Cholesterol to związek będący największym wrogiem naszego serca. Istnieją dwie frakcje cholesterolu dobry HDL i zły LDL, których norma wynosi kolejno 30–80 mg/dl i 135–155 mg/dl i zależna jest od wieku, płci i przebytych chorób. Zarówno tłusta jak i zbyt słodka dieta może prowadzić do podwyższonej ilości złego cholesterolu LDL. Palenie papierosów i otyłość może spowodować, że podwyższony cholesterol będzie skutkował poważnymi chorobami układu krwionośnego prowadząc do zawałów i miażdżycy. W artykułach zebranych poniżej dowiesz się więcej zarówno o samym cholesterolu, jak i sposobach jego obniżenia. W większości wypadków wystarczy ruch i zmiana diety, aby zapobiec przykrym konsekwencjom podwyższonego cholesterolu.
Cholesterol całkowity – norma. Co stosować zamiast statyn na cholesterol?
Lipidogram, czyli badanie stężenia trójglicerydów i cholesterolu w osoczu krwi z uwzględnieniem jego frakcji, stanowi jedno z ważniejszych badań laboratoryjnych, które powszechnie zlecane jest przez lekarzy rodzinnych i specjalistów. Kontrola lipidów krążących we krwi jest istotnym wyznacznikiem stanu zdrowia, a także może dostarczyć informacji na temat wyższego lub niższego ryzyka zachorowania na schorzenia dotyczące układu sercowo-naczyniowego.
Sok z karczocha – właściwości, dawkowanie, skutki uboczne. Sok z karczocha na odchudzanie
Karczoch zwyczajny (łac. Cynara scolymus L.) jest rośliną o prozdrowotnych właściwościach, z tego względu stosowany był w lecznictwie europejskim już od XVIII wieku m. in. w terapii miażdżycy, chorób wątroby i problemach trawiennych. Zakres wykorzystania tej rośliny jest bardzo szeroki, godnym polecenia jest sok z karczocha, który wspomaga odchudzanie. Jakie właściwości posiada sok z karczocha i jak go dawkować?
Statyny – co to są, przeciwwskazania, skutki uboczne. Naturalne statyny
Powszechnymi problemami zdrowotnymi wielu państw na świecie, w tym również Polski, są choroby cywilizacyjne. Najczęściej są to choroby układu sercowo-naczyniowego, czyli miażdżyca tętnic, zawał serca oraz nadciśnienie tętnicze, których rozwój związany jest m.in. ze zbyt wysokim poziomem cholesterolu frakcji LDL we krwi. W celach leczniczych zaleca się stosowanie odpowiedniej diety natomiast, gdy modyfikacja stylu życia i sposobu odżywiania nie jest wystarczająco skuteczna, pacjentowi zaleca się stosowanie statyn.
Cholesterol a stres
Długotrwały stres może być przyczyną wielu problemów między innym z układem pokarmowym, chorób układu krążenia i podwyższonego cholesterolu we krwi. Warto dowiedzieć się więcej o stresie i jego wpływie na poziom cholesterolu.
Co to jest cholesterol HDL? Jakie są normy? Niski i wysoki cholesterol HDL
Jednym z powszechniejszych badań kontrolnych zalecanych przez lekarzy rodzinnych oraz specjalistów jest badanie cholesterolu ogólnego, cholesterolu frakcji LDL, HDL oraz triglicerydów, także w celu postawienia diagnozy i sprawdzenia przebiegu choroby. Badania te pełnią istotną rolę, ponieważ zarówno nadmiar, jak i niedobór pewnych składników wiążą się z rozwojem procesów patologicznych.
Sok z granatów na cholesterol
Sok z granatów zawiera dużą ilość przeciwutleniaczy, które wspomagają obniżenie złego cholesterolu LDL. Należy jednak uważać, aby nie przesadzić, bowiem jak większość owoców granaty zawierają fruktozę, która może stać się przyczyną podwyższonego poziomu cholesterolu. więcej o tej zależności przeczytasz w artykule: Cała prawda o fruktozie i jej wpływie na cholesterol.
Cholesterol LDL – norma, skutki podwyższonego poziomu. Jak obniżyć cholesterol LDL?
Cholesterol LDL jest to frakcja cholesterolu znana każdemu. Ze względu na coraz większą świadomość społeczeństwa oraz stawianie na profilaktykę wielu chorób, coraz więcej z nas zwraca na niego uwagę. Odbierając wyniki często jest jednym z niewielu parametrów, o którym cokolwiek wiemy i najczęściej sprawdzamy. Czym jest i o czym nam mówi ta lipoproteina, dowiesz się czytając poniższy artykuł.
Olej kokosowy a cholesterol. Czy olej kokosowy jest zdrowy?
W świetle wydanego w tym roku raportu American Heart Association (AHA) olej kokosowy wypada nie najlepiej. Czy oznacza to, że wbrew obiegowej opinii nie jest wcale produktem korzystnym dla zdrowia?
Borówka amerykańska – wpływ na zdrowie i prewencję chorób
Prozdrowotne właściwości owoców borówki znane są już od tysięcy lat. Główną rolę odgrywają tutaj naturalne barwniki, nadające owocom piękną barwę – antocyjany. Jaki jest ich wpływ na nasze zdrowie i czy warto sięgać po te owoce na co dzień?
