Zdrowie
Glikemia – na czczo, po posiłku. Glikemia przygodna
Glikemia jest jednym z podstawowych parametrów, które oznaczane są zazwyczaj...
Niedożywienie – objawy, skutki. Niedożywienie dzieci
Obecnie jednym największych problemów żywieniowych w krajach rozwiniętych jest zbyt…
Glicerol – właściwości i zastosowanie. Czy glicerol jest szkodliwy?
Glicerol (gliceryna), znany również pod nazwą E422, stanowi składnik o…
Kolka niemowlęca – objawy. Sposoby na kolkę u niemowlaka
Jedną z częstszych przyczyn wizyt u lekarza rodzinnego lub pediatry...
Zatrucie pokarmowe – objawy, leczenie. Co jeść w czasie i po zatruciu pokarmowym?
Zatrucie pokarmowe to schorzenie powszechne, szczególnie wśród małych dzieci i…
Fosfor – nadmiar i niedobór. Produkty bogate w fosfor
Czy fosfor rzeczywiście jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania organizmu? Jakie…
Niedrożność jelit – objawy. Dieta przy niedrożności jelit
Niedrożności jelit towarzyszą bóle brzucha, nudności i wymioty. Przyczyn powstania…
Brak apetytu u dziecka – przyczyny. Co na apetyt dla dziecka?
Choroby układu pokarmowego często pojawiają się w wieku niemowlęcym oraz…
Woda w organizmie – funkcje. Ile powinno się pić wody dziennie?
Woda jest jedną z najbardziej rozpowszechnionych substancji na świecie. O tym,…
Balsam peruwiański – właściwości, zastosowanie, alergia
Wykorzystywany jako składnik o właściwościach zapachowych i antybakteryjnych. Wbrew pozorom…