bonavita
bonavita

Menu główne

  • Diety
  • BonaVita.pl
  • Artykuły
    • Diety od A do Z
      • Dieta ketogeniczna – kompletny przewodnik
      • Korzyści zdrowotne mniszka lekarskiego w Twojej diecie
      • Jak zacząć odchudzanie: wskazówki dla początkujących?
      • Jak pozbyć się tłuszczu trzewnego?
      • Dieta białkowo-tłuszczowa na redukcji – jadłospis i efekty
    • Odżywianie
      • Napój izotoniczny – czym jest?
      • Talerz zdrowego żywienia
      • Porzeczka – dlaczego warto spożywać porzeczki?
      • Ziołowe herbaty na upały
      • Korzyści zdrowotne ostrego jedzenia
    • Psychologia
      • Jak poprawić pamięć i koncentrację? 7 skutecznych sposobów
      • Miłość zmienną jest – 6 etapów rozwoju związku
      • Proste i niezawodne sposoby na radzenie sobie ze stresem
      • Zaburzenia odżywiania towarzyszące depresji
      • Stres i aspekty żywieniowe u osób pracujących
    • Sport
      • Ćwiczenia na jędrne uda i pośladki – pozbądź się cellulitu
      • Jumping fitness – zasady, efekty i przeciwwskazania
      • Siłownia dla kobiet – szczegółowy plan na początek
      • Co jeść po treningu: 6 doskonałych przepisów
      • Węglowodany przed i po treningu. Podział węglowodanów
    • Zdrowie
      • Ziemia okrzemkowa – właściwości, zastosowanie i korzyści zdrowotne
      • Czosnek może szkodzić – poznajmy skutki uboczne jego spożywania
      • Olej z czarnuszki, jego zastosowanie i cudowne właściwości. Nie uwierzysz, że…
      • Dieta w chorobie Leśniowskiego-Crohna
      • Produkty o działaniu przeciwzapalnym
  • Tabele
    • Produkty spożywcze
    • Dodatki do żwyności
    • Witaminy
  • Przepisy
  • Kontakt
Ulubione
  1. Home
  2. Artykuły
  3. Mięso z królika – właściwości, potrawy. Potrawka z królika dla dzieci

Mięso z królika – właściwości, potrawy. Potrawka z królika dla dzieci

mięso z królika właściwości potrawy z królika
🕣 4 min czytania

Aktualizacja: 20 maja, 2024

Osobom przestrzegającym zasad zdrowego żywienia zaleca się spożywanie chudych mięs obejmujących produkty pochodzące z kurczaka, indyka, wołowinę, cielęcinę oraz mięso z królika i zająca. O ile pierwsze gatunki są powszechnie znane, to mięso z królika i zająca rzadko konsumowane jest na co dzień. Związane jest to zapewne z mniejszą dostępnością tego produktu, ale mimo to powinien on na stałe zagościć w każdej kuchni ze względu na niezwykłe właściwości odżywcze.

SPIS TREŚCI

Toggle
  • Mięso z królika
  • Mięso z królika – właściwości
  • Potrawka z królika dla dzieci
  • Potrawy z królika

Mięso z królika

Królik to polska nazwa określająca kilka gatunków zajęcy należących do rodziny Sylvilagus oraz Oryctolagus. Należą do nich np. królik bagienny, europejski, błotny czy hodowlany królik udomowiony. Celem hodowli królika jest pozyskanie mięsa, skór, wełny i futra z tego zwierzęcia. Największymi producentami mięsa króliczego są Hiszpania, Francja i Włochy. W Polsce produkcja tego mięsa stale wzrasta, a związane jest to z coraz większym zainteresowaniem konsumentów tym produktem. Średnio każdy mieszkaniec naszego kraju spożywa 0,4–0,5 kg tego mięsa rocznie. Niestety jest to niska wartość w stosunku do innych narodowości. Szacuje się, że każdy Włoch spożywa aż 6 kg mięsa króliczego rocznie. Czynnikiem ograniczającym konsumpcję tego produktu jest zapewne jego mniejsza dostępność oraz cena, na którą zwracają uwagę konsumenci, a która wynika z jakości mięsa. Króliki przeznaczone na mięso zazwyczaj są hodowane w zagrodach i osiągają wagę około 3,5 kg. Po uboju zwierzę dzieli się na poszczególne części, zgodne są z ich przeznaczeniem. Wyróżnia się następujące części mięsa królika:

  • comber – najlepsza część mięsa królika pochodząca z jego grzbietowej części. Charakteryzuje się dużą kruchością, dlatego jest najbardziej wartościowym elementem tuszy tego zwierzęcia. Dodatkowo zawiera znaczne ilości białka przy jednocześnie niskiej zawartości kolagenu i tłuszczu;
  • udźce – części królika stanowiące jego nogi;
  • łapy przednie;
  • przodek – mięso pochodzące z brzucha królika o niskiej wartości odżywczej i kulinarnej.

W produkcji mięsa króliczego największe znaczenie mają rasy nowozelandzka, kalifornijska, duńska i francuska [1].

