Candida albicans. Objawy, leczenie, dieta i testy na wykrycie drożdżaka wywołującego grzybicę
Aktualizacja: 19 marca, 2024
Kandydoza staje się coraz powszechniejszą chorobą naszych czasów. Przy obecnym stylu życia, stresie i zanieczyszczonym środowisku, antybiotykoterapii oraz żywności przetworzonej z dużą ilością cukrów, narażeni jesteśmy na spadek odporności i nadmierny rozrost grzybów w naszym organizmie, począwszy od naszego jelita po narządy wewnętrzne i skórę.
Candida albicans
Candida albicans (bielnik biały) jest pospolitym, pasożytniczym grzybem, fizjologicznie zasiedlającym organizm człowieka, zamieszkuje dolną część przewodu pokarmowego. Spełnia on ważną rolę trawienną, pomagając w procesie rozkładu cukru w organizmie. Jego niewielka ilość nie koliduje jednak z prawidłowym funkcjonowaniem organizmu, gdyż grzyb współżyje z innymi drobnoustrojami składającymi się na naturalną florę przewodu pokarmowego. Niestety w sprzyjających dla niej warunkach może być przyczyną infekcji oraz reakcji o charakterze alergicznym. W momencie, gdy populacja drożdżaków zaczyna gwałtownie wzrastać pojawia się problem. Rozwojowi Candidy albicans sprzyjają:
- zanieczyszczenie środowiska,
- zwiększone stosowanie leków i antybiotyków,
- wysokie spożycie alkoholu,
- żywność przetworzona, rafinowana (oczyszczona) zawierająca liczne dodatki konserwujące itp.
- stres.
Dochodzi wówczas do przekroczenia przez Candide bariery przewodu pokarmowego co skutkuje zagnieżdżaniem się w innych częściach ciała i zmianą formy – ze zwykłego drożdżaka w niebezpieczną bakterię nieczułą na antybiotyki i leki przeciwgrzybiczne. Z przewodu pokarmowego dostaje się do ścian jelit, następnie atakuje krew, w niej podróżuje po organizmie, osiedlając się w najcieplejszych i wilgotnych organach organizmu człowieka. Musimy wiedzieć, że Candida jest obecna w środowisku praktycznie wszędzie i do czasu, gdy organizm posiada sprawnie funkcjonujący układ odpornościowy jest dla nas niegroźna.
Candida albicans – przyczyny i objawy
Zanim powiemy o objawach drożdżycy warto poszerzyć pojęcie przyczyn nadmiernego ich namnożenia w przewodzie pokarmowym. Często na rodzaj i ilość przyjmowanych leków i antybiotyków nie mamy bezpośredniego wpływu, natomiast to co jemy zależy właściwie tylko od nas. Musimy uświadomić sobie, iż niektóre produkty wspomagają intensywny rozwój drożdży w rodzaju Candida albicans. Narażamy się na rozwój choroby poprzez:
- dietę bogatą w proste węglowodany (jasne pieczywo, duże ilości ziemniaków, produkty z jasnej mąki, oczyszczony ryż itp.),
- picie i gotowanie przy użyciu wody z kranu,
- nadużywanie cukru (słodzenie każdego spożywanego w ciągu dnia napoju, częste jedzenie słodyczy, spożywanie słodzonych i gazowanych napojów),
- dieta bogata w mięso i mleko (zawierające antybiotyki i hormony),
- spożywanie żywności typu fast food,
- niskie spożycie warzyw,
- nadużywanie używek tj. kawa, alkohol, nikotyna.
A do czego może Nas taki sposób żywienia doprowadzić?
Nadal temat wpływu nadmiernej ilości Candidy albicans na organizm człowieka nie jest do końca poznany i jasny. Obecnie przypisuje im się coraz więcej negatywnych oddziaływań na cały organizm człowieka. Objawy mogą dotyczyć zarówno przewodu pokarmowego, moczowego jak i narządów płciowych czy też problemów z utrzymaniem odpowiedniej masy ciała.
