bonavita
bonavita

Menu główne

  • Diety
  • BonaVita.pl
  • Artykuły
    • Diety od A do Z
      • Dieta ketogeniczna – kompletny przewodnik
      • Korzyści zdrowotne mniszka lekarskiego w Twojej diecie
      • Jak zacząć odchudzanie: wskazówki dla początkujących?
      • Jak pozbyć się tłuszczu trzewnego?
      • Dieta białkowo-tłuszczowa na redukcji – jadłospis i efekty
    • Odżywianie
      • Napój izotoniczny – czym jest?
      • Talerz zdrowego żywienia
      • Porzeczka – dlaczego warto spożywać porzeczki?
      • Ziołowe herbaty na upały
      • Korzyści zdrowotne ostrego jedzenia
    • Psychologia
      • Jak poprawić pamięć i koncentrację? 7 skutecznych sposobów
      • Miłość zmienną jest – 6 etapów rozwoju związku
      • Proste i niezawodne sposoby na radzenie sobie ze stresem
      • Zaburzenia odżywiania towarzyszące depresji
      • Stres i aspekty żywieniowe u osób pracujących
    • Sport
      • Ćwiczenia na jędrne uda i pośladki – pozbądź się cellulitu
      • Jumping fitness – zasady, efekty i przeciwwskazania
      • Siłownia dla kobiet – szczegółowy plan na początek
      • Co jeść po treningu: 6 doskonałych przepisów
      • Węglowodany przed i po treningu. Podział węglowodanów
    • Zdrowie
      • Ziemia okrzemkowa – właściwości, zastosowanie i korzyści zdrowotne
      • Czosnek może szkodzić – poznajmy skutki uboczne jego spożywania
      • Olej z czarnuszki, jego zastosowanie i cudowne właściwości. Nie uwierzysz, że…
      • Dieta w chorobie Leśniowskiego-Crohna
      • Produkty o działaniu przeciwzapalnym
  • Tabele
    • Produkty spożywcze
    • Dodatki do żwyności
    • Witaminy
  • Przepisy
  • Kontakt
Ulubione
  1. Home
  2. Artykuły
  3. Rozwiązanie zagadki popularności jarmużu tkwi w jego składzie!

Rozwiązanie zagadki popularności jarmużu tkwi w jego składzie!

🕣 < 1 min czytania

Aktualizacja: 5 marca, 2018

Jarmuż jest ceniony za swój ostry i goryczkowaty smak. Nadaje się do wielu potraw, zarówno do sałatek jak i dań makaronowych na ciepło. Jednak tajemnica jego popularności nie tkwi jedynie w smaku, ale także w niezwykle cennym składzie, który chroni nas przed wieloma chorobami.

SPIS TREŚCI

Toggle
  • Tajemnice jarmużu

Tajemnice jarmużu

Jarmuż zyskuje coraz większą popularność. Mamy jednak nadzieję, że to nie tylko przelotna moda, bowiem jest to roślina niezwykle cenna dla zdrowia i powinniśmy ją włączyć do swojej diety na stałe. Sezon na to zielone warzywo przypada od września do początku zimy. Godny uwagi jest skład jarmużu, który zawiera wiele substancji chroniących nas przed chorobami m.in. nowotworowymi.

  • Wapń – chroni przed osteoporozą.
  • Wapń i potas – sprzyja regulacji ciśnienia krwi.
  • Witaminy A – dba o piękną skórę.
  • Witamina K – ostatnie badanie wskazują na jej działanie antynowotworowe, ponadto wspomaga krzepnięcie krwi.
  • Witamin C – hamuje szkodliwe działanie wolnych rodników i wspomaga prewencję miażdżycy.
  • Karetonoidy – zeaksantyna, luteina zapobiegają zwyrodnieniu plamki żółtej, a wraz z beta-karotenem hamują rozwój chorób nowotworowych i zapobiegają ich występowaniu.
  • Sulforafan – kolejna substancja wykazująca działanie antynowotworowe i przeciwzapalne.
  • Indole – hamują wydzielanie aktywnych estrogenów, tym samym chronią przed rakiem piersi.
  • Flawonole – wykazują działanie przeciwutleniające i przeciwzapalne.

