bonavita
bonavita

Menu główne

  • Diety
  • BonaVita.pl
  • Artykuły
    • Diety od A do Z
      • Dieta ketogeniczna – kompletny przewodnik
      • Korzyści zdrowotne mniszka lekarskiego w Twojej diecie
      • Jak zacząć odchudzanie: wskazówki dla początkujących?
      • Jak pozbyć się tłuszczu trzewnego?
      • Dieta białkowo-tłuszczowa na redukcji – jadłospis i efekty
    • Odżywianie
      • Napój izotoniczny – czym jest?
      • Talerz zdrowego żywienia
      • Porzeczka – dlaczego warto spożywać porzeczki?
      • Ziołowe herbaty na upały
      • Korzyści zdrowotne ostrego jedzenia
    • Psychologia
      • Jak poprawić pamięć i koncentrację? 7 skutecznych sposobów
      • Miłość zmienną jest – 6 etapów rozwoju związku
      • Proste i niezawodne sposoby na radzenie sobie ze stresem
      • Zaburzenia odżywiania towarzyszące depresji
      • Stres i aspekty żywieniowe u osób pracujących
    • Sport
      • Ćwiczenia na jędrne uda i pośladki – pozbądź się cellulitu
      • Jumping fitness – zasady, efekty i przeciwwskazania
      • Siłownia dla kobiet – szczegółowy plan na początek
      • Co jeść po treningu: 6 doskonałych przepisów
      • Węglowodany przed i po treningu. Podział węglowodanów
    • Zdrowie
      • Ziemia okrzemkowa – właściwości, zastosowanie i korzyści zdrowotne
      • Czosnek może szkodzić – poznajmy skutki uboczne jego spożywania
      • Olej z czarnuszki, jego zastosowanie i cudowne właściwości. Nie uwierzysz, że…
      • Dieta w chorobie Leśniowskiego-Crohna
      • Produkty o działaniu przeciwzapalnym
  • Tabele
    • Produkty spożywcze
    • Dodatki do żwyności
    • Witaminy
  • Przepisy
  • Kontakt
Ulubione
  1. Home
  2. Artykuły
  3. Kwiaty na talerzu – rodzaje jadalnych kwiatów

Kwiaty na talerzu – rodzaje jadalnych kwiatów

jadalne kwiaty nasturcja
🕣 3 min czytania

Aktualizacja: 21 stycznia, 2025

Choć obecnie kwiatami jadalnymi posypujemy sałatki lub ozdabiamy potrawy, w kuchni stosowano je już w starożytności. Często spotykane są w restauracjach jako elegancki dodatek do przystawek. Decydując się na ich spożycie, należy upewnić się, że dane kwiaty można jeść. Które więc rodzaje znajdują się na liście kwiatów jadalnych?

SPIS TREŚCI

Toggle
  • Kwiaty jadalne

Kwiaty jadalne

Kwiaty jadalne nadają się zarówno do sałatek, ciast i koktajli, jak i do innych potraw. Mogą być jedzone na surowo, ale smaczne są również kwiaty suszone lub kandyzowane. Poleca się je jako uzupełnienie diety, ze względu zawartość ważnych dla zdrowia składników odżywczych. Przed konsumpcją tych roślin należy jednak upewnić się, iż nie zostały one wcześniej spryskane pestycydami lub innymi chemikaliami. Najlepszą opcją jest ich samodzielna uprawa w ogrodzie. A jakie kwiaty wybierać do spożycia?

