Owoce cytrusowe – bogactwo witamin
Aktualizacja: 3 kwietnia, 2024
Owoce cytrusowe zwane cytrusami kojarzą się z krajami południowymi, gdzie dojrzewają w pełnym słońcu. Ich kwaskowaty i orzeźwiający smak oraz soczysty miąższ, świetnie nawadnia i gasi pragnienie.
Równie chętnie, jak po same owoce, sięgamy po produkty z nich wytwarzane m.in. soki. Nadają się do sałatek, stanowią podstawę wielu przetworów, deserów czy potraw. Ponadto dostarczają witamin i składników mineralnych, uzupełniając tym samym w smaczny sposób dzienne zapotrzebowanie na ważne substancje odżywcze. Posiadają także liczne właściwości prozdrowotne, o których nie każdy z nas spożywając cytrusy pamięta.
Owoce cytrusowe
Owoce cytrusowe (Citrus L.) znane są już od tysięcy lat, a pierwsze uprawy najprawdopodobniej rozpoczęły się w Azji. Uprawiane w ciepłych, tropikalnych rejonach świata zyskały bardzo dużą popularność wśród populacji na całej kuli ziemskiej. Jednymi z najbardziej znanych i lubianych owoców cytrusowych są: pomarańcze, cytryny, limonki, grejpfruty oraz mandarynki. Doceniane nie tylko w lecie gasząc pragnienie i przyjemnie orzeźwiając, ale także w okresie zimowym, kiedy to stają się doskonałym źródłem wielu witamin wzmacniających cały organizm.
Wnętrze owoców cytrusowych wypełnione jest soczystym, bardzo smacznym miąższem i w zależności od rodzaju jest bardziej lub mniej kwaśny z wyczuwalną nutą słodyczy. Każdy cytrus posiada swój unikalny i niepowtarzalny smak. Miąższ okryty jest przeźroczystą błonką, która dzieli go na segmenty, a pod skórką, która przybiera barwy od zielonej do czerwowono-pomarańczowej, kryje się białe, gąbczaste albedo. Skórka owoców cytrusowych jest obfita w olejki eteryczne, dlatego też obierając je, możemy wyczuć charakterystyczny, cytrusowy zapach.
Cytrusy nie tylko wspaniale uzupełniają braki witamin, ale także wpływają korzystnie na sylwetkę oraz samopoczucie.
Owoce cytrusowe – witaminy
Owoce cytrusowe zwykle kojarzone są z witaminią C, która podtrzymuje i wzmacnia odporność. Rzeczywiście, cytrusy to bogate źródło tej witaminy, choć wbrew pozorom nie najbogatsze. Na jej ilość wpływa także obróbka produktów bogatych w witaminę C, zobacz jak uniknąć jej strat. Zjadając cytrusy dostarczamy do organizmu dawkę witamin z grupy B, które świetnie odżywiają skórę i wpływają na jej kondycję, a także kontrolują procesy komórkowe, witaminę E, która opóźnia procesy starzenia organizmu, będąc źródłem młodości oraz witaminę P, która stanowi grupę substancji o charakterze flawonoidów, wzbogacających organizm o cenne przeciwutleniacze. Witamina A poprawia stan wzroku, a także chroni przed rozwojem chorób nowotworowych.
Jak widać owoce cytrusowe dostarczają nam niezbędnych witamin. Cytrusy są bardzo dobrą alternatywą na zimowe, mroźne dni, kiedy to szczególnie ważna jest zbilansowana i bogata w naturalne substancje ochronne dieta.
Owoce cytrusowe – właściwości
Owoce cytrusowe przede wszystkim bardzo dobrze smakują i stanowią zdrową formę przekąski lub też dodatek do wielu dań. Cytrusy powszechnie wykorzystywane są w przemyśle spożywczym, zawdzięczają to nie tylko wyjątkowemu smaku, ale także wartościom odżywczym jakie niesie ich spożywanie.
Cytrusy posiadają liczne właściwości, które sprawiają, że z chęcią je spożywamy. Już wcześniej wspomniana wysoka zawartość witaminy C sprawia, że wzmacniają odporność organizmu, bronią przed powstawaniem infekcji, a także korzystnie wpływają na układ sercowo-naczyniowy oraz wygląd skóry. Działają przeciwwirusowo i przeciwbakteryjnie. Zawartość witamin, minerałów i innych substancji o charakterze antyutleniaczy, bardzo korzystnie wpływa na zahamowanie procesów starzenia się komórek oraz pozwala na walkę z wolnymi rodnikami oraz chorobami nowotworowymi. Nie tylko pomagają w zmiataniu wolnych rodników, ale także „czyszczą” organizm od środka, pozbywając się wszelkich toksyn, co usprawnia pracę wątroby oraz pomaga w walce z nadwagą. Wzmacniają ściany naczyń krwionośnych i likwidują złogi złego cholesterolu, dzięki zawartości pektyn.
Owoce cytrusowe mają wpływ także na naszą psychikę. Działają lekko uspokajająco, a ich zapach stosowany jest także w aromaterapii. Zapachy mogą leczyć, przekonaj się które z nich przyniosą ci ukojenie w bólu, a które w stresie. Ponadto wykorzystywane są w kosmetyce, ponieważ regenerują skórę i nadają jej promiennego, świeżego wyglądu.
Nie dość, że bardzo dobrze smakują i nadają się jako dodatek do wielu potraw oraz jako baza do przetworów, z których chętnie korzystamy zimową porą, to w dodatku dostarczają wielu cennych witamin wzmacniających nasz organizm. Owoce cytrusowe posiadają wiele korzyści dla człowieka, więc warto po nie sięgać, czyniąc z nich doskonałe uzupełnienie zdrowej diety.