Rzodkiewka – idealna dla osób z anemią
Aktualizacja: 20 maja, 2024
Rzodkiewka to bardzo popularne w Polsce warzywo. Jej pojawienie się na straganach zwiastuje nadejście wiosny. Czy wiedzieliście jednak, że te niepozorne warzywa skrywają w sobie wielką moc?
W walce z anemią
Niedokrwistość zwana także anemią, może mieć różne postaci, a także przyczyny. Przy jej występowaniu należy zadbać o odpowiednią ilość żelaza w diecie, a także spożycie rzodkiewki!
Osoby z anemią, gdy tylko pojawi się na straganach, powinny włączyć do swojej diety rzodkiewkę. To małe niepozorne warzywo pozytywnie wpływa na procesy krwiotwórcze, co jest niezwykle istotne w czasie leczenia anemii. To jednak nie jedyna właściwość rzodkiewki. Wpływa ona pozytywnie na cały układ krwionośny, wzmacnia odporność, dotlenia mózg a także wzmaga koncentrację!
Wiosną i latem nie ograniczajmy jej spożycia. To źródło wielu cennych witamin i składników mineralnych, które po zimowej nieobecności warzyw z pewnością przydadzą się organizmowi. Ponadto jest warzywem małokalorycznym, dlatego nasza sylwetka z pewnością na tym nie ucierpi.