  • Chryzantemy i bratki – badanie opublikowane w czasopiśmie „Molecules” dowiodło, że kwiaty te rosną w glebach o największej gęstości mineralnej. W rzeczywistości mogą być uważane za pokarm cechujący się wysoką zawartością potasu (poziomy potasu w tych kwiatach są wyższe niż w wielu owocach i warzywach). Oprócz tego zawierają znaczne ilości witamin A, C i B oraz minerałów takich jak wapń, fosfor i żelazo. Bratek często jest również stosowany w leczeniu trądziku i innych chorób skórnych.
  • Mniszek lekarski – ziele mniszka lekarskiego chroni organizm przed stresem oksydacyjnym, a karotenoidy w nim zawarte zmniejszają ryzyko zwyrodnienia plamki żółtej. W medycynie stosowany jest w leczeniu infekcji i chorób wątroby. Ma działanie moczopędne.
  • Stokrotka – najczęściej spotykana w ogródkach, parkach i na łąkach, to źródło beta-karotenu, olejków eterycznych, soli mineralnych i flawonoidów. Wykorzystywana jest w kosmetykach i maściach jako środek przyspieszający gojenie się ran. Dzięki lekko miętowemu smakowi stanowi doskonały dodatek do herbat, koktajli oraz deserów.
  • Czarny bez – jego kwiaty również odznaczają się zawartością flawonoidów, olejków eterycznych, steroli, soli mineralnych i witamin. Zwiększają odporność, działają moczopędnie i przeciwgorączkowo. Ze względu na swój aromat sprawdzają się jako składnik syropu, nalewki czy herbat.
  • Lawenda – kwiat o bardzo intensywnym, ziołowym zapachu. Działa przeciwskurczowo, antyreumatyczne i antyseptyczne. Pomaga także w problemach trawiennych, zmniejszając ból brzucha i wzdęcia. Można z niej przygotować aromatyczną herbatę lub miód.
  • Róża – popularny kwiat ozdobny. Mimo silnego, kwiatowego zapachu jej smak jest dość subtelny i owocowy. Zawiera flawonoidy, duże ilości witaminy C, olejki eteryczne, glikozydy oraz karotenoidy. Działa korzystnie na układ odpornościowy. Jej płatki wykorzystywane są do produkcji wielu przetworów. Idealna zarówno jako przyprawa do mięs, jak i składnik deserów.
  • Kwiaty nagietka – swym ostrym smakiem przypominają szafran, dzięki czemu świetnie pasują do zup, makaronów, sałatek i potraw z ryżu. Tylko płatki są jadalne i posiadają właściwości zabarwiające.
  • Goździki – znakomite do wina lub jako dekoracja ciast. Słodkie płatki należy odciąć od gorzkiej bazy kwiatu. Płatki dodają koloru sałatkom. Są również używane jako składnik francuskich likierów.
  • Anyż – znany również jako mięta lukrecji. Zarówno młode liście, jak i purpurowe kwiaty mają łagodny, lukrecjowy smak. Fioletowe rurki kwiatowe można dorzucić do sałatek lub dodać do fantazyjnych napojów, aby uzyskać pożądane kolor i smak.
  • Nasturcja – jest porównywana do chrzanu lub rzodkiewki ze względu na jej pikantny smak i intensywny zapach. Jej płatki są polecane do sałatek, jako dodatek do jaj, zapiekanek i ryżu. Zawierają cenne składniki odżywcze, takie jak: sole mineralne, olejki eteryczne, siarka oraz błonnik, przez co mogą być pomocne przy zwalczaniu infekcji dróg moczowych oraz w leczeniu przeziębień.

Powyżej opisano jedynie kilka przykładów jadalnych kwiatów. W rzeczywistości jest ich o wiele więcej. Nim jednak wybierzesz się do ogrodu i zbierzesz bukiet kwiatów na stół, pamiętaj, że niektóre z nich są trujące. Upewnij się, że dokonałeś/aś pozytywnej identyfikacji każdej odmiany, której używasz. Warto pamiętać, że przed spożyciem wszystkie kwiaty należy dokładnie umyć w zimnej wodzie, gdyż mogą być one domem dla owadów.

Literatura:

  1. Lara-Cortés E., Osorio-Díaz P., Jiménez-Aparicio A., Bautista-Bañios S., Nutritional content, functional properties and conservation of edible flowers. Review, Arch Latinoam Nutr. 2013 Sep;63(3):197–208,
  2. Loizzo M. R., Pugliese A., Bonesi M., Tenuta M. C., Menichini F., Xiao J., Tundis R., Edible Flowers: A Rich Source of Phytochemicals with Antioxidant and Hypoglycemic Properties, J Agric Food Chem., 2016 Mar 30;64(12):2467–74,
  3. Koike A., Barreira J. C., Barros L., Santos-Buelga C., Villavicencio A. L., Ferreira I. C., Edible flowers of Viola tricolor L. as a new functional food: antioxidant activity, individual phenolics and effects of gamma and electron-beam irradiation, Food Chem. 2015 Jul 15;179:6–14,
  4. Rop O., Mlcek J., Jurikova T., Neugebauerova J., Vabkova J., Edible flowers – a new promising source of mineral elements in human nutrition. Molecules, 2012 May 31;17(6):6672–83.
Opublikowano ponad miesiąc temu
Oceń artykuł
Oceń artykuł
Autor artykułu:
Katarzyna Urbańska
Katarzyna Urbańska , Dyplomowany dietetyk kliniczny. Uwielbia gotować, udowadniając, że zdrowe jedzenie może być pyszne!
Udostępnij na FB
Wyślij na e-mail
Dodaj do ulubionych
widłak goździsty właściwości skutki uboczne