Mięso z królika – właściwości

Wysoka wartość odżywcza i smakowa mięsa króliczego przyczynia się do wzrostu popularności tego produktu. Mięso królicze zalicza się do mięs chudych, białych oraz o niskiej zawartości tłuszczu. Niezwykle ważny jest fakt, że mięso królicze nie dostarcza dużej ilości cholesterolu (35–50 g na 100 g mięsa), a jednocześnie stanowi źródło kwasu linolenowego występującego powszechnie w tłustych rybach morskich. Pod względem zawartości cholesterolu mięso królika deklasuje jajka, mięso kurze, słoninę, wołowinę czy cielęcinę. Należy podkreślić, że obecny w mięsie króliczym kwas linolenowy obniża ryzyko powszechnych obecnie zaburzeń związanych z układem krwionośnym.

Zawartość kwasów tłuszczowych w mięsie zależna jest jednak od gatunku królika, masy ciała, wieku oraz części ciała, z jakiej to mięso pochodzi. Dodatkowo produkt ten bogaty jest w niezbędne dla funkcjonowania organizmu aminokwasy, witaminy i minerały: witaminy z grupy B, związki żelaza, wapnia, magnezu cynku i miedzi. Dodatkowo mięso królicze jest niskoenergetyczne, ponieważ jego 100 g dostarcza tylko 173 kcal, a przy okazji 20 g białka, 9 g tłuszczu, 10 mg wapnia i 15 mg żelaza. Należy pamiętać, że aż 90% białka króliczego jest w pełni przyswajane przez organizm człowieka! Procentowa zawartość tłuszczu w mięsie królika wynosi 3–6% i jest niższa od tego samego wskaźnika obliczonego dla mięsa cielęcego (8–10%) czy kurzego (9–10%).

Warto podkreślić, że obecnie dąży się do takiego sposobu dobierania składu pasz króliczych, który może powodować wzrost zawartości w ich mięsie nienasyconych kwasów tłuszczowych. Prowadzi się badania, które mają na celu określenie korzyści wynikających z dodawania do pasz tych zwierząt określonych ilości oleju lnianego. Obecnie wyniki są obiecujące i pozwalają mieć nadzieję, że mięso królicze bogate w kwasy nienasycone może stać się jedną z alternatyw w walce z chorobami układu krążenia [2].

Potrawka z królika dla dzieci

Ze względu na wyżej opisywane właściwości mięso z królika jest polecane jako źródło białka w diecie dla dzieci. Mięso to jest niskotłuszczowe, lekkostrawne, niskoenergetyczne, a dodatkowo stanowi źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych oraz witamin i minerałów. Co ciekawe, jest ono najlepiej tolerowane przez nasz organizm i rzadko uczula, dlatego może być wprowadzane do diety dziecka już od 6–7. miesiąca życia. Stanowi doskonałe źródło dobrze przyswajalnego białka, które konieczne jest do prawidłowego wzrostu dziecka. Mięso królicze można wprowadzić do diety na przykład jako jeden z elementów zupki jarzynowej. Dodatkowo ma ono delikatny smak i zapach, dlatego jest atrakcyjne dla młodszych dzieci.

Potrawy z królika

Mięso z królika podaje się w postaci pieczonej, duszonej lub gotowanej. W trakcie obróbki termicznej dodaje się zazwyczaj produkty potęgujące jego aromat, takie jak wino czerwone, śmietana czy musztarda. Poniżej znajduje się kilka przepisów, które można wykorzystać w celu przygotowania smacznego dania z królika.

Przepis na królika pieczonego w winie

Składniki:

  • comber z królika,
  • 3 marchewki,
  • kilka pieczarek,
  • 1/2 bulwy selera,
  • 1 duże jabłko,
  • 2 listki laurowe,
  • 1 szklanka czerwonego wina,
  • łyżka musztardy francuskiej,
  • łyżka miodu,
  • 2 ząbki czosnku,
  • średnia cebula.

Przygotowanie: przed przystąpieniem do obróbki termicznej mięsa należy przygotować do niego marynatę. W tym celu wino trzeba połączyć z musztardą, miodem, czosnkiem i posiekaną cebulą. Następnie obtoczyć w powstałej marynacie królika i odłożyć do lodówki na noc. Następnego dnia królika należy umieścić w piekarniku z dodatkiem pokrojonej marchewki, selera, pieczarek, jabłek i liści. Tak przygotowane danie należy piec w naczyniu żaroodpornym przez 1,5 godziny w temp. 180 stopni.

rozwiń
Przepis na delikatnego królika duszonego

Składniki:

  • 200 g mięsa z królika,
  • ½ selera,
  • pietruszka (korzeń),
  • marchewka,
  • oliwa ,
  • koperek,
  • zioła prowansalskie,
  • 2 ziemniaki,
  • ¼ pora.

