Roszponka idealna do wiosennej sałatki
Wiosna i lato to pory idealne na wszelkiego rodzaju sałatki. Do sałatki dodajemy różnego rodzaju warzywa, chude mięso czy orzechy. Jaką sałatę jednak wybrać na bazę naszego dania?
SPIS TREŚCI
Sałata idealna do sałatki
W sezonie świeżych i lokalnych warzyw powinniśmy jak najczęściej przygotowywać sałatki. To idealne danie zarówno na obiad, jak i kolację. Dzięki nim z łatwością pokryjemy zapotrzebowanie na witaminy i składniki mineralne. Ponadto to danie lekkie i zdrowe, idealne na upalne dni.
Bazą większości sałatek jest sałata. Obecnie w sklepach mamy dostęp do wielu gatunków. Bardzo często wybieramy sałatę lodową, głównie z powodu jej małej kaloryczności i kruchości. Świetnie nadaje się do sałatek bowiem nie namięka sokiem innych warzyw i długo pozostaje krucha. Jednak pod względem wartości odżywczych jest niezwykle uboga.
Warto uzupełnić swoja sałatkę o inne gatunki sałaty, np. roszponkę. Jako samodzielna baza do sałatek może nie do końca się nadawać, ale jako składnik uzupełniający będzie idealna. Jej skład jest o wiele bogatszy od sałaty lodowej posiada m.in. żelaza, wapnia, witaminy C, kwasu foliowego, witaminy A i oczywiście błonnika, który usprawni pracę naszego przewodu pokarmowego. Ponadto roszponka oczyszcza organizm i polecana jest szczególnie osobom z dną moczanową.
Zapraszamy również do zapoznania się z naszym zielonym przewodnikiem, dzięki któremu wybierzecie najbardziej wartościową sałatę do swoich wiosenno-letnich sałatek. Ponadto polecamy wypróbowanie lekkiej sałatki z granatem.