Opinie
Twoja opinia jest ważna. Zarówno dla nas jak i innych osób korzystających z naszego serwisu.
Chcesz być na bieżąco?
Wiosna i lato to pory idealne na wszelkiego rodzaju sałatki. Do sałatki dodajemy różnego rodzaju warzywa, chude mięso czy orzechy. Jaką sałatę jednak wybrać na bazę naszego dania?
W sezonie świeżych i lokalnych warzyw powinniśmy jak najczęściej przygotowywać sałatki. To idealne danie zarówno na obiad, jak i kolację. Dzięki nim z łatwością pokryjemy zapotrzebowanie na witaminy i składniki mineralne. Ponadto to danie lekkie i zdrowe, idealne na upalne dni.
Bazą większości sałatek jest sałata. Obecnie w sklepach mamy dostęp do wielu gatunków. Bardzo często wybieramy sałatę lodową, głównie z powodu jej małej kaloryczności i kruchości. Świetnie nadaje się do sałatek bowiem nie namięka sokiem innych warzyw i długo pozostaje krucha. Jednak pod względem wartości odżywczych jest niezwykle uboga.
Warto uzupełnić swoja sałatkę o inne gatunki sałaty, np. roszponkę. Jako samodzielna baza do sałatek może nie do końca się nadawać, ale jako składnik uzupełniający będzie idealna. Jej skład jest o wiele bogatszy od sałaty lodowej posiada m.in. żelaza, wapnia, witaminy C, kwasu foliowego, witaminy A i oczywiście błonnika, który usprawni pracę naszego przewodu pokarmowego. Ponadto roszponka oczyszcza organizm i polecana jest szczególnie osobom z dną moczanową.
Zapraszamy również do zapoznania się z naszym zielonym przewodnikiem, dzięki któremu wybierzecie najbardziej wartościową sałatę do swoich wiosenno-letnich sałatek. Ponadto polecamy wypróbowanie lekkiej sałatki z granatem.
Warto jednak zastanowić się czy nowalijki – bo tak mówimy na młodziutkie warzywa, są dla nas zdrowe i czy jedząc je w dużych ilościach nie zaszkodzimy swojemu organizmowi. czytaj więcej
Twoja opinia jest ważna. Zarówno dla nas jak i innych osób korzystających z naszego serwisu.
Bądź na bieżąco, nie przegap okazji bycia zdrowym!