Mięso z kaczki – właściwości. Przepis na kaczkę
Aktualizacja: 9 kwietnia, 2024
Kacze mięso nie należy do chudych i dietetycznych, zawiera jednak dużą ilość witamin i składników mineralnych, dzięki czemu jego spożycie korzystnie wpływa na zdrowie. W smaku powinno być delikatne i kruche. Jak przygotować idealną kaczkę?
Mięso z kaczki
Kaczka to mięso rzadko spożywane w Polsce. Zdecydowanie częściej sięgamy po wieprzowinę lub kurczaki. Mimo iż posiada ona wysoką zawartość tłuszczu, polecana jest ze względu na obecne w jej mięsie niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, które są bardzo ważne w utrzymaniu prawidłowego stanu zdrowia. Aby obniżyć kaloryczność, a tym samym spożycie tłuszczu, wskazane jest jedzenie kaczki bez skórki.
Mięso z kaczki – właściwości
Kacze mięso to nie tylko dobre źródło białka, ale również składników mineralnych, w szczególności selenu i cynku. Oba minerały odgrywają ważną rolę w prawidłowym funkcjonowaniu enzymów, oprócz tego cynk wzmacnia układ odpornościowy, natomiast selen wspiera pracę tarczycy. Dzięki zawartości witamin z grupy B mięso to wspomaga pamięć i funkcjonowanie układu nerwowego, a zawarte w nim żelazo przyczynia się do produkcji czerwonych krwinek, zapewniając prawidłowy poziom hemoglobiny, a tym samym zapobiegając anemii i poprawiając funkcjonowanie układu immunologicznego. Fosfor wzmacnia kości i zęby, chroniąc przed próchnicą i osteoporozą. Ze względu na zawartość nienasyconych kwasów tłuszczowych kacze mięso jest również polecane osobom z problemami układu krążenia (choroba wieńcowa, udar mózgu, nadciśnienie tętnicze, arytmia serca).
Przepis na kaczkę
Składniki:
- kaczka (ok. 2 kg),
- rozmaryn,
- majeranek,
- pieprz, sól,
- 1 łyżka masła,
- 2 jabłka.
Wykonanie:
- Kaczkę umyć, oczyścić i natrzeć przyprawami oraz masłem, do środka włożyć pokrojone na ćwiartki (z wykrojonymi gniazdami nasiennymi) jabłka.
- Piekarnik nagrzać do 230°C.
- Kaczkę włożyć do żaroodpornego naczynia (grzbietem do góry) i piec przez pół godziny bez pokrywki, następnie zamknąć naczynie, zmniejszyć temperaturę do 190°C i piec przez kolejne 2 godziny. Po 1 godzinie obrócić kaczkę na drugą stronę.
Kaczka, czyli szlachetny rodzaj mięsa drobiowego, jest świetną propozycją na obiad lub kolację. Dzięki wysokiej zawartości składników odżywczych wykazuje właściwości prozdrowotne. Ze względu na wysoką zawartość tłuszczu polecana do spożycia bez skórki.
Literatura:
- Ahmed Mohamed Fouad, Dong Ruan, Shuang Wang, Wei Chen, Weiguang Xia, Chuntian Zheng. Nutritional requirements of meat-type and egg-type ducks: what do we know? J Anim Sci Biotechnol. 2018; 9: 1,
- M. Michalczuk, A. Siennicka, Właściwości dietetyczne mięsa różnych gatunków drobiu utrzymywanych w alternatywnych systemach chowu, Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie,