Zasadowica metaboliczna – objawy, leczenie

W celu prawidłowego przebiegu procesów enzymatycznych prawidłowe pH krwi i płynów ustrojowych powinno wynosić 7,35–7,45, w utrzymaniu takiego stanu największe znaczenie mają tzw. układy buforowe krwi i tkanek, płuca oraz nerki. W zależności od pierwotnej przyczyny zaburzeń pH krwi można wyróżnić zasadowicę metaboliczną i oddechową.
Zasadowica metaboliczna
Zasadowica metaboliczna, czyli wzrost pH krwi >7,45, spowodowane podwyższonym stężeniem wodorowęglanów lub utratą jonów wodorowych (zbyt duże dostarczanie zasad przy niedostatecznym ich wydalaniu). Najczęściej jest konsekwencją przebiegu choroby lub stosowania leków, np. diuretyków. Do takiego stanu mogą prowadzić również wymioty, biegunka, odsysanie treści żołądkowej lub długotrwałe infekcje.
Zasadowica metaboliczna – objawy
Objawy zasadowicy metabolicznej mogą się różnić w zależności od przyczyny:
- spadek ciśnienia tętniczego krwi, ostra niewydolność nerek,
- niedobór potasu,
- blada skóra,
- zaburzenia wrażliwości twarzy i kończyn,
- zawroty głowy,
- zaburzenia pamięci i koncentracji,
- pobudzenie,
- tachykardia.
Jej rozpoznanie może być szczególnie trudne, jeżeli rozwinęła się ona w następstwie długotrwałego stosowania leku bez zalecenia lekarza. Dotyczy to szczególnie leków przeczyszczających. Leki te zmniejszając stężenie potasu w organizmie, powodują wtórne zaparcia.
Zasadowica metaboliczna – leczenie
Rozpoznanie zasadowicy metabolicznej polega na oznaczeniu ph krwi, stężenia jonów wodorowęglanowych, sodowych, potasowych i chlorkowych.
Leczenie polega przede wszystkim na usunięciu przyczyny choroby czyli np. na odstawieniu leku wywołującego zasadowicę, ponadto należy wyrównać zaburzenia gospodarki wodnej, sodowej, potasowej i wapniowej.
Na utrzymanie prawidłowej równowagi kwasowo-zasadowej wpływa m.in. dieta. Wśród pierwiastków zasadotwórczych można wyróżnić: potas, sód, wapń, magnez. Utrzymując dobry stan zdrowia, spożywając zdrowe produkty i pijąc wodę, zmniejszasz ryzyko zachorowania. Wybór pokarmów bogatych w składniki odżywcze może pomóc w zwalczaniu niedoborów elektrolitów. Składniki odżywcze i potas znajdują się głównie w owocach i warzywach, a także w niektórych innych produktach spożywczych, takich jak: marchew, banany, mleko, fasolki, szpinak, otręby,
Należy pamiętać, iż zdolność zasadotwórcza jadłospisu mieszanego (czyli łączącego w sobie wyroby mięsne i warzywa) jest zdecydowanie słabsza, niż zdolność kwasotwórcza, dlatego też zbilansowana dieta może pomoże z zmniejszeniu ryzyka zachorowania.
Literatura:
- Cline D., Ma O., Tintinalli J., Kelen G., Stapczynski J.: Medycyna ratunkowa. Wydawnictwo Medyczne Urban&Partner, Wrocław 2003.
- Ganong W.: Fizjologia. Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa 2009.
- Pahari DK, Kazmi W, Raman G, Biswas S. Diagnosis and management of metabolic alkalosis. J Indian Med Assoc. 2006 Nov;104(11):630-4, 636.

Na przestrzeni ostatnich lat tematyka zakwaszenia organizmu budzi ogromne zainteresowanie w kręgu żywieniowców, dietetyków i nie tylko. Na półkach sklepowych wciąż przybywa suplementów diety i innych specyfików, których celem jest przywrócenie równowagi kwasowo-zasadowej. Jakkolwiek zdrowy organizm, dzięki sprawnie funkcjonującym systemom regulacyjnym, potrafi doskonale poradzić sobie z nadmiarem kwaśnych substancji, tak odpowiedni dobór produktów żywnościowych nie pozostaje obojętny dla zachowania swoistej homeostazy. czytaj więcej
Zakwaszanie organizmu może być bardzo niebezpieczne dla zdrowa. Niestety przez źle zbilansowaną dietę, grozi ono każdemu. Warto więc przyjrzeć się sposobom na zapobieganie i leczenie zakwaszenia organizmu. czytaj więcej
Opinie
wyłącz pisanie odpowiedziTwoja opinia jest ważna. Zarówno dla nas jak i innych osób korzystających z naszego serwisu.