bonavita
bonavita

Menu główne

  • Diety
  • BonaVita.pl
  • Artykuły
    • Diety od A do Z
      • Dieta ketogeniczna – kompletny przewodnik
      • Korzyści zdrowotne mniszka lekarskiego w Twojej diecie
      • Jak zacząć odchudzanie: wskazówki dla początkujących?
      • Jak pozbyć się tłuszczu trzewnego?
      • Dieta białkowo-tłuszczowa na redukcji – jadłospis i efekty
    • Odżywianie
      • Napój izotoniczny – czym jest?
      • Talerz zdrowego żywienia
      • Porzeczka – dlaczego warto spożywać porzeczki?
      • Ziołowe herbaty na upały
      • Korzyści zdrowotne ostrego jedzenia
    • Psychologia
      • Jak poprawić pamięć i koncentrację? 7 skutecznych sposobów
      • Miłość zmienną jest – 6 etapów rozwoju związku
      • Proste i niezawodne sposoby na radzenie sobie ze stresem
      • Zaburzenia odżywiania towarzyszące depresji
      • Stres i aspekty żywieniowe u osób pracujących
    • Sport
      • Ćwiczenia na jędrne uda i pośladki – pozbądź się cellulitu
      • Jumping fitness – zasady, efekty i przeciwwskazania
      • Siłownia dla kobiet – szczegółowy plan na początek
      • Co jeść po treningu: 6 doskonałych przepisów
      • Węglowodany przed i po treningu. Podział węglowodanów
    • Zdrowie
      • Ziemia okrzemkowa – właściwości, zastosowanie i korzyści zdrowotne
      • Czosnek może szkodzić – poznajmy skutki uboczne jego spożywania
      • Olej z czarnuszki, jego zastosowanie i cudowne właściwości. Nie uwierzysz, że…
      • Dieta w chorobie Leśniowskiego-Crohna
      • Produkty o działaniu przeciwzapalnym
  • Tabele
    • Produkty spożywcze
    • Dodatki do żwyności
    • Witaminy
  • Przepisy
  • Kontakt
Ulubione
  1. Home
  2. Artykuły
  3. Obieranie warzyw – wady, zalety i wpływ na wartości odżywcze

Obieranie warzyw – wady, zalety i wpływ na wartości odżywcze

🕣 3 min czytania

Aktualizacja: 28 stycznia, 2025

Różnorodność asortymentu dostępnych warzyw i owoców sprawia, że konsument może wybierać produkty dostosowane do indywidualnych preferencji smakowych, ekonomicznych i wyznaniowych. Warzywa i owoce są cennym źródłem witamin, składników mineralnych, substancji bioaktywnych i błonnika, a składniki te zgromadzone są w większości tuż lub wewnątrz skórki okrywającej tkanki roślinne. Transport owoców i warzyw z odległych krajów wymaga stosowania chemicznych substancji zabezpieczających nietrwałe produkty przed zepsuciem, a to budzi kontrowersje żywieniowców, dietetyków i ekologów. Ważna jest zatem odpowiedź na pytanie: czy warto obierać warzywa i owoce ze skórki?

SPIS TREŚCI

Toggle
  • Obieranie warzyw i owoców – błonnik
  • Obieranie warzyw i owoców – składniki mineralne, witaminy, flawonoidy
  • Które warzywa i owoce koniecznie obierać ?

Obieranie warzyw i owoców – błonnik

Spożycie błonnika plasuje się stale na zbyt niskim poziomie w stosunku do obecnie obowiązujących „Norm żywienia dla ludności polskiej”. Przeciętny Polak spożywa dziennie ok. 5 g błonnika, podczas gdy prawidłowa dieta powinna dostarczać go od 25–40 g na dobę. Błonnik, inaczej włókno pokarmowe, jest to oporna na enzymy trawienne organizmu substancja pochodzenia roślinnego. Stąd warzywa, produkty pełnoziarniste (nieoczyszczone) i owoce, stanowią cenne źródło błonnika w diecie. Największa zawartość włókna pokarmowego zlokalizowana jest przede wszystkim tuż pod skórką jak i w samej skórce większości owoców i warzyw oraz w okrywie nasiennej zbóż. Obieranie owoców i warzyw powoduje straty cennego błonnika pokarmowego. Nie warto obierać zatem owoców pochodzących z sadów tj. jabłek, gruszek, śliwek, moreli, gdyż zawierają cenne pektyny, a także warzyw korzeniowych, czyli ziemniaków, pietruszki, marchwi. Jeżeli warzywa tego wymagają lepiej oskrobać je niestalowym nożykiem niż obierać nożem. Zeskrobana warstwa skórki jest cieńsza niż obrana nożem, co zapobiegnie nadmiernej utracie włókna pokarmowego.

