jajka

Fosfatydylocholina – efekty i skutki uboczne

Martyna Jaros ponad miesiąc temu

Kwasy tłuszczowe występujące w pokarmach pełnią istotną rolę w organizmie człowieka. Obecnie uważa się, że to nie ilość, a skład spożywanych tłuszczów ma większy wpływ na funkcjonowanie organizmu. Związkiem chemicznym zaliczanym do szerokiej grupy lipidów jest fosfatydylocholina. Przyglądając się bliżej, można zakwalifikować ją do mniejszej grupy fosfolipidów, które znane są również pod nazwą lecytyny.

Jajka przepiórcze – właściwości, cena, przepisy. Ile gotować jajka przepiórcze?

Katarzyna Urbańska ponad miesiąc temu

Jaja przepiórcze – czy są zdrowe? Jaka jest ich cena? Przepisy z jaj przepiórczych

Jak sprawdzić czy jajko jest świeże? Jak przechowywać jajka?

Jest kilka metod oceny świeżości jaj. Pierwszą jest sprawdzenie daty przydatności do spożycia na opakowaniu. Jest to ważna informacja pod warunkiem, że były one przechowywane według zaleceń producenta. W przeciwnym razie nawet jajka z ważną datą przydatności niekoniecznie muszą być dobre.

Żółtko jaja – wartości odżywcze i właściwości lecznicze. Jak wykorzystać żółtka?

Katarzyna Urbańska ponad miesiąc temu

Żółtko jaja – właściwości, czy można je spożywać w nieograniczonej ilości? Maseczka z żółtek na zniszczone włosy.

Ile gotować: jajko na miękko i na twardo

Patrycja Nawojowska ponad miesiąc temu

Jajka są jednym z podstawowych produktów wykorzystywanych w kuchni. Zarówno żółtko, jak i białko dostarczają cennych składników odżywczych i substancji bioaktywnych. A co z faktem, iż gotując jajka można otrzymać różne struktury białka i żółtka? Z czego to wynika i ile powinno się gotować jaja?

Lecytyna – działanie, skutki uboczne. Lecytyna na pamięć

Paulina Hetwer ponad miesiąc temu

Lecytyna to mieszanina związków, w skład której wchodzą fosfolipidy. Jednym z dominujących jest fosfatydylocholina. Fosfolipidy zbudowane są z cząsteczki glicerolu połączonej z dwoma kwasami tłuszczowymi oraz z jedną resztą fosforanową, do której z kolei przyłączona jest np. cholina. Wchodzą w skład błony komórkowej każdej komórki – co jednoznacznie świadczy o tym, że są nam do życia niezbędne. Cholina, której źródło stanowi lecytyna – pełni rolę także prekursora acetylocholiny – bardzo istotnego neurotransmitera.

Jajko w diecie dziecka – wartości odżywcze, przepisy

Martyna Jaros ponad miesiąc temu

Jaja są uznawane za żywność o wysokiej wartości odżywczej m.in. dlatego, że dostarczają pełnowartościowe białko o wzorcowym składzie, do którego porównywane są inne rodzaje białek występujących w żywności. Ponadto stanowi kompleksowe źródło substancji bioaktywnych, witamin i składników mineralnych niezbędnych dla prawidłowego rozwoju i funkcjonowania organizmu. Niestety obok jaja kurzego można postawić dużego minusa, gdyż są uznane za drugi w kolejności po mleku, produkt silnie alergizujący.

Białko roślinne i zwierzęce – które lepsze?

Paulina Michalak ponad miesiąc temu

Ze względu na rolę aminokwasów dostarczanych z dietą w metabolizmie białek ustrojowych, białko pokarmowe należy obok tłuszczów i węglowodanów do głównych składników diety. Jakie źródła tego składnika odżywczego najlepiej wybierać?

L-karnityna i lecytyna a ryzyko chorób serca

Paulina Hetwer ponad miesiąc temu

O L-karnitynie i lecytynie zwykło mówić się w superlatywach. Okazuje się, że oprócz swoich dobrych stron kryją w sobie potencjał do niekorzystnych procesów w ludzkim organizmie. Wszystko to za sprawą bakterii zasiedlających jelita.

