Inspiracje współczesnej dietetyki żywieniem człowieka pierwotnego
Aktualizacja: 27 czerwca, 2017
Cywilizacja wciąż się rozwija co ma swoje zalety i wady. Wiele osób jednak dostrzega zgubny wpływ rozwoju cywilizacyjnego na żywienie człowieka. Z tego powodu propagują powrót do sposobu żywienia pierwotnego człowieka, czyli zgodnego z naturą.
Żywienie zgodne z naturą
Z jednej strony współczesność dysponuje o wiele większą wiedzą na temat prawidłowego żywienie człowieka, ale z drugiej przemysł spożywczy powoduje, że choroby dietozależne niebezpiecznie się rozwijają. Do najpoważniejszych problemów współczesnego człowieka zalicza się choroby cywilizacyjne tj. nadciśnienie, nowotwory, otyłość, cukrzycę czy inne choroby przewodu pokarmowego.
Z tego powodu wiele osób dąży do przywrócenia naturalnego sposobu żywienia, zgodnego z „dietą przodków”. Dieta paleo, która opiera się tylko na naturalnych i nieprzetworzonych produktach jest tego najlepszym dowodem. Choć trzeba zaznaczyć, że nawet dieta paleo może być niekorzystna dla zdrowia.
Istnieje jednak jeszcze kierunek dietetyki zwany anopsologią, który również za inspirację obiera sobie dietę pierwotnego człowieka. W przeciwieństwie do założeń Instytutu Żywności i Żywienia zaleca spożywanie posiłków w chwili, gdy jesteśmy głodni, a nie utrzymywanie regularnych posiłków co 3–4 godziny. Według anopsologii najważniejsze jest, aby człowiek nauczył się rozróżniać głód od apetytu i odpowiadał jedynie na naturalne potrzeby swojego organizmu.
Istnieją wciąż zarówno zwolennicy, jak i przeciwnicy takiego sposobu żywienia. Prawdą jednak pozostaje, że powszechna dziś żywność wysokoprzetworzona jest najgorszym wyborem żywieniowym dokonywanym przez współczesnych konsumentów. Pamiętajmy również, aby świadomie wybierać każdy produkt, a to co przygotowane jest samodzielnie, zawsze jest najzdrowsze.