Por i jego właściwości lecznicze, które Cię zaskoczą!
🕣 < 1 min czytania
Do sałatek, sosów, zapiekanek, mięs – por idealnie pasuje do wielu dań. Jest tak powszechnym w Polsce warzywem, że nawet nie zastanawiamy się nad jego wpływem na nasze zdrowie. Czas poznać lecznicze właściwości pora.
Por smakuje i dba o zdrowie
Por to powszechne warzywo w Polsce. Wykorzystujemy go do wielu potraw, a nadal nie zdajemy sobie sprawy z jego licznych właściwości leczniczych. Warto je poznać i wybierać pora świadomie! Wśród jego właściwości leczniczych można wymienić:
- wspomaga leczenie anemii;
- obniża poziom cholesterolu i chroni nas przed chorobami układu krążenia;
- działa antyseptycznie i odtruwająco na organizm;
- pomaga w lekkich zatruciach pokarmowych;
- świetnie sprawdza się w leczeniu przeziębień, łagodzi kaszel;
- chroni przed infekcjami.
Na sam koniec polecamy parę przepisów z wykorzystaniem pora. Na zimniejsze dni idealnie sprawdzi się zupa z pora, która nie tylko rozgrzeje, ale także ochroni przed przeziębieniem. Pamiętając o zapotrzebowaniu na ryby polecamy dorsza w sosie porowym – pyszny i zdrowy obiad dla całej rodziny!