Pieczarki – jedno z najbogatszych źródeł witaminy D!

Powszechnie uważa się, że pieczarki nie mają zbyt dużo wartości odżywczych. Jak się okazuje jest to błędne myślenie! Posiadają wiele cennych składników odżywczych i właściwości, które pomogą nam utrzymać nasz organizm w zdrowiu.
Niedoceniane pieczarki
Na początku warto zaznaczyć, że pieczarki to naprawdę bogate źródło witaminy D. W 100 g pieczarek znajdziemy ok. 1,94 mcg witaminy D. Dzienne zapotrzebowanie na tę witaminę wynosi 5 mcg, także porcja 206 g tego grzyba w zupełności wystarczy, aby w pełni pokryć nasze zapotrzebowanie. Warto również zaznaczyć, że porcja pieczarek dostarczy nam o wiele mniej kalorii niż np. ryb morskich, które również uważane są za bogate źródło witaminy D. Z pewnością to ważna informacja dla osób na dietach redukcyjnych.
Ale to nie wszystkie sekrety pieczarek, jakie w sobie kryją. Ponadto pieczarki:
- zapobiegają nowotworom piersi przez obecność w składzie inhibitorów aromatazy;
- zwiększają odporność organizmu;
- obniżają cholesterol;
- obniżają poziom trójglicerydów;
- chronią przed nowotworami.
Pieczarki to z pewnością jedne z najbardziej niedocenianych grzybów. Opinia o braku wartości odżywczych dotyczy także innych rodzajów grzybów, co oczywiście również jest dużym błędem. Warto dla przykładu przyjrzeć się choćby leczniczym właściwościom grzybów chińskich.
Myślisz, że grzyby nie posiadają w sobie nic cennego oprócz walorów smakowych? A jednak włączenie ich do codziennej diety przyniesie Twojemu organizmowi mnóstwo pożytku. Przekonaj się sam! czytaj więcej
Opinie
Napisz swoją opinię
wyłącz pisanie odpowiedziTwoja opinia jest ważna. Zarówno dla nas jak i innych osób korzystających z naszego serwisu.
Już za 20zł ! Tabela zamienników GRATIS !
Od kiedy pieczarki to grzyby?
miało być warzywa* 🙂
Od przedwczoraj