Jak obniżyć na cholesterol
Należy wprowadzić więcej wysiłku fizycznego do swojego planu dnia i wypijać duże ilości wody. Najważniejsze jest jednak zastosowanie odpowiedniej diety, do której wskazówki znajdziesz w naszym artykule. Na niektóre produkty musisz szczególnie uważać, a inne być może po raz pierwszy wprowadzić do swojej diety.
Badania krwi, które pomogą uniknąć chorób serca
Obecnie z powodu chorób układu krążenia w Polsce umiera około 50% społeczeństwa. Świadomość populacji na temat ryzyka wystąpienia tych chorób niestety nadal nie jest satysfakcjonująca. Ludzie nie zdają sobie sprawy, że wykonując regularnie podstawowe badania krwi są w stanie uniknąć wielu poważnych chorób. Jakie zatem badania warto wykonywać?
Jad pszczeli – właściwości, maść, cena
Jad pszczeli jest to wydzielina gruczołu jadowego pszczół. Bardzo często wywołuje on silne reakcje uczuleniowe. Posiada jednak szereg prozdrowotnych właściwości, które od lat stosowane są w medycynie naturalnej. W jakim celu stosować jad pszczeli? Pod jaką postacią można go spotkać oraz w jakiej cenie dostępny jest na rynku? Odpowiedzi na te pytania znajdują się w poniższym artykule
Czosnek niedźwiedzi – czym się różni od zwykłego czosnku?
Pierwszym pokarmem, po który sięgają budzące się z zimowego snu niedźwiedzie, to zielone liście kształtem przypominające liście konwalii, natomiast zapachem czosnek. Ludzie wierzyli, że roślina, która wzmacnia organizm potężnego zwierzęcia musi posiadać korzystne właściwości prozdrowotne również dla nich. Czym różni się czosnek niedźwiedzi od czosnku zwykłego oraz jakie posiada właściwości?
Mięso białe i czerwone – klasyfikacja, wartości odżywcze, wpływ na zdrowie
Mięso należy do grupy produktów pochodzenia zwierzęcego. Wyróżnia się mięso białe i czerwone. To indywidualne preferencje konsumentów wpływają na to, którego z nich znajduje się w diecie więcej. Jednakże jak każdy inny składnik pożywienia również rodzaj spożywanego mięsa wpływa na stan zdrowia. Poznajmy główne różnice między mięsem białym a czerwonym.
Spirulina – działanie, zastosowanie, tabletki, proszek, dawkowanie
Spirulina to naturalna alga hodowana w wodach słonych i słodkich. Jest organizmem samożywnym. Kiedyś zaliczana do roślin ze względu na obecność chlorofilu, obecnie do bakterii samożywnych. Jej właściwości zachwalają dietetycy, instruktorzy fitness oraz pasjonaci zdrowego odżywiania. Czy rzeczywiście spirulina na to zasługuje?
Jarmuż – właściwości, wartości odżywcze, przepisy
Kilka słów o jarmużu – nowe doniesienia o starej jak świat roślinie. O tym, że warto pokochać jarmuż i zaprosić go na swój stół przekonuje jego niezwykle bogaty skład, a także estetyczny wygląd. W jaki sposób zielone liście jarmużu chronią nas przed nowotworem, zakażeniami bakteryjnymi i chorobami serca? O tym przeczytacie w poniższym artykule.
Cholesterol – HDL, LDL, normy. Jak obniżyć poziom cholesterolu?
Cholesterol – słowo na dźwięk którego drżą pacjenci i ich lekarze. Okrzyknięty winowajcą większości chorób układu krążenia i głównym czynnikiem miażdżycorodnym, tak naprawdę jest związkiem, który nie tylko dostarczamy sobie z pożywieniem, ale również codziennie syntetyzujemy w organizmie. Czym jest cholesterol, jakie są jego rodzaje i czy jest aż tak straszny, jak go malują?
Oliwki – wartości odżywcze, właściwości, kalorie, przepisy
Oliwki są jednymi z najzdrowszych naturalnych przekąsek. Uważane za afrodyzjak, zawierają kwasy omega-3 i przeciwutleniacze, zmniejszają ryzyko powstawania chorób układu krążenia i nowotworów, a to tylko niektóre z właściwości oliwek.
Sezam – rodzaje, właściwości, zastosowanie, przepisy
Wszyscy zapewne znają sezam, a szczególnie popularne sezamki – słodki, chrupiący przysmak. Jednak czy sezam ma jakiekolwiek właściwości zdrowotne? Oczywiście, że tak! Poznajmy moc nasion sezamu i przepisy z jego dodatkiem.
Galangal – właściwości lecznicze, zastosowanie, przepisy
Zaskakująco rozległy jest potencjał terapeutyczny niektórych roślin. Jedną z nich jest Alpina Galangal. Poznajmy właściwości i zastosowanie tej niezwykłej rośliny!
Złote mleko, czyli właściwości zdrowotne napoju na bazie kurkumy
W dawnych czasach, królowie i damy dworu posiadały złote atrybuty w postaci korony, czy też ubrań zdobionych złotymi nićmi. Nic więc dziwnego, że złoto każdemu kojarzy się z dobrobytem, bogactwem i obfitością. Poznajcie „Złote mleko”, któremu szlachetny kolor nadaje niezwykła w swych właściwościach, znana z kuchni indyjskiej – kurkuma. Jakie korzystne dla zdrowia właściwości posiada mleko o królewskiej barwie?
Już za 20zł ! Tabela zamienników GRATIS !