article
Piołun – właściwości lecznicze, zastosowanie. Piołun na pasożyty
Piołun, absynt, wermut – każda z tych nazw to zwyczajowe…
Czeremcha – właściwości i zastosowanie w ziołolecznictwie. Przetwory z czeremchy
Czeremcha pospolita rośnie w niemal całej Polsce. Mimo że nie…
Marcepan – skład, właściwości, przepisy. Jak zrobić marcepan?
Z czego składa się marcepan? Czy marcepan jest zdrowy oraz…
Truskawki a cukrzyca, ciąża, odchudzanie. Uczulenie na truskawki
Zbliża się lato, a wraz z nim sezon na truskawki.…
Awokado – właściwości. Jak rozpoznać dojrzałe awokado? Jak przyspieszyć jego dojrzewanie?
Persea americana, czyli smaczliwka, jest jednym w najbardziej wartościowych owoców…
Ogórki małosolne – właściwości. Ogórki kiszone a małosolne. Jak zrobić ogórki małosolne?
Kiszenie jest jednym z najbardziej wartościowych sposobów na konserwację żywności.…
Szczaw – właściwości, przepisy. Szczaw w ciąży
Szczaw ceniony jest na świecie od najdawniejszych lat. Wykorzystywany jest…
Barszcz Sosnowskiego – oparzenia, objawy, leczenie. Jak rozpoznać barszcz Sosnowskiego?
Chyba każdy Polak choć raz w życiu spotkał na swej…
Mrożone owoce, warzywa, mięso – jak mrozić? Jak szybko rozmrozić mięso?
Mrożenie produktów spożywczych jest świetnym sposobem przedłużania ich trwałości i…
Papaja – właściwości, przepisy. Jak jeść papaję?
Papaja jest owocem charakterystycznym dla klimatu tropikalnego. Owoc znany również…