Pieczarki – jedno z najbogatszych źródeł witaminy D!
Aktualizacja: 23 czerwca, 2017
Powszechnie uważa się, że pieczarki nie mają zbyt dużo wartości odżywczych. Jak się okazuje jest to błędne myślenie! Posiadają wiele cennych składników odżywczych i właściwości, które pomogą nam utrzymać nasz organizm w zdrowiu.
Niedoceniane pieczarki
Na początku warto zaznaczyć, że pieczarki to naprawdę bogate źródło witaminy D. W 100 g pieczarek znajdziemy ok. 1,94 mcg witaminy D. Dzienne zapotrzebowanie na tę witaminę wynosi 5 mcg, także porcja 206 g tego grzyba w zupełności wystarczy, aby w pełni pokryć nasze zapotrzebowanie. Warto również zaznaczyć, że porcja pieczarek dostarczy nam o wiele mniej kalorii niż np. ryb morskich, które również uważane są za bogate źródło witaminy D. Z pewnością to ważna informacja dla osób na dietach redukcyjnych.
Ale to nie wszystkie sekrety pieczarek, jakie w sobie kryją. Ponadto pieczarki:
- zapobiegają nowotworom piersi przez obecność w składzie inhibitorów aromatazy;
- zwiększają odporność organizmu;
- obniżają cholesterol;
- obniżają poziom trójglicerydów;
- chronią przed nowotworami.
Pieczarki to z pewnością jedne z najbardziej niedocenianych grzybów. Opinia o braku wartości odżywczych dotyczy także innych rodzajów grzybów, co oczywiście również jest dużym błędem. Warto dla przykładu przyjrzeć się choćby leczniczym właściwościom grzybów chińskich.
Od kiedy pieczarki to grzyby?
Od przedwczoraj
miało być warzywa* 🙂