OBJAWY | ||||
ZE STRONY PRZEWODU POKARMOWEGO | ZE STRONY UKŁAD MOCZOWEGO/ NARZĄDÓW RODNYCH | DOTYCZĄCE SKÓRY | POD KĄTEM ZABURZEŃ PSYCHICZNYCH | OGÓLNOUSTROJOWE |
zaparcia lub biegunki, wzdęcia, gazy, niestrawność, alergie pokarmowe, nadwrażliwość na mleko lub gluten, odbijanie się, nieprzyjemny zapach z ust, | pieczenie przy oddawaniu moczu, zapalenia dróg moczowych, częste oddawanie moczu, zapalenia dróg rodnych (cysty), kłopoty z prostatą, zaburzenia cyklu miesiączki, |
wykwity skórne i łuszczyca, utrata włosów, zły zapach ciała i z ust, sucha cera, pocenie się, trądzik młodzieńczy, zapalenia paznokci, swędzenie odbytu i skóry, | zmienność nastrojów, trudności w koncentracji i zapamiętywaniu, niecierpliwość, pobudliwość, | zimne dłonie i stopy, wyczerpanie po przebudzeniu, ospałość, łaknienie pewnych pokarmów, nadmierna nadwaga lub niedowaga. |
Candida albicans – leczenie
Oto 3 filary postępowania, dzięki którym możliwy jest powrót do zdrowia:
– dieta anty-candida ( niskowęglowodanowa)
- wyeliminowanie pożywki dla rozwoju patogenów – “zagłodzenie drożdży”;
– regularne przyjmowanie probiotyków
- przywrócenie równowagi między drobnoustrojami w jelitach,
- wzmocnienie odporności organizmu;
– odpowiednie leczenie farmakologiczne/ niefarmakologiczne pod stałą opieką lekarza (preparaty naturalne/ ziołowe/ roślinne). Więcej o leczeniu candidy za pomocą ziół przeczytasz tutaj.
- usunięcie nadmiernej ilości drożdży z organizmu,
- zlikwidowanie nadżerek w błonie śluzowej przewodu pokarmowego.
Ogólną zasadą leczenia wszelkich rodzajów grzybicy spowodowanej przerostem Candidy albicans jest zmiana warunków panujących w jelicie grubym, a co za tym idzie, przywrócenie homeostazy między drobnoustrojami w nim bytującymi. Rozwój procesu chorobowego powoduje niejednokrotnie upośledzenie funkcjonowania narządów wewnętrznych, w związku z czym ważna jest jak najszybsza diagnoza i wdrożenie leczenia. Spowoduje to krótszy czas powrotu do zdrowia. Nie każdą kandydozę leczy się tak samo. Infectious Diseases Society of America (IDSA) w 2009 roku poinfomowała iż sposób leczenia Candidy zależy od rodzaju i lokalizacji grzyba.
Candida albicans – dieta
Cała rzecz w tym, że pożywką dla drożdży są cukry proste i skrobia, zasilane przez ziarna zawierające gluten, czyli: pszenicę, żyto, owies czy też jęczmień. Czego w takim razie jeść nie powinniśmy? A po jaką żywność możemy sięgać bez wyrzutów sumienia? Pierwszym założeniem naszego nowego sposobu żywienia jest dieta nisko węglowodanowa, bazująca na produktach o niskim bądź średnim indeksie glikemicznym.
W naszej diecie zwiększeniu powinna ulec ilość dostarczanego białka. Musimy jednak zrezygnować z serów pleśniowych, np. lazur, brie. Ważne jest dostarczenie białka i niezbędnych aminokwasów z mięsa, ryb czy owoców morza oraz przetworów mlecznych: jogurtów, kefirów, maślanek naturalnych. Wartym polecenia źródłem białka są jaja kurze (bezkonkurencyjne te wiejskie od kur z wolnego wybiegu). Zawierają wszystkie niezbędne aminokwasy oraz witaminy (A, D i E) i składniki mineralne (jod, żelazo, fosfor). Produkty białkowe należy spożywać w „czystej formie”, bez panierek, sosów m.in. ze względu na wykluczenie glutenu. Stosujmy produkty świeże, wszelkiego rodzaju mięsa konserwowane, utrwalane powinny zostać wykluczone z diety.
