Pieczeń z indyka z warzywnym farszem
Danie idealne dla osób będących na diecie i nie tylko. Aromatyczne, wilgotne, z małą zawartością tłuszczu i bardzo smaczne. Pasuje jako główny składnik drugiego dania, ale również na zimno jako alternatywa dla kupnej wędliny.
Pierś z indyka, bez skóry 1 kg
Oliwa z oliwek 2 łyżki
ser Ricotta 2 łyżki
Marchew 1 sztuka
Pietruszka korzeń 1 sztuki
Pietruszka liście 2 łyżki (posiekana)
Rozmaryn 1 łyżeczka (świeży, posiekany)
Bazylia 1 łyżka (świeża, posiekana)
Oregano 1 łyżka
Cytryna 2 łyżki soku
Czosnek 3 ząbki
Sól do smaku
Pieprz czarny do smaku
Dodatkowo:
Rękaw do pieczenia
Sposób przygotowania:
Pierś z indyka oczyścić, naciąć wzdłuż (nie do końca), otworzyć jak książkę, przykryć folią spożywczą i delikatnie rozbić tłuczkiem, aby otrzymać w miarę równy prostokąt.
Rozmaryn, bazylię, oregano, sok z cytryny i przeciśnięty przez praskę czosnek wymieszać z solą, pieprzem oraz oliwą, marynatą natrzeć z każdej strony mięso i odłożyć w chłodne miejsce na minimum godzinę, najlepiej całą noc.
Marchew i pietruszkę oczyścić i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Warzywa podsmażyć przez kilka minut na teflonowej patelni, do momentu aż delikatnie zmiękną. Dodać ser ricotta, natkę pietruszki, doprawić solą i pieprzem, dokładnie wymieszać.
Gotowy farsz rozłożyć równomiernie na płacie mięsa, z jednej strony pozostawiając wolne miejsce (około 3 cm), aby farsz nie wyleciał podczas pieczenia. Zwinąć roladę, związać (najlepiej bawełnianym sznurkiem) i włożyć do foliowego rękawa do pieczenia. Tak przygotowanego indyka położyć w formie (u mnie sylikonowa) i piec przez 1,5h w 180 °C. Około 20 min przez końcem naciąć folię, aby wierzch mięsa się delikatnie zrumienił.