Makaron ryżowy z kurczakiem i warzywami
Makaron ryżowy to propozycja idealna dla smakoszy kuchni orientalnej. Jest nie tylko smaczny, ale również lekkostrawny. Nie zawiera glutenu, dlatego bez obaw może być spożywany przez osoby unikającego tego składnika w swojej diecie. Potrawy na bazie makaronu z mąki ryżowej są bardzo szybkie w przygotowaniu, a dodatki zależą wyłącznie od naszej wyobraźni.
Makaron ryżowy – 120g
Pierś z kurczaka – 100g
Papryka czerwona – 1/2 sztuki
Pieczarki – 100g (5 sztuk)
Cukinia – 200g (1/3 sztuki)
Sos sojowy – 3 łyżeczki
Cukier brązowy – 1 łyżeczka
Olej rzepakowy – 1 łyżeczka
Olej sezamowy – 2 łyżki
Czosnek – 2 ząbki
Imbir – 1 łyżeczka startego korzenia
Limonka – 1 sztuka
Sól – do smaku
Opcjonalnie:
Chili – mały kawałek
Sezam – do posypania
Sposób przygotowania:
Mięso, paprykę, pieczarki oraz cukinię pokroić na cieniutkie paseczki, papryczkę chilli na plasterki. Imbir oraz czosnek zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Sos sojowy wymieszać z cukrem.
Makaron ugotować według instrukcji na opakowaniu. Na patelni rozgrzać olej rzepakowy, wrzucić imbir oraz czosnek. Po 2 min dodać mięso, a następnie warzywa. Smażyć do miękkości.
Do mięsa i warzyw dołożyć makaron, ciągle mieszając smażyć około 2 min. Wlać sos sojowy, ewentualnie dosolić, dokładnie wymieszać. Makaron przełożyć na talerze, polać olejem sezamowym oraz skropić sokiem z limonki, ewentualnie posypać podprażonym na patelni sezamem.