10 właściwości leczniczych cebuli, o których nie miałeś pojęcia!

16 18 20

Cebula jest tak prosta w uprawie, że spokojnie możemy zasadzić ją w doniczce na parapecie. To powszechne w Polsce warzywo posiada wiele cennych właściwości leczniczych. Z pewnością któreś Cię zaskoczą!

Lecznicza cebula

Cebula pasuje do wszystkiego, bez niej nie jedno danie pozbawione jest smaku i wyrazistości. Nie ważne czy dodamy ją surową, gotowaną, czy smażoną zachowa wszystkie składniki odżywcze. Wystarczy, że obróbkę termiczną przeprowadzimy pod przykryciem. To niezwykłe warzywo posiada także właściwości lecznicze, które sprawiają, że staje się lekiem na wiele dolegliwości.

  1. Przy zapaleniu spojówek łagodzi dolegliwości i przyspiesza gojenie – warto więc czasem nad nią popłakać.
  2. Cebula przy katarze oczyszcza nos i dezynfekuje go.
  3. Syrop z cebuli najlepszy na kaszel – wszystko dzięki wykrztuśnym właściwością cebuli. Pomaga w objawach anginy i grypy.
  4. Pomaga w problemach trawiennych – przyspiesza metabolizm.
  5. Działanie moczopędne cebuli pomaga w albuminurii (obecność białka w moczu) a także w uremii (zwiększona obecność mocznika).
  6. Cebula usuwa nadmiar wody, dlatego polecana jest osobom chorującym na artretyzm i reumatyzm.
  7. Wykazuje działanie przeciwcukrzycowe dzięki substancji podobnej do insuliny. Obniża poziom cukru we krwi.
  8. Leczy infekcje skórne wywołane gronkowcem złocistym, dzięki właściwościom antyseptycznym.
  9. Ułatwia gojenie się ran, szczególnie oparzeń.
  10. Wspomaga układ krążenia – zapobiega zakrzepom, działa kojąco na żylaki.

Ta imponująca lista właściwości leczniczych cebuli powinna wszystkich przekonać do jej spożywania.

Poznaj również właściwości czerwonej cebuli!

Kup dietę online – od dietetyka
Opublikowano ponad miesiąc temu
Oceń artykuł
10 właściwości leczniczych cebuli, o których nie miałeś pojęcia! - 4.0/5. Oddano 128 głosy.
Autor artykułu:

Opinie

  • Nn 31.03.2020, 8:32

    Dodatkowo cebula doskonale zwalcza tradzik mlodzienczy. Cubule obieramy z lusek, odcinamy korzonki, wkladamy do niewielkiego naczynia (najlepiej kubeczka emaliowanego) zalewamy niewielka iloscia wody i przez pare minut gotujemy. Gdy zmieknie zdejmujemy kolejne warstwy i bardzo cieple nakladamy na zainfekowane miejsca. Trzymamy kilkanascie minut i nakladamy kolejna. Kuracje najlepiej rozpoczac w dni wolne od pracy, gdyz w pierwszych dniach wychodza ze skory wszelkie zanieczyszczenia i znacznie powiekszaja sie krosty. Nie nalezy jednak zaprzestawac kuracji, gdyz z czasem tradzik zniknie. Ja sprawdzilam to na sobie, mialam straszny tradzik na czole i wyleczylam go zwykla cebula (srodki farmakologiczne okazaly sie nieskuteczne).

    Odpowiedz
    • Aneta 11.08.2020, 10:23

      Dziękuję, córce na pewno się przyda!

      Odpowiedz
    • AF 18.04.2023, 11:46

      Trądzik w większości przypadków to kwestia jedzenia, „powiedz mi co jesz a powiem tobie na co chorujesz”

      Jedz zdrowi

      Odpowiedz
  • Paweł 15.09.2020, 10:43

    Po rzuceniu palemia polecam przez dwa tygodnie poł lub cała cebulkę

    Odpowiedz

Napisz swoją opinię

Twoja opinia jest ważna. Zarówno dla nas jak i innych osób korzystających z naszego serwisu.

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany.
Obowiązkowe pola są oznaczone