Przepis na calzone z kurczakiem i warzywami

16 18 20

Calzone to doskonała propozycja dla osób lubiących dania „pizzo-podobne”. Pierogi możemy wypełnić dowolnym farszem, w zależności od naszych upodobań. Sprawdzą się zarówno jako obiad, jak i przekąska na zimno w ciągu dnia.

Przepis na calzone z kurczakiem i warzywami.

Przepis na calzone z kurczakiem i warzywami.

Składniki

Ciasto:

Mąka pszenna – 250g

Mąka żytnia typ 720 – 200g

Mleko 1,5% – 250ml

Drożdże piekarskie – 20g

Oliwa z oliwek – 2 łyżki

Cukier – 1 łyżeczka

Oregano – 1 łyżeczka

Sól – 1 łyżeczka

Farsz:

Pierś z kurczaka – 200g

Cukinia – 250g (1/2 sztuki)

Papryka czerwona – 1 sztuka

Pomidor – 1 sztuka

Pieczarki – 100g (5 sztuk)

Kukurydza konserwowa – 30g (2 łyżki)

Koncentrat pomidorowy – 1 łyżka

Czosnek – 2 ząbki

Bazylia – 1 łyżeczka (suszona)

Oregano – 1 łyżeczka

Olej rzepakowy – 1 łyżka

Curry – 1 łyżeczka

Przepis na calzone z kurczakiem i warzywami.

Przepis na calzone z kurczakiem i warzywami.

Sposób przygotowania:
Ciasto:
W garnuszku z ciepłym mlekiem rozpuścić drożdże, dodać cukier i 1 łyżkę mąki pszennej, dokładnie wymieszać. Odstawić na 10-15 min, do momentu kiedy drożdże zaczną pracować.

Mąki przesiać do dużej miski, wlać gotowy zaczyn i oliwę, posolić, posypać oregano. Wyrabiać dokładnie gładkie ciasto (tak, by nie lepiło się do rąk). Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 1h.

Farsz:
Mięso z kurczaka drobno posiekać, wymieszać z przyprawą curry. Cukinię, pomidora, paprykę i pieczarki pokroić w kostkę. Czosnek przecisnąć przez praskę.

Na oleju podsmażyć czosnek, wrzucić kurczaka, paprykę, pieczarki i cukinię, a po kilku minutach pomidora. Dusić aż do odparowania wody. Na samym końcu dodać przecier pomidorowy, oregano, bazylię, kukurydzę, ewentualnie sól. Odstawić do ostygnięcia.

Wyrośnięte ciasto podzielić na 6 równych części. Każdą rozwałkować na placek o grubości ok. 5mm, na środku kłaść farsz. Brzegi zwilżyć roztrzepanym jajkiem i skleić ze sobą, w taki sposób aby powstał pieróg. Calzone ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, posmarować jajkiem, posypać sezamem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 220ºC, piec 15-20min.

Przepis na calzone z kurczakiem i warzywami.

Przepis na calzone z kurczakiem i warzywami.

Przepis na calzone z kurczakiem i warzywami.

Przepis na calzone z kurczakiem i warzywami.

Oceń mnie
3.1/5. Oddano 193 głosy.
ponad miesiąc temu
Skomentuj Dodaj opinię

Czas w minutach potrzebny na spalenie jednej porcji

Wykres składu

Wykres wartości energetycznej

Opinie

  • Margaryt1981 06.03.2017, 4:52

    Fantastyczna danie całkiem proste w wykonaniu, dzieci zajadały, buzie były brudne od brody po sam nos 🙂 Dla męża zrobiłam sos czosnkowy na jogurcie. Niebo w gębie. Polecam gorąca

    Odpowiedz
  • Monia 24.09.2017, 11:41

    Bardzo dobre! Mąż był zachwycony. Do środka dodałam jeszcze ser żółty. Pychota? Ostatni raz jedliśmy calzone na wakacjach w Chorwacji ale nie było tak smaczne jak z Twojego przepisu. ?

    Odpowiedz
  • Magda 22.03.2020, 2:57

    Fajne. Bardzo smakowało.

    Odpowiedz

Napisz swoją opinię

Twoja opinia jest ważna. Zarówno dla nas jak i innych osób korzystających z naszego serwisu.

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.
Obowiązkowe pola są oznaczone

Zobacz również: