bonavita
bonavita

Menu główne

  • Diety
  • BonaVita.pl
  • Artykuły
    • Diety od A do Z
      • Dieta ketogeniczna – kompletny przewodnik
      • Korzyści zdrowotne mniszka lekarskiego w Twojej diecie
      • Jak zacząć odchudzanie: wskazówki dla początkujących?
      • Jak pozbyć się tłuszczu trzewnego?
      • Dieta białkowo-tłuszczowa na redukcji – jadłospis i efekty
    • Odżywianie
      • Napój izotoniczny – czym jest?
      • Talerz zdrowego żywienia
      • Porzeczka – dlaczego warto spożywać porzeczki?
      • Ziołowe herbaty na upały
      • Korzyści zdrowotne ostrego jedzenia
    • Psychologia
      • Jak poprawić pamięć i koncentrację? 7 skutecznych sposobów
      • Miłość zmienną jest – 6 etapów rozwoju związku
      • Proste i niezawodne sposoby na radzenie sobie ze stresem
      • Zaburzenia odżywiania towarzyszące depresji
      • Stres i aspekty żywieniowe u osób pracujących
    • Sport
      • Ćwiczenia na jędrne uda i pośladki – pozbądź się cellulitu
      • Jumping fitness – zasady, efekty i przeciwwskazania
      • Siłownia dla kobiet – szczegółowy plan na początek
      • Co jeść po treningu: 6 doskonałych przepisów
      • Węglowodany przed i po treningu. Podział węglowodanów
    • Zdrowie
      • Ziemia okrzemkowa – właściwości, zastosowanie i korzyści zdrowotne
      • Czosnek może szkodzić – poznajmy skutki uboczne jego spożywania
      • Olej z czarnuszki, jego zastosowanie i cudowne właściwości. Nie uwierzysz, że…
      • Dieta w chorobie Leśniowskiego-Crohna
      • Produkty o działaniu przeciwzapalnym
  • Tabele
    • Produkty spożywcze
    • Dodatki do żwyności
    • Witaminy
  • Przepisy
  • Kontakt
Ulubione
  1. Home
  2. Artykuły
  3. Makaron ryżowy – skład, przepisy. Jak ugotować makaron ryżowy?

Makaron ryżowy – skład, przepisy. Jak ugotować makaron ryżowy?

makaron ryżowy właściwości przepisy
🕣 3 min czytania

Aktualizacja: 21 stycznia, 2025

Makaron ryżowy ma łagodny smak, dzięki czemu może stanowić idealną bazę dla aromatycznych, smażonych warzyw lub grillowanych kawałków chudego mięsa. Składa się głównie z węglowodanów i małej ilość minerałów, dlatego też powinien być spożywany z rozsądkiem.

SPIS TREŚCI

Toggle
  • Makaron ryżowy
  • Makaron ryżowy – skład
  • Jak ugotować makaron ryżowy?
  • Makaron ryżowy – przepisy

Makaron ryżowy

Szczególnie znany jest w kuchni chińskiej i tajskiej, w sklepach można go spotkać w postaci cienkich lub grubych nitek. Ze względu na jego lekkostrawność polecany jest zwłaszcza osobom z problemami układu pokarmowego. Ma on również mniej kalorii niż standardowy makaron. Nie zawiera glutenu, a zatem może być spożywany przez osoby z celiakią (nietolerancją glutenu). Dostępny jest w większości supermarketów.

Makaron ryżowy – skład

Składnikami makaronu ryżowego są mąka ryżowa i woda, niekiedy można również spotkać ten produkt z dodatkiem tapioki lub mąki kukurydzianej. Zawiera on składniki mineralne, takie jak: potas, magnez, cynk i żelazo, a także witaminy z grupy B, witaminę E oraz błonnik, są to jednak nieznaczne ilości. Makaron ryżowy nie ma w swoim składzie natomiast konserwatorów, dodatków chemicznych ani sztucznych barwników. Składa się głównie z węglowodanów, nie zawiera tłuszczu, a białko stanowi jego nieznaczną część.

Jak ugotować makaron ryżowy?

