bonavita
bonavita

Menu główne

  • Diety
  • BonaVita.pl
  • Artykuły
    • Diety od A do Z
      • Dieta ketogeniczna – kompletny przewodnik
      • Korzyści zdrowotne mniszka lekarskiego w Twojej diecie
      • Jak zacząć odchudzanie: wskazówki dla początkujących?
      • Jak pozbyć się tłuszczu trzewnego?
      • Dieta białkowo-tłuszczowa na redukcji – jadłospis i efekty
    • Odżywianie
      • Napój izotoniczny – czym jest?
      • Talerz zdrowego żywienia
      • Porzeczka – dlaczego warto spożywać porzeczki?
      • Ziołowe herbaty na upały
      • Korzyści zdrowotne ostrego jedzenia
    • Psychologia
      • Jak poprawić pamięć i koncentrację? 7 skutecznych sposobów
      • Miłość zmienną jest – 6 etapów rozwoju związku
      • Proste i niezawodne sposoby na radzenie sobie ze stresem
      • Zaburzenia odżywiania towarzyszące depresji
      • Stres i aspekty żywieniowe u osób pracujących
    • Sport
      • Ćwiczenia na jędrne uda i pośladki – pozbądź się cellulitu
      • Jumping fitness – zasady, efekty i przeciwwskazania
      • Siłownia dla kobiet – szczegółowy plan na początek
      • Co jeść po treningu: 6 doskonałych przepisów
      • Węglowodany przed i po treningu. Podział węglowodanów
    • Zdrowie
      • Ziemia okrzemkowa – właściwości, zastosowanie i korzyści zdrowotne
      • Czosnek może szkodzić – poznajmy skutki uboczne jego spożywania
      • Olej z czarnuszki, jego zastosowanie i cudowne właściwości. Nie uwierzysz, że…
      • Dieta w chorobie Leśniowskiego-Crohna
      • Produkty o działaniu przeciwzapalnym
  • Tabele
    • Produkty spożywcze
    • Dodatki do żwyności
    • Witaminy
  • Przepisy
  • Kontakt
Ulubione
  1. Home
  2. Artykuły
  3. Mięso z kaczki – właściwości. Przepis na kaczkę

Mięso z kaczki – właściwości. Przepis na kaczkę

mięso z kaczki właściwości przepis na kaczkę
🕣 2 min czytania

Aktualizacja: 21 stycznia, 2025

Kacze mięso nie należy do chudych i dietetycznych, zawiera jednak dużą ilość witamin i składników mineralnych, dzięki czemu jego spożycie korzystnie wpływa na zdrowie. W smaku powinno być delikatne i kruche. Jak przygotować idealną kaczkę?

SPIS TREŚCI

Toggle
  • Mięso z kaczki
  • Mięso z kaczki – właściwości
  • Przepis na kaczkę

Mięso z kaczki

Kaczka to mięso rzadko spożywane w Polsce. Zdecydowanie częściej sięgamy po wieprzowinę lub kurczaki. Mimo iż posiada ona wysoką zawartość tłuszczu, polecana jest ze względu na obecne w jej mięsie niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, które są bardzo ważne w utrzymaniu prawidłowego stanu zdrowia. Aby obniżyć kaloryczność, a tym samym spożycie tłuszczu, wskazane jest jedzenie kaczki bez skórki.

Mięso z kaczki – właściwości

Kacze mięso to nie tylko dobre źródło białka, ale również składników mineralnych, w szczególności selenu i cynku. Oba minerały odgrywają ważną rolę w prawidłowym funkcjonowaniu enzymów, oprócz tego cynk wzmacnia układ odpornościowy, natomiast selen wspiera pracę tarczycy. Dzięki zawartości witamin z grupy B mięso to wspomaga pamięć i funkcjonowanie układu nerwowego, a zawarte w nim żelazo przyczynia się do produkcji czerwonych krwinek, zapewniając prawidłowy poziom hemoglobiny, a tym samym zapobiegając anemii i poprawiając funkcjonowanie układu immunologicznego. Fosfor wzmacnia kości i zęby, chroniąc przed próchnicą i osteoporozą. Ze względu na zawartość nienasyconych kwasów tłuszczowych kacze mięso jest również polecane osobom z problemami układu krążenia (choroba wieńcowa, udar mózgu, nadciśnienie tętnicze, arytmia serca).

Przepis na kaczkę

Składniki:

  • kaczka (ok. 2 kg),
  • rozmaryn,
  • majeranek,
  • pieprz, sól,
  • 1 łyżka masła,
  • 2 jabłka.

Wykonanie:

  1. Kaczkę umyć, oczyścić i natrzeć przyprawami oraz masłem, do środka włożyć pokrojone na ćwiartki (z wykrojonymi gniazdami nasiennymi) jabłka.
  2. Piekarnik nagrzać do 230°C.
  3. Kaczkę włożyć do żaroodpornego naczynia (grzbietem do góry) i piec przez pół godziny bez pokrywki, następnie zamknąć naczynie, zmniejszyć temperaturę do 190°C i piec przez kolejne 2 godziny. Po 1 godzinie obrócić kaczkę na drugą stronę.

