warzywa
Rukiew wodna. Właściwości, zastosowanie, przeciwwskazania i przepisy
Jak przekonać dziecko do warzyw?
Tak, to w niektórych przypadkach może być nieco trudne. Jednak wystarczy zadbać o odpowiednie przygotowanie i podanie warzyw, a dziecko zje nawet brukselkę czy szpinak. Zastosuj cenne wskazówki i poznaj sekret jak przekonać własne dziecko do jedzenia warzyw.
Papryka – właściwości, witaminy i wartości odżywcze
Botwinka. Właściwości, wartości odżywcze, zastosowanie i przepisy
Por – właściwości, wartości odżywcze i ciekawostki
Warzywa na zaparcia
Warzywa posiadają dużą ilość błonnika, który usprawnia pracę jelit. Przy zaparciach właściwość ta jest niezwykle ważna. Warto wówczas jeść marchewki, kapustę kiszoną, pomidory i szpinak.
Cukinia. Właściwości, wartości odżywcze, witaminy i dietetyczne przepisy
Bakłażan. Właściwości, wartości odżywcze, witaminy i proste przepisy
Bataty. Właściwości, składniki odżywcze i indeks glikemiczny
Warzywa a IG
Warzywa zawierają w większości węglowodany proste – glukozę, ale np. ziemniaki posiadają w swoim składzie skrobię zaliczaną do węglowodanów złożonych. Ich indeks glikemiczny zatem różni się w zależności od rodzaju. Przeczytaj artykuł o indeksie glikemicznym, alby dowiedzieć się więcej.