bonavita
bonavita

Menu główne

  • Diety
  • BonaVita.pl
  • Artykuły
    • Diety od A do Z
      • Dieta ketogeniczna – kompletny przewodnik
      • Korzyści zdrowotne mniszka lekarskiego w Twojej diecie
      • Jak zacząć odchudzanie: wskazówki dla początkujących?
      • Jak pozbyć się tłuszczu trzewnego?
      • Dieta białkowo-tłuszczowa na redukcji – jadłospis i efekty
    • Odżywianie
      • Napój izotoniczny – czym jest?
      • Talerz zdrowego żywienia
      • Porzeczka – dlaczego warto spożywać porzeczki?
      • Ziołowe herbaty na upały
      • Korzyści zdrowotne ostrego jedzenia
    • Psychologia
      • Jak poprawić pamięć i koncentrację? 7 skutecznych sposobów
      • Miłość zmienną jest – 6 etapów rozwoju związku
      • Proste i niezawodne sposoby na radzenie sobie ze stresem
      • Zaburzenia odżywiania towarzyszące depresji
      • Stres i aspekty żywieniowe u osób pracujących
    • Sport
      • Ćwiczenia na jędrne uda i pośladki – pozbądź się cellulitu
      • Jumping fitness – zasady, efekty i przeciwwskazania
      • Siłownia dla kobiet – szczegółowy plan na początek
      • Co jeść po treningu: 6 doskonałych przepisów
      • Węglowodany przed i po treningu. Podział węglowodanów
    • Zdrowie
      • Ziemia okrzemkowa – właściwości, zastosowanie i korzyści zdrowotne
      • Czosnek może szkodzić – poznajmy skutki uboczne jego spożywania
      • Olej z czarnuszki, jego zastosowanie i cudowne właściwości. Nie uwierzysz, że…
      • Dieta w chorobie Leśniowskiego-Crohna
      • Produkty o działaniu przeciwzapalnym
  • Tabele
    • Produkty spożywcze
    • Dodatki do żwyności
    • Witaminy
  • Przepisy
  • Kontakt
Ulubione
  1. Home
  2. Artykuły
  3. Nowalijki – uprawa, nawożenie, przechowywanie i bezpieczeństwo spożywania

Nowalijki – uprawa, nawożenie, przechowywanie i bezpieczeństwo spożywania

🕣 4 min czytania

Aktualizacja: 28 stycznia, 2025

Sezon wiosenny w pełni. Na targach, ryneczkach oraz w lokalnych warzywniakach stopniowo pojawiają się pierwsze młode warzywa. Całkowicie wypierają  one zimowe, długo przechowywane, zubożałe w witaminy i składniki mineralne warzywa sprzed sezonu. Sałata, rzodkiewka, pomidorki, szczypiorek i wiele, wiele innych warzyw widzimy po raz pierwszy po długiej zimie. Nic dziwnego zatem, że mamy ogromną ochotę skosztować je wszystkie i wykorzystać do przygotowania ulubionych potraw. Warto jednak zastanowić się czy nowalijki – bo tak mówimy na młodziutkie warzywa, są dla nas zdrowe i czy jedząc je w dużych ilościach nie zaszkodzimy swojemu organizmowi.

SPIS TREŚCI

Toggle
  • Nowalijki – uprawa
  • Nowalijki – nawożenie
  • Nowalijki – przechowywanie
  • Nowalijki – jeść czy nie jeść?

Nowalijki – uprawa

Jeżeli chcemy sami wyhodować warzywa, musimy wiedzieć jakie wymagania mają młode rośliny. Do domowej hodowli nowalijek najlepiej nadają się parapety o ekspozycji południowej lub wschodniej, są to bowiem miejsca, w których nasze roślinki dostaną najwięcej promieni słonecznych. Dla sadzonek najlepiej wybrać podłoże ogrodnicze specjalnie do tego przeznaczone. Doniczka powinna być proporcjonalnie duża do ilości sadzonych przez nas roślin. Zbyt mała może spowodować nierównomierny wzrost naszych roślinek. Domowa hodowla nowalijek najczęściej używana jest w przypadku szczypiorku oraz natki pietruszki – nie są one szczególnie wymagające, a do kompletnego rozwoju wystarczy im jedynie regularne, średnio obfite podlewanie. Inną grupą, której hodowlę łatwo prowadzić na domowych parapetach są zioła: bazylia, mięta, rozmaryn oraz oregano. Na ligninie lub wacie możemy zasadzić kiełki rzeżuchy, rzodkiewki lub pszenicy.