Produkt Zawartość błonnika [g/100g] w owocach i warzywach
Produkt w skórce Produkt bez skórki
Jabłko 2 1
Ziemniak 1,5 1

Kontrowersje budzi fakt stosowania chemicznych substancji zapobiegających psuciu się produktów oraz nadających im atrakcyjnego wyglądu, które mogą gromadzić się w najbardziej zewnętrznych warstwach owoców i warzyw. Jeżeli kupowane przez nas produkty, pochodzą z ekologicznych upraw nie należy się obawiać zawartych w skórce pestycydów i pokrywających ją wosków, ponieważ owe zabiegi są zakazane w praktyce upraw ekologicznych. Gdy nie mamy pewności, co do pochodzenia produktów, należy przede wszystkim dokładnie wypłukać produkty pod bieżącą wodą (ok. 2 minuty) i/lub zastosować płyny do czyszczenia owoców i warzyw, które niszczą obecną szkodliwą mikroflorę oraz substancje chemiczne obecne wewnątrz skórki, jak i na jej powierzchni.

Obieranie warzyw i owoców – składniki mineralne, witaminy, flawonoidy

Pod wpływem promieniowania słonecznego w skórce warzyw i owoców dojrzewających w pełnym nasłonecznieniu, powstają liczne substancje bioaktywne, które produkowane przez roślinę stanowią naturalną ochronę przed niekorzystnymi warunkami środowiskowymi i bakteriami, grzybami, pasożytami. Do owych substancji możemy zaliczyć między innymi flawonoidy. Flawonoidy to obszerna grupa związków chemicznych syntetyzowanych przez rośliny, które nadają im specyficzną, charakterystyczną barwę. Barwniki gromadzone są w wakuolach komórek roślin cytrusowych (pomarańcze, cytryny, mandarynki, grapefruity), owoców (jabłka, gruszki), warzyw (papryka, pomidory, kapusta czerwona) oraz kawie i herbacie. Największe ich skupisko znajduje się w zewnętrznych tkankach roślin tj skórce. Flawonoidy mają właściwości przeciwutleniające, co oznacza, że niszczą wolne rodniki powstałe w organizmie, zapobiegając powstaniu stresu oksydacyjnego w organizmie. Pozbawiając owoce i warzywa skórki (np. jabłka czy gruszki czy paprykę), zubażamy je o cenne ze względów żywieniowych składniki i obniżamy wartość odżywczą. W skórce ponadto zgromadzona jest witamina C oraz liczne składniki mineralne, które zawarte są również w głębszych warstwach warzyw lub owoców, jednak w o wiele mniejszej ilości (nawet o 50% mniej niż w skórce!).

Które warzywa i owoce koniecznie obierać ?

Pewne warzywa i owoce należy obrać, gdyż skórka jest niejadalna, a czasem zawiera substancje trujące.

Owoce, które należy obierać to: banany, arbuzy, mango, melony, markuje, granat, ananasy, pomarańcze, grejpfruty, mandarynki. W owocach cytrusowych duża zawartość błonnika, zawarta jest w białych strukturach owoców, dlatego zaleca się spożywanie ich wraz z miąższem owocu.

Warzywa, które można jeść ze skórką: ziemniak, batat, cukinia, bakłażan, marchew, ogórek czy pasternak.

Warzywa oraz owoce stanowią cenne i bogate źródło błonnika pokarmowego oraz składników mineralnych, witamin i substancji bioaktywnych, dlatego warto zadbać, aby spożywać produkty pochodzące ze znanego źródła. Obieranie warzyw i owoców należy ograniczyć do minimum, tak aby wraz ze skórką nie tracić cennych składników odżywczych. Warto zastąpić obieranie np. warzyw korzeniowych skrobaniem niestalowym nożykiem, gdyż stal niszczy witaminy, a zeskrobana skórka będzie cieńsza w porównaniu z obraną nożem.