Dopuszczalne są niewielkie ilości chleba żytniego/ razowego na naturalnym zakwasie bez dodatku drożdży. Warto wiedzieć, że zakwas pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu bakterii, w tym florbakteryjnej jelit. Najbezpieczniej w takim przypadku jest własnoręcznie wypiekać chleb, co pozwoli nam kontrolować składniki w nim występujące.
Błonnik występujący w warzywach i owocach oraz produktach nieoczyszczonych z pełnego ziarna wspomaga funkcjonowanie jelit. Przy odpowiednim nawodnieniu, uczestniczy w formowaniu mas kałowych, które zbierają toksyny produkowane przez drożdżaki oraz szkodliwe bakterie, umożliwiając w ten sposób oczyszczenie organizmu.
Wiemy już, że błonnik ma pozytywny wpływ, ale czy możemy jeść wszystkie owoce i warzywa bez zastrzeżeń? Niestety owoce są bogatym źródłem cukrów prostych, a część warzyw zawiera znaczne ilości skrobi, stanowiących pożywkę dla rozrastających się drożdży. W czasie kuracji leczniczej należy zrezygnować z większości owoców (wyjątek: grejpfrut, kwaśne jabłka czy żurawina) oraz warzyw skrobiowych (ziemniaki, bataty, groszek zielony, pasternak, groch oraz dynia). Zalecanym sposobem obróbki termicznej jest gotowanie i pieczenie, chyba że dane warzywo możemy zjeść w formie surowej.
Bardzo ważne miejsce w naszej diecie stanowią płyny. Powinnyśmy pić zalecane 2 litry wody dziennie, które pomogą wypłukać toksyny z naszego organizmu. Oprócz wody nisko bądź średnio zmineralizowanej warto włączyć do menu świeży sok z grejpfruta lub herbatę zieloną. Rano warto sięgnąć po szklankę ciepłej wody z cytryną. Antybakteryjne właściwości cytryny blokują rozmnażanie się Candidy. Ponadto taki ciepły napój z rana pobudza system trawienny. Poczytaj także na temat Candida Support!
W podsumowującej tabeli poniżej przedstawione zostały główne grupy produktów wraz z przykładami, które do woli możemy stosować w naszej nowej zdrowej diecie na przekór Candidzie.
GRUPA PRODUKTÓW | PRZYKŁADY |
Warzywa | brokuł, jarmuż, cebula, czosnek, szpinak, szparagi, brukiew, seler, cukinia, bakłażan, awokado, brukselka, ogórek, pomidory, oliwki. |
Mięso i jaja | wołowina, drób, jagnięcina, cielęcina, jaja. |
Oleje | olej kokosowy z pierwszego tłoczenia – o wpływie oleju kokosowego na rozwój candidy przeczytasz także tutaj, oliwa z oliwek, olej sezamowy, olej lniany, olej kokosowy, czerwony olej palmowy. |
Żywe kultury bakterii | jogurt, kefir, maślanka naturalna, probiotyki. |
Orzechy i ziarna | Migdały, siemię lniane, orzechy pekan, nasiona słonecznika. |
Ryby | Dziki łosoś, sardynki, śledź, pozostałe świeże ryby z pewnego źródła. |
Zioła i przyprawy | Bazylia, pieprz czarny, cynamon, goździki, koper, czosnek, imbir, oregano, papryka, rozmaryn, tymianek, kurkuma, sól morska, sok z cytryny, ocet jabłkowy (bio, niefiltrowany). |
Napoje | Herbata imbirowa, z mięty pieprzowej, zielona, herbata z cynamonem, kawa z cykorią. |
Substancje słodzące | Stewia, ksylitol. |
Kasze bez glutenu | Komosa ryżowa, gryka, otręby owsiane (z atestem), proso. |
Candida albicans – testy
Test ślinowy – możliwość wykonania w domu:
Zaraz po przebudzeniu (na czczo, bez mycia zębów itp.) napluć do szklanki z wodą. Obserwuj ślinę przez około 2/3 minuty.
