Pieczarki – jedno z najbogatszych źródeł witaminy D!

16 18 20

Powszechnie uważa się, że pieczarki nie mają zbyt dużo wartości odżywczych. Jak się okazuje jest to błędne myślenie! Posiadają wiele cennych składników odżywczych i właściwości, które pomogą nam utrzymać nasz organizm w zdrowiu.

Niedoceniane pieczarki

Na początku warto zaznaczyć, że pieczarki to naprawdę bogate źródło witaminy D. W 100 g pieczarek znajdziemy ok. 1,94 mcg witaminy D. Dzienne zapotrzebowanie na tę witaminę wynosi 5 mcg, także porcja 206 g tego grzyba w zupełności wystarczy, aby w pełni pokryć nasze zapotrzebowanie. Warto również zaznaczyć, że porcja pieczarek dostarczy nam o wiele mniej kalorii niż np. ryb morskich, które również uważane są za bogate źródło witaminy D. Z pewnością to ważna informacja dla osób na dietach redukcyjnych.

Ale to nie wszystkie sekrety pieczarek, jakie w sobie kryją. Ponadto pieczarki:

  • zapobiegają nowotworom piersi przez obecność w składzie inhibitorów aromatazy;
  • zwiększają odporność organizmu;
  • obniżają cholesterol;
  • obniżają poziom trójglicerydów;
  • chronią przed nowotworami.

Pieczarki to z pewnością jedne z najbardziej niedocenianych grzybów. Opinia o braku wartości odżywczych dotyczy także innych rodzajów grzybów, co oczywiście również jest dużym błędem. Warto dla przykładu przyjrzeć się choćby leczniczym właściwościom grzybów chińskich.

Kup dietę online – od dietetyka
Opublikowano ponad miesiąc temu
Oceń artykuł
Pieczarki – jedno z najbogatszych źródeł witaminy D! - 3.9/5. Oddano 27 głosy.
Autor artykułu: