warzywa
Czerwona zielona czy żółta? Tym razem podpowiemy, co kryje w…
Rzeżucha – właściwości, wartości odżywcze, zastosowanie oraz domowa uprawa
Rżerzuchę warto posiać nie tylko na Wielkanoc. Roślina ta posiada…
Jak przekonać dziecko do warzyw?
Tak, to w niektórych przypadkach może być nieco trudne. Jednak wystarczy zadbać o odpowiednie przygotowanie i podanie warzyw, a dziecko zje nawet brukselkę czy szpinak. Zastosuj cenne wskazówki i poznaj sekret jak przekonać własne dziecko do jedzenia warzyw.
Zielony przewodnik – czyli jaką sałatę wybrać?
Porównujemy sałaty pod względem wyglądu i wartości odżywczych. Do Ciebie…
Papryka to źródło zdrowia i smaku!
Kolorowe papryki pasują prawie do każdego dania. Mogą osłodzić bądź…
6 najlepszych sposobów na zdrowe owoce i warzywa
Cieszmy się smakiem ulubionych owoców i warzyw przez cały rok!…
Warzywa na zaparcia
Warzywa posiadają dużą ilość błonnika, który usprawnia pracę jelit. Przy zaparciach właściwość ta jest niezwykle ważna. Warto wówczas jeść marchewki, kapustę kiszoną, pomidory i szpinak.
Suszone pomidory. Właściwości, wartości odżywcze i zastosowanie
Suszone pomidory pasują do wielu dań. Dla wielbicieli ich smaku…
Najlepsze sposoby obróbki termicznej warzyw
Jak zachować najwięcej cennych substancji w warzywach? Jak gotować zdrowo?…
Poznaj najlepsze źródła dobrych węglowodanów
Węglowodany to podstawowe źródło energii. Najlepsze wśród nich są węglowodany…
Warzywa a IG
Warzywa zawierają w większości węglowodany proste – glukozę, ale np. ziemniaki posiadają w swoim składzie skrobię zaliczaną do węglowodanów złożonych. Ich indeks glikemiczny zatem różni się w zależności od rodzaju. Przeczytaj artykuł o indeksie glikemicznym, alby dowiedzieć się więcej.
Pomidor malinowy – właściwości, witaminy, wartości odżywcze i przepis na sałatkę
Malinowe pomidory idealnie nadaje się do wszelkiego rodzaju sałatek. Posiadaja…
Papryka biała. Właściwości, witaminy i wartości odżywcze
Jest żółta, zielona i czerwona. Teraz czas na białą paprykę!…