Wynik:
- negatywny: ślina jasna unosząca się na wodzie, następnie powoli rozpuści się w wodzie bez smug.
- pozytywny: gęsta ślina opadająca na dno; tworzy smugi, strzępki o białym odcieniu; im zawiesiny jest więcej tym większy przerost grzybów.
Na rynku mamy cały wachlarz badań laboratoryjnych stosowanych w celu diagnostyki przerostu drożdży w organizmie, należą do nich: posiew na grzyby, gastroskopia i kolonoskopia, badanie kału oraz krwi. Należą one do badań wykrywających inwazję w przewodzie pokarmowym. Inne testy diagnostyczne mogą pomóc w wykryciu grzybicy narządów wewnętrznych.
W przypadku posiewów musimy być świadomi, iż Candida albicans może występować naturalnie w naszym organizmie, dlatego nie zawsze wynik dodatni będzie świadczył o chorobie. Pozytywny wynik otrzymany z posiewu krwi niestety świadczy o infekcji ogólnoustrojowej i zaawansowaniu choroby.
Jednym z najczęściej stosowanych testów jest test immunoenzymatyczny (TEST ELISA) wykrywający przeciwciała przeciwko określonym gatunkom grzybów. Ma przesiewowy charakter. Sam wynik pozytywny nie jest równoznaczny z występowaniem zakażenia. Należy potwierdzić go wykonując dodatkowe badania.
Badaniem genetycznym identyfikującym DNA grzyba jest test PCR, bezpośrednio identyfikuje obecność drożdży w materiale tj. krwi, wymazu z błon śluzowych. Można w ten sposób wykryć infekcję w bardzo wczesnym stadium.
Obecnie mamy możliwość wykonania multitestu genetycznego rozpoznającego 6 gatunków grzybów wywołujących drożdżycę. Ma kompleksowe działanie i jednoznacznie pozwala na stwierdzenie występowania Candidy.
Candida albicans nie musi być naszym wrogiem pod warunkiem, że my będziemy dyktować warunki współżycia. Od nas zależy czy stworzymy grzybom dogodne możliwości rozrostu czy też nie. Prowadząc zdrowy i higieniczny tryb życia możemy spać spokojnie. Dieta bazująca na naturalnych produktach, świeżych warzywach i owocach, a nie żywności typu fast food, której spożywanie rujnuje nam zdrowie i słodyczach dostępnych na każdym kroku pozwoli nam zapanować nad własną mikroflorą jelit. Warto uwzględnić w swoim menu żywe kultury prozdrowotnych bakterii, które znajdziemy, np. w mlecznych produktach fermentowanych. Jeśli jednak podejrzewasz rozwój Candidy w swoim organizmie niezwłocznie udaj się do lekarza specjalisty i poproś o skierowanie na badania diagnostyczne. „ Im szybciej, tym zdrowiej!”.
Literatura:
- Gunsalus K. T. W., Tornberg-Belanger S. N., Matthan N., i in., Manipulation of Host Diet To Reduce Gastrointestinal Colonization by the Opportunistic Pathogen Candida albicans, „mSphere”2016 nr 1(1), https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4863630/ [dostęp 27.06.2016].
