Mięso z królika – właściwości, potrawy. Potrawka z królika dla dzieci
Aktualizacja: 20 maja, 2024
Osobom przestrzegającym zasad zdrowego żywienia zaleca się spożywanie chudych mięs obejmujących produkty pochodzące z kurczaka, indyka, wołowinę, cielęcinę oraz mięso z królika i zająca. O ile pierwsze gatunki są powszechnie znane, to mięso z królika i zająca rzadko konsumowane jest na co dzień. Związane jest to zapewne z mniejszą dostępnością tego produktu, ale mimo to powinien on na stałe zagościć w każdej kuchni ze względu na niezwykłe właściwości odżywcze.
Mięso z królika
Królik to polska nazwa określająca kilka gatunków zajęcy należących do rodziny Sylvilagus oraz Oryctolagus. Należą do nich np. królik bagienny, europejski, błotny czy hodowlany królik udomowiony. Celem hodowli królika jest pozyskanie mięsa, skór, wełny i futra z tego zwierzęcia. Największymi producentami mięsa króliczego są Hiszpania, Francja i Włochy. W Polsce produkcja tego mięsa stale wzrasta, a związane jest to z coraz większym zainteresowaniem konsumentów tym produktem. Średnio każdy mieszkaniec naszego kraju spożywa 0,4–0,5 kg tego mięsa rocznie. Niestety jest to niska wartość w stosunku do innych narodowości. Szacuje się, że każdy Włoch spożywa aż 6 kg mięsa króliczego rocznie. Czynnikiem ograniczającym konsumpcję tego produktu jest zapewne jego mniejsza dostępność oraz cena, na którą zwracają uwagę konsumenci, a która wynika z jakości mięsa. Króliki przeznaczone na mięso zazwyczaj są hodowane w zagrodach i osiągają wagę około 3,5 kg. Po uboju zwierzę dzieli się na poszczególne części, zgodne są z ich przeznaczeniem. Wyróżnia się następujące części mięsa królika:
- comber – najlepsza część mięsa królika pochodząca z jego grzbietowej części. Charakteryzuje się dużą kruchością, dlatego jest najbardziej wartościowym elementem tuszy tego zwierzęcia. Dodatkowo zawiera znaczne ilości białka przy jednocześnie niskiej zawartości kolagenu i tłuszczu;
- udźce – części królika stanowiące jego nogi;
- łapy przednie;
- przodek – mięso pochodzące z brzucha królika o niskiej wartości odżywczej i kulinarnej.
W produkcji mięsa króliczego największe znaczenie mają rasy nowozelandzka, kalifornijska, duńska i francuska [1].
Mięso z królika – właściwości
Wysoka wartość odżywcza i smakowa mięsa króliczego przyczynia się do wzrostu popularności tego produktu. Mięso królicze zalicza się do mięs chudych, białych oraz o niskiej zawartości tłuszczu. Niezwykle ważny jest fakt, że mięso królicze nie dostarcza dużej ilości cholesterolu (35–50 g na 100 g mięsa), a jednocześnie stanowi źródło kwasu linolenowego występującego powszechnie w tłustych rybach morskich. Pod względem zawartości cholesterolu mięso królika deklasuje jajka, mięso kurze, słoninę, wołowinę czy cielęcinę. Należy podkreślić, że obecny w mięsie króliczym kwas linolenowy obniża ryzyko powszechnych obecnie zaburzeń związanych z układem krwionośnym.
Zawartość kwasów tłuszczowych w mięsie zależna jest jednak od gatunku królika, masy ciała, wieku oraz części ciała, z jakiej to mięso pochodzi. Dodatkowo produkt ten bogaty jest w niezbędne dla funkcjonowania organizmu aminokwasy, witaminy i minerały: witaminy z grupy B, związki żelaza, wapnia, magnezu cynku i miedzi. Dodatkowo mięso królicze jest niskoenergetyczne, ponieważ jego 100 g dostarcza tylko 173 kcal, a przy okazji 20 g białka, 9 g tłuszczu, 10 mg wapnia i 15 mg żelaza. Należy pamiętać, że aż 90% białka króliczego jest w pełni przyswajane przez organizm człowieka! Procentowa zawartość tłuszczu w mięsie królika wynosi 3–6% i jest niższa od tego samego wskaźnika obliczonego dla mięsa cielęcego (8–10%) czy kurzego (9–10%).