Pomimo tak cennego składu jarmuż posiada także swoje wady. Największą z nich jest obecność szczawianów, które mogą prowadzić do kamicy nerkowej. Aby się ich pozbyć wystarczy, tak samo jak w przypadku szpinaku, poddać liście jarmużu krótkiej obróbce termicznej.

Opublikowano ponad miesiąc temu
Oceń artykuł
Oceń artykuł
Autor artykułu:
BonaVita
BonaVita ,
Udostępnij na FB
Wyślij na e-mail
Dodaj do ulubionych

Jarmuż, cudowne warzywo o niezwykłych…

Witamina A, C, K, wapń i potas, niskokaloryczny, przeciwutleniacz o właściwościach antynowotworowych – od dziś właśnie z tym powinien kojarzyć ci się jarmuż! Warto znać jego zalety i wiedzieć jak… Czytaj dalej...

Inne artykuły z tej kategorii

Catering dietetyczny w Łodzi – dlaczego warto spróbować?
Czy naprawdę ich potrzebujesz? Fakty i mity o suplementach
Uzależnienia behawioralne – jak rozpoznać problem i gdzie szukać wsparcia?
Kiedy można spać na plecach? Sprawdź!
Monohydrat kreatyny – wsparcie dla ciała i umysłu
Jak wybrać odpowiedni tonik do twarzy?
Jak działają wcierki na porost włosów?
Jak przygotować gardło na świąteczne śpiewanie kolęd i głośne rozmowy w rodzinnym gronie?
Kobieta z bólem brzucha na żółtym tle
Refluks żółciowy – objawy, leczenie, domowe sposoby
Który kraj na świecie ma najzdrowszą dietę?

Popularne tematy

owoce warzywa Zdrowie dzieci trening
Formularz kontaktowy


    Czy wiesz, że..

    7 faktów, które powinieneś wiedzieć o Matchy
    żywność ekologiczna wady i zalety
    Ekologiczna żywność i kosmetyki. Wady i zalety produktów ekologicznych
    Kozieradka, siemię lniane, pokrzywa na włosy
    Kozieradka, siemię lniane, pokrzywa – naturalna pielęgnacja włosów
    Sok z brzozy – naturalna aspiryna i izotonik!
    Szybka kawa z saszetki – sprawdź co pijesz!
    Inspiracje współczesnej dietetyki żywieniem człowieka pierwotnego
    Zespół Menkesa – objawy, przyczyny, leczenie i dieta

    Artykuły >Produkty spożywcze

    warzywa
    Gotowane młode ziemniaki na czarnym talerzu.
    6
    warzywa

    Czy ziemniaki rzeczywiście tuczą? Ile mają kalorii?

    warzywa

    Czarna rzepa — właściwości. Zdrowie skóry i włosów

    warzywa

    Jak gotować bataty? Przepisy

    warzywa

    Jak gotować kukurydzę?

    przygotowywanie żywności

    Co można zrobić z cukinii? Top 8 przepisów

    warzywa

    Skorzonera – jak jeść? Przepisy

    ©Copyright BonaVita – Profesjonalny portal o zdrowiu, odżywianiu, dietach, odchudzaniu 2025
    • Bonavita.pl
    • Regulamin
    • Współpraca
    • Kontakt

    Wszelkie prawa autorskie zastrzeżone i prawnie chronione.
    Serwis Bonavita.pl nie prowadzi działalności leczniczej. Ma jedynie charakter edukacyjny, nie stanowi i nie zastępuje porady lekarskiej. Redakcja i wydawca serwisu nie ponoszą odpowiedzialności wynikającej z zastosowania informacji zamieszczonych w serwisie.