Chałwa i bita śmietana – słodki hit na dziecięce przyjęcie

Organizując przyjęcie dla dzieci, warto zadbać o to, aby było kolorowo, różnorodnie i przede wszystkim… słodko! Wśród wielu pomysłów na desery i przekąski szczególną uwagę warto zwrócić na przepisy z chałwą i bitą śmietaną. Mali goście z pewnością będą zachwyceni.
Dzieci uwielbiają próbować różnych słodkości, dlatego planując menu na imprezę dla najmłodszych, warto postawić na przepisy, które pozwolą na przygotowanie pyszności w mniejszych porcjach. Przydadzą się szklane lub plastikowe pojemniczki czy papilotki. Oto kilka inspiracji na wykorzystanie chałwy i bitej śmietany.
Kokosowa bita śmietana z owocami i chałwą
Pierwszym przepisem, na który warto zwrócić uwagę, jest kokosowa bita śmietana z dodatkami. Każdy zna smak bitej śmietany, ale tej z kokosową nutą niekoniecznie. Przygotowanie deseru jest proste. Dobrze schłodzoną puszkę mleka kokosowego i śmietanę kremówkę ubij na sztywno z dodatkiem cukru pudru. Pod koniec ubijania dodaj wiórki kokosowe, a następnie przełóż do niewielkich miseczek lub pojemników na przystawki. Całość posyp pokruszoną chałwą i liofilizowanymi owocami.
Aby mieć pewność, że śmietana zachowa optymalną konsystencję, warto sięgnąć po mix, który pozwoli utrzymać jej sztywność. Kupisz go na stronie
https://zakupy.auchan.pl/categories/artykuły-spożywcze/wypieki/do-dekoracji/bita-śmietana/4998
Mus chałwowy
Ten deser również można serwować w małych pojemniczkach, a jego przygotowanie jest szybkie i wymaga jedynie kilku składników. Zacznij od zmiksowania serka mascarpone z chałwą na gładki krem. Schłodzoną śmietankę 30% ubijaj na sztywno, stopniowo dodając cukier, a następnie delikatnie połącz z przygotowaną wcześniej masą chałwową. Przełóż porcję do pojemniczków i posyp rodzynkami lub prażonymi orzeszkami ziemnymi.
Lody chałwowe
Jeśli przyjęcie odbywa się latem i chcesz zaserwować coś orzeźwiającego, pomyśl o chałwowych lodach. Każde dziecko uwielbia lody, a domowe smakują wyśmienicie. Ubij na sztywno śmietanę 30%, stopniowo dodawaj do niej pokruszoną chałwę. Po uzyskaniu jednolitej masy dodaj mleko i opcjonalnie cukier. Przełóż masę do pojemnika i włóż do zamrażalnika. Aby zminimalizować ryzyko powstawania kryształków lodu, co jakiś czas miksuj masę przez kilka godzin.
Muffinki chałwowe
Babeczki w kolorowych papilotkach z pewnością przyciągną uwagę dzieci. Możesz je piec z różnymi dodatkami i przekładać kremami. Według tego przepisu przygotujesz muffinki chałwowe. Podgrzej mleko, rozpuść w nim masło i chałwę. Kiedy przestygnie, dodaj jajka i wymieszaj. Połącz z sypkimi składnikami — cukrem, mąką i proszkiem do pieczenia. Napełnij papilotki ciastem do 2/3 wysokości i piecz przez 25 minut w piekarniku. Aby babeczki wyglądały kolorowo, przygotuj polewę czekoladową, cytrynową lub inną.
Kruche ciasteczka z chałwą
Dużym powodzeniem będą się cieszyły także kruche ciasteczka chałwowe. Miksuj masło z chałwą, dodaj cukier, jajko i ekstrakt waniliowy. Na końcu dodaj mąkę oraz proszek do pieczenia, wyrób ciasto i włóż na pół godziny do lodówki. Po tym czasie nagrzej piekarnik, wyłóż blaszkę papierem do pieczenia. Rozwałkuj ciasto, wycinaj ciasteczka, przełóż na blaszkę i piecz przez 12 minut. Po przestygnięciu wyłóż na talerz.