Pora wiosenna charakteryzuje się naprzemiennym występowaniem ciepłych dni oraz wieczornych przymrozków, dlatego hodowla nowalijek w domowym ogrodzie powinna być zabezpieczona przed mrozem. Idealnie do tego nadają się szklarnie oraz tunele foliowe. Przy wyborze odpowiedniego tunelu warto jednak zwrócić uwagę na materiał, z którego został wykonany. Okazuje się bowiem, że konstrukcja najtańszych tuneli ogrodniczych wykonana jest z PCV, które pod wpływem ciepła uwalnia dioksyny – jedne z najbardziej toksycznych związków chemicznych. Doskonałą alternatywą dla nich są tunele wykonane z grubej folii, bezpiecznej dla roślin, ale mniej wytrzymałej na czynniki mechaniczne oraz porywisty wiatr. Do uprawy w tunelu w szczególności nadają się warzywa takie jak sałata, rzodkiewka, pietruszka, szczypiorek, seler, koper, buraki, por, rukola i wiele wiele innych.

Inną metodą uprawy młodych warzyw jest sadzenie ich bezpośrednio w gruncie. Jest to sposób najbardziej wymagający oraz przeznaczony dla osób mających doświadczenie w ogrodnictwie. Dzięki sadzeniu nasion w gruncie możemy już na początku wiosny zbierać plony warzyw ozimych, których nasiona zasialiśmy późną jesienią. Dużą wadą sadzenia gruntowego jest konieczność osłaniania roślin przez całą zimę – jeśli przegapimy silny przymrozek i nie osłonimy naszych sadzonek, cała praca wykonana jesienią idzie na marne. W uprawie gruntowej często stosuje się czosnek, zimowe sałaty czy szpinak.

Nowalijki – nawożenie

Ogólnie przyjmuje się, że nawożenie nowalijek we własnej hodowli nie jest konieczne, wiele źródeł podaje wręcz, że jest niewskazane. W nowalijkach cenimy bowiem ich naturalność oraz czystość ekologiczną. Jedyne dopuszczalne formy nawożenia dotyczą nawożenia gleby przed posadzeniem w niej sadzonek oraz nasion w sezonie jesiennym.  Nawozem, którego wtedy używamy jest ekologiczny lub kompost. Nie zaleca się stosowania sztucznych środków nawożących.

Masowa produkcja warzyw i owoców rządzi się jednak swoimi prawami – na pierwszym miejscu stoi ilość i masa wyhodowanych nowalijek, jakość i czystość ekologiczna jest daleko w tyle. Sztuczne nawożenie warzyw i owoców w produkcji masowej jest ogólnie przyjętym standardem. Rośliny od samego początku faszerowane są dużą ilością środków nawożących, przeciwpasożytniczych oraz wielu, wielu innych, o których nikt w sklepach nas nie poinformuje. Za każdym razem warto zastanowić się więc, czy pięknie wyglądająca w sklepie bordowa, pachnąca rzodkiewka jest naturalnie taka rumiana, czy może jej dorodny kształt i wielkość to zasługa sztucznego nawożenia i zawartych w roślinie sztucznych azotanów. Jedyne zaufane źródła nowalijek (oczywiście poza naszym domowym ogrodem) to certyfikowane hodowle ekologiczne. Kupując warzywa od sprawdzonych i doświadczonych producentów nie narażamy siebie i swojej rodziny na spożywanie substancji niebędących naturalnymi składnikami warzyw.

Nowalijki – przechowywanie

Wszystkie młode warzywa wymagają przechowywania w odpowiednich warunkach. Otoczenie, w którym je przechowujemy musi być odpowiednio wilgotne oraz chłodne. W zbyt wysokiej temperaturze nowalijki szybko więdną  i stają się wiotkie – tracą przy tym swoją atrakcyjność i świeżość. Wszystkie nowalijki mają stosunkowo cienką skórkę, dlatego też są bardzo wrażliwe na uszkodzenia mechaniczne, podczas magazynowania oraz w transporcie. Nawet najmniejsze uszkodzenie i przerwanie ciągłości skórki powoduje przyśpieszone psucie się warzywa. Przechowując młode rośliny w lodówce najdłużej zachowamy ich świeżość.

Nowalijki są również wrażliwe na działanie etylenu, nie wolno więc stawiać ich w lodówce obok jabłek i gruszek, które wydzielają spore ilości gazu.  Młode warzywa, zioła, natki, szczypior pod wpływem etylenu żółkną i ciemnieją, a marchew gorzknieje.

Nowalijki – jeść czy nie jeść?

Odpowiedź na to pytanie musimy sobie dać sami.  Jeśli nie mamy czasu na domową uprawę świeżych warzyw oraz kiełków, warto zaopatrzyć się w te dostępne w pobliskich sklepach i warzywniakach. W dzisiejszych czasach ciężko będzie dostać nam produkt pozbawiony substancji toksycznych, azotanów oraz środków ochrony roślin. Przy wyborze zwracajmy więc uwagę (o ile jest to możliwe) na pochodzenie roślin lub jak wcześniej wspomniałam kupujmy te z hodowli ekologicznej. Nasza dieta musi być bogata w warzywa i owoce, dlatego nieuzasadnione jest ich unikanie, tylko dlatego, że nie zostały wyhodowane przez nas. Wykluczenie warzyw z diety z pewnością przyniesie wiele szkód naszemu organizmowi i nawet jeśli bardzo postaramy się suplementować naszą dietę w witaminy i minerały z apteki, nie osiągniemy tego samego efektu, który otrzymamy jedząc świeże warzywa.