Przygotowanie: warzywa umyć, obrać i pokroić w grubszą kostkę. W garnku dusić mięso z warzywami, dodać tłuszcz, wodę i przyprawy. Kiedy mięso będzie miękkie, danie należy zdjąć z ognia.

rozwiń

Biorąc pod uwagę wartość odżywczą i smakową mięsa z królika, można mieć pewność, że z każdym rokiem popularność tego produktu będzie rosła. Cechuje się ono nie tylko dobrą strawnością, ale również niską zawartością tłuszczu i energetycznością, dlatego polecane jest ono każdemu, kto chce dbać o swoją sylwetkę i zdrowie.

Literatura:

  1. Burblis J., „Królicza szansa”, ROLNICZY RYNEK, 3/2013,
  2. Kowalska D., „Wartość dietetyczna mięsa króliczego”, Wiadomości Zootechniczne, R. XLIV (2006), 3: 72–77.
Opublikowano ponad miesiąc temu
Oceń artykuł
Oceń artykuł
Autor artykułu:
Justyna Paroń
Justyna Paroń , Dyplomowany dietetyk kliniczny i doradca żywieniowy. Specjalizuje się w leczeniu żywieniowym chorób dietozależnych i autoimmunologicznych. Autorka bloga zamalocukru.pl.
Udostępnij na FB
Wyślij na e-mail
Dodaj do ulubionych
Stek na talerzu z sztućcami.
mięso

Zepsute mięso – jak rozpoznać,…

Zapewne niektórym z was, zdarzyło się kiedyś włożyć na sam tył lodówki porcję mięsa, następnie przykryć je innymi zakupami i w konsekwencji o nim zapomnieć. Po kilku dniach wyciągamy takie… Czytaj dalej...
mięso czy mięso jest zdrowe? czym zastąpić mięso?
mięso

Czy mięso jest zdrowe? Czym…

Mięso to źródło białka i wielu innych składników odżywczych. Jednak czy jest ono wskazane dla każdego? Czy zawiera związki, których można się obawiać? W jaki inny sposób można zastąpić mięso,… Czytaj dalej...

Inne artykuły z tej kategorii

Catering dietetyczny w Łodzi – dlaczego warto spróbować?
Czy naprawdę ich potrzebujesz? Fakty i mity o suplementach
Uzależnienia behawioralne – jak rozpoznać problem i gdzie szukać wsparcia?
Kiedy można spać na plecach? Sprawdź!
Monohydrat kreatyny – wsparcie dla ciała i umysłu
Jak wybrać odpowiedni tonik do twarzy?
Jak działają wcierki na porost włosów?
Jak przygotować gardło na świąteczne śpiewanie kolęd i głośne rozmowy w rodzinnym gronie?
Kobieta z bólem brzucha na żółtym tle
Refluks żółciowy – objawy, leczenie, domowe sposoby
Który kraj na świecie ma najzdrowszą dietę?

Popularne tematy

owoce warzywa dzieci trening
Formularz kontaktowy


    Czy wiesz, że..

    7 faktów, które powinieneś wiedzieć o Matchy
    żywność ekologiczna wady i zalety
    Ekologiczna żywność i kosmetyki. Wady i zalety produktów ekologicznych
    Kozieradka, siemię lniane, pokrzywa na włosy
    Kozieradka, siemię lniane, pokrzywa – naturalna pielęgnacja włosów
    Sok z brzozy – naturalna aspiryna i izotonik!
    Szybka kawa z saszetki – sprawdź co pijesz!
    Inspiracje współczesnej dietetyki żywieniem człowieka pierwotnego
    Zespół Menkesa – objawy, przyczyny, leczenie i dieta

    Artykuły >Produkty spożywcze > mięso

    dieta dla dzieci mięso
    Stek na talerzu z sztućcami.
    4
    mięso

    Zepsute mięso – jak rozpoznać, zagrożenia. Czy zamrożone mięso może się zepsuć?

    Herbatka koperkowa dla mamy i niemowląt. Herbatka koperkowa na zaparcia i kolki

    mięso

    Drób – rodzaje i właściwości. Czy indyk jest zdrowszy od kurczaka?

    jakie mleko dla dzieci mleko sojowe, kozie dla dzieci od kiedy wprowadzić mleko krowie do diety dziecka
    mleko

    Jakie mleko dla dziecka? Mleko sojowe, kozie dla dzieci. Od kiedy mleko krowie?

    mięso z kaczki właściwości przepis na kaczkę
    mięso

    Mięso z kaczki – właściwości. Przepis na kaczkę

    dieta bogatoresztkowa dla dzieci jadłospis przepisy

    Dieta bogatoresztkowa dla dzieci – jadłospis i przepisy

    ©Copyright BonaVita – Profesjonalny portal o zdrowiu, odżywianiu, dietach, odchudzaniu 2025
    • Bonavita.pl
    • Regulamin
    • Współpraca
    • Kontakt

    Wszelkie prawa autorskie zastrzeżone i prawnie chronione.
    Serwis Bonavita.pl nie prowadzi działalności leczniczej. Ma jedynie charakter edukacyjny, nie stanowi i nie zastępuje porady lekarskiej. Redakcja i wydawca serwisu nie ponoszą odpowiedzialności wynikającej z zastosowania informacji zamieszczonych w serwisie.