Kaczka, czyli szlachetny rodzaj mięsa drobiowego, jest świetną propozycją na obiad lub kolację. Dzięki wysokiej zawartości składników odżywczych wykazuje właściwości prozdrowotne. Ze względu na wysoką zawartość tłuszczu polecana do spożycia bez skórki.

 

Literatura:

  1. Ahmed Mohamed Fouad, Dong Ruan, Shuang Wang, Wei Chen, Weiguang Xia, Chuntian Zheng. Nutritional requirements of meat-type and egg-type ducks: what do we know? J Anim Sci Biotechnol. 2018; 9: 1,
  2. M. Michalczuk, A. Siennicka, Właściwości dietetyczne mięsa różnych gatunków drobiu utrzymywanych w alternatywnych systemach chowu, Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie,
Opublikowano ponad miesiąc temu
Oceń artykuł
Oceń artykuł
Autor artykułu:
Katarzyna Urbańska
Katarzyna Urbańska , Dyplomowany dietetyk kliniczny. Uwielbia gotować, udowadniając, że zdrowe jedzenie może być pyszne!
Udostępnij na FB
Wyślij na e-mail
Dodaj do ulubionych
mięso z królika właściwości potrawy z królika
mięso

Mięso z królika – właściwości,…

Osobom przestrzegającym zasad zdrowego żywienia zaleca się spożywanie chudych mięs obejmujących produkty pochodzące z kurczaka, indyka, wołowinę, cielęcinę oraz mięso z królika i zająca. O ile pierwsze gatunki są powszechnie… Czytaj dalej...
Stek na talerzu z sztućcami.
mięso

Zepsute mięso – jak rozpoznać,…

Zapewne niektórym z was, zdarzyło się kiedyś włożyć na sam tył lodówki porcję mięsa, następnie przykryć je innymi zakupami i w konsekwencji o nim zapomnieć. Po kilku dniach wyciągamy takie… Czytaj dalej...

Inne artykuły z tej kategorii

Catering dietetyczny w Łodzi – dlaczego warto spróbować?
Czy naprawdę ich potrzebujesz? Fakty i mity o suplementach
Uzależnienia behawioralne – jak rozpoznać problem i gdzie szukać wsparcia?
Kiedy można spać na plecach? Sprawdź!
Monohydrat kreatyny – wsparcie dla ciała i umysłu
Jak wybrać odpowiedni tonik do twarzy?
Jak działają wcierki na porost włosów?
Jak przygotować gardło na świąteczne śpiewanie kolęd i głośne rozmowy w rodzinnym gronie?
Kobieta z bólem brzucha na żółtym tle
Refluks żółciowy – objawy, leczenie, domowe sposoby
Który kraj na świecie ma najzdrowszą dietę?

Popularne tematy

owoce warzywa Zdrowie dzieci trening
Formularz kontaktowy


    Czy wiesz, że..

    7 faktów, które powinieneś wiedzieć o Matchy
    żywność ekologiczna wady i zalety
    Ekologiczna żywność i kosmetyki. Wady i zalety produktów ekologicznych
    Kozieradka, siemię lniane, pokrzywa na włosy
    Kozieradka, siemię lniane, pokrzywa – naturalna pielęgnacja włosów
    Sok z brzozy – naturalna aspiryna i izotonik!
    Szybka kawa z saszetki – sprawdź co pijesz!
    Inspiracje współczesnej dietetyki żywieniem człowieka pierwotnego
    Zespół Menkesa – objawy, przyczyny, leczenie i dieta

    Artykuły >Produkty spożywcze > mięso

    mięso przygotowywanie żywności
    Czajnik elektryczny na kuchennym blacie.

    Czy czajniki elektryczne szklane sprawdzą się w kuchni? Sprawdź ranking modeli!

    Stek na talerzu z sztućcami.
    4
    mięso

    Zepsute mięso – jak rozpoznać, zagrożenia. Czy zamrożone mięso może się zepsuć?

    Miski z soczewicą na różowym tle.
    11
    rośliny strączkowe

    Soczewica czerwona – właściwości, przepisy. Jak gotować soczewicę czerwoną?

    Ser żółty z dziurami na jasnym tle.
    nabiał

    Ser żółty – rodzaje, skład. Jak zrobić ser żółty? Czy ser żółty jest zdrowy?

    Gotowanie dla siebie – sposoby na wygodne przygotowywanie posiłków w domu

    przygotowywanie żywności

    Borówki. Najlepsze przepisy

    ©Copyright BonaVita – Profesjonalny portal o zdrowiu, odżywianiu, dietach, odchudzaniu 2025
    • Bonavita.pl
    • Regulamin
    • Współpraca
    • Kontakt

    Wszelkie prawa autorskie zastrzeżone i prawnie chronione.
    Serwis Bonavita.pl nie prowadzi działalności leczniczej. Ma jedynie charakter edukacyjny, nie stanowi i nie zastępuje porady lekarskiej. Redakcja i wydawca serwisu nie ponoszą odpowiedzialności wynikającej z zastosowania informacji zamieszczonych w serwisie.