- Nobile C.J., Johnson A. D., Candida albicans Biofilms and Human Disease, „Annu Rev Microbiol” 2015, nr 69, s. 71–92, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4930275/ [dostęp 26.06.2017]
- Rogalski P., Kandydoza przewodu pokarmowego — fakty i mity, „Gastroenterologia Kliniczna”
2010, tom 2, nr 3, s. 87–97. - Kądziela-Wypyska G., Miturska R., Wawrzycki B., Chodorowska G., Profilaktyka i leczenie grzybic, „Borgis – Medycyna Rodzinna” 2014, nr 5, s. 201–204
- Norris H. L., Friedman J., Chen Z., Salivary metals, age, and gender correlate with cultivable oral Candidacarriage levels, „J Oral Microbiol” 2018, nr 10(1), https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5907636/ [dostęp 26.06.2017]
- Nagel P., Dieta przeciwgrzybicza – czy faktycznie istnieje?, https://ncez.pl/choroba-a-dieta/choroby-ukladu-pokarmowego/dieta-przeciwgrzybicza—–czy-faktycznie-istnieje– [dostęp 11.2017]
- Mandal S. M., Mahata D., Migliolo L., Glucose Directly Promotes Antifungal Resistance in the Fungal Pathogen, Candida spp, „J Biol Chem” 2014, nr 289(37), https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4162151/ [dostęp 11.2017].
Soda oczyszczona moi drodzy! Tak lyzeczka rano w szklance wody na czczo I wieczorem (letnia)
soda leczy organizm. trzeba pić 1 łyżeczkę na pół szklanki ciepłej wody rano i wieczorem przez 3 dni. powtarzać tą czynność co 10 dni i tak do skutku, aż będzie różowy język. Mniej cukrów w tym czasie. Na raka stosuje się sodę z miodem, bo rak to grzyb. Lubi cukier, a soda go zabija.
Zgadzam się z tym co napisaliście. Dieta to podstawa, aby uniknąć przerostu Candidii. Natomiast jeśli mamy już potwierdzone objawy Kandydozy to warto jest oczyścić organizm wykonując zabiegi hydrokolonoterapii. Wypłuczemy wtedy nieprawidłową florę bakteryjną i jednocześnie zaczniemy odbudowywać nową, wyłączając wszystkie produkty, które mają wpływ na namnażanie się drożdżaka oraz przyjmując probiotyki.
Olejek z oregano, Candida support plus, wyciąg z pestek grejpfruta, pau d’arko, berberyna, kwas kaprylowy. Zero cukru, glutenu, mleka, chleba białego.
Bardzo zrozumiałe opisane, nawet dziecko zrozumie. Dziekuje.
Kiszona kapusta i ogorki to najlepsze probiotyki od niepamietnych czasow
A czy ktoś próbował borax (tetraboran sodu).
Czy ktos z Was wie ze olejek oregano dziala zabojczo na wszystkie bacterie w brzuchu nie tylko na nasza CANDIDE??? Badanie z krwi to przeciwciała IGg mannanowe. i z tego co slyszalam do lepiej kapuste kiszona jesc nie ogórki ,tylko nie wiem dlaczego.
Ja od tygodnia stosuje olejek z oregano, probiotyki, pilnuje tego co jem, zwiększyłem aktywność fizyczną, oraz jem dużo czosnku i grejpfrutów. Pije wodę z cytryną i zmiany są widoczne czuje się już o wiele lepiej i widzę że nalot na języku robi się coraz mniejszy. Zamówiłem teraz wyciąg z pestek grejpfruta podobno jest też bardzo skuteczny. A nie mogłem z tym poradzić sobie kilka lat.
Na pasozyty tylko zentel 3 dni i jeśli są nadal poprawka po 2 tyg bardzo dobry środek na pasożyty. Candida kwas kaprylowy, olejek z oregano i srebro koloidalne niejonizowane środek antybakteryjny dziala na wszystko warto o tym poczytac bo poradzi sobie z tym rewelacyjnie . Dużo dużo herbaty z czystka. Wiadomo dieta bez cukrów koniecznie Chleb bez drożdży i nisko węglowodanowa
Na pewno chodzi o nikotynę, a nie palenie tytoniu? 🙂
Kasia./Jaki test i kuracje robiłaś na pasożyty ja właśnie przechodzę kuracje oczyszczajacą jelito grube.
