bonavita
bonavita

Menu główne

  • Diety
  • BonaVita.pl
  • Artykuły
    • Diety od A do Z
      • Dieta ketogeniczna – kompletny przewodnik
      • Korzyści zdrowotne mniszka lekarskiego w Twojej diecie
      • Jak zacząć odchudzanie: wskazówki dla początkujących?
      • Jak pozbyć się tłuszczu trzewnego?
      • Dieta białkowo-tłuszczowa na redukcji – jadłospis i efekty
    • Odżywianie
      • Napój izotoniczny – czym jest?
      • Talerz zdrowego żywienia
      • Porzeczka – dlaczego warto spożywać porzeczki?
      • Ziołowe herbaty na upały
      • Korzyści zdrowotne ostrego jedzenia
    • Psychologia
      • Jak poprawić pamięć i koncentrację? 7 skutecznych sposobów
      • Miłość zmienną jest – 6 etapów rozwoju związku
      • Proste i niezawodne sposoby na radzenie sobie ze stresem
      • Zaburzenia odżywiania towarzyszące depresji
      • Stres i aspekty żywieniowe u osób pracujących
    • Sport
      • Ćwiczenia na jędrne uda i pośladki – pozbądź się cellulitu
      • Jumping fitness – zasady, efekty i przeciwwskazania
      • Siłownia dla kobiet – szczegółowy plan na początek
      • Co jeść po treningu: 6 doskonałych przepisów
      • Węglowodany przed i po treningu. Podział węglowodanów
    • Zdrowie
      • Ziemia okrzemkowa – właściwości, zastosowanie i korzyści zdrowotne
      • Czosnek może szkodzić – poznajmy skutki uboczne jego spożywania
      • Olej z czarnuszki, jego zastosowanie i cudowne właściwości. Nie uwierzysz, że…
      • Dieta w chorobie Leśniowskiego-Crohna
      • Produkty o działaniu przeciwzapalnym
  • Tabele
    • Produkty spożywcze
    • Dodatki do żwyności
    • Witaminy
  • Przepisy
  • Kontakt
Ulubione
  1. Home
  2. Artykuły
  3. Kalettes – pochodzenie, właściwości i zastosowanie nowego warzywa

Kalettes – pochodzenie, właściwości i zastosowanie nowego warzywa

🕣 3 min czytania

Aktualizacja: 22 maja, 2024

Wydawać by się mogło, że natura obdarowała nas całkiem pokaźną ilością warzyw i owoców  różnych odmian. Mimo to, człowiek stale szuka sposobów, by odkryć nowe gatunki roślin lub… stworzyć nowe. Takim sposobem powstało kalettes – krzyżówka jarmużu i brukselki. Jak wygląda, skąd pochodzi, jakie ma właściwości odżywcze i z czym najlepiej smakuje?

SPIS TREŚCI

Toggle
  • Kalettes
  • Kalettes – pochodzenie
  • Kalettes – właściwości
  • Kalettes – zastosowanie

Kalettes

Kalettes to warzywo będące hybrydą, czyli krzyżówką jarmużu, kapusty i brukselki. Jego nazwa pochodzi od angielskich nazw tych warzyw (kale – jarmuż, brussels – brukselka). W Polsce znany jest również jako Kalerosse, choć wciąż jest mało popularny w większości „warzywniaków”. Kalettes wyglądem przypomina małą, kędzierzawą kapustkę o zielono-bordowych, drobnych listkach. Ma orzechowo-słodki smak. To innowacyjne warzywo odznaczono nawet nagrodą StarChefs Innovator Avard na 10. Dorocznym Kongresie Szefów Kuchni (ICC) za „najbardziej ekscytujący nowy produkt w kategorii żywność i napoje” i choć wciąż jest mało znane dla większości konsumentów, wkrótce ma szansę podbić serca i żołądki szerszego grona odbiorców.

