warzywa
Naukowcy z projektu BACCHUS udowodnili, że polifenole są skutecznym środkiem…
Kapusta czerwona – właściwości, wartości odżywcze i zastosowanie
Kapusta jako królowa warzyw jest nie tylko zdrowa i pełna…
Jak przekonać dziecko do warzyw?
Tak, to w niektórych przypadkach może być nieco trudne. Jednak wystarczy zadbać o odpowiednie przygotowanie i podanie warzyw, a dziecko zje nawet brukselkę czy szpinak. Zastosuj cenne wskazówki i poznaj sekret jak przekonać własne dziecko do jedzenia warzyw.
Kapusta – odmiany, właściwości, gotowanie i zastosowanie
Kapusta towarzyszy ludziom już od starożytności, gdzie była uznawana za…
Marchew – odmiany, wartości odżywcze oraz właściwości
Ten tani składnik wielu popularnych dań jest również magazynem cennych…
Buraki – skład, właściwości i ich wpływ na wyniki sportowe
Te niepozorne bulwy o ciemnoczerwonym kolorze mogą wpłynąć na poprawę…
Warzywa na zaparcia
Warzywa posiadają dużą ilość błonnika, który usprawnia pracę jelit. Przy zaparciach właściwość ta jest niezwykle ważna. Warto wówczas jeść marchewki, kapustę kiszoną, pomidory i szpinak.
Kiełki – rodzaje, zastosowanie, wartości odżywcze i zalety ich spożywania
Te bardzo młode stadia rozwoju roślin są magazynem ogromnej ilości…
Biologicznie aktywne składniki żywności korzystne dla organizmu
Nie jest nowością, że owoce i warzywa to samo zdrowie.…
Warzywa a IG
Warzywa zawierają w większości węglowodany proste – glukozę, ale np. ziemniaki posiadają w swoim składzie skrobię zaliczaną do węglowodanów złożonych. Ich indeks glikemiczny zatem różni się w zależności od rodzaju. Przeczytaj artykuł o indeksie glikemicznym, alby dowiedzieć się więcej.
Papryka żółta – właściwości, wartości odżywcze i witaminy
Czerwona zielona czy żółta? Tym razem podpowiemy, co kryje w…
Rzeżucha – właściwości, wartości odżywcze, zastosowanie oraz domowa uprawa
Rżerzuchę warto posiać nie tylko na Wielkanoc. Roślina ta posiada…