Praca z Candida to praca na 2-3 lata..poprawe stanu swojego mozecie zauwazyc po 3-4 miesiacach.. Pamietajcie ze candida nie atakuje nas w 1 dzien, pracujemy na to dobre lata. Ja jestem na 7 miesiacu, dieta suplementy , cwiczenia, ruch, a przedewszystkim eliminacja pasozytow – testy na pasozyty zapomnijcie o tym.. poprostu musimy to robic min 1 do roku. testy na candide. zycze powodzenia 🙂
Ja walczę już 10 lat, bo lekarz w klinice zalecił mi dietę nie mówiąc mi co jest miałam wypryski na skórze z sinymi śladami przepisywane miałam probiotyki, które nic nie pomagały.
Zaczęłam sama metodą prób i błędów zmiany są widoczne ale to nie koniec, już czasami tracę siły w tej walce i co najgorsze, że nie ma kogoś kto mógłby pomóc, w początkowej fazie leczono mi alergię, trądzik a grzyb się rozrastał.
Czy możesz napisać gdzie robiłaś badania na występowanie Candidy?
Kasiu jaką diete stosujesz?
Nie stosowalem probiotykow bo ciezko je dostac w wielkiej brytanii. Moglibyscie doradzic ktore kupic i jak je dostac?
Dodam iz informowalem lekarza o wynikach badan ale je zignorowal i niemal pewny jest ze to kandydoza. „Pij pan wode z ogorkow kiszonych, jedz pan kwasne owoce, woda z cytryna i wyeliminowac chleb, cukry i wegle…przejdzie”
heh…..
@Piotrek Klich No to dobrze Ci poradził. to właśnie najlepsze naturalne leczenie kandydozy. Mnie dokładnie to wyleczyło. Powodzenia!
Ogórki kiszone są probiotykiem (mają bakterie kwasu mlekowego) tylko muszą być naturalnie kwaszone, a nie na occie. To samo kapusta kiszona i naturalne jogurty, kefiry etc.
CZEŚĆ!
Też borykam się z tym problemem, tylko że u mnie po wymazie z jamy ustnej nie stwierdzono żadnych drożdzakow i nie wychodowano grzbow.
Jezyk dalej biały, oddech cały czas nie świeży.
Byłem juz u kilku „specjalistow” i za kazdym razem podaja inne leki, raz jakis syrop na jezyk, innym razem antybiotyki na tydzien później na dwa i nic.
Zmienilem diete. wyeliminowalem weglowodany i wszystkie cukry (zdecydowana wiekszosc) pilem wode z ogorkow (mniam!) duzo wody z cytryną no i kwaśne owoce, zero chleba.
Po dwóch tygodniach takiego „katowania się” praktycznie zero efektow. Nieswiezy oddech ciagle jest. Bialy nalot na jezyku po wielokrotnych probach zmycia go dalej sie pojawia.
JEŚLI TO NIE KANDYDA TO CO TO JEST?
Umówiony jestem na biopsję języka ale termin mam na połowe sierpnia
Masz refluks, a moze i nawet przepuklina rozworu zoladkowego (hiatal hernia) Tak jak ja.
Witam, ja mam takie objawy z podejrzeniem alergii na gluten i na salicylany, chce zrobić jeszcze test na te grzyby bo mam wrażenie że mój stan polepsza sie po probiotykach i również po wyeliminowaniu kawy
Candide nie wyelimunujesz antyniotykiem bo własnie antybiotyki odpowiadają również za jej powstanie. Mój mąż stosuje taki zestaw: olej z oregano + kwas kaprylowy + naturalna witamina C i już po tygodniu są efekty. Polecam!
Proszę napisz jak stosować taki zestaw i gdzie mogę kupić składniki ?
a jak stosować taki zestaw?
Witam
Jakie badania należy zrobić na obecność tego grzyba?
Natalio a jakie badanie krwi robiłaś bo ja nie mogę uprosić lekarza o pomoc mimo ,że wykryto mi w wymazie z gardła.
Możliwe aby ta choroba zanikała na jakiś czas bez leczenia a potem nagle powracała?
Mi wykryto we krwi. Czuje ta chorobe juz od dawna ale w lato troche mi odpuszcza w zwiazku z tym dlugo trwalo zanim udalam sie na wlasciwe badanie.
olej kokosowy w 90% niszczy tego grzyba
To prawda. Naukowcy z Tufts Universit udowodnili to w swoim badaniu. To jeszcze jeden powód, aby włączyć olej kokosowy do swojej diety.