Kalettes – pochodzenie

Kalettes jest wynikiem ponad 10 lat badań prowadzonych przez jedną z największych firm hodowli warzyw w Anglii – firmę Tozer Seeds. Warzywo to nie jest organizmem modyfikowanym genetycznie – powstało przez krzyżowe zapylenie brukselki i jarmużu przy zastosowaniu tradycyjnych metod, nie zaś GMO. Uprawę rozpowszechniły już Austria, USA, Wielka Brytania. W Polsce kalettes nie jest jeszcze znane, ale jedna z warszawskich firm podjęła się już jego hodowli, co oznacza, że za niedługo kalettes może trafić na półki polskich sklepów spożywczych.

Kalettes – właściwości

Wszyscy wiemy, jak wartościowymi odżywczo warzywami są brukselka i jarmuż. Kalettes, jako połączenie ich obu, stanowi więc źródło wyjątkowo zasobne w związki takie jak m.in. witaminy A, C, B6, wapń i magnez. Warzywo to jest bardzo bogate w witaminę K (85 g kalettes pokrywa 120% dziennej normy na tę witaminę). Osoby stosujące leki przeciwzakrzepowe powinny więc uważać na ilość spożywanego warzywa, gdyż może osłabić działanie przyjmowanych leków. Poza tym kalettes stanowi również dobre źródło chlorofilu i błonnika, zawiera bardzo mało kalorii i jest łatwostrawne.

kalettes

Źródło: http://www.oceanmist.com/products/kalettes/

Kalettes – zastosowanie

Kalettes jest stosunkowo łatwe w przygotowaniu – nadaje się do jedzenia zarówno w postaci surowej (jako dodatek do sałatek czy koktajli) jak i grillowanej, gotowanej czy pieczonej. Ciekawy wygląd i oryginalność pochodzenia sprawia, że z powodzeniem można wykorzystać je do dekoracji różnych dań. Kalettes należy przechowywać w lodówce. Przed przygotowaniem przyciąć końce i zanurzyć na kilka minut w zimnej wodzie, by listki odzyskały sprężystość.

Przepis na potrawkę z kurczaka i kalettes*

Składniki:

  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 200 g filetu z piersi kurczaka
  • 200 g kalettes
  • 1 średnia cebula, posiekana
  • 4  rozgniecione ząbki czosnku
  • 1½ łyżeczki sproszkowanego imbiru
  • 1 łyżeczka przyprawy curry
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego
  • 1 łyżeczka sproszkowanej kurkumy
  • 1 łyżeczka kolendry
  • 1 łyżeczka pieprzu cayenne
  • 1 łyżeczka garam masala
  • 3 duże pomidory pokrojone w kostkę
  • 1 kubek jogurtu greckiego
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 szklanki wody
  • 1 łyżka soku z cytryny

Przygotowanie: w dużym, żeliwnym naczyniu lub garnku rozgrzewamy oliwę z oliwek, a następnie wrzucamy pokrojoną pierś z kurczaka i podsmażamy. Gotowe mięso przekładamy do osobnej miski, a do wcześniej używanego naczynia wrzucamy pokrojoną cebulę, czosnek i imbir. Po zeszkleniu (3–5 min) dodajemy pokrojone pomidory i przyprawy – curry, kumin, kurkumę, kolendrę, pieprz cayenne, garam masala. Mieszamy i podgrzewamy kolejne 2 minuty, po czym dodajemy jogurt, sól, wodę i umyte i rozdrobnione listki kalettes. Mieszamy ponownie. Doprowadzamy powstały sos do wrzenia, po czym dodajemy przygotowane wcześniej mięso z kurczaka. Przykrywamy pokrywką i dusimy mięso z sosem przez następne 20 minut. Przekładamy porcję na talerz, skrapiamy sokiem z cytryny i podajemy.

rozwiń

Literatura:

*http://www.kalettes.com/recipes/curried-kalettes-chicken/

 

