie dla ciała i umysłu
Jak wybrać odpowiedni tonik do twarzy?
Jak działają wcierki na porost włosów?
Jak przygotować gardło na świąteczne śpiewanie kolęd i głośne rozmowy w rodzinnym gronie?
Kobieta z bólem brzucha na żółtym tle
Refluks żółciowy – objawy, leczenie, domowe sposoby
Który kraj na świecie ma najzdrowszą dietę?

Popularne tematy

owoce warzywa dzieci trening
Formularz kontaktowy


    Czy wiesz, że..

    7 faktów, które powinieneś wiedzieć o Matchy
    żywność ekologiczna wady i zalety
    Ekologiczna żywność i kosmetyki. Wady i zalety produktów ekologicznych
    Kozieradka, siemię lniane, pokrzywa na włosy
    Kozieradka, siemię lniane, pokrzywa – naturalna pielęgnacja włosów
    Sok z brzozy – naturalna aspiryna i izotonik!
    Szybka kawa z saszetki – sprawdź co pijesz!
    Inspiracje współczesnej dietetyki żywieniem człowieka pierwotnego
    Zespół Menkesa – objawy, przyczyny, leczenie i dieta

    Artykuły >Produkty spożywcze

    owoce cytrusowe
    kumkwat właściwości zastosowanie przepisy jak jeść kumkwat
    owoce cytrusowe

    Kumkwat – smak, cena, przepisy. Jak jeść kumkwat?

    pomelo właściwości jak jeść i jak obierać pomelo
    2
    owoce cytrusowe

    Właściwości, smak i indeks glikemiczny pomelo. Jak rośnie i jak jeść pomelo?

    Plasterki czerwonego grejpfruta na talerzu.
    5

    Grejpfrut zielony, czerwony, biały – przeciwwskazania. Kiedy jeść grejpfruta rano czy wieczorem?

    mandarynki właściwości w ciąży w czasie odchudzania
    1
    owoce cytrusowe

    Mandarynki – właściwości, w ciąży. Mandarynki a odchudzanie

    pomarańcze właściwości w ciąży
    owoce cytrusowe

    Pomarańcza – właściwości, witaminy. Pomarańcze a odchudzanie

    Mandarynki właściwości, zastosowanie, przepis na nalewkę z mandarynek
    owoce cytrusowe

    Mandarynki – właściwości, kalorie, nalewka mandarynkowa

    ©Copyright BonaVita – Profesjonalny portal o zdrowiu, odżywianiu, dietach, odchudzaniu 2025
    • Bonavita.pl
    • Regulamin
    • Współpraca
    • Kontakt

    Wszelkie prawa autorskie zastrzeżone i prawnie chronione.
    Serwis Bonavita.pl nie prowadzi działalności leczniczej. Ma jedynie charakter edukacyjny, nie stanowi i nie zastępuje porady lekarskiej. Redakcja i wydawca serwisu nie ponoszą odpowiedzialności wynikającej z zastosowania informacji zamieszczonych w serwisie.