Przygotowanie makaronu ryżowego nie zajmuje zbyt wiele czasu, dlatego też może być alternatywą dla osób, które nie mają możliwości przygotowywania czasochłonnych potraw. Na każdym opakowaniu można znaleźć instrukcję dotyczącą jego przyrządzenia. Makaron należy włożyć do naczynia, zalać wrzątkiem, przykryć na około 6 minut, a następnie odcedzić. Gotowe. Tak przyrządzony może być używany do sałatek, zup oraz dań z mięsem.

Makaron ryżowy – przepisy

Przepis na kurczak z makaronem ryżowym

Składniki:

  • filet z kurczaka – 150 g,
  • fasolka szparagowa – 50 g,
  • papryka 0,5 – szt.,
  • cebula 0,5 – szt.,
  • olej rzepakowy – 10 g,
  • jogurt naturalny – 150 g,
  • woda – 50 ml,
  • makaron ryżowy – 100 g,
  • przyprawy do smaku (pieprz, sól, chili, bazylia, czosnek, koperek).

Wykonanie:

  1. Makaron przygotować wg instrukcji na opakowaniu.
  2. Kurczaka pokroić w kostkę i obtoczyć w przyprawach. Wrzucić na rozgrzany olej.
  3. Gdy kurczak się lekko podsmaży, dodać pokrojone warzywa i fasolkę.
  4. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać, dodać przyprawy do smaku.
  5. W osobnym naczyniu zrobić sos, mieszając jogurt z wodą, po czym wlać go do mięsa i warzyw oraz gotować na małym ogniu, aż zgęstnieje.
  6. Podawać z makaronem ryżowym.
rozwiń
Przepis na zupę z kurczakiem i makaronem ryżowym

Składniki:

  • bulion z kurczaka i włoszczyzny – 1 l,
  • pierś z kurczaka – 1 szt.,
  • marchew – 1 szt.,
  • cebula –1 szt.,
  • papryka –1 szt.,
  • czosnek – 2 ząbki,
  • korzeń imbiru – 3 cm,
  • olej rzepakowy – 15 g,
  • pasta curry – 1 łyżka,
  • mleko kokosowe – 1 puszka,
  • makaron ryżowy – 100 g,
  • przyprawy wg uznania, np. imbir, chili, kardamon, curry.

Wykonanie:

  1. Pokroić paprykę, marchew, cebulę i imbir.
  2. Kurczaka przyprawić i podsmażyć na oleju.
  3. Kurczaka przełożyć do garnka, dodać wcześniej pokrojone warzywa, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz pastę curry. Wlać bulion, mleko kokosowe i gotować na małym ogniu pod przykryciem.
  4. Po około 5 minutach dodać suchy makaron, gotować jeszcze ok. 6 min.
rozwiń
Przepis na krewetki podane na makaronie ryżowym

Składniki:

  • krewetki – 200 g,
  • masło – 2 łyżki,
  • papryka – 0,5 szt.,
  • cebula – 0,5 szt.,
  • zielona fasolka – 200 g,
  • czosnek – 3 ząbki,
  • curry, ostra papryka – do smaku,
  • makaron ryżowy – 100 g.

Wykonanie:

  1. Paprykę i cebulę pokroić.
  2. Warzywa wraz z fasolką podsmażyć na rozgrzanym maśle.
  3. Oczyścić krewetki, sparzyć je wrzątkiem i dodać do wcześniej usmażonych warzyw.
  4. Do całości dodać przeciśnięty przez praskę czosnek oraz przyprawy do smaku. Smażyć jeszcze przez około 5 minut.
  5. Makaron przygotować wg przepisu na opakowaniu.
  6. Podawać z krewetkami i warzywami.
rozwiń

Makaron ryżowy należy do zdrowych produktów spożywczych. Ze względu na jego prosty skład i mniejszą ilość kalorii niż w zwykłym makaronie polecany jest osobom z problemami trawiennymi, stosującym diety redukcyjne oraz alergikom.