Mam pytanie czy mozna glodowke? tzn jem 4 lyzki oleju kokosowego dziennie , stolowe lyzki i pije 2l wody , oraz jakies zupy i po 2 tyg takiej diety bo wczesniej jadlem samo mieso codziennie bez warzyw teraz tez warzywa jem to po 2 tyg takiej diety jeszcze gorzej mnie wysypalo i objawy nasilaja sie czy to normalne ? Pozdrawiam.
Tak,a teraz powinno byc ok.Odtruwanie tak ma.Wylazi a potem powinno byc tylko lepiej .Pozdrawiam
Tak ! Teraz wywali Ci na piętach !
Mateusz, co to opisujesz to nie jest głodówka ale głodzenie siebie.. Głodówka polega na tym że organizm wykorzystuje swoje rezerwy /zaczynając od chorych i to jest kluczowe/ nie mając pokarmu z zewnątrz. Myślę że twoja dieta to nie była głodówka – no może gdyby nie ten olej kokosowy, „jakieś zupy” to nie to samo co głodówka – poszukaj np. dieta dr Dąbrowskiej tam masz opracowane /teoretycznie i praktycznie/ co trzeba jeść a co nie by to była prawdziwa głodówka z pożytkiem dla zdrowia. Są inne np. o chlebie i wodzie lub odmiana: 100% kasz, inna – same winogrona, inna sama woda, ale Ty zastosowałeś tylko elimanację ilości no i trochę jakości /mięso/. Poza tym BARDZO ważne jest również wejście i wyjście z prawdziwej głodówki by nie narobić sobie problemów.. Pozdrawiam
Dodam, że owszem – olej kokosowy jest bardzo zdrowy, ale jedząc go na pseudo-głodówce nie włączasz mechanizmu odżywiania wewnętrzego /organizm nie „przestawia się” bo tego nie potrzebuje, ma wysoko-energetyczny pokarm z zewnątrz i wręcz musi go strawić bo co z nim zrobić? ale to nie pozwala odżywiać się chorymi i osłabionymi tkankami, by zastąpić je nowymi i zdrowymi/; to samo jest z zupą – jak dodasz tam trochę makaronu to po ptakach, sama zupa warzywna bez tłuszczu, makaronu itp.byłaby ok w głodówce wg dr Dąbrowskiej. Ale jak dodasz kaszę czy makaron to znów organizm ma węglowodany i nie przestawia się na leczniczą głodówkę.
Zdrowia!
Długotrwałe głodówki mogą być niebezpieczne dla zdrowia i prowadzić do szeregu niepożądanych dolegliwości. Dieta powinna być przede wszystkim urozmaicona i pokrywać zapotrzebowanie na wszystkie składniki odżywcze. Jeśli masz problem w doborze odpowiednich produktów to powinieneś się zgłosić do dietetyka.
Same konkrety tak powinno być. Pozdrawiam
Dziękujemy i również pozdrawiamy 🙂
opisany temat w sposob zrozumialy i przejzysty-super
Dla mnie nie jest to sposob oczywisty. Powariowaliscie wszyscy z tym glutenem. Skoro przyczynia sie do rozwoju candidy to jakim cudem w ciagu stuleci candida nie stanowila problemu. Przeciez ziarno i zawarty w nim gluten byl podstawa zywienia. Jestem weganem i ani mysle poddac sie bezmozgiej zachodniej propagandzie. Predzej jestem sklonny uwierzyc, ze to jego brak przyczyni sie do pogorszenia zdrowia na swiecie.
ano dlatego ze kiedys jedzenie nie bylo tak przetworzone. ludzie jedli mniej cukru i sie bardziej ruszali, ich flora jelitowa byla zdrowsza. duzo czynnikow sie na to sklada.