O nowalijkach można mieć zatem i dobre i złe zdanie. Wybór naszych ulubionych warzyw zależy tylko i wyłącznie od nas. Warto jednak zainwestować czas oraz niewielki nakład finansowy, aby samodzielnie wyhodować warzywa we własnym domu. Z pewnością będą one bardziej wartościowe oraz smaczne od tych zakupionych w sklepie.

 

Opublikowano ponad miesiąc temu
Oceń artykuł
Oceń artykuł
Autor artykułu:
Klaudia Niemira
Klaudia Niemira , Dyplomowany dietetyk kliniczny. Główne specjalizacje to cukrzyca, choroby dietozależne i redukcja masy ciała.
Udostępnij na FB
Wyślij na e-mail
Dodaj do ulubionych

Wiosenne infekcje – domowe sposoby…

Wiosenne infekcje – poznaj sposoby na domowe leczenie i zapobieganie. Czytaj dalej...

Dieta na wiosnę – od…

Wiosna zbliża się do nas wielkimi krokami. Dni są coraz dłuższe i coraz cieplejsze. Z chęcią zrobilibyśmy coś więcej… ale opóźnia nas zimowe zmęczenie. Czujemy się ciężko i nadal trudno… Czytaj dalej...

Sposoby na przesilenie wiosenne –…

Mimo, iż większość z nas z utęsknieniem wypatruje wiosny, nie wszyscy czują wiosenny przypływ energii i sił witalnych. Choć o tej porze roku wszystko – także my – powinno budzić… Czytaj dalej...

Inne artykuły z tej kategorii

Catering dietetyczny w Łodzi – dlaczego warto spróbować?
Czy naprawdę ich potrzebujesz? Fakty i mity o suplementach
Uzależnienia behawioralne – jak rozpoznać problem i gdzie szukać wsparcia?
Kiedy można spać na plecach? Sprawdź!
Monohydrat kreatyny – wsparcie dla ciała i umysłu
Jak wybrać odpowiedni tonik do twarzy?
Jak działają wcierki na porost włosów?
Jak przygotować gardło na świąteczne śpiewanie kolęd i głośne rozmowy w rodzinnym gronie?
Kobieta z bólem brzucha na żółtym tle
Refluks żółciowy – objawy, leczenie, domowe sposoby
Który kraj na świecie ma najzdrowszą dietę?

Popularne tematy

owoce warzywa Zdrowie dzieci trening
Formularz kontaktowy


    Czy wiesz, że..

    7 faktów, które powinieneś wiedzieć o Matchy
    żywność ekologiczna wady i zalety
    Ekologiczna żywność i kosmetyki. Wady i zalety produktów ekologicznych
    Kozieradka, siemię lniane, pokrzywa na włosy
    Kozieradka, siemię lniane, pokrzywa – naturalna pielęgnacja włosów
    Sok z brzozy – naturalna aspiryna i izotonik!
    Szybka kawa z saszetki – sprawdź co pijesz!
    Inspiracje współczesnej dietetyki żywieniem człowieka pierwotnego
    Zespół Menkesa – objawy, przyczyny, leczenie i dieta

    Artykuły >Produkty spożywcze

    warzywa
    Gotowane młode ziemniaki na czarnym talerzu.
    6
    warzywa

    Czy ziemniaki rzeczywiście tuczą? Ile mają kalorii?

    warzywa

    Czarna rzepa — właściwości. Zdrowie skóry i włosów

    warzywa

    Jak gotować bataty? Przepisy

    warzywa

    Jak gotować kukurydzę?

    przygotowywanie żywności

    Co można zrobić z cukinii? Top 8 przepisów

    warzywa

    Skorzonera – jak jeść? Przepisy

    ©Copyright BonaVita – Profesjonalny portal o zdrowiu, odżywianiu, dietach, odchudzaniu 2025
    • Bonavita.pl
    • Regulamin
    • Współpraca
    • Kontakt

    Wszelkie prawa autorskie zastrzeżone i prawnie chronione.
    Serwis Bonavita.pl nie prowadzi działalności leczniczej. Ma jedynie charakter edukacyjny, nie stanowi i nie zastępuje porady lekarskiej. Redakcja i wydawca serwisu nie ponoszą odpowiedzialności wynikającej z zastosowania informacji zamieszczonych w serwisie.