przeciwutleniacze

Oceń
przeciwutleniacze - 2.2/5. Oddano 5 głosy.

Przeciwutleniacze nazywane również antyoksydantami to wyjątkowo ważne dla organizmu człowieka związki chemiczne. Główną ich właściwością jest hamowanie przed utlenieniem substancji, dlatego wykorzystywane są na szeroką skalę w przemyśle spożywczym i dodawane do wielu produktów. Ale co to znaczy dla człowieka? Przeciwutleniacze zawarte między innymi w czerwonym winie, jagodach acai czy zielonej herbacie hamują procesy starzenia się organizmu. Chronią również przed zmianami komórkowymi, dlatego przypisuje im się właściwości antynowotworowe. Warto zapoznać się bliżej z tymi cennymi dla zdrowia związkami w artykule o antyoksydantach. W tym dziale posiadamy jeszcze szereg innych artykułów, opisujących zarówno źródła przeciwutleniaczy oraz ich pozytywny wpływ na zdrowie człowieka. Warto zwiększyć w swojej diecie produkty zawierające ten cenny składnik.

Proces starzenia. Jak zahamować proces starzenia dietą?

Dominika Guzik ponad miesiąc temu

Proces starzenia jest naturalnym etapem życia człowieka i wcześniej czy później dotknie każdego z nas. W tym też okresie postępuje ograniczenie zdolności adaptacyjnej organizmu, zwiększenie podatności na choroby, a w efekcie pogorszenie się sytuacji życiowej.

Sok z karczocha – właściwości, dawkowanie, skutki uboczne. Sok z karczocha na odchudzanie

Dominika Suślik ponad miesiąc temu

Karczoch zwyczajny (łac. Cynara scolymus L.) jest rośliną o prozdrowotnych właściwościach, z tego względu stosowany był w lecznictwie europejskim już od XVIII wieku m. in. w terapii miażdżycy, chorób wątroby i problemach trawiennych. Zakres wykorzystania tej rośliny jest bardzo szeroki, godnym polecenia jest sok z karczocha, który wspomaga odchudzanie. Jakie właściwości posiada sok z karczocha i jak go dawkować?

Koper włoski – właściwości, cena, gdzie kupić, przepisy

Obecnie wiemy, że większość surowców roślinnych zaliczanych do przypraw zawiera substancje chemiczne, wykazujące działanie farmakologiczne. Na przykład w dolegliwościach bólowych uzębienia  niegdyś zalecano płukać jamę ustną szałwią lub miętą. Na wzdęcia i inne dolegliwości gastryczne podawano bardzo często kminek, wspomnianą już miętę czy koper włoski. Dzisiejszy artykuł postanowiliśmy poświęcić temu ostatniemu z uwagi na szerokie spektrum właściwości. Zapraszamy do lektury!

Przeciwutleniacze a skóra

Antyoksydanty dodawane są również do wielu kosmetyków. Zapobiegają one występowaniu przedwczesnych zmarszczek oraz hamują procesy starzenia się skóry. Warto zerknąć na skład swoich kosmetyków i poszukać w nim przeciwutleniaczy bądź ekstraktów z roślin je zawierających jak liści zielonej herbaty czy jagód acai.

Kwas elagowy – właściwości, występowanie. Naturalna substancja przeciwnowotworowa

Alicja Bławat ponad miesiąc temu

Jednym z wielu dobrych argumentów na rzecz włączenia do diety owoców jagodowych, orzechów włoskich, żurawiny czy granatu jest znajdujący się w tych produktach kwas elagowy. Wykazuje on działanie przeciwnowotworowe i przeciwzapalne oraz hamuje wzrost H.pylori. Sprawdź, w czym jest go najwięcej!

Flawony, izoflawony, antocyjany – cenne substancje dla naszego zdrowia

Ewa Świndryk ponad miesiąc temu

Powszechnie znane zmiatacze wolnych rodników – antyoksydanty, pełnią wiele ważnych funkcji w naszym organizmie, warunkując prawidłowy stan zdrowia. Czym są flawonoidy i gdzie możemy je znaleźć? O tym w artykule!

Przeciwutleniacze w warzywach

Najbogatszym źródłem przeciwutleniaczy wśród warzyw jest czerwona fasola. Jednak o wiele więcej  znajdziemy ich w owocach. W naszej diecie zatem nie może zabraknąć: czarnej porzeczki, borówki amerykańskiej, żurawiny czy winogrona.

Stres oksydacyjny – jego objawy i skutki

Paulina Chrzan ponad miesiąc temu

Stres oksydacyjny to sformułowanie często pojawiające się na portalach internetowych, zwykle związanych z nowotworami czy przedwczesnym starzeniem się. Jest to proces niezwykle istotny, ponieważ prowadzi także do innych, poważnych schorzeń, t.j. udar mózgu, choroby neurodegeneracyjne czy nawet poronienia. Schemat obrony przed wystąpieniem zjawiska jest bardzo prosty, wystarczy prowadzić zdrowy tryb życia, a wolne rodniki nie będą nam straszne!

Matcha – właściwości, jak parzyć, gdzie kupić?

Ewa Świndryk ponad miesiąc temu

Macha stanowi odmianę zielonej herbaty, jednak jej właściwości zdrowotne znacząco odbiegają od powszechnie spożywanych herbat. Co takiego ma sobie matcha i dlaczego warto wprowadzić ją do codziennego jadłospisu?

Sok z żurawiny – właściwości, dawkowanie. Jak zrobić sok z żurawiny?

Paulina Hetwer ponad miesiąc temu

Zdrowe zęby, zdrowe serce – korzyści jakie daje nam sok z żurawiny.

