Rzodkiewka – idealna dla osób z anemią

16 18 20

Rzodkiewka to bardzo popularne w Polsce warzywo. Jej pojawienie się na straganach zwiastuje nadejście wiosny. Czy wiedzieliście jednak, że te niepozorne warzywa skrywają w sobie wielką moc?

W walce z anemią

Niedokrwistość zwana także anemią, może mieć różne postaci, a także przyczyny. Przy jej występowaniu należy zadbać o odpowiednią ilość żelaza w diecie, a także spożycie rzodkiewki!

Osoby z anemią, gdy tylko pojawi się na straganach, powinny włączyć do swojej diety rzodkiewkę. To małe niepozorne warzywo pozytywnie wpływa na procesy krwiotwórcze, co jest niezwykle istotne w czasie leczenia anemii. To jednak nie jedyna właściwość rzodkiewki. Wpływa ona pozytywnie na cały układ krwionośny, wzmacnia odporność, dotlenia mózg a także wzmaga koncentrację!

Wiosną i latem nie ograniczajmy jej spożycia. To źródło wielu cennych witamin i składników mineralnych, które po zimowej nieobecności warzyw z pewnością przydadzą się organizmowi. Ponadto jest warzywem małokalorycznym, dlatego nasza sylwetka z pewnością na tym nie ucierpi.

Kup dietę online – od dietetyka
Opublikowano ponad miesiąc temu
Oceń artykuł
Rzodkiewka – idealna dla osób z anemią - 3.6/5. Oddano 14 głosy.
Autor artykułu: