Przepis na pastę z pieczonych warzyw, słonecznika i tahini
Aromatyczna, wyrazista, lekko słodka pasta kanapkowa z pieczonych warzyw, pasty sezamowej oraz bogatych w magnez i witaminę E nasion słonecznika. Pasta nadaje się nie tylko do smarowania pieczywa, ale również może stanowić dodatek do mięs, ulubionej kaszy a nawet makaronu. Smakuje zarówno na zimno, jak i na ciepło. Można zabrać ją ze sobą do pracy lub na uczelnie.
Marchew – 2 średnie sztuki
Pietruszka korzeń – 1 sztuka
Seler – 60g
Czosnek – 1 ząbek
Pietruszka liście – 2 łyżki (posiekana)
Pasta sezamowa tahini – 1 łyżeczka
Słonecznik – 3 łyżki
Tymianek – 1 łyżeczka
Kurkuma – 1/2 łyżeczki
Sól – do smaku
Pieprz czarny – do smaku
Sposób przygotowania:
Warzywa obrać i umyć. Marchewkę i pietruszkę przekroić wzdłuż na pół. Na patelni rozpuścić masło, obtoczyć w nim warzywa i posypać tymiankiem. Warzywa ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piec 45–50 min w temperaturze 200°C.
Do kielicha blendera wrzucić najpierw słonecznik, miksować do momentu uzyskania proszku z widocznymi kawałkami nasion. Następnie dodać tahini, posiekany czosnek, natkę pietruszki, przyprawy oraz pokrojone na mniejsze kawałki, upieczone warzywa. Miksować całość aż do uzyskania pożądanej konsystencji. Jeśli pasta będzie zbyt gęsta można dodać jogurt naturalny, mleko lub wodę. Przechowywać w lodówce w szczelnie zamkniętym pojemniczku przez 2–3 dni.
Smacznego!
Poznaj więcej przepisów na pyszne pasty!