Na zakwasie A nie na drożdżach
Zgoda,tylko kiedy$ ziarno nie było modyfikowane i gluten był dobry i wartościowy , a teraz większość nie naturalne i małowartościowe o ile czasem nie szkodliwe właśnie.
Gluten podstawą żywienia?!?! Dziennie zapotrzebowanie na gluten wynosi u człowieka dokładnie 0 %, ponieważ jest to białko nie trawione przez ludzki organizm, natomiast współcześnie wszystkie zboża posiadające gluten są jednocześnie produktami wysoce zmodyfikowanymi w laboratoriach pod kątem nie zdrowia a wydajności upraw za co Norman Borlaug otrzymał kilkadziesiąt lat temu nagrodę Nobla: pl.wikipedia.org/wiki/Zielona_rewolucja Masowa uprawa modyfikowanych zbóż ograniczyła klęski głodu, ale to nie powód by się truć jedząc te rzeczy.
Czasy się zmieniają i dzisiejsze zboża NIE wyglądają tak jak 20 czy 50 lat temu. Są o wiele bardziej zanieczyszczone. A co za tym 7dxie glutenu jest 3do4x więcej niż kiedyś. Proste
zboża są z GMO, a w nich glutem .
Wszystko bylo ok dopoki nie zmutowano przenicy.
Teraz jest dwa razy wyzsza i trujaca
Problem polega na ilości glutenu. W mące orkiszowej-tej pierwotnej pszennej jest gluten. Jednak obecna mąka to jakiś mutant, który tego glutenu zawiera dużo za dużo
mądralo, zauważ od kiedy zaczęto chodować pszenicę, kukurydzę na masową skalę i zrozumiesz w czym problem.
rysiek mądralo …pszenicy i kukurydzy się nie CHODUJE/ort./tylko uprawia /rzecz. / mówimy o chowie zwierząt a nie hodowli,gdyz hodowla -to nie to samo co chów. /zootechnik.
Kiedys nie mieli jak wypiekac chlebow nie robili maki i zyli. Ziarna sa dla ptakow nie dla ludzi i to cale sedno sprawy….
Oj oj czlowiek od wiekow zyl na nasionkach.:)
Przez stulecia czlowiek spozywal inna pszenice niz ta ktora teraz mamy. W pszenicy w ostatnich 60 latach zmieniono prawie wszystko. Zwiekszajac indeks glikieniczny.
Chodzi głównie o pszenicę, która przez stulecia upraw nie jest już wcale tym zbożem, którym była kiedyś i gluten pochodzenia pszenicznego jest cichym sprawcą otyłości i chorób, zaraz obok cukru.
Niestety, „dzisiejszy” gluten nijak się ma do tego „oryginalnego”. Porozmawiaj z rolnikami uprawiającymi zboża.
Za duzo telewizji i internetu za malo wiedzy i ksiazek…przez to zachodnie koncerny moga manipulowac ludzmi jak chca.
Nie słyszałam nigdy o tym, żeby zwykły drożdżak mógł „zamienić się w niebezpieczną bakterię nieczułą na antybiotyki i leki przeciwgrzybicze”. Grzyb to grzyb, bakteria to bakteria, wirus to wirus. Nie zmienia się jedno w drugie. Z wyrazani szacunku dla autorki tekstu.
bzdura o glutenie itp, polecam olej z oregano czemu nikt o tym nie napisał?
to nie jest zadna bzdura!!! jestem zywym przykladem. Nie moglam jej zwalczyc – kazali mi odstawic gluten, cukry I pare innych rzeczy i w koncu sie jej pozbylam. Nawet leki nie dzialaly!!!! wiec unikaj kategorycznych stwierdzen bo mozesz wprowadzac w blad – kazdy reaguje indywidualnie. Co do oleju z oregano – masz racje – u mnie tez sie sprawdzil ale w polaczeniu z eliminacja glutenu i cukru.
Czy może pani napisać jak wyglądał pani dieta? i jakie suplementy pani zażywała?
A czy wiesz że olejek oregano zabija wszystkie bakterie w naszym organizmie -nawet probiotyczne???