Makaron ryżowy z kurczakiem i warzywami
![](https://bonavitapl56391.zapwp.com/q:i/r:0/wp:1/w:1/u:https://bonavita.pl/data/2016/02/makaron-ryzowy-z-kurczakiem-i-warzywami1.jpg)
Makaron ryżowy to propozycja idealna dla smakoszy kuchni orientalnej. Jest nie tylko smaczny, ale również lekkostrawny. Nie zawiera glutenu, dlatego bez obaw może być spożywany przez osoby unikającego tego składnika w swojej diecie. Potrawy na bazie makaronu z mąki ryżowej są bardzo szybkie w przygotowaniu, a dodatki zależą wyłącznie od naszej wyobraźni.
Makaron ryżowy – 120g
Pierś z kurczaka – 100g
Papryka czerwona – 1/2 sztuki
Pieczarki – 100g (5 sztuk)
Cukinia – 200g (1/3 sztuki)
Sos sojowy – 3 łyżeczki
Cukier brązowy – 1 łyżeczka
Olej rzepakowy – 1 łyżeczka
Olej sezamowy – 2 łyżki
Czosnek – 2 ząbki
Imbir – 1 łyżeczka startego korzenia
Limonka – 1 sztuka
Sól – do smaku
Opcjonalnie:
Chili – mały kawałek
Sezam – do posypania
Sposób przygotowania:
Mięso, paprykę, pieczarki oraz cukinię pokroić na cieniutkie paseczki, papryczkę chilli na plasterki. Imbir oraz czosnek zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Sos sojowy wymieszać z cukrem.
Makaron ugotować według instrukcji na opakowaniu. Na patelni rozgrzać olej rzepakowy, wrzucić imbir oraz czosnek. Po 2 min dodać mięso, a następnie warzywa. Smażyć do miękkości.
Do mięsa i warzyw dołożyć makaron, ciągle mieszając smażyć około 2 min. Wlać sos sojowy, ewentualnie dosolić, dokładnie wymieszać. Makaron przełożyć na talerze, polać olejem sezamowym oraz skropić sokiem z limonki, ewentualnie posypać podprażonym na patelni sezamem.