Co zamiast mięsa, czyli alternatywa dla tradycyjnego schabowego

Paulina Hetwer ponad miesiąc temu

Zgodnie z wytycznymi Instytutu Żywności i Żywienia mięso i jego przetwory należy ograniczyć do 0,5 kg tygodniowo. Czym je zastąpić?

Jaja kluczem do szczupłej sylwetki i efektu jo-jo

Bonavita.pl ponad miesiąc temu

Raz wspomina się o negatywnym wpływie nadmiaru jajek w diecie, a drugi raz broni się opinii, że jajka są najzdrowsze i można jej jeść bez ograniczeń. Twórcy diety jajecznej za to odnaleźli w nich klucz do pięknej sylwetki!

Dieta kliniki Mayo – zasady, efekty, jadłospis i opinia na temat diety jajecznej

Dominika Maj ponad miesiąc temu

Jak bezpiecznie schudnąć 6 kg w 14 dni? Czy popularna od wielu lat dieta jajeczna słusznie cieszy się uznaniem wielu ludzi?

Świąteczna ciekawostka – co kryje białko jajka?

Bonavita.pl ponad miesiąc temu

Na wielkanocnym stole z pewnością podstawą wielu dań będą jajka. Warto zatem wiedzieć o nich coś więcej. Co kryje się w białku jajka? Czy to tylko białko?

Dietetyczna Wielkanoc – praktyczne porady i przepisy

Sonia Walla ponad miesiąc temu

Ledwo odeszliśmy od wigilijnego stołu, a już zaczynamy szykować wielkanocne śniadanie. Nadchodzą kolejne święta, a wraz z nimi dylemat – jak przeżyć je dobrze i smacznie, nie przerywając jednocześnie prowadzenia zdrowej diety i trwania przy prawidłowych nawykach żywieniowych? Poniżej kilka porad i odchudzonych świątecznych przepisów, które to umożliwią!

Dieta norweska – zasady, efekty, jadłospis i opinia dietetyka

Karolina Kowalska ponad miesiąc temu

Jak można przeczytać na wielu stronach internetowych dieta norweska została opracowana przez lekarzy oraz dietetyków ze szpitala uniwersyteckiego w Oslo (dokładnie Rikshospitalet University Hospital). Jednak rzekomi autorzy nie przyznają się do jej opracowania i raczej niewiele mają z nią wspólnego.

Dieta paleo – produkty dozwolone i zakazane oraz przykładowy przepis

Klaudia Niemira ponad miesiąc temu

Dieta paleo jako sposób żywienia powinna charakteryzować się pewnymi cechami diety naszych praprzodków. Ważne jest, aby unikać produktów modyfikowanych przez człowieka lub takich, w których powstawaniu miał on ingerencję.

Dodaj gotowane jajko do sałatki a stanie się jeszcze zdrowsza

Bonavita.pl ponad miesiąc temu

Dodając do swojej sałatki gotowane jajko Twój organizm wchłonie więcej witamin z surowych warzyw!

Zamienniki jajka w wegańskich wypiekach

Sonia Walla ponad miesiąc temu

O ile większość osób na diecie wegańskiej nie ma problemu z przygotowaniem bezmięsnych posiłków i bez trudu omija składniki pochodzenia zwierzęcego, problem może pojawić się podczas próby przygotowania wegańskich wypieków. I o ile nie ma większej trudności w wyborze mleka roślinnego, oleju zamiast masła czy agaru zamiast żelatyny, zostaje dylemat – czym zastąpić jajko?

Molekularna gastronomia rozpoczyna rewolucję w kuchni!

Bonavita.pl ponad miesiąc temu

Gotowanie może stać się przedmiotem nauki. Molekularna gastronomia dzięki swoim badaniom zmienia nasze przyzwyczajenia kuchenne, a także smakowe. Jej odkrycia mogą przyczynić się do powstania jeszcze zdrowszych sposobów przygotowywania posiłków. A wszystko oparte na naukowych badaniach!

Pasta z awokado, jajkiem i suszonymi pomidorami

Kozak Natalia ponad miesiąc temu

Kanapki wcale nie muszą być nudne! Na dowód tego zapraszam na pyszną, zdrową i pożywną pastę jajeczną z dodatkiem awokado i suszonych pomidorów.