Literatura:

„Normy żywienia dla ludności polskiej – nowelizacja” pod red. Prof.dr hab. Med. Mirosława Jarosz

 

Opublikowano ponad miesiąc temu
Oceń artykuł
Oceń artykuł
Autor artykułu:
Martyna Jaros
Martyna Jaros , Dyplomowany dietetyk. Prywatnie pasjonatka zdrowego stylu życia z zamiłowaniem do poznawania składu i sposobu produkcji żywności, a także jej wpływu na organizm człowieka.
Udostępnij na FB
Wyślij na e-mail
Dodaj do ulubionych

Jak pozbyć się szkodliwych pestycydów…

Sama woda nie wystarczy! Pestycydy potrafią być na nią odporne. Przekonaj się jak szybko usunąć z żywności szkodliwe substancje chemiczne. Czytaj dalej...

Pleśń, drobnoustroje i bakterie w…

Poznaj sposoby, które pomogą Ci odróżnić świeży pokarm od tego zepsutego. Czytaj dalej...

Różnice pomiędzy żywnością ekologiczną a…

Ceny produktów ekologicznych są wyższe w porównaniu z żywnością konwencjonalną. Czy warto w nią inwestować, czy lepiej pozostać wiernym produktom dostępnym za niższą, bardziej przystępną cenę? Czytaj dalej...

Inne artykuły z tej kategorii

Catering dietetyczny w Łodzi – dlaczego warto spróbować?
Czy naprawdę ich potrzebujesz? Fakty i mity o suplementach
Uzależnienia behawioralne – jak rozpoznać problem i gdzie szukać wsparcia?
Kiedy można spać na plecach? Sprawdź!
Monohydrat kreatyny – wsparcie dla ciała i umysłu
Jak wybrać odpowiedni tonik do twarzy?
Jak działają wcierki na porost włosów?
Jak przygotować gardło na świąteczne śpiewanie kolęd i głośne rozmowy w rodzinnym gronie?
Kobieta z bólem brzucha na żółtym tle
Refluks żółciowy – objawy, leczenie, domowe sposoby
Który kraj na świecie ma najzdrowszą dietę?

Popularne tematy

owoce warzywa dzieci trening
Formularz kontaktowy


    Czy wiesz, że..

    7 faktów, które powinieneś wiedzieć o Matchy
    żywność ekologiczna wady i zalety
    Ekologiczna żywność i kosmetyki. Wady i zalety produktów ekologicznych
    Kozieradka, siemię lniane, pokrzywa na włosy
    Kozieradka, siemię lniane, pokrzywa – naturalna pielęgnacja włosów
    Sok z brzozy – naturalna aspiryna i izotonik!
    Szybka kawa z saszetki – sprawdź co pijesz!
    Inspiracje współczesnej dietetyki żywieniem człowieka pierwotnego
    Zespół Menkesa – objawy, przyczyny, leczenie i dieta

    Artykuły >Produkty spożywcze

    warzywa
    Gotowane młode ziemniaki na czarnym talerzu.
    23
    warzywa

    Czy ziemniaki rzeczywiście tuczą? Ile mają kalorii?

    warzywa

    Czarna rzepa — właściwości. Zdrowie skóry i włosów

    warzywa

    Jak gotować bataty? Przepisy

    warzywa

    Jak gotować kukurydzę?

    przygotowywanie żywności

    Co można zrobić z cukinii? Top 8 przepisów

    warzywa

    Skorzonera – jak jeść? Przepisy

    ©Copyright BonaVita – Profesjonalny portal o zdrowiu, odżywianiu, dietach, odchudzaniu 2025
    • Bonavita.pl
    • Regulamin
    • Współpraca
    • Kontakt

    Wszelkie prawa autorskie zastrzeżone i prawnie chronione.
    Serwis Bonavita.pl nie prowadzi działalności leczniczej. Ma jedynie charakter edukacyjny, nie stanowi i nie zastępuje porady lekarskiej. Redakcja i wydawca serwisu nie ponoszą odpowiedzialności wynikającej z zastosowania informacji zamieszczonych w serwisie.