Opublikowano ponad miesiąc temu
Oceń artykuł
Oceń artykuł
Autor artykułu:
Sonia Walla
Sonia Walla , Dyplomowany dietetyk. Fascynuje się wpływem odżywiania na zdrowie i jakość życia, a także fizjologią człowieka, medycyną – także tą alternatywną – oraz holistyczną dietoterapią.
Udostępnij na FB
Wyślij na e-mail
Dodaj do ulubionych

Rozwiązanie zagadki popularności jarmużu tkwi…

Jarmuż jest ceniony za swój ostry i goryczkowaty smak. Nadaje się do wielu potraw, zarówno do sałatek jak i dań makaronowych na ciepło. Jednak tajemnica jego popularności nie tkwi jedynie… Czytaj dalej...

Jarmuż, cudowne warzywo o niezwykłych…

Witamina A, C, K, wapń i potas, niskokaloryczny, przeciwutleniacz o właściwościach antynowotworowych – od dziś właśnie z tym powinien kojarzyć ci się jarmuż! Warto znać jego zalety i wiedzieć jak… Czytaj dalej...

Inne artykuły z tej kategorii

Catering dietetyczny w Łodzi – dlaczego warto spróbować?
Czy naprawdę ich potrzebujesz? Fakty i mity o suplementach
Uzależnienia behawioralne – jak rozpoznać problem i gdzie szukać wsparcia?
Kiedy można spać na plecach? Sprawdź!
Monohydrat kreatyny – wsparcie dla ciała i umysłu
Jak wybrać odpowiedni tonik do twarzy?
Jak działają wcierki na porost włosów?
Jak przygotować gardło na świąteczne śpiewanie kolęd i głośne rozmowy w rodzinnym gronie?
Kobieta z bólem brzucha na żółtym tle
Refluks żółciowy – objawy, leczenie, domowe sposoby
Który kraj na świecie ma najzdrowszą dietę?

Popularne tematy

owoce warzywa dzieci trening
Formularz kontaktowy


    Czy wiesz, że..

    7 faktów, które powinieneś wiedzieć o Matchy
    żywność ekologiczna wady i zalety
    Ekologiczna żywność i kosmetyki. Wady i zalety produktów ekologicznych
    Kozieradka, siemię lniane, pokrzywa na włosy
    Kozieradka, siemię lniane, pokrzywa – naturalna pielęgnacja włosów
    Sok z brzozy – naturalna aspiryna i izotonik!
    Szybka kawa z saszetki – sprawdź co pijesz!
    Inspiracje współczesnej dietetyki żywieniem człowieka pierwotnego
    Zespół Menkesa – objawy, przyczyny, leczenie i dieta

    Artykuły >Produkty spożywcze

    warzywa
    Gotowane młode ziemniaki na czarnym talerzu.
    23
    warzywa

    Czy ziemniaki rzeczywiście tuczą? Ile mają kalorii?

    warzywa

    Czarna rzepa — właściwości. Zdrowie skóry i włosów

    warzywa

    Jak gotować bataty? Przepisy

    warzywa

    Jak gotować kukurydzę?

    przygotowywanie żywności

    Co można zrobić z cukinii? Top 8 przepisów

    warzywa

    Skorzonera – jak jeść? Przepisy

    ©Copyright BonaVita – Profesjonalny portal o zdrowiu, odżywianiu, dietach, odchudzaniu 2025
    • Bonavita.pl
    • Regulamin
    • Współpraca
    • Kontakt

    Wszelkie prawa autorskie zastrzeżone i prawnie chronione.
    Serwis Bonavita.pl nie prowadzi działalności leczniczej. Ma jedynie charakter edukacyjny, nie stanowi i nie zastępuje porady lekarskiej. Redakcja i wydawca serwisu nie ponoszą odpowiedzialności wynikającej z zastosowania informacji zamieszczonych w serwisie.