 

Literatura:

  1. Gong ES, Luo S, Li T, Liu C, Zhang G, Chen J, Zeng Z, Liu R. H., Phytochemical profiles and antioxidant activity of processed brown rice products, Food Chem. 2017, Oct 1;232:67–78,
  2. Song Y, Yoo SH., Quality improvement of a rice-substituted fried noodle by utilizing the protein-polyphenol interaction between a pea protein isolate and green tea (Camellia sinensis) extract, Food Chem., 2017, Nov 15;235:181–187,
  3. https://czytajsklad.com/.
Opublikowano ponad miesiąc temu
Oceń artykuł
Oceń artykuł
Autor artykułu:
Katarzyna Urbańska
Katarzyna Urbańska , Dyplomowany dietetyk kliniczny. Uwielbia gotować, udowadniając, że zdrowe jedzenie może być pyszne!
Udostępnij na FB
Wyślij na e-mail
Dodaj do ulubionych
semolina makaron chleb maka
Produkty zbożowe

Semolina – co to jest,…

Semolina jest surowcem służącym do przygotowania kasz oraz makaronów. Produkty z jej udziałem pojawiły się na sklepowych półkach niedawno i szybko zdobyły popularność. Przeczytaj artykuł i dowiedz się, czym tak… Czytaj dalej...
makaron rodzaje przepisy
Produkty zbożowe

Makaron – skład, rodzaje, na…

Makaron – czy mogę jeść go na diecie? Czytaj dalej...

Inne artykuły z tej kategorii

Catering dietetyczny w Łodzi – dlaczego warto spróbować?
Czy naprawdę ich potrzebujesz? Fakty i mity o suplementach
Uzależnienia behawioralne – jak rozpoznać problem i gdzie szukać wsparcia?
Kiedy można spać na plecach? Sprawdź!
Monohydrat kreatyny – wsparcie dla ciała i umysłu
Jak wybrać odpowiedni tonik do twarzy?
Jak działają wcierki na porost włosów?
Jak przygotować gardło na świąteczne śpiewanie kolęd i głośne rozmowy w rodzinnym gronie?
Kobieta z bólem brzucha na żółtym tle
Refluks żółciowy – objawy, leczenie, domowe sposoby
Który kraj na świecie ma najzdrowszą dietę?

Popularne tematy

owoce warzywa Zdrowie dzieci trening
Formularz kontaktowy


    Czy wiesz, że..

    7 faktów, które powinieneś wiedzieć o Matchy
    żywność ekologiczna wady i zalety
    Ekologiczna żywność i kosmetyki. Wady i zalety produktów ekologicznych
    Kozieradka, siemię lniane, pokrzywa na włosy
    Kozieradka, siemię lniane, pokrzywa – naturalna pielęgnacja włosów
    Sok z brzozy – naturalna aspiryna i izotonik!
    Szybka kawa z saszetki – sprawdź co pijesz!
    Inspiracje współczesnej dietetyki żywieniem człowieka pierwotnego
    Zespół Menkesa – objawy, przyczyny, leczenie i dieta

    Artykuły >Produkty spożywcze > Produkty zbożowe

    Produkty zbożowe
    Produkty zbożowe

    Samopsza – właściwości. Mąka z pszenicy samopszy

    Produkty zbożowe

    Płaskurka – właściwości. Mąka i otręby z płaskurki

    Produkty zbożowe

    Właściwości czarnego ryżu. Jak gotować czarny ryż?

    zarodki pszenne właściwości przepisy
    1
    Produkty zbożowe

    Zarodki pszenne – właściwości, cena, gdzie kupić, przepisy

    płatki jęczmienne właściwości przepisy
    3
    Produkty zbożowe

    Płatki jęczmienne – właściwości, kalorie, indeks glikemiczny. Płatki jęczmienne a odchudzanie

    maka ryżowa zastosowanie przepisy
    1
    Produkty zbożowe

    Mąka ryżowa – cena, przepisy. Jak zrobić mąkę ryżową?

    ©Copyright BonaVita – Profesjonalny portal o zdrowiu, odżywianiu, dietach, odchudzaniu 2025
    • Bonavita.pl
    • Regulamin
    • Współpraca
    • Kontakt

    Wszelkie prawa autorskie zastrzeżone i prawnie chronione.
    Serwis Bonavita.pl nie prowadzi działalności leczniczej. Ma jedynie charakter edukacyjny, nie stanowi i nie zastępuje porady lekarskiej. Redakcja i wydawca serwisu nie ponoszą odpowiedzialności wynikającej z zastosowania informacji zamieszczonych w serwisie.