Pełnoziarnista tarta z kurczakiem i warzywami
Pełnoziarnista tarta z warzywami i kurczakiem to pożywne, smaczne, a za razem szybkie w przygotowaniu danie. Doskonale sprawdzi się jako obiad, czy też przekąska na przyjęciu.
Ciasto:
Mąka pełnoziarnista 200 g
Jajko 1 sztuka
Jogurt naturalny 2% 2 łyżki
Olej rzepakowy 2 łyżki
Proszek do pieczenia – 1 łyżeczka
Zioła prowansalskie – 1 łyżeczka
Farsz:
Papryka czerwona 1 sztuka
Pierś z kurczaka 1 sztuka
Cebula czerwona 1/2 sztuki
Pomidorki koktajlowe – 8 sztuk
Jajko 2 sztuki
Ser Feta 60 g
Twaróg chudy 100 g
Olej rzepakowy 1 łyżka
Sposób przygotowania
Wszystkie składniki na ciasto razem wymieszać, a następnie zagnieść. Uformować kulkę, blaszkę posmarować masłem. Ciasto rozwałkować na posypanej mąką stolnicy, a następnie przełożyć do formy. Spód ciasta nakłuć widelcem, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok 10-15 minut. W międzyczasie przygotować farsz. Kurczaka pokroić w kostkę przyprawić szczyptą soli, pieprzem Cayenne oraz oregano, podsmażyć na łyżce oleju. Paprykę, cebulę oraz ser Feta pokroić w kostkę. Na podpieczonym spodzie ułożyć składniki farszu, a następnie całość zalać jakiem wymieszanym z twarogiem, pieprzem, szczyptą soli oraz oregano. Na wierzchu ułożyć połówki pomidorków koktajlowych. Tartę piec 20 minut w 170 stopniach.
Smacznego !