Przepis na calzone z kurczakiem i warzywami
Calzone to doskonała propozycja dla osób lubiących dania „pizzo-podobne”. Pierogi możemy wypełnić dowolnym farszem, w zależności od naszych upodobań. Sprawdzą się zarówno jako obiad, jak i przekąska na zimno w ciągu dnia.
Ciasto:
Mąka pszenna – 250g
Mąka żytnia typ 720 – 200g
Mleko 1,5% – 250ml
Drożdże piekarskie – 20g
Oliwa z oliwek – 2 łyżki
Cukier – 1 łyżeczka
Oregano – 1 łyżeczka
Sól – 1 łyżeczka
Farsz:
Pierś z kurczaka – 200g
Cukinia – 250g (1/2 sztuki)
Papryka czerwona – 1 sztuka
Pomidor – 1 sztuka
Pieczarki – 100g (5 sztuk)
Kukurydza konserwowa – 30g (2 łyżki)
Koncentrat pomidorowy – 1 łyżka
Czosnek – 2 ząbki
Bazylia – 1 łyżeczka (suszona)
Oregano – 1 łyżeczka
Olej rzepakowy – 1 łyżka
Curry – 1 łyżeczka
Sposób przygotowania:
Ciasto:
W garnuszku z ciepłym mlekiem rozpuścić drożdże, dodać cukier i 1 łyżkę mąki pszennej, dokładnie wymieszać. Odstawić na 10-15 min, do momentu kiedy drożdże zaczną pracować.
Mąki przesiać do dużej miski, wlać gotowy zaczyn i oliwę, posolić, posypać oregano. Wyrabiać dokładnie gładkie ciasto (tak, by nie lepiło się do rąk). Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 1h.
Farsz:
Mięso z kurczaka drobno posiekać, wymieszać z przyprawą curry. Cukinię, pomidora, paprykę i pieczarki pokroić w kostkę. Czosnek przecisnąć przez praskę.
Na oleju podsmażyć czosnek, wrzucić kurczaka, paprykę, pieczarki i cukinię, a po kilku minutach pomidora. Dusić aż do odparowania wody. Na samym końcu dodać przecier pomidorowy, oregano, bazylię, kukurydzę, ewentualnie sól. Odstawić do ostygnięcia.
Wyrośnięte ciasto podzielić na 6 równych części. Każdą rozwałkować na placek o grubości ok. 5mm, na środku kłaść farsz. Brzegi zwilżyć roztrzepanym jajkiem i skleić ze sobą, w taki sposób aby powstał pieróg. Calzone ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, posmarować jajkiem, posypać sezamem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 220ºC, piec 15-20min.