Widłak goździsty i jego skutki…

Widłak goździsty to podobna do tradycyjnego i pospolitego mchu roślina, która rośnie na zacienionych terenach leśnych i na wrzosowiskach. Ta wiecznie zielona roślina w języku ludowym określana jest bardzo ciekawymi… Czytaj dalej...
borówka brusznica właściwości zastosowanie
owoce jagodowe

Borówka brusznica – właściwości, przepisy

W dobie tanich produktów typu fast food i gotowych dań, które wystarczy podgrzać, aby było gotowe do zjedzenia, warto czasem nieco zwolnić tempa i sięgnąć po produkty naturalne. Proste potrawy… Czytaj dalej...

Inne artykuły z tej kategorii

Catering dietetyczny w Łodzi – dlaczego warto spróbować?
Czy naprawdę ich potrzebujesz? Fakty i mity o suplementach
Uzależnienia behawioralne – jak rozpoznać problem i gdzie szukać wsparcia?
Kiedy można spać na plecach? Sprawdź!
Monohydrat kreatyny – wsparcie dla ciała i umysłu
Jak wybrać odpowiedni tonik do twarzy?
Jak działają wcierki na porost włosów?
Jak przygotować gardło na świąteczne śpiewanie kolęd i głośne rozmowy w rodzinnym gronie?
Kobieta z bólem brzucha na żółtym tle
Refluks żółciowy – objawy, leczenie, domowe sposoby
Który kraj na świecie ma najzdrowszą dietę?

Popularne tematy

owoce warzywa dzieci trening
Formularz kontaktowy


    Czy wiesz, że..

    7 faktów, które powinieneś wiedzieć o Matchy
    żywność ekologiczna wady i zalety
    Ekologiczna żywność i kosmetyki. Wady i zalety produktów ekologicznych
    Kozieradka, siemię lniane, pokrzywa na włosy
    Kozieradka, siemię lniane, pokrzywa – naturalna pielęgnacja włosów
    Sok z brzozy – naturalna aspiryna i izotonik!
    Szybka kawa z saszetki – sprawdź co pijesz!
    Inspiracje współczesnej dietetyki żywieniem człowieka pierwotnego
    Zespół Menkesa – objawy, przyczyny, leczenie i dieta

    Artykuły >Produkty spożywcze

    przygotowywanie żywności
    Czajnik elektryczny na kuchennym blacie.

    Czy czajniki elektryczne szklane sprawdzą się w kuchni? Sprawdź ranking modeli!

    Miski z soczewicą na różowym tle.
    11
    rośliny strączkowe

    Soczewica czerwona – właściwości, przepisy. Jak gotować soczewicę czerwoną?

    Ser żółty z dziurami na jasnym tle.
    nabiał

    Ser żółty – rodzaje, skład. Jak zrobić ser żółty? Czy ser żółty jest zdrowy?

    Nawyki żywieniowe

    Gotowanie dla siebie – sposoby na wygodne przygotowywanie posiłków w domu

    przygotowywanie żywności

    Borówki. Najlepsze przepisy

    warzywa

    Jak gotować bataty? Przepisy

    ©Copyright BonaVita – Profesjonalny portal o zdrowiu, odżywianiu, dietach, odchudzaniu 2025
    • Bonavita.pl
    • Regulamin
    • Współpraca
    • Kontakt

    Wszelkie prawa autorskie zastrzeżone i prawnie chronione.
    Serwis Bonavita.pl nie prowadzi działalności leczniczej. Ma jedynie charakter edukacyjny, nie stanowi i nie zastępuje porady lekarskiej. Redakcja i wydawca serwisu nie ponoszą odpowiedzialności wynikającej z zastosowania informacji zamieszczonych w serwisie.