warzywa
Rabarbar kojarzy się wielu z beztroskim okresem wakacji, ciepła i…
Rukiew wodna. Właściwości, zastosowanie, przeciwwskazania i przepisy
Rukiew wodna wygląda delikatnie i świeżo. Niech jednak cię to…
Jak przekonać dziecko do warzyw?
Tak, to w niektórych przypadkach może być nieco trudne. Jednak wystarczy zadbać o odpowiednie przygotowanie i podanie warzyw, a dziecko zje nawet brukselkę czy szpinak. Zastosuj cenne wskazówki i poznaj sekret jak przekonać własne dziecko do jedzenia warzyw.
Papryka – właściwości, witaminy i wartości odżywcze
Papryka – pełna wartości odżywczych, witamin dodaje smaku wielu potrawom.…
Botwinka. Właściwości, wartości odżywcze, zastosowanie i przepisy
Botwinka to długo wyczekiwane przez zimę warzywo, które jak żadne…
Por – właściwości, wartości odżywcze i ciekawostki
To warzywo bardzo popularne. Nie wszyscy jednak wiedzą, ile to…
Warzywa na zaparcia
Warzywa posiadają dużą ilość błonnika, który usprawnia pracę jelit. Przy zaparciach właściwość ta jest niezwykle ważna. Warto wówczas jeść marchewki, kapustę kiszoną, pomidory i szpinak.
Cukinia. Właściwości, wartości odżywcze, witaminy i dietetyczne przepisy
Cukinia to bardzo popularne warzywo. Warto włączyć je do swojej…
Bakłażan. Właściwości, wartości odżywcze, witaminy i proste przepisy
To niezwykle smaczne i cenne warzywo. Jest idealnym składnikiem grillowanych…
Bataty. Właściwości, składniki odżywcze i indeks glikemiczny
Słodkie ziemniaki urozmaicą twoje dania. Spróbuj a z pewnością je…
Warzywa a IG
Warzywa zawierają w większości węglowodany proste – glukozę, ale np. ziemniaki posiadają w swoim składzie skrobię zaliczaną do węglowodanów złożonych. Ich indeks glikemiczny zatem różni się w zależności od rodzaju. Przeczytaj artykuł o indeksie glikemicznym, alby dowiedzieć się więcej.
Rzodkiewka. Właściwości, wartości odżywcze, witaminy i wpływ na karmienie piersią
Warzywo, którego pojawienie się na straganach zwiastuje wiosnę. Bez niej…
Ogórki kiszone. Właściwości, witaminy i sekret dobrego przepisu
Z ogórków zielonych można zrobić maseczki, okłady, sałatki i ...…