Szkodliwe działanie przeciwutleniaczy

Na te wyjątkowe związki muszą szczególnie uważać palacze i osoby, u których zdiagnozowano zmiany nowotworowe. W przypadku palaczy przeciwutleniacze wcale nie chronią przed nowotworem płuc. Jedne z najsilniejszych antyoksydantów – witamina C, zamiast spowolnić rozrost guza, może go przyspieszyć. Dodatkowo wyniki badań donoszą, że może wejść w niepożądane rekcje z lekami onkologicznymi.

Buraki – właściwości, sok z buraka. Buraki na zaparcia.

Paulina Hetwer ponad miesiąc temu

Witamina C, flawonoidy, betalainy, karotenoidy i wiele innych – wszystko to zawarte w naszym rodzimym buraku.

Działanie antyoksydacyjne. Wolne rodniki i naturalne antyoksydanty

Sonia Walla ponad miesiąc temu

Wolne rodniki i antyoksydanty to związki, które są nieustannie obecne w naszym organizmie. Działając antagonistycznie wzajemnie na siebie oddziałują. O ile ich ilość względem siebie jest proporcjonalna, w organizmie występuje równowaga.

Czarna porzeczka – właściwości lecznicze. Liście i olej z czarnej porzeczki

Marcin Grzelak ponad miesiąc temu

Czarne porzeczki nie należą do najbardziej popularnych owoców. Mało kto jednak zdaje sobie sprawę z tego, że te sezonowe owoce charakteryzują się wysoką gęstością odżywczą. Regularna konsumpcja czarnych porzeczek może przynieść wiele korzyści.

Tarnina – właściwości, rola w prewencji chorób, nalewka z tarniny

Ewa Świndryk ponad miesiąc temu

Właściwości tarniny od lat znajdują zastosowanie w procesie leczenia. Owoce z krzewu tarniny były stosowane jako naturalne lekarstwo na biegunki i stany zapalne. Jakie korzyści zdrowotne możemy czerpać z tego niepozornego krzewu?

5 powodów dla których warto jeść nasiona Chia

Ewa Świndryk ponad miesiąc temu

Niepozorne nasiona Chia zyskują na popularności i sięgają po nie coraz częściej także osoby nie zainteresowane zdrowym stylem życia. Co wyróżnia te drobne nasiona i co przyciąga coraz więcej amatorów posiłków z dodatkiem Chia?

Borówka amerykańska – wpływ na zdrowie i prewencję chorób

Ewa Świndryk ponad miesiąc temu

Prozdrowotne właściwości owoców borówki znane są już od tysięcy lat. Główną rolę odgrywają tutaj naturalne barwniki, nadające owocom piękną barwę – antocyjany. Jaki jest ich wpływ na nasze zdrowie i czy warto sięgać po te owoce na co dzień?

Jeżówka (echinacea) – właściwości, leki, dla dzieci

Sonia Walla ponad miesiąc temu

Preparaty zawierające wyciąg z jeżówki są często polecane w okresach obniżonej odporności i przebiegu infekcji wirusowych i bakteryjnych. Mimo, iż faktycznie Echinacea jest w tym aspekcie bardzo skutecznym środkiem, niewiele osób zna jej dokładne działanie na organizm. Czy można stosować ją profilaktycznie? Czy są przeciwwskazania do jej stosowania oraz czy można podawać ją dzieciom? Okazuje się, że odpowiedzi na te pytania nie są jednoznaczne.

Witamina E w diecie dziecka – najlepsze źródła, suplementacja

Martyna Jaros ponad miesiąc temu

Witamina E często nazywana witaminą młodości słynie z silnych właściwości antyutleniających, które cenią dojrzałe kobiety oraz sportowcy. Jaką rolę tokoferol odgrywa w diecie dziecka i jakie produkty spożywcze stanowią jego bogate źródło?

Biała a czerwona kapusta – różnice, wpływ na zdrowie, przepisy

Sabina Bachleda-Szeliga ponad miesiąc temu

Kapusta jest jednym z najchętniej spożywanych warzyw w Polsce. Gości ona w kuchni od wieków i stanowi podstawę wielu dań, między innymi bigosu, gołąbków, jako dodatek do dań w postaci kiszonej oraz jako surówka. Zarówno biała jak i czerwona kapusta posiadają również szereg prozdrowotnych właściwości oraz są kopalnią witamin i składników mineralnych.

Jiaogulan – właściwości, zastosowanie, herbata, cena

Sabina Bachleda-Szeliga ponad miesiąc temu

Jiaogulan jest rośliną od lat stosowaną w medycynie chińskiej. Najczęściej spożywany jest w formie naparu, zamiast herbaty zielonej. Uważa się, że posiada on liczne właściwości prozdrowotne, niestety nie zostały one udowodnione naukowo. Nie mniej jednak, mieszkańcy południowych Chin, którzy spożywają herbatę z jiaogulanu dożywają 100 lat.

Sok z pokrzywy i jego wpływ na zdrowie

Sabina Bachleda-Szeliga ponad miesiąc temu

Pokrzywa zwyczajna jest rośliną bardzo łatwo dostępną w Polsce. Można ją znaleźć w aptekach, sklepach ze zdrową żywnością a nawet dziko rosnącą przy drodze. Pokrzywa zawiera sporo witamin i składników mineralnych oraz wykazuje szereg właściwości, które pozytywnie wpływają na ludzki organizm. Ale pod jaką postacią spożywać pokrzywę? Oraz dla kogo przede wszystkim jest ona zalecana?