Makaron ryżowy – skład, przepisy. Jak ugotować makaron ryżowy?
Aktualizacja: 9 kwietnia, 2024
Makaron ryżowy ma łagodny smak, dzięki czemu może stanowić idealną bazę dla aromatycznych, smażonych warzyw lub grillowanych kawałków chudego mięsa. Składa się głównie z węglowodanów i małej ilość minerałów, dlatego też powinien być spożywany z rozsądkiem.
Makaron ryżowy
Szczególnie znany jest w kuchni chińskiej i tajskiej, w sklepach można go spotkać w postaci cienkich lub grubych nitek. Ze względu na jego lekkostrawność polecany jest zwłaszcza osobom z problemami układu pokarmowego. Ma on również mniej kalorii niż standardowy makaron. Nie zawiera glutenu, a zatem może być spożywany przez osoby z celiakią (nietolerancją glutenu). Dostępny jest w większości supermarketów.
Makaron ryżowy – skład
Składnikami makaronu ryżowego są mąka ryżowa i woda, niekiedy można również spotkać ten produkt z dodatkiem tapioki lub mąki kukurydzianej. Zawiera on składniki mineralne, takie jak: potas, magnez, cynk i żelazo, a także witaminy z grupy B, witaminę E oraz błonnik, są to jednak nieznaczne ilości. Makaron ryżowy nie ma w swoim składzie natomiast konserwatorów, dodatków chemicznych ani sztucznych barwników. Składa się głównie z węglowodanów, nie zawiera tłuszczu, a białko stanowi jego nieznaczną część.
Jak ugotować makaron ryżowy?
Przygotowanie makaronu ryżowego nie zajmuje zbyt wiele czasu, dlatego też może być alternatywą dla osób, które nie mają możliwości przygotowywania czasochłonnych potraw. Na każdym opakowaniu można znaleźć instrukcję dotyczącą jego przyrządzenia. Makaron należy włożyć do naczynia, zalać wrzątkiem, przykryć na około 6 minut, a następnie odcedzić. Gotowe. Tak przyrządzony może być używany do sałatek, zup oraz dań z mięsem.
Makaron ryżowy – przepisy
Składniki:
- filet z kurczaka – 150 g,
- fasolka szparagowa – 50 g,
- papryka 0,5 – szt.,
- cebula 0,5 – szt.,
- olej rzepakowy – 10 g,
- jogurt naturalny – 150 g,
- woda – 50 ml,
- makaron ryżowy – 100 g,
- przyprawy do smaku (pieprz, sól, chili, bazylia, czosnek, koperek).
Wykonanie:
- Makaron przygotować wg instrukcji na opakowaniu.
- Kurczaka pokroić w kostkę i obtoczyć w przyprawach. Wrzucić na rozgrzany olej.
- Gdy kurczak się lekko podsmaży, dodać pokrojone warzywa i fasolkę.
- Wszystkie składniki dokładnie wymieszać, dodać przyprawy do smaku.
- W osobnym naczyniu zrobić sos, mieszając jogurt z wodą, po czym wlać go do mięsa i warzyw oraz gotować na małym ogniu, aż zgęstnieje.
- Podawać z makaronem ryżowym.
Składniki:
- bulion z kurczaka i włoszczyzny – 1 l,
- pierś z kurczaka – 1 szt.,
- marchew – 1 szt.,
- cebula –1 szt.,
- papryka –1 szt.,
- czosnek – 2 ząbki,
- korzeń imbiru – 3 cm,
- olej rzepakowy – 15 g,
- pasta curry – 1 łyżka,
- mleko kokosowe – 1 puszka,
- makaron ryżowy – 100 g,
- przyprawy wg uznania, np. imbir, chili, kardamon, curry.
Wykonanie:
- Pokroić paprykę, marchew, cebulę i imbir.
- Kurczaka przyprawić i podsmażyć na oleju.
- Kurczaka przełożyć do garnka, dodać wcześniej pokrojone warzywa, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz pastę curry. Wlać bulion, mleko kokosowe i gotować na małym ogniu pod przykryciem.
- Po około 5 minutach dodać suchy makaron, gotować jeszcze ok. 6 min.
Składniki:
- krewetki – 200 g,
- masło – 2 łyżki,
- papryka – 0,5 szt.,
- cebula – 0,5 szt.,
- zielona fasolka – 200 g,
- czosnek – 3 ząbki,
- curry, ostra papryka – do smaku,
- makaron ryżowy – 100 g.
Wykonanie:
- Paprykę i cebulę pokroić.
- Warzywa wraz z fasolką podsmażyć na rozgrzanym maśle.
- Oczyścić krewetki, sparzyć je wrzątkiem i dodać do wcześniej usmażonych warzyw.
- Do całości dodać przeciśnięty przez praskę czosnek oraz przyprawy do smaku. Smażyć jeszcze przez około 5 minut.
- Makaron przygotować wg przepisu na opakowaniu.
- Podawać z krewetkami i warzywami.
Makaron ryżowy należy do zdrowych produktów spożywczych. Ze względu na jego prosty skład i mniejszą ilość kalorii niż w zwykłym makaronie polecany jest osobom z problemami trawiennymi, stosującym diety redukcyjne oraz alergikom.
Literatura:
- Gong ES, Luo S, Li T, Liu C, Zhang G, Chen J, Zeng Z, Liu R. H., Phytochemical profiles and antioxidant activity of processed brown rice products, Food Chem. 2017, Oct 1;232:67–78,
- Song Y, Yoo SH., Quality improvement of a rice-substituted fried noodle by utilizing the protein-polyphenol interaction between a pea protein isolate and green tea (Camellia sinensis) extract, Food Chem., 2017, Nov 15;235:181–187,
- https://czytajsklad.com/.