Warto podkreślić, że obecnie dąży się do takiego sposobu dobierania składu pasz króliczych, który może powodować wzrost zawartości w ich mięsie nienasyconych kwasów tłuszczowych. Prowadzi się badania, które mają na celu określenie korzyści wynikających z dodawania do pasz tych zwierząt określonych ilości oleju lnianego. Obecnie wyniki są obiecujące i pozwalają mieć nadzieję, że mięso królicze bogate w kwasy nienasycone może stać się jedną z alternatyw w walce z chorobami układu krążenia [2].
Potrawka z królika dla dzieci
Ze względu na wyżej opisywane właściwości mięso z królika jest polecane jako źródło białka w diecie dla dzieci. Mięso to jest niskotłuszczowe, lekkostrawne, niskoenergetyczne, a dodatkowo stanowi źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych oraz witamin i minerałów. Co ciekawe, jest ono najlepiej tolerowane przez nasz organizm i rzadko uczula, dlatego może być wprowadzane do diety dziecka już od 6–7. miesiąca życia. Stanowi doskonałe źródło dobrze przyswajalnego białka, które konieczne jest do prawidłowego wzrostu dziecka. Mięso królicze można wprowadzić do diety na przykład jako jeden z elementów zupki jarzynowej. Dodatkowo ma ono delikatny smak i zapach, dlatego jest atrakcyjne dla młodszych dzieci.
Potrawy z królika
Mięso z królika podaje się w postaci pieczonej, duszonej lub gotowanej. W trakcie obróbki termicznej dodaje się zazwyczaj produkty potęgujące jego aromat, takie jak wino czerwone, śmietana czy musztarda. Poniżej znajduje się kilka przepisów, które można wykorzystać w celu przygotowania smacznego dania z królika.
Składniki:
- comber z królika,
- 3 marchewki,
- kilka pieczarek,
- 1/2 bulwy selera,
- 1 duże jabłko,
- 2 listki laurowe,
- 1 szklanka czerwonego wina,
- łyżka musztardy francuskiej,
- łyżka miodu,
- 2 ząbki czosnku,
- średnia cebula.
Przygotowanie: przed przystąpieniem do obróbki termicznej mięsa należy przygotować do niego marynatę. W tym celu wino trzeba połączyć z musztardą, miodem, czosnkiem i posiekaną cebulą. Następnie obtoczyć w powstałej marynacie królika i odłożyć do lodówki na noc. Następnego dnia królika należy umieścić w piekarniku z dodatkiem pokrojonej marchewki, selera, pieczarek, jabłek i liści. Tak przygotowane danie należy piec w naczyniu żaroodpornym przez 1,5 godziny w temp. 180 stopni.
Składniki:
- 200 g mięsa z królika,
- ½ selera,
- pietruszka (korzeń),
- marchewka,
- oliwa ,
- koperek,
- zioła prowansalskie,
- 2 ziemniaki,
- ¼ pora.
Przygotowanie: warzywa umyć, obrać i pokroić w grubszą kostkę. W garnku dusić mięso z warzywami, dodać tłuszcz, wodę i przyprawy. Kiedy mięso będzie miękkie, danie należy zdjąć z ognia.
Biorąc pod uwagę wartość odżywczą i smakową mięsa z królika, można mieć pewność, że z każdym rokiem popularność tego produktu będzie rosła. Cechuje się ono nie tylko dobrą strawnością, ale również niską zawartością tłuszczu i energetycznością, dlatego polecane jest ono każdemu, kto chce dbać o swoją sylwetkę i zdrowie.
Literatura:
- Burblis J., „Królicza szansa”, ROLNICZY RYNEK, 3/2013,
- Kowalska D., „Wartość dietetyczna mięsa króliczego”, Wiadomości Zootechniczne, R. XLIV (2006), 3: 72–77.