Ekstrakty z warzyw – skondensowane wartości odżywcze zawarte w kiełkach
Z pewnością każdy z nas wie, że warzywa posiadają wiele cennych dla nas wartości odżywczych. Warto jednak wiedzieć, że w fazie wzrostu zawierają ich najwięcej. Z tego powodu do swojej diety należy wprowadzić kiełki, które są naturalną multiwitaminą.
Naturalna multiwitamina
Kiełki soi, fasoli Mung, rzeżuchy, owsa czy rzodkiewki są coraz popularniejsze i dzięki temu łatwo dostępne w każdym większym sklepie. To prawdziwe bogactwo witamin i składników mineralnych. Można je dodać do porannej jajecznicy, na kanapkę, do sałatki. W każdej formie wzbogacą naszą dietę i przyniosą wiele korzyści dla zdrowia.
Nie macie pomysłu jak wykorzystać kiełki? Oto parę z nich:
- sałatki – najlepiej nadają się do nich kiełki rzodkiewki o ostrym i wyrazistym smaku, kiełki owsa, które nadadzą jej lekko słodkiego smaku, kiełki fasoli Mung i rzeżuchy, jeśli chcemy dać sałatce nieco pikanterii;
- sosy i dresingi – do ich przygotowania najlepiej wybrać słodkie kiełki owsa, bądź ostre kiełki rzeżuchy;
- na kanapki najlepiej nadają się kiełki rzeżuchy i rzodkiewki, które można dodać także do białych serków;
- do warzyw gotowanych na parze najlepiej komponują się kiełki soi, wzbogacą one danie o cenne, pełnowartościowe białko;
- do dań mięsnych świetnie pasują kiełki rzeżuchy i fasoli Mung.
Teraz już możecie puścić wodze fantazji i przygotowywać różnorodne dania z udziałem kiełków. To prawdziwa skarbnica witamin, której nie może zabraknąć w diecie.